[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
A jelenlegi kepessegeinket figyelembe veve mas lehetosegunk nincs. :D sot /a kozeljovobelit. Mert jelenleg meg az sincs./
édesjóistenem, oké, jól rémlik, javítsatok ki ha tévedek, Army tüzérség, M-109, archer etc lőszerjavadalmazás: 3 db irányított lőszer, negy értékű célpontra szánva a lehetőségeken belül- na itt kell tisztába lenni a pár tüzérség használatát befolyásó dologgal, alapfokon, de a kukorica.info iylnet nem ír meg.

Egy húsz éves cikk, amit a PZH-k bevethetősége után is csak részben fogunk meghaladni.

http://mhtt.eu/hadtudomany/2000/4_8.html linkeltem már emlékeim szerint,,,,
2009-es, ajánlom a felsorolt forrásokat áttanulmányozni:
http://epa.oszk.hu/02400/02463/00004/pdf/EPA02463_hadtudomanyi_szemle_2009_1_009-015.pdf

ez pedig egy 2005ban írt összefoglaló az akkori helyzetről:
Az illeszkedésnek az alábbiak a feltételei:

1.

A magyar modul típusú alegység parancsnokainak kisalegységig bezárólag ismernie kell a többnemzetiségû kötelék alkalmazási elveit, a parancsnoklás és irányítás rendjét. A hálózati hadviselés (net warfare) elveinek megfelelõen összekapcsolható automatizált vezetési rendszerrel kell rendelkezni, amely ugyanazon eszközzel képes kép, hang és adat továbbítására. A szinkronizáció érdekében azonos térinformatikai alapot kell használni. Ha például a koalíció Irakban az amerikaiak 2000-es globális digitális terepmodelljét alkalmazza, akkor kevés, ha a magyarok csak a terület WGS 84-es UTM vetületû kettõ dimenziós NATO térképével rendelkeznek.

2.

A többnemzetiségû harci kötelék keretében tevékenykedõ magyar zászlóaljnak rendelkeznie kell a kötelék harci támogató elemeivel kapcsolatos fogadókészséggel, és olyan terminállal, amely képes fogadni és a saját alegységek felé teríteni a többnemzetiségû kötelék hírszerzõ, harctér-felügyeleti, célképzõ és felderítõ rendszerének valós idõben érkezõ adatait.

Zászlóalj, század és szakasz szinten rendelkezni kell olyan tûztámogató alegységekkel, amelyek képesek közvetlen tûztámogatást igényelni a többnemzetiségû kötelék tüzér és sorozatvetõ alegységeitõl, a haditengerészeti tüzérségtõl, a támadó helikopterektõl és merev szárnyú csapatrepülõ egységektõl. A tûztámogató csoportoknak képesnek kell lenniük a célok lézeres megvilágítására a földi és haditengerészeti tüzérség, valamint a csapatrepülõk nagypontosságú végfázis-vezérelt lövedékei, rakétái, bombái célra irányításához.

A BTR–80-as harcjármûre kifejlesztett tûztámogató mûszerkomplexum, amelyet a 2003-as C+D kiállításon bemutattak, képes a nappali és éjszakai megfigyelésre a láthatóság határáig. Képes a cél távolságát lézertávmérõvel meghatározni, ebbõl a cél pontos koordinátáját kiszámítani, ezt digitális adattovábbító rendszerrel a tüzérségi tûzvezetõ központba továbbítani. Súlyos hiányossága a mûszernek, hogy nem rendelkezik lézeres célmegvilágító berendezéssel, amellyel a nagypontosságú lövedékekkel, rakétákkal és bombákkal rendelkezõ aknavetõk, tüzérségi lövegek, sorozatvetõk, támadó helikopterek, merev szárnyú csapatrepülõk és vadászbombázók részére a célokat támadhatóvá tehetné. Ez azt eredményezheti, hogy a magyar tûztámogató csoport kénytelen lemondani arról, hogy a többnemzetiségû kötelék dandár és hadosztály szintû tûztámogató erõforrásait a saját zászlóalj vagy század érdekében igénybe vehesse.

A precíziós fegyverek alkalmazásának a tûztámogatásban mind a nagyintenzitású mûveletekben, mind a béke támogató mûveletek különbözõ változataiban egyaránt nagy a jelentõsége. Nagy intenzitású háborúban, mint amilyen a kettõ iraki, vagy az afganisztáni háború volt, a hatékonyságot növelik a nagypontosságú fegyverek. A béketámogató mûveletekben növekszik annak jelentõsége, hogy precíziós fegyverek alkalmazásával kerüljük el a nem kívánt járulékos veszteségeket.

A manõver erõk (páncélosok, gépesített gyalogság, könnyû gyalogság, páncélos felderítõk, különleges erõk, tengerészgyalogosok stb.) harcát harci támogató és harci kiszolgáló támogató alegységek biztosítják. A harci támogató tevékenységek körében kiemelkedõ jelentõségû a tûztámogatás. A tûztámogatás egy több fegyvernemet integráló támogatási forma, amely magába foglalja a felderítõ, a földi és haditengerészeti tüzér, a csapatrepülõk és a légierõ, az aktív rádióelektronika harc alegységek manõver erõket támogató erõfeszítéseit.

A manõver erõk parancsnoka a harc tervezése során a legnagyobb figyelmet arra fordítja, hogy a manõver erõk és a tûztámogatók képességét és hatékonyságát szinkronizálja. A tûztámogatás alrendszerén belül szakasz, század, zászlóalj tûztámogató csoportok, dandár, hadosztály tûzkoordinációs részlegek hajtják végre a célképzést, a tûztámogatás tervezését, a tûztámogatás vezetését. A tûztámogató csoportok a célok támadását végrehajtó tûzeszközökkel a tûzvezetõ központokon keresztül tartják a kapcsolatot. A tûztámogató csoportok és tûzkoordinációs részlegek a különbözõ szintû harcászati mûveleti központokon belül az S3, G3 szekciókban tevékenykednek, de az S2, G2 szekciókkal történõ kölcsönös együttmûködés keretében kapják meg az egyesített hírszerzõ, harctér-felügyeleti, célképzõ és felderítõ rendszertõl azokat az adatokat, amelyeket a tûztámogató erõk saját erõforrásaikból nem képesek beszerezni. Ugyanakkor az elõretolt figyelõk, tûztámogató csoportok lézeres célmegjelölõ és –megfigyelõ eszközeivel, a földi mozgó célokat felderítõ radarokkal, hangfelderítõ alegységekkel, az ellenséges tüzérséget röppálya alapján felderítõ radarokkal, a tûztámogatók alárendeltségében levõ pilóta nélküli felderítõ repülõgépekkel szerzett információkat automatikusan, valós idõben továbbítják az S2, G2 által üzemeltetett rendszerekbe.

A NATO-ban az angol-szász hadikultúra hagyományinak megfelelõen az adott tüzér alegység parancsnoka koordinálja valamennyi tûztámogató erõforrást. Dandárnál a közvetlen tûztámogatásra kijelölt tüzérosztály állományában vannak a szakaszhoz küldhetõ elõretolt tûzmegfigyelõk, a századhoz és zászlóaljhoz küldött tûztámogató csoportok, a zászlóalj tûztámogató csoportok alárendeltségében levõ lézeres célmegvilágító csoportok. A dandár közvetlen támogató tüzérosztály parancsnoka vezeti a dandár tûzkoordinációs részlegét. A szakasznál levõ elõretolt tûzmegfigyelõ képes lézertávmérõjével a célok koordinátáit meghatározni, ezeket a század aknavetõ üteghez továbbítani, az aknavetõk tüzét a gránátok becsapódásai alapján a célra pontosítani.

A század tûztámogató csoport a kombinált mûszerével képes a terep nappali és éjszakai megfigyelésére, a célok koordinátáinak lézeres meghatározására, a célok lézeres megjelölésére a precíziós fegyverek számára, Így a század tûztámogató csoport közvetlenül vezeti a század aknavetõk tüzét, tûzigényt küldhet a zászlóalj aknavetõ üteghez a zászlóalj tûztámogató csoporton keresztül, vagy közvetlenül is, ha tûzigénylési prioritást kapott a tûztámogatás tervezése során az adott mozzanatra. A lézeres célmegvilágítóval rendelkezõ század tûztámogató csoport alkalmas arra, hogy a dandár közvetlen támogató 155 mm-es tüzérosztály nagypontosságú lövedékeit alkalmazza a század érdekében. A lézeres célmegjelölés lehetõvé teszi, hogy a támadó helikopterek, merev szárnyú csapatrepülõk, vagy a légierõ vadászbombázó repülõi precíziós rakétáit, bombáit bevethessék a század harcainak támogatásában. Az ilyen módon bevethetõ dandár, hadosztály szintû tûztámogató erõforrások megsokszorozzák a század tûzerejét.

A zászlóalj tûztámogató csoport már nem végez felderítést és tûzmegfigyelést, koordinálja a század tûztámogatók és a zászlóalj aknavetõ üteg tevékenységét, továbbítja a század tûztámogatók és a zászlóaljparancsnok olyan tûzigényét a dandár tûzkoordinációs részleghez, amely nem elégíthetõ ki a század, vagy zászlóalj aknavetõ alegységeivel. A Magyar Honvédségben ezek a tûztámogató csoportok „papíron” alakultak meg, kiképzettségük, mûszereik, adattovábbító eszközeik nem teszik lehetõvé, hogy a többnemzetiségû dandár tûzkoordinációs részlegében idõben információkat továbbítsanak, attól tûztámogatást igényeljenek, nagypontosságú fegyvereket célra vezessenek, összegezve: a többnemzetiségû dandár tûztámogató rendszerébe illeszkedjenek. Ezen a lengyelek már a boszniai mûveletek során a NORD–POL dandár keretében túltették magukat, a mûveletek megkezdését követõ fél éven belül képesek voltak dandár szinten az amerikaiaktól kapott szakasz, század, zászlóalj szintû tûztámogató csoportokat koordinálni, készen álltak a dandár érdekében nagypontosságú lõszereket és támadó helikopterek közvetlen légi támogatását alkalmazni.

A dandár tûzkoordinációs részleg kettõ helyen tevékenykedik. A dandár közvetlen támogató tüzérosztály parancsnoka, aki a dandár tûzkoordinátora a harcban a dandárparancsnokkal együtt elõre megy a dandár elõretolt mûveleti központjába, és ott valósítja meg a tûztámogatás folyó mûveletbe történõ szinkronizálását. A tûzkoordinációs részleg zöme a dandár harcászati mûveleti központjában tevékenykedik az S3 alárendeltségében. Az S2 részleggel szoros együttmûködésben végzi a következõ mûveletek célképzõ eljárását, a tûztámogatás tervezését. Ha a dandár közvetlen támogató tüzérosztályt megerõsítik egy másik tüzérosztállyal a hadosztály állományából, akkor azt a dandár közvetlen támogató tüzérosztály parancsnoka és törzse vezeti, hiszen a megerõsítõ tüzérosztály nem rendelkezik szakasz, század, zászlóalj tûztámogató csoportokkal.

H
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Folyt:
A hadosztály 30–50 km mélységig folytatja a mélységi harcot . A mélységi harcterület kiterjedését az határozza meg, hogy milyen hatótávolságú tûztámogató erõforrásokkal rendelkezik a hadosztály. A 155 mm-es lövegek 30 km-ig, az MLRS sorozatvetõk 60 km-ig képesek hatni.

A hadosztály tûzkoordinációs részleg feladata az általános tûztámogatás megvalósítása, a dandárok közvetlen tûztámogatásának megerõsítése, koordinálása. Az általános tûztámogatás a mélységi harc támogatásával és az ellenséges tüzérség elleni harccal valósul meg.

A fentieknek megfelelõen a hadosztály tûzkoordinációs részleg a hadosztály elõretolt mûveleti központból végzi a folyó harctevékenység közvetlen tûztámogatásának koordinálását. Az elõretolt mûveleti központban tevékenykedik a hadosztály tüzér dandár (ezred) parancsnoka, aki a hadosztály tûzkoordinátora, a hadosztályparancsnok tûztámogatásért felelõs partnere.

A harcászati mûveleti központban a G3 alárendeltségében tevékenykedik a hadosztály tûzkoordinációs részleg zöme. A tüzérdandár parancsnokságából és törzsébõl áll a hadosztály tûzkoordinációs részleg. A hadosztály harcászati mûveleti központjában a G3 alárendeltségében a következõ szekciókra oszlik a tûzkoordinációs csoport. A célképzõ szekció a G2 részleggel szoros együttmûködésben tevékenykedik, a folyó mûveleteket vezetõ elõretolt mûveleti központ tûzkoordinációs szekcióját ellátja aktuális információkkal, egyben a hadosztály G2 részlegéhez továbbítja a tûztámogatóktól befutott aktuális információkat az ellenség és a saját csapatok tevékenységérõl. A célképzõ szekció kielégíti a tûzkoordinációs részleg következõ mûveletekkel kapcsolatos célokra vonatkozó információ igényét.

Az ellentûz szekció koordinálja az ellenséges tûztámogató erõforrások pusztításával kapcsolatos feladatokat. Ezen szekció feladata, az ellenséges tüzérséget a kilõtt lövedékei röppályája alapján felderítõ radarok felderítési zónáinak az elosztása, a radarok és az ellentûzbe kijelölt általános támogató csöves és sorozatvetõ osztályok, ütegek rövidre zárása a reakció idõ minimalizálása céljából. A radar a kilõtt lövedék röppályájának néhány másodperces követése után meghatározza a tüzelõ eszköz helyét, és az osztály, üteg tûzvezetõ központokon keresztül a lövegekhez továbbítja 10 másodpercen belül. Készenléti helyzetbõl az ellentûz lövegek, sorozatvetõk 20 másodpercen belül megnyitják a tüzet, a lövedék repülési idejének függvényében 60–80 másodpercen belül megérkezik „ajándékcsomag” az ellenséges tüzelõállásba.

A hadosztály tûzkoordinációs részleg mélységi harc szekciója a hadosztály mélységi harc központjában tevékenykedik. A központ koordinálja a hadosztály mélységi mûveleteit, ezek tûztámogatását, a hadosztály mélységben kifejtett erõfeszítéseit, az ellenség légvédelmének elnyomását általában és a kritikus idõpontokban, a légierõ hadosztály érdekében végzett tevékenységét, a különleges erõk és a nagymélységû harctér-felügyeleti eszközök harcát. A központot a hadosztályparancsnok helyettes vezeti a tervezés során. A központ tevékenységét a tûzkoordinációs részleg mélységi harc szekciójának vezetõje hangolja össze.

A központ tevékenységében részt vesz a légi irányító szekció a légierõtõl, légvédelmi szekció, a közvetlen támogató helikopteres egység harcvezetõ, tervezõ, logisztikai és aerológiai részlege. A mélységi mûveletek koordinációs központ összekötõ tiszti részlegébe vannak beosztva állandó megbízatással a hadosztály G2 felderítõ tisztjei, a helikopteres tervezõ tiszt, a gépesített (páncélos) dandárok összekötõ tisztjei, a mûszaki ezred (zászlóalj) összekötõ tisztje, a különleges erõk tisztje, esetlegesen a haditengerészet tûztámogató tisztje. A központ összekötõ tiszti részlegében tevékenykedik ideiglenes megbízatással az aktív elektronikai harc tiszt, a hadosztály G3 hadmûveleti tervezõ tiszt, a biztonsági szolgálat tisztje, a jogász tiszt, a pszichikai mûveletekért felelõs tiszt, a CIMIC és a vegyi tiszt.

A hadosztály mélységi mûveleteket koordináló értekezleten az alábbi területeken folyik a döntés-elõkészítés :

  • az ellenség harci veszteségei elõzetes becslésének, majd felmérésének rendje (G2 tervezõ, vagy mûveleti tiszt),
  • célkiválasztási elõírások, a célok támadási útmutatójának megfelelõen a magasan kifizetõdõ célok kiválasztása, a célok fontossági sorrendjének megállapítása, a priorizált céllista elkészítése (tûzkoordinációs tervezõ, vagy mûveleti tiszt),
  • nem támadható, vagy védett objektumok kijelölése (CIMIC vagy jogász tiszt),
  • közvetlen légi támogatások elosztása (csapatrepülõ összekötõ tiszt),
  • tájékoztatás az ellenség helyzetérõl (G2 mûveleti tiszt),
  • saját erõk helyzete, feladatai (G3 mûveleti tiszt),
  • tûzkoordinációs rendszabályok meghatározása (hadosztály-parancsnok helyettes),
  • a légierõ hadosztály érdekében végrehajtott feladatai (légierõ összekötõ tisztje),
  • különleges erõk alkalmazása (hadosztályparancsnok helyettes),
  • az aktív elektronikai harc feladatai (elektronikai harc összekötõ tiszt),
  • szórt aknamezõk létesítése (mûszaki összekötõ tiszt).
A hadosztály mélységi harc koordináló központjának együtt kell mûködnie a hadtest mélységi harc koordináló részlegével.

A hadosztály mögöttes mûveleti központjában szükség szerint létrehozható néhány fõs tûzkoordináció részleg, a mögöttes harc tûztámogatásának koordinálásának céljából, vagy alternatív vezetési pont mûködtetése céljából.

Az elõretolt mûveleti központok a mûveletek végrehajtása idejében mûködnek. A harcászati mûveleti központok 12 órás váltással folyamatosan mûködnek. A központon belül a szekcióknak önálló munkahelyeik vannak, de a döntés-elõkészítés és a végrehajtás során jelentõsen eltér a mûveleti központok struktúrája. A harcászati mûveleti központok 24 órás munkagrafikon szerint tevékenykednek, a folyó mûveleteket az elõretolt mûveleti központok irányítják a harchelyzet változásaira adekvát módon reagálva. A harcászati mûveleti központokban a munkagrafikonnak megfelelõen a tervezõ és mûveleti tiszteknek az állandó munkahelyükön kell tartózkodni, különbözõ értekezleten kell részt venniük, esetenként az alárendelt csapatok tevékenységét kell ellenõrizniük stb.

Az afganisztáni és a második iraki háború tapasztalatai mutatják, hogy a hálózati hadviselés (net warfare) körülményei között csökken a különbözõ személyek és technikai eszközök „összeköltözésének” igénye. Nincs szükség arra, hogy a vezetési jármûveket egymás mellé állítsuk, koaxiális kábelekkel összekössük és ezzel teremtsük meg a digitális adattovábbítás feltételeit. Az afganisztáni és az iraki háborúban az amerikai haderõ a szakasztól a hadosztály szintig rendelkezett olyan kommunikációs eszközökkel, amelyek tagjai voltak a hadszíntéri hálózatnak, és képesek voltak mûholdakon keresztül képet, hangot és adatot továbbítani egységes térinformatikai alapon. Ez a rendszer lehetõvé teszi a szokásos hierarchikus vezetési rendszeren kívül az információk Interneten megszokott áramoltatását. Akinek amilyen információra szüksége van, ahhoz jogosult hozzáférni, ezek az információk felhasználóbarát módon (multimédiásan) állnak rendelkezésre. A hálózat lehetõvé teszi konferencia típusú összeköttetés létrehozását a résztvevõk egymás közötti távolságától függetlenül. Ez megengedi a parancsnoknak, hogy rajta tartsa a kezét és a szemét a folyó mûveleteken, valós idõben beavatkozzon. Amíg például az elsõ Öböl-háborúban a stratégiai bombázók céljait 72 órás munkagrafikon alapján készítették elõ, addig Afganisztánban a célok módosítása, megszabása a csapást megelõzõ tizedik percben még végrehajtható volt.

A tanulmányt elolvasva mondhatja bárki, hogy a tûztámogatás ilyen szintje és a mélységi harc a magyar haderõben nem lehet téma, hiszen a magyar haderõ nincs tervezve nagy intenzitású háborúra, csak béketámogató mûveletekre tervezünk modul rendszerû zászlóaljakat. Az „új világméretû rendetlenség”, vagy szûkebb értelmezésben a terrorizmus elleni harc Afganisztánban és Irakban egyaránt nagy intenzitású háborúval kezdõdött, gerilla háborúval folytatódott, és ki tudja mikor alakul át konszolidációs, stabilizációs mûveletté.

A béketámogató mûveletekben a tûztámogatás különbözõ intenzitású lehet. Szarajevóban például elegendõ volt az ellentûz radarok és a velük összekapcsolt M–109A6 155 mm-es önjáró lövegek megjelenése, hogy a szerbek azonnal abbahagyják a környezõ hegyekbõl a város lövését. Boszniában, amikor a manõver erõk létszámát csökkentették, megnövelték a tûztámogató erõforrások létszámát és lõtávolságát. A boszniai mûveletekben a tûztámogatás betöltötte erõt demonstráló és elrettentõ funkcióját egyetlen lövés nélkül is. Az ellenséges tüzérséget röppálya alapján felderítõ radarok pontosan regisztrálták a szembenálló felek tûzszünet sértéseit. Érdekes, hogy a Q37-es radar a szerb kis ûrméretû légvédelmi gépágyúk talajról felpattanó lövedékeit is regisztrálta, amikor ezeket a légvédelmi gépágyúkat földi célok ellen alkalmazták.

A

T
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
folyt 1.
hadosztály 30–50 km mélységig folytatja a mélységi harcot . A mélységi harcterület kiterjedését az határozza meg, hogy milyen hatótávolságú tûztámogató erõforrásokkal rendelkezik a hadosztály. A 155 mm-es lövegek 30 km-ig, az MLRS sorozatvetõk 60 km-ig képesek hatni.

A hadosztály tûzkoordinációs részleg feladata az általános tûztámogatás megvalósítása, a dandárok közvetlen tûztámogatásának megerõsítése, koordinálása. Az általános tûztámogatás a mélységi harc támogatásával és az ellenséges tüzérség elleni harccal valósul meg.

A fentieknek megfelelõen a hadosztály tûzkoordinációs részleg a hadosztály elõretolt mûveleti központból végzi a folyó harctevékenység közvetlen tûztámogatásának koordinálását. Az elõretolt mûveleti központban tevékenykedik a hadosztály tüzér dandár (ezred) parancsnoka, aki a hadosztály tûzkoordinátora, a hadosztályparancsnok tûztámogatásért felelõs partnere.

A harcászati mûveleti központban a G3 alárendeltségében tevékenykedik a hadosztály tûzkoordinációs részleg zöme. A tüzérdandár parancsnokságából és törzsébõl áll a hadosztály tûzkoordinációs részleg. A hadosztály harcászati mûveleti központjában a G3 alárendeltségében a következõ szekciókra oszlik a tûzkoordinációs csoport. A célképzõ szekció a G2 részleggel szoros együttmûködésben tevékenykedik, a folyó mûveleteket vezetõ elõretolt mûveleti központ tûzkoordinációs szekcióját ellátja aktuális információkkal, egyben a hadosztály G2 részlegéhez továbbítja a tûztámogatóktól befutott aktuális információkat az ellenség és a saját csapatok tevékenységérõl. A célképzõ szekció kielégíti a tûzkoordinációs részleg következõ mûveletekkel kapcsolatos célokra vonatkozó információ igényét.

Az ellentûz szekció koordinálja az ellenséges tûztámogató erõforrások pusztításával kapcsolatos feladatokat. Ezen szekció feladata, az ellenséges tüzérséget a kilõtt lövedékei röppályája alapján felderítõ radarok felderítési zónáinak az elosztása, a radarok és az ellentûzbe kijelölt általános támogató csöves és sorozatvetõ osztályok, ütegek rövidre zárása a reakció idõ minimalizálása céljából. A radar a kilõtt lövedék röppályájának néhány másodperces követése után meghatározza a tüzelõ eszköz helyét, és az osztály, üteg tûzvezetõ központokon keresztül a lövegekhez továbbítja 10 másodpercen belül. Készenléti helyzetbõl az ellentûz lövegek, sorozatvetõk 20 másodpercen belül megnyitják a tüzet, a lövedék repülési idejének függvényében 60–80 másodpercen belül megérkezik „ajándékcsomag” az ellenséges tüzelõállásba.

A hadosztály tûzkoordinációs részleg mélységi harc szekciója a hadosztály mélységi harc központjában tevékenykedik. A központ koordinálja a hadosztály mélységi mûveleteit, ezek tûztámogatását, a hadosztály mélységben kifejtett erõfeszítéseit, az ellenség légvédelmének elnyomását általában és a kritikus idõpontokban, a légierõ hadosztály érdekében végzett tevékenységét, a különleges erõk és a nagymélységû harctér-felügyeleti eszközök harcát. A központot a hadosztályparancsnok helyettes vezeti a tervezés során. A központ tevékenységét a tûzkoordinációs részleg mélységi harc szekciójának vezetõje hangolja össze.

A központ tevékenységében részt vesz a légi irányító szekció a légierõtõl, légvédelmi szekció, a közvetlen támogató helikopteres egység harcvezetõ, tervezõ, logisztikai és aerológiai részlege. A mélységi mûveletek koordinációs központ összekötõ tiszti részlegébe vannak beosztva állandó megbízatással a hadosztály G2 felderítõ tisztjei, a helikopteres tervezõ tiszt, a gépesített (páncélos) dandárok összekötõ tisztjei, a mûszaki ezred (zászlóalj) összekötõ tisztje, a különleges erõk tisztje, esetlegesen a haditengerészet tûztámogató tisztje. A központ összekötõ tiszti részlegében tevékenykedik ideiglenes megbízatással az aktív elektronikai harc tiszt, a hadosztály G3 hadmûveleti tervezõ tiszt, a biztonsági szolgálat tisztje, a jogász tiszt, a pszichikai mûveletekért felelõs tiszt, a CIMIC és a vegyi tiszt.

A hadosztály mélységi mûveleteket koordináló értekezleten az alábbi területeken folyik a döntés-elõkészítés :

  • az ellenség harci veszteségei elõzetes becslésének, majd felmérésének rendje (G2 tervezõ, vagy mûveleti tiszt),
  • célkiválasztási elõírások, a célok támadási útmutatójának megfelelõen a magasan kifizetõdõ célok kiválasztása, a célok fontossági sorrendjének megállapítása, a priorizált céllista elkészítése (tûzkoordinációs tervezõ, vagy mûveleti tiszt),
  • nem támadható, vagy védett objektumok kijelölése (CIMIC vagy jogász tiszt),
  • közvetlen légi támogatások elosztása (csapatrepülõ összekötõ tiszt),
  • tájékoztatás az ellenség helyzetérõl (G2 mûveleti tiszt),
  • saját erõk helyzete, feladatai (G3 mûveleti tiszt),
  • tûzkoordinációs rendszabályok meghatározása (hadosztály-parancsnok helyettes),
  • a légierõ hadosztály érdekében végrehajtott feladatai (légierõ összekötõ tisztje),
  • különleges erõk alkalmazása (hadosztályparancsnok helyettes),
  • az aktív elektronikai harc feladatai (elektronikai harc összekötõ tiszt),
  • szórt aknamezõk létesítése (mûszaki összekötõ tiszt).
A hadosztály mélységi harc koordináló központjának együtt kell mûködnie a hadtest mélységi harc koordináló részlegével.

A hadosztály mögöttes mûveleti központjában szükség szerint létrehozható néhány fõs tûzkoordináció részleg, a mögöttes harc tûztámogatásának koordinálásának céljából, vagy alternatív vezetési pont mûködtetése céljából.

Az elõretolt mûveleti központok a mûveletek végrehajtása idejében mûködnek. A harcászati mûveleti központok 12 órás váltással folyamatosan mûködnek. A központon belül a szekcióknak önálló munkahelyeik vannak, de a döntés-elõkészítés és a végrehajtás során jelentõsen eltér a mûveleti központok struktúrája. A harcászati mûveleti központok 24 órás munkagrafikon szerint tevékenykednek, a folyó mûveleteket az elõretolt mûveleti központok irányítják a harchelyzet változásaira adekvát módon reagálva. A harcászati mûveleti központokban a munkagrafikonnak megfelelõen a tervezõ és mûveleti tiszteknek az állandó munkahelyükön kell tartózkodni, különbözõ értekezleten kell részt venniük, esetenként az alárendelt csapatok tevékenységét kell ellenõrizniük stb.

Az afganisztáni és a második iraki háború tapasztalatai mutatják, hogy a hálózati hadviselés (net warfare) körülményei között csökken a különbözõ személyek és technikai eszközök „összeköltözésének” igénye. Nincs szükség arra, hogy a vezetési jármûveket egymás mellé állítsuk, koaxiális kábelekkel összekössük és ezzel teremtsük meg a digitális adattovábbítás feltételeit. Az afganisztáni és az iraki háborúban az amerikai haderõ a szakasztól a hadosztály szintig rendelkezett olyan kommunikációs eszközökkel, amelyek tagjai voltak a hadszíntéri hálózatnak, és képesek voltak mûholdakon keresztül képet, hangot és adatot továbbítani egységes térinformatikai alapon. Ez a rendszer lehetõvé teszi a szokásos hierarchikus vezetési rendszeren kívül az információk Interneten megszokott áramoltatását. Akinek amilyen információra szüksége van, ahhoz jogosult hozzáférni, ezek az információk felhasználóbarát módon (multimédiásan) állnak rendelkezésre. A hálózat lehetõvé teszi konferencia típusú összeköttetés létrehozását a résztvevõk egymás közötti távolságától függetlenül. Ez megengedi a parancsnoknak, hogy rajta tartsa a kezét és a szemét a folyó mûveleteken, valós idõben beavatkozzon. Amíg például az elsõ Öböl-háborúban a stratégiai bombázók céljait 72 órás munkagrafikon alapján készítették elõ, addig Afganisztánban a célok módosítása, megszabása a csapást megelõzõ tizedik percben még végrehajtható volt.

A tanulmányt elolvasva mondhatja bárki, hogy a tûztámogatás ilyen szintje és a mélységi harc a magyar haderõben nem lehet téma, hiszen a magyar haderõ nincs tervezve nagy intenzitású háborúra, csak béketámogató mûveletekre tervezünk modul rendszerû zászlóaljakat. Az „új világméretû rendetlenség”, vagy szûkebb értelmezésben a terrorizmus elleni harc Afganisztánban és Irakban egyaránt nagy intenzitású háborúval kezdõdött, gerilla háborúval folytatódott, és ki tudja mikor alakul át konszolidációs, stabilizációs mûveletté.

A béketámogató mûveletekben a tûztámogatás különbözõ intenzitású lehet. Szarajevóban például elegendõ volt az ellentûz radarok és a velük összekapcsolt M–109A6 155 mm-es önjáró lövegek megjelenése, hogy a szerbek azonnal abbahagyják a környezõ hegyekbõl a város lövését. Boszniában, amikor a manõver erõk létszámát csökkentették, megnövelték a tûztámogató erõforrások létszámát és lõtávolságát. A boszniai mûveletekben a tûztámogatás betöltötte erõt demonstráló és elrettentõ funkcióját egyetlen lövés nélkül is. Az ellenséges tüzérséget röppálya alapján felderítõ radarok pontosan regisztrálták a szembenálló felek tûzszünet sértéseit. Érdekes, hogy a Q37-es radar a szerb kis ûrméretû légvédelmi gépágyúk talajról felpattanó lövedékeit is regisztrálta, amikor ezeket a légvédelmi gépágyúkat földi célok ellen alkalmazták.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Tanulmányomban arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a NATO-ban nagyintenzitású háborúban elvárják, hogy a az ellenséges célok 40%-át a vadászbombázókkal és csapatrepülõkkel, 40%-át a földi tûztámogató eszközökkel (aknavetõ, löveg, sorozatvetõ) pusztítsuk, és a célok 20%-ának megsemmisítése lehet csak a manõver erõk feladata. A haderõ átalakítási koncepció indokolatlanul degradálja a tûztámogatást a második világháborús aknavetõk és vontatott lövegek feladatává. Súlyos hiányosság az, hogy a századok, zászlóaljak, dandárok parancsnokai képzettségi, haditechnikai hiányosságok miatt képtelenek a szövetséges tûztámogató erõforrások saját alegységeik érdekében történõ alkalmazására. Így félõ, hogy a manõver erõknek marad az ellenség megsemmisítése 80%-ban, és csak 20%-ot képes megsemmisíteni az indokolatlanul legyengített tüzérség és a hadrafoghatatlan támadó helikopterek.

A NATO-ban a tûztámogatás az egy hierarchikus rendszer szakasztól a hadtestig. Ha a magyar zászlóaljaknak saját szakasz, század, zászlóalj tûztámogató csoportjaik lennének, akkor azoknak képesnek kellene lenniük arra, hogy a tûztámogatás teljes vertikumát igénybe vegyék, ne legyenek kénytelenek csak a saját század, vagy zászlóalj aknavetõk tûztámogatására hagyatkozniuk. A magasabb szintrõl történõ tûzigénylés precíz szakmai ismereteket és technikai eszközöket követel. Például egy század érdekében végrehajtott támadó helikopteres közvetlen légi támogatás tervezésének és végrehajtásának megvannak a szabvány ûrlapjai másodperc pontosan, hogy mit kell közölni a tûztámogatónak, és hogy mit válaszol, reagál erre a helikopter pilótája. A kommunikálás csak angolul képzelhetõ el, és a csak helikopter rádiójával kompatibilis földi adattovábbítóval. Nálunk hiányzik a tevékenységi grafikon ismerete és a kompatibilis adattovábbító egyaránt.

A precíziós lövedékek alkalmazásához szintén szükségeltetik egy halom szakmai ismeret (milyen látótávolság és milyen felhõalap mellett lehetséges a precíziós lõszerek alkalmazása, milyen a tervezés, az alkalmazás rendje stb.). A célok földi lézeres megvilágítása esetén a kompatibilitást az biztosítja, hogy a tüzelõ alegység parancsnoka, vagy a repülõgép vezetõ kéri a megvilágítás kódját, hogy azt a lövedék vagy rakéta önrávezetõ rendszerében beállíthassa. Ezek az adatok titkosak, így kizárt, hogy a Pro Pátria ezt, a magyar fejlesztésû tûztámogató harcjármûbe saját erõbõl kifejleszthesse, és beépítse.


A végén leírt helyzet javult, 15 év alatt, de messze a tökéletestől. (Egyébként ennyit az elég ha németül tud kommentekről)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 312
113
Hasznos amit hozol de elavult. A precizios granatok terjednek terhednek. De sima pothajtast iranyitas nelkul is mar minden gyartonal kapsz ez mar nem akkora dolog.
A 70 km es lotav a 2000 ek eseteben boven meg lessz. /maga a loveg mar tervezese altal jobban viseli ezek a pothalytasok alkalmazasat./ sot rengeteg olyan termek van a piacon ami bar nagy cep el rendelkezik de meg mindig pontosabb mint a hideghaborus granatok fele akkora tavolsagba hideghaborus fegyverekbol leadva./

Ugyhogy en tarom hogy ha mi a jovobe tekintunk mar pedig ugy nezki oda tekintunk /es nem afganisztani usa tapasztalatokra./ hanem sokkal inkabb az utobbi idok konfliktusait vesszuk alapul. Ugyan arra a kovetkeztetesre jutnak majd fent is hogy bizony a csoves tuzersegnek 70 km ig operalnia kell tudni a jovoben. En azt mondom hoggy tovabbi ujtervezesu 155 os csoves tuzersegi eszkoz rendszeresitese eseten. Nekunk nem a 120 koruli raketasorozatvetoket kell eroltetni. Hanem az annak nagyobb 160-300 mm ig terjedot. Kifehezetten nagy fontossagu celokra /hisz azert rendelkezik nagy hatotavolsaggal./

20 illetve 25km ek lefedese /120 as es nlos vagy egyebb kismeretu iranyitott raketas rendszerekkel megoldott lessz ugy nez ki./ ezert pancelozottak hogy a litavolsaguk minel inkabb ki tudjak hasznalni./ az ilyen jellegu eszkozok. A 15-20 km es zonat meg a kevesbe pancelozott erok is kepesek jelentosen zavarni. /ha szukseges oersze szabad kez esete all ffent egy nagyereju ellenseges csoportisulasra akkar a fronton is mehet a 300 mm de ezek minositett esetek ugyogy ilyenbe nem megyek bele./
En tovabbra is kezdesnek egy kozepes es egy nagy kategoriat tartanak erdemesnek kezdetnekviszonylag kis mennyiseggel. /a kozepes kategoria nyuljon tul a csoves tuzerseg hatokeren /de minimumba bedjen at rajta./ mig a nagykaliberu nyuljon tul a kozepes hatokoren /jelentosen/ de meg erintse annak maximalis hatokoret minimum tekintetebe./
Esoersze mind iranyitott mind iranyitattlan vagy egyszeru iranyitasu raketakkal ellatva./de az iranyitattlan raketak szerepe inkabb a csali es a zavar mint a teruletloves fokozasa./hisz nagyon oontatlanok ekkora tavolsagon./

En meg par db 105 ost is szivesen latnek itthon akar gidran alvazon is.... Ezzel fokozva a kozeli tuzerseg erejet es trhermentesitve a 155 osoket alsobb tuzelesi szog eseten./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 312
113
Epp ez az hogy hoztal egy como anyagot elsonek /kossz erte/ ami semit nem er hiaba usa./pont azert mert usa es nem magyar vagy olyan ami meg nincs amilyen a magyar lessz./
A meghatarozott elvart % ok meg egy hulyeseg egy ekkora szovetseg eseten mint a nato... Hisz ammyira masok az azt alkoto elemek minden teren...
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Hasznos amit hozol de elavult. A precizios granatok terjednek terhednek. De sima pothajtast iranyitas nelkul is mar minden gyartonal kapsz ez mar nem akkora dolog.
A 70 km es lotav a 2000 ek eseteben boven meg lessz. /maga a loveg mar tervezese altal jobban viseli ezek a pothalytasok alkalmazasat./ sot rengeteg olyan termek van a piacon ami bar nagy cep el rendelkezik de meg mindig pontosabb mint a hideghaborus granatok fele akkora tavolsagba hideghaborus fegyverekbol leadva./

Ugyhogy en tarom hogy ha mi a jovobe tekintunk mar pedig ugy nezki oda tekintunk /es nem afganisztani usa tapasztalatokra./ hanem sokkal inkabb az utobbi idok konfliktusait vesszuk alapul. Ugyan arra a kovetkeztetesre jutnak majd fent is hogy bizony a csoves tuzersegnek 70 km ig operalnia kell tudni a jovoben. En azt mondom hoggy tovabbi ujtervezesu 155 os csoves tuzersegi eszkoz rendszeresitese eseten. Nekunk nem a 120 koruli raketasorozatvetoket kell eroltetni. Hanem az annak nagyobb 160-300 mm ig terjedot. Kifehezetten nagy fontossagu celokra /hisz azert rendelkezik nagy hatotavolsaggal./

20 illetve 25km ek lefedese /120 as es nlos vagy egyebb kismeretu iranyitott raketas rendszerekkel megoldott lessz ugy nez ki./ ezert pancelozottak hogy a litavolsaguk minel inkabb ki tudjak hasznalni./ az ilyen jellegu eszkozok. A 15-20 km es zonat meg a kevesbe pancelozott erok is kepesek jelentosen zavarni. /ha szukseges oersze szabad kez esete all ffent egy nagyereju ellenseges csoportisulasra akkar a fronton is mehet a 300 mm de ezek minositett esetek ugyogy ilyenbe nem megyek bele./
En tovabbra is kezdesnek egy kozepes es egy nagy kategoriat tartanak erdemesnek kezdetnekviszonylag kis mennyiseggel. /a kozepes kategoria nyuljon tul a csoves tuzerseg hatokeren /de minimumba bedjen at rajta./ mig a nagykaliberu nyuljon tul a kozepes hatokoren /jelentosen/ de meg erintse annak maximalis hatokoret minimum tekintetebe./
Esoersze mind iranyitott mind iranyitattlan vagy egyszeru iranyitasu raketakkal ellatva./de az iranyitattlan raketak szerepe inkabb a csali es a zavar mint a teruletloves fokozasa./hisz nagyon oontatlanok ekkora tavolsagon./

En meg par db 105 ost is szivesen latnek itthon akar gidran alvazon is.... Ezzel fokozva a kozeli tuzerseg erejet es trhermentesitve a 155 osoket alsobb tuzelesi szog eseten./
PZHval aaz eddigi távolsági rekord 83 km, spec időjárási körülmények között:)
van benne egy apró táblázat elért távokról, lőszer csőhossz viszonylatban. De ez olyan mint a maraton 2rán belül: kiválasztott helyen, csak arra készülve, megfelelő időjárással és segytőkkel, akik nem teljesítik a távot.

https://www.defenceweb.co.za/uncate...record-breaking-artillery-shots-at-alkantpan/
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 312
113
PZHval aaz eddigi távolsági rekord 83 km, spec időjárási körülmények között:)
van benne egy apró táblázat elért távokról, lőszer csőhossz viszonylatban. De ez olyan mint a maraton 2rán belül: kiválasztott helyen, csak arra készülve, megfelelő időjárással és segytőkkel, akik nem teljesítik a távot.

https://www.defenceweb.co.za/uncate...record-breaking-artillery-shots-at-alkantpan/
Jo de en nem 83 km ert irtam hanem 70 et /hatalmas difi./kozel 20 % al nagyobb ertekkel jossz./ez ugyan akkora mind a 70 re ugras volt!!!! Ugyhogy erdemes szamolni is. Plane ha mar tuzerseg.

De a legfontosabb a tuzerseg mindig kulonutas!
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Epp ez az hogy hoztal egy como anyagot elsonek /kossz erte/ ami semit nem er hiaba usa./pont azert mert usa es nem magyar vagy olyan ami meg nincs amilyen a magyar lessz./
A meghatarozott elvart % ok meg egy hulyeseg egy ekkora szovetseg eseten mint a nato... Hisz ammyira masok az azt alkoto elemek minden teren...

Hacsak a kedves Vezető ki nem kiáltja a Kipcsák Birodalmat, vagy megint be nem jönnek az oroszok a magyar dandár tüzér zászlóaljának a NATO elvei szerint keretein belül lesz a mőködési területe, lehet saját utat is járni,ha már a NATO keretein belül alkalmazható.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 312
113
Hacsak a kedves Vezető ki nem kiáltja a Kipcsák Birodalmat, vagy megint be nem jönnek az oroszok a magyar dandár tüzér zászlóaljának a NATO elvei szerint keretein belül lesz a mőködési területe, lehet saját utat is járni,ha már a NATO keretein belül alkalmazható.
Nekunk legkevesbe az orosztol kell fellnunk... Hidd el nem vagyunk olyan hulyek hogy ujra az orosz ellen mennyunk... Hajtottak minket mar eleget. Nincs mar szovjetunio....2 szomszedtol en jobban tartanek mint az oroszoktol...

Az meg hogy a nato majd elvisz tollunk egy komplett dd t szep es jo. De nem fog bekovetkezni. A lengyelek is max ezrederot kapnanak.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and svajcibeka

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 312
113
Koltunk a haderore megvedjuk a legteret vedjuk a szomszedos nato tagok 90% anak is a legtreret vagy besegitunk nekik.
Visszuk a balkani missziot /fel vallunkon lassan mert mindenki letiplizik./ vannak embereink a terrorizmus ellen es afrikaba...

Hamarosan lessz tankerkepessegunk kikepzokepessegunk /merev eforgoszarnyas/ szallitasi kapacitasaink nehez teherszalliton./repuloteret biztositunk /egy bazist./ usanak es benne vagyunk a nemet imagba.

Megvannak a sajat bajaink hogy egy ezrednek nagyobb erot kuldjuk a v4 en bellul barhiva mashova kisegitesnek kizartnak tartom. /mi se nagyon szamithatnank tobbre./ meg csak zaszloalj erot se kuldene nekunk egy csomo nallunk joval erosebb natotag. Mi minek kuldenenk nekik?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 312
113
A NATOnak felejaánlott nehézdandár.. hát nem a mongolok ellen készül, az biztos.
Az hogy bejebe fel van ajanlva es az hogy haboruba menne e 2 kulon dolog. A balkan er meg talan nekunk egy egy ezredet de az se egy dd es nem feltetlen nato lenne... /oroszorszag ellen mi nem osztanank vagy szoroznank ebbe a vilagvero szovetsegbe./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 312
113
Az azanyokat 45-50-/35-40/-10-5 sulyozasba fejlesztrenem a jovobe. 45-50% tamogato tuzerseg /aknaveto raketa 105/ 25-40% csoves tuzersegi eszkoz 155 mm 10% kozepeses nagy hatotavolsagu raketa sorozat veto
5% nagy hatotavolsagu sorozatveto.

/ha erre epulne egy a lovesz tamogato alegysegei tuzrendszere

Es a legiero nem tul nagy szamun de hatekony felfegyverzett dronal /ucav/ val adna jarorszolgalatot
Es mindennel ami lessz es legieros.

Tamogatast.

Nem lenne gyenge. Skalazottsag vegett eleg hatekony lenne.

Ehhez oersze szukseg lenne felderito eszkozokre es dronokra is ahogy tuzersegi radarokra. De mind ez fejlesztes alatt all.
Es az is biztos hogy nem azert az egy osztalyert van oly sokszor kiemelve a tuzersegi radarkent valo alkalmazhatosag.
/nem fogjuk vessznihagyni ezt a kepesseget./

Igazabol a dominans szerep tuzcsapas teren a 155 os taborit latom befutonak.

Tuzersegi eszkozok kezelesere akar meg tartalekos allomanyt is igenybe vennek. Sulyozzni bizonyos reszeket /elsosorban tabori tuzerseg tekintetebe./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 312
113
Igazabol nem kellene draga eszkozoket beszerezni erre a celra. Torok izraeli mam raepitessel. Lehetoseg lenne egy helyrol megrendelni a teljes csomagot /kozeli tuzerseget leszamitva/... Es itt tenyleg csak raepitesre gondolnek. /tptabori tuzerseghez lehetne gyartani kopoalkatreszeket es a szokasost./ raketatuzerseg teren meg inkabb a loszergyartasra helyeznem a hangsulyt /155 nar fix hogy lessz pothalytas iranyitott toltet korigalhato roppalyalyu stb valoszinuleg elerheto lessz szamunkra /ha mas nem beszalitoi szerepkorkent is./ raketa gyartas teren az alp iranyitatlan raketa gyartast ha kis meretut us de a kepesseget es gyartast mindenfelekepo megkezdenem. Ahogy valami regebbi valtozatu iranyitott raketat is. /termeszetesen modern raketak beszerzese mellett./
A raketatechnologiaba eleg jo uzletek kottetnek mas iparagakba /gondolom keresett szakma is lehet igy vonzo is./ es akar az alap es egy regebbi valtozatu de iranyithato raketa license gyartasanak /fejlesztesenek engedelyevel az uj nagypontossagu raketak tanulmamyozasaval eleg jelentos ugrast tenne a raketa technologiaba jartas szakemberek szama.

Ha mar penzt fektetne bele az allam inkabb kisszamu de jolkepzett ember es jobb technika mint tomeg kepzett teruletlovo nagyszamban. /ez a kepesseg a hazai raketagyartass birtokaban konnyen potolhato lenne kicsit nagyobb de pontosabb szoraskepet mutato raketakkal./

Ilyen zavaros idokbe amikor az unio bomlik a nato recseg a kinaiak jonnek fel az amerikaiak mennek le a torok meg a gorog egymasnak mehet a balkanrol egy csomo kez lekerult. Az ukranok a magyarokkal b.sazkodnak a romanoknak egyre durvabbak a megnyilvanulasai....

Nekunk nem afganisztani tapasztalatokra alapozva kell tervezni. /hasznos volt afganisztan mind parncsnoki mind vegrehalyto szemmel a logisztikatol a harcolokig.

De nem a tavol vagy kozel keleti missziozasra kell keszulnunk. Az az ido mar elmult. Vagy meg nem jott el.

Az usa le fog lepni europabol. /angliaba hagy majd valami jelentosebb erot meg a lengyeleknel ameddig fizetik./

A nato egy komolyabb konfliktust nem tudna megvivni egymaga ha az nem amerika fo erdeke... Lasd libia...

Amerika ha tetszik nekunk ha nem a tavolkeletre fog koncentralni... Az eu elertektelenedik a szemebe. Mar igy is tulsokat torodott velunk es keveset a tavolkelettel /ami nekik nem is olyan tavoli.sokkal inkabb kozeli es nyugati./

De eus hadseregre vagy eus haboru vezetesre ne szamoljon senki... Meg jo ideig teljesen alkalmatlan lessz erre...
/egy sziriainkonfliktust nem tudott volna lezarni oroszok nelkul se nem hogy az oroszokkal./

Az unio legalabbis a jelenlegi formaban mar nem sokaig tarthato fent. Itt ez a jarvany is szepen hazazavart minden allulkeresot a sajat orszagaba europaba... Ez nem fog visszaallni mindenki a sajat allampolgarait igyekszik majd alkalmazni. A vendegmunkasok szerepe a nagyfoku modernizacionakmkoszonhetoen eggyre csokkenni fog. /hisz erre adja a oenzt az eu a mentocsomagba./ lessz egy kissebb felfutas meg az ujra kulfoldon munkatvallalok koreben de ez nem fogja mar elerni a valsag elotti szintet. Meredeken emelkedik majd aztan fokozatosan egyre nagyobbakat zuhan.
Ahogy a tobotizacioval vegeznek.

Ekkor mar remenyeik szerint a miigransok eldolgozgatnak nekik. De nem fognak tul nagy tomeget engedtek be /hiaba a sok nemzetiseg ha europa huzat anno a hatarokat es nem a torzsek :) / ak nehogy az uralkodon uralkodjanak a volt megszallot szaljak meg kozosen... /ugyhogy vannak itt bajok europaba is es kessznek is./ nem kell a tengereszgyalogos misszios hadsereg...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Az új magyar harcjárművek álcázófestésével kapcsolatban parázs vita alakult ki. A szakmai alapokról sokan beszélnek, szerintem többnyire megalapozott vélemények jelennek meg, azonban maga a feladat (egy legtöbb várható környezetben rejtő minta) elég komplex követelményrendszer figyelembevételét igényli.
Vannak alapelvek, amelyek figyelembevétele nélkül nemigen lehet jó álcázószínt létrehozni.
Szubjektív véleményem (három évtizednyi gyakorlótér és makettépítő hobbim alapján) - vitaindító jelleggel - megpróbálom ezeket felsorolni.

1. Beolvadás: A környezethez leginkább hasonló színek rejtő hatásának kihasználása.
2. Alakmásító hatás: a járművek, eszközök kontúrjának, általában szögletes vonalainak megtörése, ezáltal a forma elrejtése a környezetben.
3. Három dimenziós hatás: A felületek (színek), formák különböző távolság érzet keltésével el lehet érni a rejteni kívánt tárgy eltűnését.

Ezeken kívül van még szerintem pár szabály, amire érdemes tekintettel lenni, de a fentiek alkalmazása nélkülözhetetlen egy cammo tervezésekor.

A gond az, hogy a három alapelv érvényesülése erős kompromisszumokat követel. A Leopard 2A4 festés például kiváló alakmásító hatással bír, de a többi elv nem érvényesül, valamint még sok szakmai hibája is van.
A Gidrán már kevésbé jó alakmásító hatással rendelkezik, de a színvilága még annak is távol áll a magyar környezettől. Élőben még nem láttam, de vannak kételyeim.
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram
T

Törölt tag 1586

Guest
Vannak alapelvek, amelyek figyelembevétele nélkül nemigen lehet jó álcázószínt létrehozni.
Nem is kell a semmiféle jó álcázószínt létrehozni.

A gond az hogy a festék színe csak az emberi szemet képes korlátozottan (háttér, fényviszonyok, mozgás, stb..függvényében) megtéveszteni, ami csak egy elég szűk spektrumot jelent.
A mai harctereken jelen lévő szenzorok legtöbbje ellen - amik az infravöröstől a radarok hullámhosszáig képesek érzékelni - a festék meg annak a színe konkrétan semmit sem ér....
Ha a járművet ténylegesen álcázni akarod akkor azt csakis széles spektrumon érdemes tenni.
Erre a legjobb példa a SAAB Barracuda MCS álca rendszere.

A festék szinének az alcaháló alatt semmi jelentősége. A síma NATO green tökéletesen megfelelő.
A festék anyaga a fontos. Annak kell jól takarni, erősen tapadni, jó korrózió vedelmet adni, stb...
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle and wolfram