Reggel csak annyi tellett, hogy megjegyezzem, hogy Takács vezérőrnagy interjújában volt azért új infó.
Most talán ki is tudom fejteni.
Igazság szerint én erről már korábban is elmélkedtem. A lényeg az, hogy sokan félreértik a NATO vállalásokat. Ugye mindenki előtt a nehézdandár lebeg, meg külön a közepes, de esetünkben itt azért lesz némi trükközés.
Ahogy elhangzott '23-ban aktuális a közepes, és '28-ban egy nehéz. De senki nem mondta, hogy ezt a 2 dandárt esetlegesen - részben , vagy egészben - nem ugyan azok a zászlóaljak fogják alkotni. Nem véletlen, hogy a közepes dandárt mint "köztes lépcsőfokot" emlegeti.
Takács tábornok is elmondta, hogy már a közepes kiállításához is mindkét aktív gépesített lövészdandár közreműködésére szükség lesz.
Ez nem jelenti, hogy ne folyhatna párhuzamosan a haderőreform, de ha meggebedünk is, '23-ra össze kell rakni egy közepes dandárt.
Ha tippelnem kellene, akkor ezt a dandárt megpróbálják összelapátolni az épp most képződő PZH-s tüzérekből (PZH osztály), egy zl. (a németeknél készülő) Lynx zl.-ból, 1 BTR-es zászlóaljból, 1 század Leo2A4-ből, valamint esetleg a pct. zászlóaljból, ami addigra Gidránokat kap. Mint ahogy még egy felderítő század is hozzá csapható, szintén Gidránokkal.
Szerintem ez így már elfogadható egy közepes dandárnak. A harckocsikat, PZH-kat, pct. zl.-at, valamint a BTR-es lövészeket is, Tata adja. A felderítőket, és a Lynxes lövészeket meg az MH 5.
És akkor értelmet nyer az a meglepő infó is (a Lynx bemutatóról kijött újságírói hír), hogy a Lynxeket először Hódmező kapja.
Ha belegondolunk, nagyjából mindegy, hogy a Hódmezőn állomásozó 1-2 lövész zászlóalj végül is Debrecenhez lesz-e rendelve, vagy Tatához.
Egyelőre az is nagy szám lesz, ha ki tudjuk állítani a teljes harckész dandárt, még '22-'23-ig folyamatos intenzív toborzással is.
/Itt közbevetném, hogy szintén többször jeleztem itt
@krisss -nek is bíztatásul, hogy legkésőbb '22-ben rendezik - az orvosokhoz hasonlóan - a katonai béreket is. Ellenkező esetben sérülnek a célkitűzések, felajánlások/
Nem elsősorban a felajánlott dandár lesz problémás, hanem minden más! Tehát mondjuk a határvédelem, vagy bármilyen más természeti katasztrófa esetén a védelmi feladatok.
Szóval lehet okosan 2-300 T-72-esről álmodozni, de ennek semmi realitása nincsen, ha egy nyomorult felajánlott dandárhoz is mindent élőerőt be kell tolni.
Hogy a '28-as nehéz dandárral mi lesz? Az még szerintem ködös. Nem csak nekünk, de feljebb is. Nem azt állítom ezzel, hogy nem tudják, hogy mit csinálnak, de szerintem több opciót is kell a tűz körül tartani, mert azért elég sok a kérdőjel a hazai Lynxek időre való szállítása körül.
Engem eléggé összezavart a vezérőrnagy úr azon kijelentése, hogy a közepes/kerekes dandárnak STANAG 3a/b-t kell teljesíteni. Szerintem ezt a BTR biztosan nem teljesíti, de ha a definícióban az szerepel, hogy "lennie kell olyan eszköznek", és nem az, hogy "minden eszköznek ami" teljesíti a lvl 3a/b-t, akkor ez az összelapátolt dandár is alkalmas lehet a szint teljesítésére. A Lynx biztosan megfelel, de szerintem a Gidrán is.
A nehézdandárhoz pedig szépen csak fel kell szerelni a lövész zászlóaljakat Lynx-ekkel. Ha a lövész zászlóaljakat szerkezetileg lazán kezelik akkor simán lehet akár a német mintájú vegyesdandárokat is létrehozni. De ha lazább lesz a zászlóaljak "illesztése", azzal a logisztikán is lehet segíteni.
Ezzel a módszerrel lehet további városokat helyőrségként bevonni.
De a függetlenebb alegységekből könnyebb lesz feladatfüggő harccsoportokat is szervezni...
folyt. köv...