Tu-22M Backfire (Tupoljev, Szovjetunió)

Az egyetlen darab Tu-22M4-es.
Igazából ez is csak egy M3-as volt, csak a kopoltyúkat módosították, hogy a nagyobb levegőigényű NK-32-es hajtóműveknek megfelelő legyen a beömlő+szívócsatorna rendszer.
Végül a legköltségesebb módosítást, a komplett törzshátsórész átépítését nem végezték el, így a nagyobb átmérőjű NK-32-esek soha nem kerültek beépítésre. Maradtak az NK-25-ösök.
Jól látszik, hogy a kilenc-kilenc helyett oldalanként 12-12 zsalut tartalmazó törzspanelnél volt a változtatás.
A gép 1991-92-ben repült, a Szovjetúnió szétesésének éveiben.
2ead23b1879f.jpg

Amikor a mostani Tu-22M3M prototípusán láttam, hogy a kopoltyúkhoz nem nyúltak, nem lepődtem meg, hogy a jó öreg NK-25-ösök jellegzetes, rövid fúvócsöveit fogom a gépen meglátni.
Mivel az M3M program a meglévő gépek átépítéséről szól, így egyértelmű, hogy a beígért NK-32-2-esek nem fognak végül beépítésre kerülni.
Így is lett.
A titán hajtóműgondola “szétbombázása”, a vadonat új NK-32-2-esek beszerzése és a kopoltyúk számának felbővítése sokkal drágább lenne, mint az ezeréves NK-25-ösök megtartása és folytatólagos nagyjavítása.
Ha az M3M-en a kopoltyúkhoz nem nyúlnak, akkor a többi, drágább módosítást már végképp nem fogják megejteni.
Csak én látom rosszul, hogy mintha elhagyta volna a bal oldali vízszintes vezérsíkját?

• Tetszik
Reactions: aquarell and fip7
Ha jól sejtem, ez egy mostani kép Kazanyból a Tupoljev gyár repülőteréről. Egy festetlen, feltehetően nagyjavítás utáni Tu-22M3-ast láthatunk, berepülés közben. Ami nekem furcsa az az, hogy ez egy M3-as, nem egy M3M. Nem tudom, hogy mi lehet az M3M programmal, de ezen a gépen minden a régi. Legalábbis így, kívülről.
Nincs légiutántöltő csonk az orrkúp felett és megmaradt a gépágyú is.
277288.jpg

• Tetszik
Reactions: fishbed and fip7
Gépágyú mi a francnak egy ilyenre?
Értelme szerintem 0- hasznos helyet és súlyt vesz csak.

Gépágyú mi a francnak egy ilyenre?
Értelme szerintem 0- hasznos helyet és súlyt vesz csak.
Akkor meg ballaszt kell a helyére, ha nagyhirtelen kikapsz több száz kilót a súlyponttól messze eső helyen.

Gondolom olcsóbb benne hagyni. Értelme viszont tényleg nincs. Bár, ha létezne 23 mm-es AHEAD lőszer vagy 1 db 30-as ágyú lenne benne olyan radarral, ami érzékelné a közeledő rakétát, akkor hátulról elég vad megközelítéssel képes lenne lelőni rakétát, ha a sebességkülönbség nem túl nagy.

De szerintem ez se nagyon érné meg, ha egyáltalán lehetséges lenne.

• Tetszik
Reactions: hunter85
Akkor meg ballaszt kell a helyére, ha nagyhirtelen kikapsz több száz kilót a súlyponttól messze eső helyen.

Gondolom olcsóbb benne hagyni. Értelme viszont tényleg nincs. Bár, ha létezne 23 mm-es AHEAD lőszer vagy 1 db 30-as ágyú lenne benne olyan radarral, ami érzékelné a közeledő rakétát, akkor hátulról elég vad megközelítéssel képes lenne lelőni rakétát, ha a sebességkülönbség nem túl nagy.

De szerintem ez se nagyon érné meg, ha egyáltalán lehetséges lenne.
chaff és flare ammo?

chaff és flare ammo?
Labdába nem rúg.

• A chaff haszna ma kb. a 0-hoz tendál, a 2K12 Kub-it sem érdekelte már az. 1969-ben jött az...
  • Ha Tu-22M ellen IR megy, akkor az a gép már régen hallott, mert BVR AAM már rég leszedte.
Maga az ágyú és a lőszer tömege szerintem 500 kg táján lehet. Ennyi egyik sem nyom. A chaff szinte levegő , a kapszulának van talán értelmezhető tömege...

Kerót nem lehetne odarakni? Ha jó a kifogyasztási sorrend, tán még a súlypontot is lehetne jó helyen tartani.
Vagy még egy jó nagy elektromos zavarórendszer jut még eszembe. :)

Kerót nem lehetne odarakni? Ha jó a kifogyasztási sorrend, tán még a súlypontot is lehetne jó helyen tartani.
Vagy még egy jó nagy elektromos zavarórendszer jut még eszembe. :)
Ha lenne Britecloud szerű aktív zavar, azt lenne értelme odatenni. Vagy vonatott csalit, de akkor is sanszosan kell ballaszt.

Tu-22M3 esti felszállása az NK-25-ök kellemesen kékes forszázsával
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: fishbed and BJani
Tu-22M3 alacsonyan

• Tetszik
Reactions: BJani
A Tu-22M4-es, vagyis az annak szánt, részlegesen átalakított M3-as demórepüléshez száll fel utánégetővel az 1993-as légibemutatón, Zsukovszkijban:

Megfigyelhető az eredeti 9-9 pótbeömlő zsalu helyett itt 12-12 darabot alakítottak ki. Az ok a Tu-160-as Nk-32-es hajtóművének integrálása, de a projket mögül a pénz az akkori ismert gazdasági nehézségek miatt elfogyott. Érdekes, hogy a vadonat új M3M programnál ismét elővették az NK-32-es hajtóművek azóta kifejleszett NK-32-02-es verziójának integrálását, de már az is beszédes volt, hogy még a pótbeömlőket se módosították a mostani gépen.

Ennek részen az az oka, hogy ismét visszavágták a program költségvetését, így csak az avionika korszerűsításe maradt terítéken.
Amúgy az NK-32-es hajtóművek, verzióktól függetlenül annyival másabb befoglaló méretekkel bírnak, hogy a törzshátsórész alapos belső átszabása nélkül az integráció nem oldható meg.
A szívócsatona oldalán az extra pótbeömlők kialakítása ehhez képest már csak gyerekjáték.

Eddig ismeretlen okból egy Tu-22M3 hajtóműindításkor aktiválta a katapultüléseket. A balesetben a személyzet összes tagja életét vesztette.

Eddig ismeretlen okból egy Tu-22M3 hajtóműindításkor aktiválta a katapultüléseket. A balesetben a személyzet összes tagja életét vesztette.

Meg nem erősített orvosi információk alapján a személyzet egyik tagja túlélte a balesetet, jelenleg kórházban ápolják.