A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Nem lenne háború döntő maga a 3x18 indító, de képesek kiütni a tüzérségünket velük, ha jól használják és utána nincs tüzérségi ellentűz a régebbi eszközeikre. Szóval inkább csak baromira megnehezíti az életet, hogy nincs hasonlónk sem pedig tuti ellenszerünk ellene.
De hogyan tudnak? A regi rakettak 50-100km visznek max, gyakorlatilag a hatrra kellene rakniuk.
A HIMARS az egyetlen, amit mondjuk Nagyvarad moge el lehet dugni, de - es ezt meg te fogadd el - ott meg bosegesen magyart legterbol uti ki a levegoben levo Gripen.
Az hagyjan, de ugy, hogy jelenleg nincs is mivel raloniuk az RBSre, semmilyen lepukkadt Kub, Igla stb nem alkalmas ra.
Amint irtam, egyedul a Patriot lehet ra jo, de ha mar csak par Gripen kilo egy tucat kulonbozo poziciobol kettot-negyet fejenkent, akkor is kifogytak a $2M/raketa MIMekbol a Patriot inditok (amelyek, ugye, egyelore amerikai szemelyzettel uzemelnek es ketlem, hogy beszallnanak, sokkal valoszinubb, hogy atadnak a konzolokat es elhagynak a koerzeteket mar joval a konfliktus kitorese elott.)

Total tul van ez az egesz lihegve, tipikus @Negan scenario, amikor ignoral mindent, ami nem passzol a sajat prekoncepciojahoz...

A HIMARS jelenleg nekik nem alkalmas csak nagy hatótávolságú rakéták alkalmazására.Semmilyen módon nem lennének képesek vele a mi tüzérségünket támadni.Tudnának laktanyákat,reptereket, radarokat és hasonló fix dolgokat támadni,de egy dandár tüzérségét nem.
Pontosan. Ugyanigy a hk zl sem kepesek, ha azok mozognak. A vakra kilott salvokat meg kvazi a hatarrol kellene lovoldozniuk, celtablanak hasznalhatnank oket sajat teruletrol barmivel az elso loves utan.

Sehogy sem jo ez igy nekik semmire, max vedelemre.

Maradjunk annyiban, hogy
1. Kell(ene) MLRS (MARS, akár izraeli Lynx) néhány üteg (x*8 db)
2. Kell(ene) még PzH (vagy kerekes 155-ös) néhány osztály (y*8db)
Mindent szépen, sorjában.

Persze, de ezt senki nem is vitatta.

3. Air-to-ground fegyverzet a Gripenekre: RBS15 Mk4 szazaval, SDBk korrekt mennyisegben, Brimstone/akarmi.
Mennyi Maverickunk van?
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 692
13 356
113
Összpontosítási körletben, felfejlődve éppen valahol menetben stb stb stb. Felderítés nem létezik vagy mi? Elsődleges cél lenne a mi legnagyobb ütőerőnk kiiktatása.



A gripenek saját légterbőr való fegyverindításraindítására írtam.

Fogadd el, hogy jelenleg nincs válaszunk a nekik már meglévő eszközre (és ezzel nem állítom, hogy nem is lesz) de azokat a himarsokat a minden eszközzel védenék ami rendelkezésükre áll mivel konkrétan az a legértékesebb fegyverük. És egy egész jó rétegelt légvédelmi ernyőt baszarintanának köré abban biztos lehetsz. Patriottól kezdve, a Kubon Hawnk-on át a Gepard-on keresztül az Igla-ig ezt kiegészítve a használtautó f16-al. És akkor nem fog számítani az ára ha legértékesebb legnagyobb harcértékű csapásmérő fegyvered véded.

Illetve ha nem teljesen segghülyék (és nem azok) akkor amint a salvo elindult még a füstje se szállt fel egyből zárják be az indítót is söprés az előre előkészített másodlagos tüzelőállásokba.

Erre jó az L-39 drón-flotta:

  1. L-39 drón gépenként vihet pár csali és igazi támadófegyvert is az 500-1.200 kg feggverterhelésével.
  2. Többszörösébe kerül a semlegesítésre elpufogtatott eszköz,
  3. 3-4-5 L-39 drón (és fegyverzetének) semlegesítése után ki is fogytak,
  4. túlterhelés sikeres,
  5. 2. felvonás: Gripenek zavarásávala háttérben második hullám L-39 elvégzi a "takarítást!


...jaaaa nincs ilyen eszköz!
...jaaaa nem is terveznek hasonlót.
...majd ha lesz 10 év múlva, valami 10x-es árú, és német!


U.i: Amíg a hazai fejlesztés nem születik meg, a "zizraeliek" --szerintem-- adnak kölcsön az L-39 drónra pár hatékony "dolgot"...
 

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
782
2 302
93
MIre, a HIMARS inditokra? Lattad mar hogyan neznek ki? Az egesz falu palinkaja nem lenne eleg arra, hogy felgyujtsad kivulrol...
Mindent fel lehet gyújtani,a hasonlat szimbolikus volt. Helyettesítd be egy Carl Gustaf- ra ha úgy jobban tetszik,azt akàr àt is dobhatjuk.. Kis kreativitàs is kell a hadviselèshez.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Az a gondom ezzel az egész diskurzussal, hogy pontosan ugyan abban a szellemiségben történik, mint pár hónapja a Kaukázusban lezajlott háború után történt – akkor páran olyan szinten ráizgultak a drónokra, mintha valami ultmate weapon jött volna el ezekkel. Most pont ugyan ez a felfokozott izgalmi állapot van a román rakétatüzérség miatt. Ugyanaz a képesség és lehetőség túlbecsülés.

Szeretném figyelembe ajánlani az 1999-es Allied Force hadműveletet – ahol a világ legjobban felszerelt légiereje (+szövetségeseik) 78 napig rágcsálták a szerbeket. Olyan felszereléssel, olyan eszközökkel, amelyekkel a világon senki nem rendelkezik (bevetettek megint csak mindent, amijük csak volt az inventoryban, nehézbombázóktól a hordozókig) – mégis, sehol nem volt az az első perces teljes haderő elsöprés és győzelem (pedig kezdetektől totális légifölény volt), amiről itt megy a fantáziálás pár rakétaindító miatt. És ott tényleg, a semmiből jött az áldás (B-2) iszonyú rövid reakcióidővel – mégis, a szerbek egész jól bírták, nem vált köddé a haderejük.

Na most egy román haderő 3x18 indítóval akkor egy sokkal modernebb haderővel rendelkező magyart mégis hogyan szecskázna fel egyetlen csapából olyan szinten, mint itt le van vezetve?


De egye fene, fussunk egy kört ezzel a scenarióval – de ne a Binkov Battleground féle steril módszerrel, hanem a valósággal – NATO tagok csapnak össze. Szóval a románok kitáraznak a HIMARS-ból és megszórják Magyarországot. Ok
A NATO alapszerződése alapján a szervezet a megtámadott mellé áll – vagyis a románok baszhatják, csusszan be a gépolajos bráner.
HA azonban nem áll a megtámadott mellé a szervezet (játszunk el ezzel a gondolattal), akkor onnan két folyamány van:

1, A NATO úgy esik szét, mint a huzat, mert a tagoknak világossá válik, hogy a védelem fals, ha a nagyok úgy akarják. Széthullik az egész atlanti szövetség.

2,Magyarország látva megszegték a megegyezést és a létét fenyegetik instant segítséget kér az oroszoktól/kínaiaktól, hiszen innentől nem köti a kezét a NATO (sőt ellenségnek tekinthető), kilépett ha az nem szakadt még össze. Azok pedig örömmel ugorhatnak is, nemzetközi joggal megegyezően, hiszen a regnaráló kormány engedi őket – egyrészt mert behívják őket, másrészt pedig így Európa közepén lesz egy új szövetségesük és bázisuk. Az oroszokkal pedig nem áll le háborúzni senki, főleg, hogy ők egy már nem NATO tag területére mennek be és nem hatolnak az esetleg még létező NATO tagok területére (az agresszor románia), csak szétkenik a támadó erejüket.

Szóval a románok raksitámadása gyönyörűen beszakította a NATO-t, ami nem hinném, hogy a nagyfőnök számára ildomos lenne – így erre az esély igen kicsi.
Persze lehet a támadást úgy tekinteni, hogy valami csoda folytán nem NATO tag egyik ország sem – de akkor már egy teljesen más környezet van mint ma (és szövetségese akkor is van a feleknek).



Szóval az egész teljesen felesleges fantáziálás – és ahogy többen leírták, többféle reakció lehetséges, de egyértelműen a korai felismerés a döntő. Vagyis a hírszerzés majd szépen figyeli ezeket, mikor hol vannak, mekkora az alakulatok feltöltöttsége, mi a maintenance schedule az indítóknak stb... és a tűzkészültségüknek megfelelően reagál a HM is, pl adott szint fölött a kitelepülési zónákba való kifarolással.

Jó cuccok ezek, nagyon is kell Magyarországnak ilyen és egyéb kategória – de a drónhoz hasonlóan ezt sem kell akkora hisztivel kezelni, nem jelent instant wint a meglétük (minden modern fegyver igazából megér egy hisztit, olyan hatékonyak), de nagyon fontos részei az összhaderőnemi hadviselésnek. Fájdalmas veszteségeket tudnak okozni - de hogy magukban megnyerik háborút úgy, hogy a haderejük többi része meg közel sem ilyen tip-top - hát azt erősnen kétlem
őőő....nem.Nem,és igen,Meg nem.Szóval nem egyszerű.
Alapvetés,hogy lehet NATOn belüli háború.Török-görög.Attila hadművelet.Az egy NATOn belüli korlátozott célú háború volt.Hh közepén.
Hogy lehet e KM-i háború?Lehet.Értelme ugyan semmi nem volna,de én több esélyét látom,mint egy orosz-nyugati vagy USA-Kina háborúnak.Merthogy a világ 3 legnagyobb atomhatalma nem fog közvetlen háborúba bocsátkozni,abba biztos vagyok.Dehogy itt a mi kis szarosvödrünkben a politikusok felelőtlensége összehozhat egy "futballháborút",azt viszont nem tudom kizárni.Szerintem ily módon összejöhet egy különben nem tervezett háború.És ezt tartom belátható időn belül a leginkább háborúveszélyes helyzetnek-bár még ezt sem tartom túl valószinűnek.Csak lehetségesnek.
Önmagában egy sorozatvető csak egy sorozatvető.Veszélyessé tüzérségi rendszerben válik.Kaukázusban a dronokat az tette veszélyessé,hogy az örmények nem tudtak ellenük csinálni semmit.Sem technikailag,sem harceljárások tekintetében.Pedik az utóbbi tekintetbe azért tehettek volna,bőséggel.
Az AF egy hatáscentrikus légi művelet volt.Nem analóg egy esetleges KM-i konfliktusnak.Alapvetően nincs meg hozzá senkinek az ilyen művelethez való légierő.Légvédelmek viszont vannak,amik képesek blokkolni a helyi gyenge légierőket.A közelmúlt közeli és távolabbi háborúi meg azt mutatják,hogy ilyen helyzetben viszont rendületlenűl a tüzérség a Háború Istene.Itt nincsenek légvédelmet elnyomni képes többezrednyi jol felszerelt,és bőséges fegyverzettartalékokkal rendelkező légierők.Képtelenek lennénk megfizetni.Se mi,se más a KM-én belül.De nem tudunk hk csapatokat sem olyan mennyiségben és minőségben megfizetni,hogy azok vegyék át a csatadöntő szerepet.(mellesleg azok is igénylik a tüzérségi támogatást).
Viszont tüzérséget meg tudjuk mi is,más is fizetni.
HIMARS rendelkezik azzal a képességgel,hogy RENDSZERBE INTEGRÁLVA,képes a tüzérségi párbaj eldöntésére.Jol kidolgozott,gyakorlatban kipróbált és bevált eljárásrendje van a dolognak.(91ben,de még 2003ban sem volt az amcsiknak olyan lövegük,ami felért volna az irakiak G5 és GNC45 Bull lövegeik teljesitményével-mégis megnyerték a tüzérségi párbajt,ezzel a módszertannal,a légierőtől függetlenül is.De a kubaiak 88as angolai módszereit is érdemes tanulmányozni).Az a fél,amelyik megszerzi a tüzérségi fölényt,olyan előnyt birtokol,amit itt a mi kis szarosvödrünkben a másik fél sehogy nem tud könnyedén kiegyenliteni.Hk fölényt ki lehet egyenliteni,müszaki zárakkal,pct fegyverekkel-és tüzérséggel.A tüzérségi fölényt viszont csak légierővel lehetne kiegyenliten-az viszont itt nincs bent a lehetőségek tárházában-kicsi és gyenge légierők,erős légvédelmek.(persze van még rá módszer,megintcsak az angolai háborúbol,a búrok mobil,felderitő-portyázó hadviselése.De ez is igényli a mi körülményeink között a tüzérségi támogatást,tehát egy már elvesztett tüzérségi párbaj után már nem olyan hatásos-viszont segithet megnyerni a tüzérségi párbajt)
Miután az egyik fél kinyirta a másik fél tüzérségét,utána megteheti,hogy kerüli a közelharcot.Saját csapatait inkább csak jelző és tereló erőknek használja,és a tüzérséggel pusztit.És ekkor már nincs is szüksége modern tüzérségre.Modern löszerekre,felderitő és harcvezető rendszerekre igen,de löveganyagra nem.Egyszerűen csak annyit kell tennie,hogy a messzehordó tüzérségét vesztett fél zl tüzérségének hatókörén kivül marad.Onnan módszeresen tüzérségi tűzzel felórli a megmaradt erőket.Ehez már nem is kell HIMARS,ehez megfelel az ősöreg APR40 és a D20 is.
Sorozatvető előnye,hogy bármekkora távolságban képes MRSI hatást produkálni,és gyorsan.(van hátránya is a sorozatvetőnek,nem csak előnye,kell mellé a csöves löveg is).Kazettás löszer meg növeli a tűzsűrűséget és a tűzcsapáskörzet nagyságát.Ezért ideális a kazettás löszeres sorozatvető a tüzérségi párbaj végrehajtására.Gyorsan tud válaszolni,és nagy területet lefedni.Még az üsd és fuss taktikát alkalmazó gyors önjárók sem biztos,hogy kiérnek a választűz csapáskörzetéből,ilyen esetben.
Ugyancsak ez a egyidejű viszonylag nagy területű csapásmérő képesség az,ami ideállisá teszi a menetben lévő gépesitett zl-ak elleni csapásmérésre.De a már harchoz szétbontakozottakra való csapásra is.
Szóval továbbra is azt mondom,hogy térségünkben a tüzérség,mint mint rendszer/fegyvernem a csatadöntő elem.A HIMARS a tüzérségi fölény megszerzésének egy kulcseszköze.Persze nem önmagában,hanem rendszerbe foglalva.És a HIMARS mint tűzeszköz behelyettesithető bármilyen más hasonló képességű tűzeszközzel,nem maga a konkrét eszköz a csodaszer.Lynx,Szmercs,Astros,FR5,akármi megfelelő elláthatja ezt a szerepet.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
@kamm ,továbbra sem érted a dolgot.Javaslom,szép sorban olvasd el újra a diskurzust módszeresen,és próbáld megérteni.Ha valahol megakadsz (rögtön az elején),fordulj bizalommal @krisss hez,majd ő elmagyarázza-hátha néki sikerül megértetni véled,bár ahogy látom,neki se nagyon sikerül.....
 
K

kamm

Guest
@kamm ,továbbra sem érted a dolgot.Javaslom,szép sorban olvasd el újra a diskurzust módszeresen,és próbáld megérteni.Ha valahol megakadsz (rögtön az elején),fordulj bizalommal @krisss hez,majd ő elmagyarázza-hátha néki sikerül megértetni véled,bár ahogy látom,neki se nagyon sikerül.....
Jaj, ne takarozz mar massal, annyira gyerekes. :rolleyes: Kétszer is vegigmentunk mar rajta es mindig az jon ki, hogy zöldségeket magyaraztal, plane az F-35 oruletnel. :)
Ezt amugy masik harom ember is leirta mar neked, higy ezek a panikolos tulzasok gyerekesek.
@krisss is valószínűleg elszamolta a tavolsagokat, pl azert hitte, hogy roman teruleten kellene repkedni, van ilyen, nekem is utana kellett keresnem, melyik is a long-range cruise fegyver a Gripenen.
Ha van epkezlab ellenerved (es reciprocate modon feltetezel dolgokat) akkor valaszolok, amugy en reszemrol lezartam ezt a
"gyakorlatot." :)
 
H

Hummen23

Guest
Erre jó az L-39 drón-flotta:

  1. L-39 drón gépenként vihet pár csali és igazi támadófegyvert is az 500-1.200 kg feggverterhelésével.
  2. Többszörösébe kerül a semlegesítésre elpufogtatott eszköz,
  3. 3-4-5 L-39 drón (és fegyverzetének) semlegesítése után ki is fogytak,
  4. túlterhelés sikeres,
  5. 2. felvonás: Gripenek zavarásávala háttérben második hullám L-39 elvégzi a "takarítást!


...jaaaa nincs ilyen eszköz!
...jaaaa nem is terveznek hasonlót.
...majd ha lesz 10 év múlva, valami 10x-es árú, és német!


U.i: Amíg a hazai fejlesztés nem születik meg, a "zizraeliek" --szerintem-- adnak kölcsön az L-39 drónra pár hatékony "dolgot"...
Kérlek ne!
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 989
113
Ezért elnézést kérek előre is (nem sértésnek szánom @LMzek 2.0 de tényleg)
156321193_2914371685466531_5536834005841164014_n.png
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
Az a gondom ezzel az egész diskurzussal, hogy pontosan ugyan abban a szellemiségben történik, mint pár hónapja a Kaukázusban lezajlott háború után történt – akkor páran olyan szinten ráizgultak a drónokra, mintha valami ultmate weapon jött volna el ezekkel. Most pont ugyan ez a felfokozott izgalmi állapot van a román rakétatüzérség miatt. Ugyanaz a képesség és lehetőség túlbecsülés.

Szeretném figyelembe ajánlani az 1999-es Allied Force hadműveletet – ahol a világ legjobban felszerelt légiereje (+szövetségeseik) 78 napig rágcsálták a szerbeket. Olyan felszereléssel, olyan eszközökkel, amelyekkel a világon senki nem rendelkezik (bevetettek megint csak mindent, amijük csak volt az inventoryban, nehézbombázóktól a hordozókig) – mégis, sehol nem volt az az első perces teljes haderő elsöprés és győzelem (pedig kezdetektől totális légifölény volt), amiről itt megy a fantáziálás pár rakétaindító miatt. És ott tényleg, a semmiből jött az áldás (B-2) iszonyú rövid reakcióidővel – mégis, a szerbek egész jól bírták, nem vált köddé a haderejük.

Na most egy román haderő 3x18 indítóval akkor egy sokkal modernebb haderővel rendelkező magyart mégis hogyan szecskázna fel egyetlen csapából olyan szinten, mint itt le van vezetve?


De egye fene, fussunk egy kört ezzel a scenarióval – de ne a Binkov Battleground féle steril módszerrel, hanem a valósággal – NATO tagok csapnak össze. Szóval a románok kitáraznak a HIMARS-ból és megszórják Magyarországot. Ok
A NATO alapszerződése alapján a szervezet a megtámadott mellé áll – vagyis a románok baszhatják, csusszan be a gépolajos bráner.
HA azonban nem áll a megtámadott mellé a szervezet (játszunk el ezzel a gondolattal), akkor onnan két folyamány van:

1, A NATO úgy esik szét, mint a huzat, mert a tagoknak világossá válik, hogy a védelem fals, ha a nagyok úgy akarják. Széthullik az egész atlanti szövetség.

2,Magyarország látva megszegték a megegyezést és a létét fenyegetik instant segítséget kér az oroszoktól/kínaiaktól, hiszen innentől nem köti a kezét a NATO (sőt ellenségnek tekinthető), kilépett ha az nem szakadt még össze. Azok pedig örömmel ugorhatnak is, nemzetközi joggal megegyezően, hiszen a regnaráló kormány engedi őket – egyrészt mert behívják őket, másrészt pedig így Európa közepén lesz egy új szövetségesük és bázisuk. Az oroszokkal pedig nem áll le háborúzni senki, főleg, hogy ők egy már nem NATO tag területére mennek be és nem hatolnak az esetleg még létező NATO tagok területére (az agresszor románia), csak szétkenik a támadó erejüket.

Szóval a románok raksitámadása gyönyörűen beszakította a NATO-t, ami nem hinném, hogy a nagyfőnök számára ildomos lenne – így erre az esély igen kicsi.
Persze lehet a támadást úgy tekinteni, hogy valami csoda folytán nem NATO tag egyik ország sem – de akkor már egy teljesen más környezet van mint ma (és szövetségese akkor is van a feleknek).



Szóval az egész teljesen felesleges fantáziálás – és ahogy többen leírták, többféle reakció lehetséges, de egyértelműen a korai felismerés a döntő. Vagyis a hírszerzés majd szépen figyeli ezeket, mikor hol vannak, mekkora az alakulatok feltöltöttsége, mi a maintenance schedule az indítóknak stb... és a tűzkészültségüknek megfelelően reagál a HM is, pl adott szint fölött a kitelepülési zónákba való kifarolással.

Jó cuccok ezek, nagyon is kell Magyarországnak ilyen és egyéb kategória – de a drónhoz hasonlóan ezt sem kell akkora hisztivel kezelni, nem jelent instant wint a meglétük (minden modern fegyver igazából megér egy hisztit, olyan hatékonyak), de nagyon fontos részei az összhaderőnemi hadviselésnek. Fájdalmas veszteségeket tudnak okozni - de hogy magukban megnyerik háborút úgy, hogy a haderejük többi része meg közel sem ilyen tip-top - hát azt erősnen kétlem
Részben jó amit írtál, de a jövő héten várlak a beszélgetőben napi hatvan percre. :D Pont a szerb példád léptéke az alapja ennek a diskurzusnak. A románok jelenleg a kiritikusan előttünk járó szegmensekben fejlesztenek, a többi téren a korabeli szerb erőkhöz hasonlóan leharcolt szarjaik vannak. De abból sok. Nincs beolvasztva, nem adták el Nigériába, vagy ajándékozták Iraknak. Otthon rohad nekik és ha a hirig szintet lép, akkor előveszik. A diskurzus további meghatározó alapja a romulán tábornok interjúja, amiben arról példálózik, pont, hogy figyelembe véve a jövendő csilli-villi haderőnket, hogy a kritikus téren előttünk járnak, így elég annyit tenniük, hogy a kellő mennyiséget ezekből a letárolt vagy épp használt szarokból modern harcelektronikával, esetleg egyéb frissítéssel látják el. Ahogy a TR85m1 esetében is a kalibernövelésen is filóznak. Megtehetik, ráérnek. ÉS akkor innentől a scenárió, szerb hh-s haderő vs. usa, román vegyesfelvágott élvonalas és modernizált valamint hh-s haderő vs. Magyar Honvédség. Ha az usának nem volt egy sima menet, akkor csak mert lesz egy mennyiségi hátrányban levő de USA minőségű magyar haderő, akkor annak mivel lesz könnyebb? Persze ha lesz még egy század vadászunk, már jobb, de azzal sem leszünk semmiféle előnyben, csak behozunk a lemaradásból. Jó hadvezetéssel persze a Honvédségünk meg tudná csinálni a szuper technológiával a csodát ezzel a mennyiséggel ha úgy hozná, de ahhoz kell egy rossz román hadvezetés is.

Ha behívjuk bármelyik keleti hatalmat az usa személyesnek tekintett territóriumára, az instant világégés, szóval a NATO ezt az egészet bármelyik fél nyílt megsegítése nélkül végignézné, vagy antant romantikából a románokat elég gyorsan megtolná a győzelemhez.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 366
113
Külső támadásra vonatkozik a dolog, a tagországok közti konfliktusokra nem.
Összefolyt két komment, bocs.

Szóval olvasva az 5. cikkelyt, ami ugye ez:
The Parties agree that an armed attack against one or more of them in Europe or North America shall be considered an attack against them all and consequently they agree that, if such an armed attack occurs, each of them, in exercise of the right of individual or collective self-defence recognised by Article 51 of the Charter of the United Nations, will assist the Party or Parties so attacked by taking forthwith, individually and in concert with the other Parties, such action as it deems necessary, including the use of armed force, to restore and maintain the security of the North Atlantic area.

Na most ez nem specifikálja hogy a szervezettől külső legyen a támadás, csak a támadás tényét helyezi kontextusba. Vagyis a megtámadott tag tényét - de nem nyilatkozik ki támadja meg, ergo az tökmindegy.
Nem vagyok jogász, de az én értelmezésemben a hangsúly a megtámadott védelmén van, nem a támadó kilétén (ami akkor értelemszerűen az USSR volt).
Nyilván a szervezet nem szól bele mindenbe mert fenn akar maradni - de kell legyen egy határvonal a nagyhatalmi érdekek és a szervezet alapértelme között, amit ha átlépsz, a szervezet összeomlik. Nagyon ingatag talaj ez, meddig lehet elmenni a belső agresszor támogatásában addig, míg az nem a szervezet fennmaradását fenyegeti.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár