Fényképészet és ami hozzá tartozik

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
9 080
20 663
113
EKtE_8nUcAAxIpv

• Tetszik
Reactions: Pocok75 and fishbed
M

molnibalage

Guest
Talán ide illik, de nem teljesen.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 669
14 934
113

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 822
19 495
113
Azért ez durva, a zene külön piros pont :)

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 968
15 691
113
Azért ez durva, a zene külön piros pont :)

A hadi használhatóságán külön elgondollkodtam.
Ha nem lenne annyira sérülékeny....

M

molnibalage

Guest

M

molnibalage

Guest

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 976
91 800
113
Off, de ez a kép valami trükk, vagy tényleg rotorlapát-távolságon belül repülnek egymástól?

73593_20150921adf8526959_226_375083.jpg

Ez azért nem lehetséges:
1, mert a fegyverzet tartószerkezete nem férne el a két gép között.
2, nincs árnyéka az egyik gépnek sem a másikon, kétlem hogy pont tökéletesen felülről sütne rájuk a nap.
3, a turbulencia miatt egyik vagy mindkét gép lezuhanna, esetleg még a levegőben összeütköznének.
(4, a lapátokat már ledarálták volna egymáson)

A teleobjektív hatása...

Ez is kicsit hasonló:

202010070055MI.jpg

Itt találtam a képet.

• Tetszik
Reactions: enzo
M

molnibalage

Guest
(inkább szenzorkosznak tűnik)

Hogy lehet ezt kitakarítani? A menuben levő tiszítás és fújás után csak rosszabb lett. :(
Azt sem értem, hogy hogyan kerülhetett oda. Fiókban dobozban feltett objektívvel volt tárolva. Kétszer használtam összevissza 1 év alatt a gépet.

T.Tom

Well-Known Member
2016. november 6.
372
1 749
93
Hogy lehet ezt kitakarítani? A menuben levő tiszítás és fújás után csak rosszabb lett. :(
Azt sem értem, hogy hogyan kerülhetett oda. Fiókban dobozban feltett objektívvel volt tárolva. Kétszer használtam összevissza 1 év alatt a gépet.
Általában van a gépeken tüköfelcsapás (MirrorUP) opció, ekkor az objektívet levéve elérhetővé válik a szenzor.
Én a régi Canon gépem szenzorát többször takarítottam nagyon finom szőrű ecsettel, de van, amikor egy körtepumpával is ki lehet fújni a nagyobb porszemeket. Érdemes azonban nagyon átgondolni, hogy belevágsz-e, mert előbbi esetben sérülést okozhatsz a szenzoron (vagy a rajta lévő átlátaszatlan szűrőn), utóbbi esetben pedig poros környezetben akár még több kosz is felkerülhet az érzékelőre.
Lehet kapni tisztító kit-eket, de egy fotós szerviznek ez rutin munka kell, hogy legyen, és nem is tart sok ideig.

• Tetszik
Reactions: molnibalage
M

molnibalage

Guest
Általában van a gépeken tüköfelcsapás (MirrorUP) opció, ekkor az objektívet levéve elérhetővé válik a szenzor.
Én a régi Canon gépem szenzorát többször takarítottam nagyon finom szőrű ecsettel, de van, amikor egy körtepumpával is ki lehet fújni a nagyobb porszemeket. Érdemes azonban nagyon átgondolni, hogy belevágsz-e, mert előbbi esetben sérülést okozhatsz a szenzoron (vagy a rajta lévő átlátaszatlan szűrőn), utóbbi esetben pedig poros környezetben akár még több kosz is felkerülhet az érzékelőre.
Lehet kapni tisztító kit-eket, de egy fotós szerviznek ez rutin munka kell, hogy legyen, és nem is tart sok ideig.
Szerviz lesz belőle.

• Tetszik
Reactions: weasel007

T.Tom

Well-Known Member
2016. november 6.
372
1 749
93
Szerviz lesz belőle.
Jó döntés.
Néha rejtély, hogy hogy kerül a szenzorra kosz, szerencsére tükörrelfexes gépeknél ez nagyon egyszerűen megoldható probléma.
Nyilván a sűrű objektív csere elősegíti a kosz bejutását, de hagytam én már gépet térdig érő gazban objektív nélkül is, és utána nem lett észrevehetően koszosabb a szenzor.

M

molnibalage

Guest
Jó döntés.
Néha rejtély, hogy hogy kerül a szenzorra kosz, szerencsére tükörrelfexes gépeknél ez nagyon egyszerűen megoldható probléma.
Nyilván a sűrű objektív csere elősegíti a kosz bejutását, de hagytam én már gépet térdig érő gazban objektív nélkül is, és utána nem lett észrevehetően koszosabb a szenzor.
Puha szemüvegtörlővel megpróbáltam leszedni amúgy és attól csak rosszabb lett. A fújás lehozta róla nagyját, de ezek után inkább leálltam ls döntöttem, hogy szerviz. Nagyon remélem, hogy nem csináltak egetverően nagy kárt...

Furcsa, hogy 1 éve sokat használtam és cserélten sokszor objektívet és nem volt koszos. Most meg elővettem és lett ez. Érti a fene.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 473
72 074
113
Nekem nagyon gyakran kerül kosz a szenzorra, mert nagyon sokat cserélek objektíveket, konvertereket, nagyon poros, koszos környezetben. A szenzortisztítást mindig lefelé fordított géppel végzem (nyílván, mert eleve úgy esik kézre a bekapcsoláskor) és az ultrahang által ledobált kosz mindig kikerül a gépből, ha ilyenkor leszedem az objektívet.
Én ezért szervízt még nem vennék igénybe, pedig nagyon sokszor találkozom a problémával.

A szenzorkosz az vagy nagy rekeszértéknél, vagy utómunkánál (Lightroom, DeHaze opció) jön elő.
A nagy rekeszértéknél a mélységélesség miatt, a DeHaze effektnél pedig a nagy dinamika emelés miatt válik láthatóvá.
Az előbbire a legjobb példa az, amikor a klasszikus camera obscura-t csinaltam papírcsőből, meg sztaniol papírból, amit egy tűvel szúrtam át.
Ez az elvi kb f100-120-as rekeszérték óriási ISO és ultraalacsony záridő mellett, nappal kb akkora mélységélességet adott, hogy az kvázi a szenzorfelülettől a végtelenig megvolt.
Emiatt aztán jól látszott az összes kosz is.

Ebből következik ennek az ellentéte is, ha az objektív rajzolata megengedi, akkor inkább a kevésbé rekeszelt, másképp mondva, nagy apertúrájú fotókkal tudod elejét venni a szenzorkosz megjelenésének.
Én emiatt használok inkább rövidebb expót, hogy a rendszer jobban nyissa a rekeszt.
Cserébe kisebb lesz a mélységélesség, bár az repülőknél úgyse azámít.

Minden másra meg ott van a Lightroom dust removal tool-ja.
Kiválóan teszi a dolgát.

• Tetszik
Reactions: nyugger