A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
Olyan rég volt bejelentés, én már bíztam benne, hogy biztos nőnapra tartogatnak valamilyen "tematikus" beszerzést, mondjuk virágmintás ATGM-et, parfümpermetező UAV-ot, vagy 2 század rózsaszín E/F Gripent, de úgy látszik, hogy csalódnom kell :(
Ne fesd az ördögöt a falra! Amúgy a "Nőnap" nem kirekesztő? :eek:
 
K

kamm

Guest
Lehet, hogy a Keleti-partról ez annyira nem látszik, de itt azért van egy kis durcimorc a UK meg az EU között. Ha jól értelmeztem, te is utána vagy egy válásnak, úgyhogy tudod, hogy lehet ugyan szépen is válni, de sérülések mindig vannak. A bizalom vész el ilyenkor.
Hah, asszem ezt jol ismerem. :D Hatodik eve (!) megy a cirkusz es csak tavaly osszel jutottam el oda, hogy kiszoritottam az elozo, teljesen korrupt birot es mistrialt voltak kenytelenek dklaralni - iden, a 6. evben ujraindul a valoper... amit a mai elso trial dayen halasztottunk el, mert senkinek nincsen meg minden doukemntum, annyira kozepkori az egesz "elekronikus fajlkezelo" - kozben tegnap este meg megirtam es beadtam egy 10+ oldalas order to show cause to punish for contempt motiont, ez talan mutatja, milyen szinten "elveszett a bizalom", hogy finoman szoljak. :D

Viszont a britek, elteroen az exnejemtol, elvileg racionalisan viselkednek: az erdekeik egy uj gepet diktalnak, de penzuk nincs ra.

Ráadásul mind a britek, mind az olaszok - ahogy @angelsoul is írja - részei az F35 proginak, rendszeresítették is azt, politikailag sem tudnának eladni egy ekkora fejlesztést. Igazából a Tempest a RR meg a BAE bulija, mert szeretnék fenntartani ilyen irányú kapacitásaikat, de az FCAS-hoz őket nem engedik most. A Leonardo lehet, hogy oda szállít majd be, de a britek már most a japánoknál kopogtatnak, @Terminator linkelte nemrég a cikket az együttmüködési igény kinyilatkoztatásáról. A link itt (is) az osszik természetesen.
Nem tudom, az F-35 kezd nagyon ugy kinezni, mint egy irtozatos mellefogas minden rendszeresito orszagnak, legfokeppen a LM gatlastalan-pofatlan hazudozasai es mismanagementje miatt. Irgalmatlanul lehuz mindenkit es ezt most mar teljesen nyilvanosan taglaljak minden szinten.
Ha ideat a felere visszaveszik a rendelest egy frissitett F-15EX/F-24-25 miatt, akkor meg inkabb fel fogja tolni az arat (tudod, stock performance a lenyeg), akkor plane szivnak majd a szerencsetlen danok, belgak meg hasonlo torpeallamok, akiket lehallgattak az amerikaiak es ugy hazudoztak bele az F-35-be.
A Saab meg vagy megy a japánokhoz ugyancsak (én ezt tenném a helyükben (meg btw a mi helyünkben is)), vagy befekszenek az FCAS alá. Máskülönben ebből a körből ők is kimaradnak.
Az FCAS francia vezetese az ellentete a sved management es design elveknek, raadasul a Saab messze elottuk jar a networked/cloud/EW temaban. Ha be is szallnak, szerintem az csak akkor tortenik, ha a britek/BAE/akarki is beszall veluk avagy valami laza szerkezetu egyuttmukodes lesz (azaz lesz megint Rafale-EF split pl FCAS-F, FCAS-DE/SP/akarki meg FCAS-Saab designok a vegen.)

Ez a japan project egyelore eleg homalyos, meg lassabban halad, mint az FCAS...?

Mondjuk az FCAS meg plane maceras - pont most ismertek be a franciak, hogy mar most akadozik: https://www.defensenews.com/global/...onsiderations-for-the-troubled-fcas-warplane/

Nem igazan akarozik nekik az IPt megosztani az Airbusszal: https://sldinfo.com/2021/02/the-fcas-bras-de-fer-a-february-2021-update/

Errol amugy a RUSIn volt egy cikk egy hete: https://rusi.org/commentary/fcas-franco-german-spanish-combat-air-programme-really-trouble

Ma mar az amerikai oldalakon is hir: https://www.popularmechanics.com/military/aviation/a35568178/france-germany-shared-fighter
 
  • Szomorú
Reactions: Masztiff

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
Szerintem ennek a megítéléséhez nem én vagyok ideológiailag a legképzettebb :)
Ideje lenne ezt tisztázni! Most nem fogok tudni aludni, amíg hivatalos állásfoglalást nem találok ebben a kérdésben!
LMBTQW (meg/fel)világítótorony kerestetik! Sérült a PC, a genderjog meg a Mindenség örök nemi körforgásának identitásválságkezelési protokoljának kidolgozásra váró, idevágó általános útmutatásai és alapelvei! :hadonaszos:
 
K

kamm

Guest
Megtudod mondani,hogy nekünk mennyiért szállitanák?Merthogy a politika is beleszol az árakba.
Ja,nem.Egy konkrét összehasonlitó versenytárgyalást kéne hozzá kiirni,azonos költségelszámolási kerettel,és akkor talán kiderűlne.Talán,mert azért mérget mifelénk még úgy sem vennék rá....
Na ennyi.Majd a hétvégén még bosszantalak benneteket-ha lesz net
Versenytargyalast? Mire, F-35-re, amit egyedul a LM gyart? Se fule, se farka.

Ha a Gripen E/F ellen ertetted, akkor ott a finn HX: €10B/$11.7B alatt kell maradnia az ajanlatoknak 64 geppel.
A Saab nemhogy 64 E/F-et ad annyiert, mar felfegyverezve (!), de meg bedobott 2 fullos GlobalEye 6500at es helyi gyartast es az osszes ktget, amit az uj tipus bevezetese es uzemeltetese jelent evekre elore.
Ehhez kepest a 64 F-35 semmifele helyi gyartast vagy tamogatast nem ajanl, meg local javitast sem ajanlott az airframre, mig a Saab mindent helyben csinalna, finn teruleten, finn munkaerovel - ez pl egy oroszokkal vivot haboru eseten elet-halal ill donto kerdes lehet, a svedekkel kozos, egyuttmukodo, networked gepparkrol mar nem is beszelve... mindezt ugy, hogy maris $12.4B az arcedula meg mukodesi ktg nelkul is, a megszabott anyagi keretbe sem fert bele.
Ha mindehhez hozzaadjuk, hogy raadasul $35,000 korul jar a reporaja, ami cirka 3x az E/F becsult koltsegenek, azaz kizart dolog, hogy 64 gepet lehetne szolgalatban tartani, akkor talan mar ertheto szamodra is, miert rohog hangosan mindenki, amikor te kifejted, hogy olcsobb az F-35 a Gripen E/F-nel. :D
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 715
15 502
113
Versenytargyalast? Mire, F-35-re, amit egyedul a LM gyart? Se fule, se farka.

Ha a Gripen E/F ellen ertetted, akkor ott a finn HX: €10B/$11.7B alatt kell maradnia az ajanlatoknak 64 geppel.
A Saab nemhogy 64 E/F-et ad annyiert, mar felfegyverezve (!), de meg bedobott 2 fullos GlobalEye 6500at es helyi gyartast es az osszes ktget, amit az uj tipus bevezetese es uzemeltetese jelent evekre elore.
Ehhez kepest a 64 F-35 semmifele helyi gyartast vagy tamogatast nem ajanl, meg local javitast sem ajanlott az airframre, mig a Saab mindent helyben csinalna, finn teruleten, finn munkaerovel - ez pl egy oroszokkal vivot haboru eseten elet-halal ill donto kerdes lehet, a svedekkel kozos, egyuttmukodo, networked gepparkrol mar nem is beszelve... mindezt ugy, hogy maris $12.4B az arcedula meg mukodesi ktg nelkul is, a megszabott anyagi keretbe sem fert bele.
Ha mindehhez hozzaadjuk, hogy raadasul $35,000 korul jar a reporaja, ami cirka 3x az E/F becsult koltsegenek, azaz kizart dolog, hogy 64 gepet lehetne szolgalatban tartani, akkor talan mar ertheto szamodra is, miert rohog hangosan mindenki, amikor te kifejted, hogy olcsobb az F-35 a Gripen E/F-nel. :D
Még szerencse, hogy Benkő nyilatkozata óta nyílt titok, hogy E/F-ünk lesz, úgyhogy szerencsére az F-35 miatt nekünk nem kell paráznunk.:cool:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 414
113
z FCAS francia vezetese az ellentete a sved management es design elveknek, raadasul a Saab messze elottuk jar a networked/cloud/EW temaban. Ha be is szallnak, szerintem az csak akkor tortenik, ha a britek/BAE/akarki is beszall veluk avagy valami laza szerkezetu egyuttmukodes lesz (azaz lesz megint Rafale-EF split pl FCAS-F, FCAS-DE/SP/akarki meg FCAS-Saab designok a vegen.)
Igazság szerint a SAAB azt nyilatkozta, hogy Ő mindenhova beszáll, ahova felkérik. Ezt tette a Boeinggel a T7 Red Hawk-kal, vagy most a Tempesttel.
Hat a BAE azt csinal, amit akar, de szinte biztos, hogy a Tempest bedol, egy kanyit nem fognak kapni a britektol evekig.
A Tempest különben - szerintem - sokkal inkább életképes kooprodukció.
Egyrészt, mert ott a SAAB, másrészt, mert a résztvevők külön-külön - ha nagyon akarnak akkor sem - lennének képesek saját gépet összerakni.
A Dassault pont most azzal a kártyával jött elő, hogy "tulajdonképpen nekik ez az egész egyedül is menne". Az Airbus dettó így okoskodhat.
De sem a Leonardo, sem a RR, sem a BAE, sem a SAAB nem lenne képes egyedül minden részét lefejleszteni az egész gépnek. Ha nagyon megfeszülnek, akkor lehet, de pénzügyileg akkor is szükség van a 3 állam támogatására.
Különben ahogy az angol idő előtti szivárogtatásokból kiderül az angolok mindent feltesznek a Tempestre, még az F-35 eddigi biztos rendelésén felüli tervezett rendelések lemondása árán is!
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
K

kamm

Guest
Igazság szerint a SAAB azt nyilatkozta, hogy Ő mindenhova beszáll, ahova felkérik. Ezt tette a Boeinggel a T7 Red Hawk-kal, vagy most a Tempesttel.
Ja, hat vannak feltetelei, gondolom. :)

A Tempest különben - szerintem - sokkal inkább életképes kooprodukció.
Egyrészt, mert ott a SAAB, másrészt, mert a résztvevők külön-külön - ha nagyon akarnak akkor sem - lennének képesek saját gépet összerakni.
A Saab azert mar parat osszerakott. ;) A stealth sem lenne problema, csak qqqqrva draga lenne nekik egyedul, ertelmetlenseg.

A Dassault pont most azzal a kártyával jött elő, hogy "tulajdonképpen nekik ez az egész egyedül is menne". Az Airbus dettó így okoskodhat.
Hat, addig, amig ki nem derul a ktg, mert akkor Macron es Merkelek is beintenek kulon-kulon mindkettonek, hogy azt mar nem kisfiam, odamesz es kibekulsz vele es egyutt csinaljatok es akkor csak a felet fizetem.

De sem a Leonardo, sem a RR, sem a BAE, sem a SAAB nem lenne képes egyedül minden részét lefejleszteni az egész gépnek. Ha nagyon megfeszülnek, akkor lehet, de pénzügyileg akkor is szükség van a 3 állam támogatására.
Igen, Saabnak penz kellene ra, de a masik kettonek meg aztan nem is hiszem, hogy menne a svedek vagy masok nelkul.

Különben ahogy az angol idő előtti szivárogtatásokból kiderül az angolok mindent feltesznek a Tempestre, még az F-35 eddigi biztos rendelésén felüli tervezett rendelések lemondása árán is!

Az bitang, igen, most olvastam a brit temaban. :D En most mar semmin sem lepodok meg, siman latom azt a lehetoseget is, hogy teljesen kifarolnak az F-35-bol a kisebb orszagok, akik meg nem vettek at gepet... a finnek, ha van egy csepp eszuk, ezek utan szoba sem allnak a LMnal.
 
K

kamm

Guest
Eddig hány német francia közös fejlesztésből lett konkrét közös termék?

Közös fejlesztésű termékük nincs. Mindenki a sajátját hegeszti cégen belül. Az FCAS rövid távon borul az MGCS meg majd 3/4-körül fog szétesni két típusra.

De hat pont ezt vazoltam feljebb: FCAS-F, FCAS-DE plusz FCAS-Saab verziok stb. De ettol meg a stealth/frame/engine/stb fo fejlesztesi ktg megoszlanak, az mar hatalmas elony.

Ja, no meg Atlas. :)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 146
73 713
113
"A csoporttagok sorából végezetül a híradó specialista, az „Echo” ismertetése következik..."

x6040e6d6d2997934170826.jpg.pagespeed.ic.-_a95_sY-F.webp