A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 214
73 870
113
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 214
73 870
113
Azért hogy a spotterek ne fényképezhessenek felderítőgépet a malibui reptéren, vagy a haver cégét kellett kitömni?

Már ez az oldal is belőlünk él? :D 2021. március 8-án foglalkoztunk a témával...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 214
73 870
113
Ne legyen illúziód, az is hitel. Általában egy havi törlesztési részlet a jatt nekik. De van kamatmentes hitel is, vagy 0 % thm. Nem tudom pontosan utóbbiaknak mi a technikai háttere.

OFF.

0 % thm = az eladónak akkora haszna van az eladott terméken, hogy még úgyis megéri neki eladni a terméket, hogy a hitel költségeit is ő fizeti meg helyetted a banknak.

ON.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 948
18 437
113

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 501
46 457
113
Azért hogy a spotterek ne fényképezhessenek felderítőgépet a malibui reptéren, vagy a haver cégét kellett kitömni?
Hja én már látni vélem, amint Orbánt meg a teherteminálnál éppen egy Waberer's kamionból rakodják át a teherszállító gépre, amivel megy majd Brüsszelbe az EU ülésre. De talán az is felmerülhet, hogy legközelebbi Adriai nyaralására konténerben viszik le Triestbe! :cool:
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
520
1 734
93
Ez volt ?

Csak 3 oldalon keresztül
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 214
73 870
113
Ne keverjük ide az ellentételezést!
Semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz.
A jelenlegi Gripenjeink is finanszírozottak, és ettől teljesen függetlenül egy ellentételezési program is volt megkötve rájuk.
A vásárlás maga egy árú-ellenérték tranzakció.
Az ellentételezés viszont a fenti tranzakcióhoz kapcsolódó kormányok közötti külker megállapodás (a RM esetén maga fegyvergyártó is teljesíteni tudott ellentételezést).
Ráadásul az ellentételezés sem egyirányú üzlet. A RM pl. véresre fogja keresni magát az idetelepüléssel (olcsóbb munkaerő, rugalmasabb export szabályok, adókedvezmények, stb.) .

Ez egy jó meglátás.
Elsőre én is azt gondoltam, hogy akkor itt most nem lesz semmi ellentételezés. De ez tényleg nem zárja ki.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 900
91 496
113
Hitelből fegyverkezik a Honvedség, az egy klikkvadász szalagcímnél nem több. A HM költségvetése is hitelből van, ugyanis Mo. a GDP 65-85% -ban eladósodott ország. Az éves költségvetését többek közt állampapír kibocsátásokkal fedezi. Amit vagy mi állampolgárként finanszírozunk vagy az ÁKK bocsát ki belföldi, külföldi piacra forint és devizakötvényeket. Ebből részben a korábbi adósságunk kamatait és tőkéjét törlesztjük, részben finanszírozzuk az ország működését. Pl. katonák bére.

Ehhez jönnek még az adó és járulék bevételek. De az kevés, mert anno Kádárék a gulyáskommunizmus békéjét hitelből finanszírozták. Amikor ez kifulladt, akkor jött a módszerváltás. Ez annyira sikeres volt, hogy az adósságunk tovább nőtt.

Épp kitörőben voltunk az adósságcsapdából, de a Covid most visszalök adósságszinten a 2010es startpontra. Viszont az ipar pörög, talán nem kell 10 év, hogy a 2020 eleji szintre kapaszkodjunk.

Ha találtak egy kedvező finanszírozási módot a NASAMS beszerzéshez, annak örülni kell, nem magunk alá csinalni, hogy hitel.

A másik opció, hogy nem veszünk. Akkor vagy védtelen marad a légtér vagy fizetünk az amcsiknak és hoznak ide légvédelmi csapatokat. Lásd Románia. Elhúzzák a tankkorszerűsítést, cserében lesz amerikai támaszpont Abramsekkel. A lengyelek is hasonló okokból létesítenek amcsi támaszpontot.
 

atek

Well-Known Member
2013. június 14.
199
569
93
Ez egyszerűen katasztrófa!
Korábban röppentek fel hírek, hogy a NATO tagállamok fegyverkezéséhez hitelt biztosítanának. Titkon reméltem, hogy mi nem szorulunk rá erre. És most tessék... Lehet nem ugyanaz a két kategória, de szerintem akkor sem előnyös.
Az a probléma, hogy ha hitelből veszünk fegyvert, az gyakorlatilag nem a mi tulajdonunk, mert az eszköz adja a fedezetet. Hasonlóan, mint egy gépkocsi vásárlásánál. Ki meri pontosan megjósolni, hogy ez, vagy a következő kormány megfelelően és időben fizeti majd a törlesztést? Lehet, hogy nem viszik el tőlünk az eszközt, de olyan adósságspirál keletkezhet, ami a többi fejlesztést is befagyasztja.
Másrészt utal a gazdaság állapotára is. Ha idáig nem szorultunk hitelre a haderőfejlesztéshez, most meg igen, az beszédes dolog.
Csak reménykedni tudok benne, hogy a 8 és fél éves futamidő végére minden komplikáció nélkül kiköhögjük a vételárat. Remélem azt is, hogy csak a norvég fél számára előnyös az üzlet (és persze nekünk), és nincsnek benne közvetítő pénzintézetek.
Sajnálom, hogy pont az egyik legégetőbb kérdésben, a magyar légvédelem képességének fejlesztéséhez vált szükségessé a lépés.
Ez nem egy lakossági hitelfelvétel, és nem az eszköz adja a hitelfedezetet. Az állam adja a fedezetet, ha az állam nem fizeti bármelyik hitelét, akkor az államcsődöt jelent. Államcsőd esetén sem fognak a Export Credit Norway (ECN)-től vagy (GIEK)-től, hogy ide jönni, hogy akkor mi vinnénk haza a NASAMS-t, hanem arról tárgyalnának, hogyan legyen átütemezve az adósság.
Sajnos az államcsőd közeli helyzetből volt pár az elmúlt 40 évben, 1982, 1990, 1994, 2008.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 214
73 870
113
A talán legtöbbet hangoztatott alapvetést sem szabad elfelejteni:
"A térség meghatározó hadereje."
Ebbe nem fér bele az MH kizárólag minőségi javulással. Szóval reménykedjünk nem csak egy hangzatos lózung.

Már változott a kommunikáció. Most már a térség stabilitását elősegíteni képes haderőt emlegetnek vagy mit.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 900
91 496
113
Ez volt ?

Ha jól értem a NASAMs beszerzést sikerült az idei költsegvetésen kívüli forrásből finanszírozni, így a 776 milliárdos HM büdzsét ez az összeg, hasonlóan a hadiipari fejlesztésekhez nem terheli. Így több forrás marad a további fejlesztésekre.
 

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 033
2 491
113
2020 júniusi a dokumentum... ezt már akkor átnéztük és kitárgyaltuk. Azt gondoltam van már újabb, azért linkeled... várjuk meg az új költésvetést.

(Egyszer összegyűjtöttem ezekből a dokumentumokból 2000-től az összes a Gripen költségként megnevezett tételt. Valahol meg van itt a fórumon.)
Igaz, amint megláttam benne a táblázatos részt, tudtam, hogy erre gondoltam.
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 642
5 382
113
Ha jól értem a NASAMs beszerzést sikerült az idei költsegvetésen kívüli forrásből finanszírozni, így a 776 milliárdos HM büdzsét ez az összeg, hasonlóan a hadiipari fejlesztésekhez nem terheli. Így több forrás marad a további fejlesztésekre.

Azt tudjuk, hogy a törlesztést ki fogja, milyen büdzséből fizetni?... A HM büdzséből nagy fejlesztést ne várj, lásd pl Krisss hsz-ét feljebb
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 175
10 931
113
Ez volt ?


ezen civódnak reggel óta.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 900
91 496
113
Azt tudjuk, hogy a törlesztést ki fogja, milyen büdzséből fizetni?... A HM büdzséből nagy fejlesztést ne várj, lásd pl Krisss hsz-ét feljebb
Itt vannak a HM idei tervei.
programok.jpg

A NASAMS finanszírozás nem szerepelt benne. Ettől még jövőre megjelenhet. Majd Varga eldönti, mit hova érdemes elszámolni.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 214
73 870
113
Épp kitörőben voltunk az adósságcsapdából, de a Covid most visszalök adósságszinten a 2010es startpontra. Viszont az ipar pörög, talán nem kell 10 év, hogy a 2020 eleji szintre kapaszkodjunk.

Ha találtak egy kedvező finanszírozási módot a NASAMS beszerzéshez, annak örülni kell, nem magunk alá csinalni, hogy hitel.

A másik opció, hogy nem veszünk. Akkor vagy védtelen marad a légtér vagy fizetünk az amcsiknak és hoznak ide légvédelmi csapatokat. Lásd Románia. Elhúzzák a tankkorszerűsítést, cserében lesz amerikai támaszpont Abramsekkel. A lengyelek is hasonló okokból létesítenek amcsi támaszpontot.

Végre kiderült mennyibe kerül a NASAMS üzlet norvég része: 147,6 milliárd HUF

Ezek szerint mégis csak van hatása a koronavírusnak a beszerzésekre, ha a 147,6 milliárd HUF-t nem tudjuk 3-4 egyenlő részletben kifizetni 2023-ig...
(36,9 milliárd HUF/év)

Ezek szerint idén erre csak 17,6 milliárd HUF jut, a többi 130 milliárd HUF pedig a következő 8,5 évre elosztva. Ha egyenletesen van elosztva, akkor:
17,6 + 15,3 + 15,3 + 15,3 + 15,3 + 15,3 + 15,3 + 15,3 + 15,3 [milliárd HUF/év]

De ez csak a norvég rész? Hozzá az AMRAAM rakéták az egy külön tétel lesz? Arra mennyit is számoltunk? Kb 400 - 500 millió USD-t a 60 C7/C-8-ra és a 60 ER-re. (Ez a 120 rakéta és van még 60 rakétára opció.)

A 400 - 500 millió USD az 120 - 150 milliárd HUF. Lehet hogy ki kell mindet fizetni a rakéta leszállításáig, azaz 2023-ig. Akkor ha kb. 4 egyenlő részre van felosztva, akkor az 30 - 37,5 milliárd HUF lehet évente.

Ha nincs hosszabb fizetési idő, akkor 2020-2023 időszakban évente kb. 55 milliárd HUF mehet a NASAMS kifizetésére?

Furcsa hogy a US DOD nem rendelte még meg a Raytheontől a magyar rakétákat, pedig már 2029-2032 időszakra is adott le AMRAAM rendeléseket. Már kezdtem azt gondolni, hogy az egész NASAMS-ből nem lesz semmi, de alakul ez, csak lassabban mint gondoltuk. Lehet, ott is megy még a pénzügyi egyeztetés.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 344
14 287
113
Egyrészt, dehogynem! Mi több előre! Tessék megnézni a KMW vagy a H225M programok megjelenését a HM költségvetésekben.
Mondom, az USA mindig azonnali fizetéssel szállított mindent. Az DSCA - asszem - 2éve tette lehetővé a fegyverekre adható hiteleket. De ott is vannak komoly megkötések. Maga a fegyverek alaptulajdonsága, hogy benne van a használatukban a megsemmisülésük. Azaz nagy valószínűséggel nem fogják saját magukat "fedezni".

Ne keverjük ide az ellentételezést!
Semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz.
A jelenlegi Gripenjeink is finanszírozottak, és ettől teljesen függetlenül egy ellentételezési program is volt megkötve rájuk.
A vásárlás maga egy árú-ellenérték tranzakció.
Az ellentételezés viszont a fenti tranzakcióhoz kapcsolódó kormányok közötti külker megállapodás (a RM esetén maga fegyvergyártó is teljesíteni tudott ellentételezést).
Ráadásul az ellentételezés sem egyirányú üzlet. A RM pl. véresre fogja keresni magát az idetelepüléssel (olcsóbb munkaerő, rugalmasabb export szabályok, adókedvezmények, stb.) .


Előre de részletekben mert ő is befektet, azt nem akarja hogyha meggondolom magam ott álljon a cucc eladatlanul.

A kötvények példa is sántít, mivel az érte kapott pénzt ha jól fektetik be az állam, jóval többet fial mint amiért visszaveszik. Pár százalék a kamat.

Ráadásul az államnak nem csak kötvényekből van pénze.
Állami cégek, adók.

Konyhanyelven.
Ha apu/anyu vesz nekem egy lakást részletre a havertól az egy dolog.
Ő is örül, mi is, ráadásul megigérjük ő ujjíthatja fel/tarthatja karban jópénzért. Mindenki örül. (leopard/pzh)

Ha anyu/apu vesz nekem egy lakást részletre, és a haver megigéri a vállalkozásukba visszaforgatja a pénzt, abból ő is nyer, mindenki örül. ( h145/h225- Gyula)

Ha anyu/apu felvesz hitelt a havertól, hogy megvegye a lakását, na szerintem ez van most a cikk szerint.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 213
67 118
113
Ha megnézed, akkor az eredetiben nincs benne a csere szó. A te hozzászólásod felett kettővel. Lehet, hogy utólag lett javítva. Sőt alatta Kriss hozzászólásában sincs benne a csere.
Mert ők egy az egyben idézték és a módosítás az általuk beidézett szoveget is érinti, míg én soronként tettem és úgy nem módosul az eredeti szövegrész.
Ez nem egy lakossági hitelfelvétel, és nem az eszköz adja a hitelfedezetet. Az állam adja a fedezetet, ha az állam nem fizeti bármelyik hitelét, akkor az államcsődöt jelent. Államcsőd esetén sem fognak a Export Credit Norway (ECN)-től vagy (GIEK)-től, hogy ide jönni, hogy akkor mi vinnénk haza a NASAMS-t, hanem arról tárgyalnának, hogyan legyen átütemezve az adósság.
Sajnos az államcsőd közeli helyzetből volt pár az elmúlt 40 évben, 1982, 1990, 1994, 2008.
Az a baj, hogy nekem ettől egyből görög haderőfejlesztés szaga lett a dolognak, csak ők legalább annyi fegyvert vettek, hogyha akarják se vehessék el semmijüket, mielőtt belebuknak.