A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Hát lövészfegyvernek nem épp a legideálisabb, ebben igazad van.
Nem annak tervezték, ebben is igazat adok neked.
Arra nem esküdnék meg hogy más keleti országok AK fegyverével szemben leszerepel, mert az egyik legjobb AK klónnak tartják a hozzáértők ma is.
Az MN döntéshozói mért ezt tették általános fegyvernek ? Hát passz, ez lehet örök titok marad. Lehet benne szerepe az olcsóságnak, de a kis méretnek, ami harcjárműben kifejezetten előnyös, a könnyű kezelhetőségnek is.
A fegyver nagy titka ez egyébként, miért ezt választották illetve miért nem fejlesztették tovább, hisz néhány évi általános használat után már tudni kellett az előnyöket és a hátrányokat is, az illetékeseknek.
3Hc8ndK.jpg

Kb igy kellett volna továbbfejleszteni....
Én most is azt mondom,hogyha csak a válltámaszt lecserélik egy ehez hasonlóra,bőven megfelelt volna .Abban a korban maga a fegyver többet tudott,mint a sorkatona,kinek a kezébe nyomták,még igy,az elcseszet bot válltámasszal is.
Ha kapna némi ilyen Rk95 szerű továbbfejlesztést,olyan lengyel szereléksint,1-2 apróságot,még ma is tökéletesen megfelelne tartalékos milicista fegyvernek.

Na de ha már ezt így kiveséztétek, milyen a CZ? Mennyire strapabíró, ellenálló, igênytelen a hatásokra?
Amúgy meglepődsz de eléggé fasza :D Az a legjobb, hogy a Bren A1-el a csehek fizették ki a tanulópénzt, a ketteshez és így a fő nyűgöket, főleg az ergonómiában már kijvították, meglepően egyszerű szétszerelni és nem érzékeny a koszra. A lőszerekkel van valami mizéria, mert természetesen nem azt vettük amit a gyártó ajánl hozzá (mert mi jobban tudjuk) és emiatt voltak akadályok, de azóta a lőszer cserére került amivel voltak a bajok.

@Spartan.asfv mondott problémákat vele ezeket én nem tapasztaltam annyira.

Amúgy meglepődsz de eléggé fasza :D Az a legjobb, hogy a Bren A1-el a csehek fizették ki a tanulópénzt, a ketteshez és így a fő nyűgöket, főleg az ergonómiában már kijvították, meglepően egyszerű szétszerelni és nem érzékeny a koszra. A lőszerekkel van valami mizéria, mert természetesen nem azt vettük amit a gyártó ajánl hozzá (mert mi jobban tudjuk) és emiatt voltak akadályok, de azóta a lőszer cserére került amivel voltak a bajok.

A támasza is okés? Mármint behajtva nem rohadtul idegesítő, normál módon nem lötyög? Megleptél tényleg. :)

• Tetszik
Reactions: vasszekely
3Hc8ndK.jpg

Kb igy kellett volna továbbfejleszteni....
Én most is azt mondom,hogyha csak a válltámaszt lecserélik egy ehez hasonlóra,bőven megfelelt volna .Abban a korban maga a fegyver többet tudott,mint a sorkatona,kinek a kezébe nyomták,még igy,az elcseszet bot válltámasszal is.
Ha kapna némi ilyen Rk95 szerű továbbfejlesztést,olyan lengyel szereléksint,1-2 apróságot,még ma is tökéletesen megfelelne tartalékos milicista fegyvernek.
Nagyon minimális faragással a VSZ fegyvergyártás egy igazi gyöngyszeme lehetett volna az AMD illetve a teljes csőhosszas verziója ami nem is emelte volna számottevően a gyártási költségeket. Ezt sajnos a szokásos igénytelenség a katonai vezetés részéről megakadályozta (de legalább olajjal lekentük a harcjárműveket, hogy csillogjanak.. )

Mi volt a gond a lőszerrel?

A támasza is okés? Mármint behajtva nem rohadtul idegesítő, normál módon nem lötyög? Meglepték tényleg. :)
Nem zavaró, nem lötyög. van aki viszont azt mondja, hogy rövid a fegyver előagya (a félig burkolt verziót választottuk) mert túl hosszú a keze és majdnem a csövet markolássza :D ez ilyen égimeszelő problematika.

Használják.Söt,az izraeli,dél afrikai és a rodéziai különleges erők is használták.Zsákmányanyagként jutottak hozzá,és ingyen volt-meg elég jó minőségű,tartos fegyverek-kiveve az eldaxott válltámasza.Azt meg többnyire lecserélték.
Persze,ez nem a mindennapi rendszeresitett fegyverük.Ezek az alakulatok olyan fegyverrel mennek bevetésre,amilyet éppen az aktuális művelet megkiván.Használnak amügy náluk hivatalosan nem rendszeresitett fegyvereket is,bőséggel.
Azért használják mert kompakt, relatív jól rejthető és a Specops nak fontos hogy idegen területen adott esetben legyen hozzá zsákmány lőszer.... Nem azért mert annyira jó....

Nagyon minimális faragással a VSZ fegyvergyártás egy igazi gyöngyszeme lehetett volna az AMD illetve a teljes csőhosszas verziója ami nem is emelte volna számottevően a gyártási költségeket. Ezt sajnos a szokásos igénytelenség a katonai vezetés részéről megakadályozta (de legalább olajjal lekentük a harcjárműveket, hogy csillogjanak.. )
Ez az igénytelenség nagymértékben rendszerhiba volt (ami szerintem még ma se tünt el).A tiszt legfontosabb tulajdonsága nem a hozzáértés,hanem a hűség a (mindenkori) hatalomhoz.Meg még mindig a nemesi attitűd kismagyar továbbélése (ami az egész köztisztség viselő szférára igaz)
Ezért aztán oriási szórások vannak.Ha valahová olyan ember került,akkor profi munka lett az eredmény,ha meg nem,akkor-jóvanazugy.És bizony az utóbbi volt a döntő többség.(ráadásul a folytonos pénzhiány is ezt támogadta-ami viszont sokszor drágább lett a végén)
A rendszer a hosszúnyelvű kamarillapolitikus egyéneknek kedvezett,és az is volt a többség.Okkal tekintet ingyenélő senkiháziként a hivatásos katonákra a nép.Ugyanakkor jobban volt ázsiója a seregnek,mint ma,és a rátermett tiszteknek tisztelete is.

Azért használják mert kompakt, relatív jól rejthető és a Specops nak fontos hogy idegen területen adott esetben legyen hozzá zsákmány lőszer.... Nem azért mert annyira jó....
A jó minőséget a gyártásminőségre értettem.Zsákmányoltak és használtak ők más,román,kinai,orosz fegyvereket is,de az AMD tartósnak,megbizhatónak és kompaktnak bizonyult.Hibáit meg könnyű kijavitani.

Lehet vele növelni-csökkenteni a gázmotorba jutó gázmennyiséget.
De nem fokozatmentesen állitható és az optimális lőszerhez van méretezve nem pedig minden lőszerhez.Amúgy sem azért van rajta amit írtál.No meg azt sem mondta senki,hogy a lőszer gáznyomásával volt baj.

• Tetszik
Reactions: krisss
De nem fokozatmentesen állitható és az optimális lőszerhez van méretezve nem pedig minden lőszerhez.Amúgy sem azért van rajta amit írtál.No meg azt sem mondta senki,hogy a lőszer gáznyomásával volt baj.
Ez most igaz is,meg nem is,és fegyverfüggő is.Mivel nem ismerem a Bren 2-t,nem tudom,hogy most itt ez melik-ezért kérdeztem.
Ha a löportöltettel van a baj,az vagy a gáznyomás,vagy az üledékképzést szokta jelenteni,általában.Az üledékképzés azonnal nem szokta befolyásolni a fegyver lótulajdonságait,és egy gázdugattyús fegyver általában jol pucolható.Ezért én automatice a gáznyomásra gyanakodtam.
Ami azt illeti,az öreg Misa bácsi konstrukciójában,beleértve az AMDt is,pont ez a verhetetlen.Az még a cseresznyemagot is kilövi,még ha cigánygyerekek potyognak közben az égből,akkor is.

Ez most igaz is,meg nem is,és fegyverfüggő is.Mivel nem ismerem a Bren 2-t,nem tudom,hogy most itt ez melik-ezért kérdeztem.
Ha a löportöltettel van a baj,az vagy a gáznyomás,vagy az üledékképzést szokta jelenteni,általában.Az üledékképzés azonnal nem szokta befolyásolni a fegyver lótulajdonságait,és egy gázdugattyús fegyver általában jol pucolható.Ezért én automatice a gáznyomásra gyanakodtam.
Ami azt illeti,az öreg Misa bácsi konstrukciójában,beleértve az AMDt is,pont ez a verhetetlen.Az még a cseresznyemagot is kilövi,még ha cigánygyerekek potyognak közben az égből,akkor is.
A többi gázszabályzós fegyvernél sem azért van a gázszabályzó,hogy mindenféle hozzá nem való lőszert lőj vele.

Az ötvenes évekbeli nekem volt.
Nekem is, gyerekként az volt a kirándulós hátizsákom. Az érdekessége az volt, hogy valami nagyon furcsa szürkés-kékes színe volt. Tuti, hogy az valami munkásőr széria része volt.

AMD-65 volt náluk, mert ehhez volt ott iraki erőktől szerezhető lőszer és a magyar fegyvert vitték, mert ez volt szerintük a legjobb keleti AK.
Bár nem AK, de a keleti blokk legjobbnak tartott gépkarabélya az Sa. vz 58.
DSCN2062_zpsb95a5a00.jpg

VnhzGIz8QXN-tbhNLRs7UWFvIdG1mWe0gvng_E0fhVCRgfdgBZ7GBuEc7lTQXdi7iiggSzT3OPv9JSA81LLYeHe7eF5Y2hN3CdVneR5G2ejI

• Tetszik
Reactions: honved and Bleroka