Megpróbáltam utánajárni nagyjából mennyi tüzérségi eszközük van a románoknak, mert olyan számokat láttunk az utóbbi pár napban(1500db 100mm-nél nagyobb űrméretű löveg), aminek hallatán a román tüzérek egyik fele valószínűleg elröhögné magát, másik fele szélütést kapna.
Különféle forrásokból nagyságrendileg:
- kb. 400db 152mm-es vontatott löveg. Nagyrészt D-20 kategória, kisebb részük modernebb, nagyobb lőtávú, kb. az orosz Msta-B szintjén van.
- papíron 54db LAROM, ez Grad-továbbfejlesztés 160mm-es izraeli rakétákkal. Gyakorlatban inkább 40-50db között van az üzemképes számuk.
- 100-120db körüli APRA-40. Grad klón.
- ehhez jön még ismeretlen számú 100mm-es vontatott páncéltörő ágyú amit szerintem csak gyakorlatozásra használnak.
- tűzvezetés nincs túl magas szinten a jelenlegi eszközöknél.
A HIMARS-ok a foksányi 8. vegyes sorozatvető dandárba kerülnek, összesen 3x18db, hogy a mostani technikával mi lesz, azt nem tudom. Valószínűsítem hogy a LAROM marad valamilyen formában, a régi APRA meg megy zsírba vagy kohóba.
Ha már itt vagyunk, néhány szó a szerb tüzérségről.
A szerb haderő alapját 4 gépesített lövészdandár adja, emellett van egy vegyes tüzérdandárjuk.
Minden lövészdandár alárendeltségében van egy Gvozgyikákkal felszerelt tüzérosztály 3 üteggel, összesen 18 csővel, plusz egy sorozatvető osztály szintén 18db indítóval. Ezek M-77 Oganj vagy M-94 Plamen típusúak.
A tüzérdandárban van 2 osztály(36db) Nora 152mm-es vontatott ágyútarack és 2 osztály(36db) 130mm-es tábori ágyú. Emellett van egy üteg, azaz 4db M-87 Orkan sorozatvető meg néhány M-77.
Ez a jelenlegi aktív állomány, ezen kívül van egy csomó különböző stádiumú fejlesztésük, pl. a 122mm-es SORA, ami a Gvozgyikákat fogja váltani, vagy a Sumidaja nagy kaliberű sorozatvető. Ezekről papi írt már
itt.
Tüzérségi radarból tudomásom szerint egy db SZNAR-10 van használatban, de modernnek mondható kommunikációs eszközeik és megfigyelő drónjaik vannak.
Nagy szerencsénk egyébként hogy nincs pénzük(lásd orosz T-72/BRDM segélyként), mert egészen tisztességes dolgokat képesek alkotni de jelenleg nincs erejük komolyabban modernizálni.