A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Ezt inkább úgy képzeld el, hogy a felajánlott "dandár" ad hoc lesz.
Tehát nem kell feltétlenül megegyeznie a jelenlegi szervezeti dandarjainkkal.
És a haderőfejlesztés folyhat a felajánlástól függetlenül.
A Lynx betolása azért kellhet, mert '23-ra pl. nem biztos, hogy össze tudnánk lapátolni egy homogén harckocsi zászlóaljat. Az A7-eseket még csak akkor kezdik majd szállítani. A T-72-esekből meg már nem biztos, hogy össze lehet lapátolni annyit. Ráadásul nem elég ezeket csak összelapátolni, de a felajánlás ideje alatt a mennyiséget biztosítani is kell!
Na itt vérezne el a 72-es zászlóalj.
Szerencsére addigra a jelenlegi A4-esekkel ki tudunk képezni elegendő személyzetet egy Leo zászlóaljhoz is.
A fenti okokból (meg hogy addigra a személyzeteink már szinte mind A4-re lesznek átképezve) még azt is jobb megoldásnak látnám, hogyha teljes zászlóaljnyi harckocsit kell betolni, hogy "kölcsön" A4-esekkel teljesítsük a vállalást. Ebben szerintem a BW simán tudna partner lenni.
De ne menjünk ennyire előre!
Elvileg az is elég lehet, hogy a kiképzési századot használjuk tűztámogató alegységnek. A 72-eseket szerintem már nem szabad kiengedni az országból. Márpedig a VJTF azt jelenti, hogy menni kell a Baltikumba gyakorlatozni!
Szóval a közepes dandárhoz - szerintem - minimum a BTR-ek mellé minimum vagy egy harckocsi zászlóaljat, vagy egy Lynx zászlóaljat kellene kiállítanunk, mert ellenkező esetben valószínűleg csak könnyű dandárnak fogadná el a NATO...
Ne haragudj, de ez így nagyon zavaros. Tudom eddig így mismásolta el az MH a dolgokat, de éppen ettől akarunk megszabadulni. Sem kölcsön gépek nem lesznek, sem ilyen vegyesfelvágott dandárok.
Nehéz dandárban lesz a leo, pzh, lynx... láncos teknikák mint harcolók, és támogató szerepkörben a gidránok.
Közepesben 8x8, gumikerekes tüzérség, gidránok.
A 23-ra felajánlott közepesbe nem kell harckocsit adni, nem kell összelapátolni sehonnan.

• Tetszik
Reactions: Pogány
Akkor miért kell kizárólagosan olyan képességű és árú harckocsit eröltetni, aminek a képességeire nincs szükségünk, cserébe a szükséges mennyiség töredékét tudjuk megfizetni (úgy, hogy közben nem marad tartalék, nem marad a többi haderőnem részére csak töredék összeg, és forrás hiányában nem tudunk a változó körülményekhez alkalmazkodni)!

Mert a multkor "raktunk rá" 5-6-7 tonna páncélt (ahogy a T-90 "bátyuson" is van) a'la Achzarit, mert van tán' már "páncél-gyárunk"!
...vagy csak papíron?

1. Ezt a múltkori "csörtében" sikeresen levezettük, te is ott voltál, előtted a lehetőség visszakeresni : :hadonaszos:
  2. ...választ lásd fentebb!
  3. ha egy 10 az az tíz-milliós ország nem tud csak 44 harckocsira legénységet kiállítani, akkor alapvető vezetési/szervezési/társadalmi gondok vannak, nem a haditechnikával kell kezdeni!!! (...itt olvastam egy reményt keltő hozzászólást, nincs veszve minden! ...csak ha a folytatás is ilyen gyenge marad!! )
  4. A "Kritikus Tömeg" (Critical Mass) fogalma minden újkori megváltó magyarázkodás ellenére az ókori harcászat óta töretlenül "működik", ez esetben is: 44 Leo sikerrel támadható(a jóval nagyobb rendelkezésre álló kohószökevénnyel), de a 44 Leo és 250 T-72 NEM: Ez utóbbi mennyiség a szomszédos kohószökevényekkel már nem támadható sikerrel, ellentétben a 44 mennyiséggel!!! Én a 250 T-72 bármelyikébe beülők! A mennyiség miatt nem támadható egy ilyen haderő. A tervezett Leo-kkal(44) kiegészülve főleg NEM!!!
  5. Miért is kell nekünk "pici" haderő??? 5-6-7 politikailag sértett/"nem-pici" haderővel körülvéve? Én nem akarok merni "kicsinek lenni", amikor harmad áron lehet létrehozni háromszoros képességet!!! Szerbek példáját és haderejét javaslom "megpillantani"! ( a katonai költségvetéseket is összehasonlítva! Kiábrándító az egyenleg számunkra! )

A múltkori "csörtében"ezt is levezettük, vázlatosan ez:
  1. T-72 kiemelt passzív(NERA)védelem hálózatos és NATO rádiózással, itthon építve: 1m alatt
  2. ugyanez izraeli technologiával, velük építve: 1,5-2m,
  3. Közép-Kelet Eu-s földrajzi környezetre elegendő szenzoros/infra/tűzvezetés +0,5-m,
  4. A Leo-hoz hasonló (egyébként a Kárpát-medencében szükségtelen, kb. 5 km-ig "tartó") szenzoros/infra/tűzvezetési képesség +1,5m től a csillagos égig...

(Ha pontosan akarod, keresd vissza, volt hozzászólásod akkor is...)

NINCS!
A jelenleg publikus információk: majd jön (az aláírt) 44, és majd utána, valamikor, még, valami ... :eek: :eek: :eek:

Más oldalról --gazdasági oldalról-- becsülhető a mozgástér:
Pénzügyi fedezet --főleg a többi reális beszerzési igényt is figyelembe véve-- : ???
Néztem pénzügyi számokat, grafikonokat: egy (max)fél Z2026-nél több vásárlási lehetőség NINCS reális közelben(2040-ig)! (...és egy választási balesetet még --sajnos-- célszerű a sokmilliárdos külföldi támogatású megtévesztő média-zaj miatt betervezni!)

Attól a sok területen szokásos modellezéstől, amikor kisebb kiváló minőségű elkotó tulajdonsága megosztható, és ezzel az egész szervezeti egység szinvonala közelíti meg a legjobb részelemét: a szenzoros képesség megosztása és hálózati kommunikáció.
A részletekben elveszés nélkül: harcászatban ez 44 Leo és 200 Leo-közeli tudású eszközt jelent a Leo (szenzoros/infra/...)képességeink "kiterjesztésével"!
Nagyságrendekkel olcsóbb kommunikációs fejlesztéssel megosztani, mint minden 72-esre sok-millióért kiépíteni!
Szinergia, "vagy valami ilyesmi" pl... :oops:

Köszönöm, én is el szoktam ismerni amikor igazad van!

Akkor(Kedves Döntéshozók): :hadonaszos:

Most még nem!
A szlovák/román/ukrán tendenciák (és történelmi párhuzamok) más jövőt mutatnak.
Gyorsan változva!
Inkább legyen, minthogy hiányozzon majd!
...megint!

A T-72 sok részében T-72 marad, annak árával és forrásaival együtt!
A Leo teljes egészében német/Nyugat-Eu-s ipari és pénzügyi hátteret fog igényelni a folyamatos használathoz, teljes élettartama során.

Egyértelmű pénzügyi dolgot nem kell magyarázni!
Mivel nem értek hozzá megkérdezem; a keleti és nyugati technika szervízigénye, és ebből következő hadrafoghatósági mutatója ugyanaz? Mert ok, hogy olcsóbban lehet alkatrészt venni a T-72-höz, de ha azt sűrűbben kell cserélni, több szerelő kell hozzá több munkaórával, akkor a fenntartási költségeiben már erősen csökken az árelőny. A munkaerő drága, és nem áll korlátlanul rendelkezésre.

Még mindig nem érted a románoknak van kb 50 db modernizáción átesett TR-85k abból 30 db az ami bevethető állapotban van.A többi mind kohószökevény amelyek maximum akkor aktiválható ha újjáépítik őket.
Tehát semmi értelme újra meg újra a nem létező román HK fölényre/túlsúlyra hivatkoznod mert nincs ilyen.
Szerintem ez számára olyan fundamentális tény, hogy akkor sem hinné el az ellenkezőjét, ha a saját szemével látná. Lehetetlenség meggyőzni.

Reggel csak annyi tellett, hogy megjegyezzem, hogy Takács vezérőrnagy interjújában volt azért új infó.
Most talán ki is tudom fejteni.
Igazság szerint én erről már korábban is elmélkedtem. A lényeg az, hogy sokan félreértik a NATO vállalásokat. Ugye mindenki előtt a nehézdandár lebeg, meg külön a közepes, de esetünkben itt azért lesz némi trükközés.
Ahogy elhangzott '23-ban aktuális a közepes, és '28-ban egy nehéz. De senki nem mondta, hogy ezt a 2 dandárt esetlegesen - részben , vagy egészben - nem ugyan azok a zászlóaljak fogják alkotni. Nem véletlen, hogy a közepes dandárt mint "köztes lépcsőfokot" emlegeti.
Takács tábornok is elmondta, hogy már a közepes kiállításához is mindkét aktív gépesített lövészdandár közreműködésére szükség lesz.
Ez nem jelenti, hogy ne folyhatna párhuzamosan a haderőreform, de ha meggebedünk is, '23-ra össze kell rakni egy közepes dandárt.
Ha tippelnem kellene, akkor ezt a dandárt megpróbálják összelapátolni az épp most képződő PZH-s tüzérekből (PZH osztály), egy zl. (a németeknél készülő) Lynx zl.-ból, 1 BTR-es zászlóaljból, 1 század Leo2A4-ből, valamint esetleg a pct. zászlóaljból, ami addigra Gidránokat kap. Mint ahogy még egy felderítő század is hozzá csapható, szintén Gidránokkal.
Szerintem ez így már elfogadható egy közepes dandárnak. A harckocsikat, PZH-kat, pct. zl.-at, valamint a BTR-es lövészeket is, Tata adja. A felderítőket, és a Lynxes lövészeket meg az MH 5.

És akkor értelmet nyer az a meglepő infó is (a Lynx bemutatóról kijött újságírói hír), hogy a Lynxeket először Hódmező kapja.
Ha belegondolunk, nagyjából mindegy, hogy a Hódmezőn állomásozó 1-2 lövész zászlóalj végül is Debrecenhez lesz-e rendelve, vagy Tatához.
Egyelőre az is nagy szám lesz, ha ki tudjuk állítani a teljes harckész dandárt, még '22-'23-ig folyamatos intenzív toborzással is.
/Itt közbevetném, hogy szintén többször jeleztem itt @krisss -nek is bíztatásul, hogy legkésőbb '22-ben rendezik - az orvosokhoz hasonlóan - a katonai béreket is. Ellenkező esetben sérülnek a célkitűzések, felajánlások/
Nem elsősorban a felajánlott dandár lesz problémás, hanem minden más! Tehát mondjuk a határvédelem, vagy bármilyen más természeti katasztrófa esetén a védelmi feladatok.
Szóval lehet okosan 2-300 T-72-esről álmodozni, de ennek semmi realitása nincsen, ha egy nyomorult felajánlott dandárhoz is mindent élőerőt be kell tolni.

Hogy a '28-as nehéz dandárral mi lesz? Az még szerintem ködös. Nem csak nekünk, de feljebb is. Nem azt állítom ezzel, hogy nem tudják, hogy mit csinálnak, de szerintem több opciót is kell a tűz körül tartani, mert azért elég sok a kérdőjel a hazai Lynxek időre való szállítása körül.

Engem eléggé összezavart a vezérőrnagy úr azon kijelentése, hogy a közepes/kerekes dandárnak STANAG 3a/b-t kell teljesíteni. Szerintem ezt a BTR biztosan nem teljesíti, de ha a definícióban az szerepel, hogy "lennie kell olyan eszköznek", és nem az, hogy "minden eszköznek ami" teljesíti a lvl 3a/b-t, akkor ez az összelapátolt dandár is alkalmas lehet a szint teljesítésére. A Lynx biztosan megfelel, de szerintem a Gidrán is.

A nehézdandárhoz pedig szépen csak fel kell szerelni a lövész zászlóaljakat Lynx-ekkel. Ha a lövész zászlóaljakat szerkezetileg lazán kezelik akkor simán lehet akár a német mintájú vegyesdandárokat is létrehozni. De ha lazább lesz a zászlóaljak "illesztése", azzal a logisztikán is lehet segíteni.
Ezzel a módszerrel lehet további városokat helyőrségként bevonni.
De a függetlenebb alegységekből könnyebb lesz feladatfüggő harccsoportokat is szervezni...
folyt. köv...
Szerintem is “okosba’” lesz megoldva, de én úgy hiszem, hogy elsőre BTR-rel és egyre növekvő számú Lynxszel, meg Pzh-val (+apraja, Gidran) lesz a közepes, a hk marad Tatán. Aztán - második lépésként - ez betagozódik Tatára a hk-k mellé mire megjön az A7, meg lesz 3zl Lynx, átalakul nehézzé. Ezt követöen lesz - ha lesz - egy kerekes közepes kialakítva (homogén technikával).

Szerintem is “okosba’” lesz megoldva, de én úgy hiszem, hogy elsőre BTR-rel és egyre növekvő számú Lynxszel, meg Pzh-val (+apraja, Gidran) lesz a közepes, a hk marad Tatán. Aztán - második lépésként - ez betagozódik Tatára a hk-k mellé mire megjön az A7, meg lesz 3zl Lynx, átalakul nehézzé. Ezt követöen lesz - ha lesz - egy kerekes közepes kialakítva (homogén technikával).
Egyre növekvő számú eszközöket nem tudsz felajánlani. Oda kész alegységek kellenek.
A közepes felajánláshoz sem biztos, hogy összejön egy kész Lynx zászlóalj. Lehet, hogy a németek le tudják gyártani időre, de hogy összejön-e a harckész állapot, az nagyon kétséges.
Ezért írtam opciónak a jelenlegi kiképző A4-es századot, mint opciót.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Egyre növekvő számú eszközöket nem tudsz felajánlani. Oda kész alegységek kellenek.
A közepes felajánláshoz sem biztos, hogy összejön egy kész Lynx zászlóalj. Lehet, hogy a németek le tudják gyártani időre, de hogy összejön-e a harckész állapot, az nagyon kétséges.
Biztos lehetsz benne, hogy nem jön össze.

Talán az én szövegértelmezésem rossz, talán igazatok van. De mivel magyarázzátok azt, hogy a nehézdandárt így definiálják: láncos, és stanag 5.
A közepes pedig: kerekes, és stanag 3.
Ez így ellentmond nektek.

Persze, én sem járművenként, hanem zászlóaljanként értettem a bővülést (1,5 évenként beérkezhet a zászlóaljnyi mennyiség + kiképzés).
23-ra hadrendbe áll az első, aztán 25, majd 27. Így lesz meg a 3 zl a nehézbe ‘28-ra.

• Tetszik
Reactions: Pogány
Dehogynem. Ezért megy az első kör Hiúz Hódmezőre.

Ha hk is van benne, akkor az már nehézdandár, de abból ‘23-ra nem lesz (elég). Pont ezért van szükség a bűvészkedésre.
Egy hk századtól még nem lesz nehézdandár. Teljes hk. zászlóaljat meg saját erőből nem tudunk majd '23-ra kiállítani. 72-esből már nem, Leoardból meg még nem.
Ezért kellhet a sürgősen leszállítandó Lynx zászlóalj.
De még az is lifeg, hogy harckész állapotba juthat-e ez a zászlóalj.

• Tetszik
Reactions: Wilson
Talán az én szövegértelmezésem rossz, talán igazatok van. De mivel magyarázzátok azt, hogy a nehézdandárt így definiálják: láncos, és stanag 5.
Alapvetően nem, csak akkor a közepesből máris el kellene távolítani a lynx-et. Másrészt ami inkább zavaró, ha a Lynx tényleg stanag 5 lesz csak és nem 6. Ugyanígy tudni köllene, hogy végül mi lesz a kerekes, mert ha úszóképes, akkor érthető ez a védelmi szint, de ha nem, akkor itt is jócskán feljebb lehetne tornászni ezt az értéket.

• Tetszik
Reactions: tong djagbu
Alapvetően nem, csak akkor a közepesből máris el kellene távolítani a lynx-et. Másrészt ami inkább zavaró, ha a Lynx tényleg stanag 5 lesz csak és nem 6. Ugyanígy tudni köllene, hogy végül mi lesz a kerekes, mert ha úszóképes, akkor érthető ez a védelmi szint, de ha nem, akkor itt is jócskán feljebb lehetne tornászni ezt az értéket.
Az aknvédeltem írta csak nem a kinetikust.

Még egyszer mondom, ne abban gondolkozz, hogy Tata nehézdandár, Debrecen meg közepes. Ami '23-ra összejön, azt betolják - legyen az bárhol is. Ugyan ez érvényes a '28-as dátumra is. De maga a felajánlás teljesen független lesz a hazai haderő szerkezetétől.
Ajánlott irodalom.

Még egyszer mondom, ne abban gondolkozz, hogy Tata nehézdandár, Debrecen meg közepes. Ami '23-ra összejön, azt betolják - legyen az bárhol is. Ugyan ez érvényes a '28-as dátumra is. De maga a felajánlás teljesen független lesz a hazai haderő szerkezetétől.
Ajánlott irodalom.
Szóval lényegében egy dandárt hazudunk kettőnek/háromnak ha levonjuk a konzekvenciát?

• Vicces
Reactions: Kim Philby
Az a minimum védelmi szintje. Még rájön a kiegészítő és a reaktív páncélzat.
Mi értelme hódmezőre vinni a német lynxeket? Nem tudod 23-ra elérni a combat ready szintet, és a tataiakat sem tudod képezni a saját teknikájukra.
Csak akkor van értelme oda vinni, ha a nehézdandár részei lesznek.