A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 333
46 093
113
Előre de részletekben mert ő is befektet, azt nem akarja hogyha meggondolom magam ott álljon a cucc eladatlanul.

A kötvények példa is sántít, mivel az érte kapott pénzt ha jól fektetik be az állam, jóval többet fial mint amiért visszaveszik. Pár százalék a kamat.

Ráadásul az államnak nem csak kötvényekből van pénze.
Állami cégek, adók.

Konyhanyelven.
Ha apu/anyu vesz nekem egy lakást részletre a havertól az egy dolog.
Ő is örül, mi is, ráadásul megigérjük ő ujjíthatja fel/tarthatja karban jópénzért. Mindenki örül. (leopard/pzh)

Ha anyu/apu vesz nekem egy lakást részletre, és a haver megigéri a vállalkozásukba visszaforgatja a pénzt, abból ő is nyer, mindenki örül. ( h145/h225- Gyula)

Ha anyu/apu felvesz hitelt a havertól, hogy megvegye a lakását, na szerintem ez van most a cikk szerint.
Nem!
Most az van, hogy anyu/apu venne egy lakást, amire nincs momentán pénzük, csak talán 10 év múlva. De már rettenetesen pucérkodnának, kufircolnának szerte a lakásban, de amíg a gyerek otthon van, nem lehet.
Ebben az esetben pénz nélkül úgy vesznek lakást a havertól, hogy a haver rohangál a hitel után és neki kell garanciát vállalnia, hogy visszaveszi, ha anyu/apu nem tudná fizetni.
:)
 
  • Vicces
Reactions: Ocses

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 908
13 866
113
A jópofizás a németekkel fontosabb mint a harcérték.


Nem esik jól az az egyre több jel ami a honvédelem elsődlegessége helyett még mindig a "jóindulat-vásárlásos" politikai hülyének nézést(a németek részéről) valósítja meg, úgy hogy Mi megmentettük a tavalyig a szakadék szélén tántorgó RM/Lynx-programot.
Jutalmul kezd kibontakozni a lassan csöpögő hírekből --egy F-35-féle--, support-nak álcázott lehúzás, hogy ismét "jól tejeljen a magyar marha" :mad:
A kulcsfontosságú területen(szárazföldi erők döntő képességei) a fennmaradó technológiai és politikai függőségek meg a "hab a tortán".

Nem elég, hogy hullára keresik magukat az idetelepült német civil cégek
a kb. harmadolt német fizetéseket fizetve,
olcsóbb magyar árammal,
olcsóbb, jó minőségű magyar infrastruktúrával,

még abból is hamis biztonságot ígérve, irreális áron --zsarolva-- építtetnek velünk nano-haderőt!

Nem véletlenül finomítják a korábban is mosolyogtató "meghatározó" minősítést.

Akkor lesz még csak valódi önvédelmi képességünk is, ha rendelkezésre fog állni a szomszédokhoz hasonló mennyiségű tartalék eszköz(az aktívhoz képest ! ! ! ) és behívható állomány!!!
...akikből több van problémás, mint segítő !!!

Valós védelmi képesség kell a ránk erőltetett politikai és katonapolitikai megalkuvások helyett.
Hónapokon belül szükség lehet valós katonai erő felmutatására keleten, hogy másik fél ne tudjon visszaélni a sajátjával!
Van ilyenünk most ???
Valós !!!
No comment!

.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Mi az hogy norvégokkal? Nincs ilyen esetben olyan, hogy "norvégok".
A Magyar Állam a Kongsbergtől veszi meg a NASAMS rendszert. A Kongsberg fegyvergyártó, és nem pénzügyi finanszírozó. Ő nem adhat neked részletfizetést. Ezért kell a Export Credit Norway (ECN) és a Norwegian Export Credit Guarantee Agency (GIEK)! Ők biztosítják díj/kamat ellenében a finanszírozási hátteret.

"Mi az hogy norvégokkal? Nincs ilyen esetben olyan, hogy "norvégok"."
- Kongsberg norvég cég, ki tudja még állami tul. résszel is. Állami stratégiai vállalat, norvég állami érdek, norvég export bank ad hitelt. Gondolom sejtesz némi összefüggést, és a norvég szál sem túl fedett.

"A Kongsberg fegyvergyártó, és nem pénzügyi finanszírozó. Ő nem adhat neked részletfizetést."
Tehát szerinted egy eladó függetlenül a finanszírozás forrásától nem adhat részletfizetést? Nem lehet pl. a finanszírozás módját kialkudni a gyártóval? Márpedig ha ad pl. kamatmentesen, akkor nem kell a hitel, mert a büdzsébe már betervezett fedezetéből kifizetik kamat mentesen.

Szerintem a Z2026 esetében soha nem volt szó arról, hogy hitelre fegyverkezünk.

De látom nem akarjátok látni a lényeget ebből, hogy nincs pénz... ezért kell a hitel, ami mindig a hitelező érdeke, ha eddig ez nem tűnt fel....
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
H

Hummen23

Guest
Itt vannak a HM idei tervei.
programok.jpg

A NASAMS finanszírozás nem szerepelt benne. Ettől még jövőre megjelenhet. Majd Varga eldönti, mit hova érdemes elszámolni.
3 év alatt 290 milliárd a harckocsikra és tüzérségre?
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 845
12 343
113
"Mi az hogy norvégokkal? Nincs ilyen esetben olyan, hogy "norvégok"."
- Kongsberg norvég cég, ki tudja még állami tul. résszel is. Állami stratégiai vállalat, norvég állami érdek, norvég export bank ad hitelt. Gondolom sejtesz némi összefüggést, és a norvég szál sem túl fedett.

"A Kongsberg fegyvergyártó, és nem pénzügyi finanszírozó. Ő nem adhat neked részletfizetést."
Tehát szerinted egy eladó függetlenül a finanszírozás forrásától nem adhat részletfizetést? Nem lehet pl. a finanszírozás módját kialkudni a gyártóval? Márpedig ha ad pl. kamatmentesen, akkor nem kell a hitel, mert a büdzsébe már betervezett fedezetéből kifizetik kamat mentesen.

Szerintem a Z2026 esetében soha nem volt szó arról, hogy hitelre fegyverkezünk.

De látom nem akarjátok látni a lényeget ebből, hogy nincs pénz... ezért kell a hitel, ami mindig a hitelező érdeke, ha eddig ez nem tűnt fel....
Te most miert aggodsz ennyire? Csak peldakepp a cseheknek tavaly sikerult eltapsolni kb. 2 Zrinyi programot - ennyivel nott az allamadossag egy ev alatt. A NASAMS hitel miatt noni fog az allamadossag de ez csak csepp a tengerben jelenlegi covid shitstorm-hoz kepest.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 709
15 484
113
Az a baj, hogy nekem ettől egyből görög haderőfejlesztés szaga lett a dolognak, csak ők legalább annyi fegyvert vettek, hogyha akarják se vehessék el semmijüket, mielőtt belebuknak.
8 és fél év a tervezett futamidő a teljes összeg lehívásától, úgyhogy elég kis részletekben tudunk fizetni. Még ilyen covidos időkben is kb. 0% az esélye, hogy nem fogunk majd törleszteni (légvédelemről van szó, stratégiai fontosságú képesség, és ezt tudják ott fent is). Max újratárgyaljuk a futamidőt, persze akkor több kamatot fizetnénk összességében, de ha ráfizetünk, akkor sem mondhatunk le erről a beszerzésről, mert:
  • Mire letárgyalnánk egy új beszerzést, és mire megjönnének az új vasak, az még plusz 4-5 év.
  • Ha nem fizetnénk a norvégoknak, akkor olyan szinten beégetnénk magunkat mindenki előtt, hogy utána garantáltan lemondhatunk bármilyen komolyabb szereplővel való bizniszről, nem is beszélve a politikai következményekről.
Úgyhogy please, ne pánikoljunk, fogunk fizetni, lesz NASAMS-unk, és nem fogja senki visszavenni.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 899
73 286
113
Végre kiderült mennyibe kerül a NASAMS üzlet norvég része: 147,6 milliárd HUF

Ezek szerint mégis csak van hatása a koronavírusnak a beszerzésekre, ha a 147,6 milliárd HUF-t nem tudjuk 3-4 egyenlő részletben kifizetni 2023-ig...
(36,9 milliárd HUF/év)

Ezek szerint idén erre csak 17,6 milliárd HUF jut, a többi 130 milliárd HUF pedig a következő 8,5 évre elosztva. Ha egyenletesen van elosztva, akkor:
17,6 + 15,3 + 15,3 + 15,3 + 15,3 + 15,3 + 15,3 + 15,3 + 15,3 [milliárd HUF/év]

De ez csak a norvég rész? Hozzá az AMRAAM rakéták az egy külön tétel lesz? Arra mennyit is számoltunk? Kb 400 - 500 millió USD-t a 60 C7/C-8-ra és a 60 ER-re. (Ez a 120 rakéta és van még 60 rakétára opció.)

A 400 - 500 millió USD az 120 - 150 milliárd HUF. Lehet hogy ki kell mindet fizetni a rakéta leszállításáig, azaz 2023-ig. Akkor ha kb. 4 egyenlő részre van felosztva, akkor az 30 - 37,5 milliárd HUF lehet évente.

Ha nincs hosszabb fizetési idő, akkor 2020-2023 időszakban évente kb. 55 milliárd HUF mehet a NASAMS kifizetésére?

Furcsa hogy a US DOD nem rendelte még meg a Raytheontől a magyar rakétákat, pedig már 2029-2032 időszakra is adott le AMRAAM rendeléseket. Már kezdtem azt gondolni, hogy az egész NASAMS-ből nem lesz semmi, de alakul ez, csak lassabban mint gondoltuk. Lehet, ott is megy még a pénzügyi egyeztetés.

Mi kerül norvég részről 410 millió euróba (~492 millió USD), ha a rakétákat és a radarokat is az amerikaiaktól vesszük hozzá? Vagy ebben benne van minden és a norvégok fizetik ki a rakétákat és a radarokat az amerikaiaknak? Azaz a norvégok kifizetik az amerikaiaknak egyben(?), mi meg majd hitelkén törlesztünk a norvégoknak?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 196
67 056
113
8 és fél év a tervezett futamidő a teljes összeg lehívásától, úgyhogy elég kis részletekben tudunk fizetni. Még ilyen covidos időkben is kb. 0% az esélye, hogy nem fogunk majd törleszteni (légvédelemről van szó, stratégiai fontosságú képesség, és ezt tudják ott fent is). Max újratárgyaljuk a futamidőt, persze akkor több kamatot fizetnénk összességében, de ha ráfizetünk, akkor sem mondhatunk le erről a beszerzésről, mert:
  • Mire letárgyalnánk egy új beszerzést, és mire megjönnének az új vasak, az még plusz 4-5 év.
  • Ha nem fizetnénk a norvégoknak, akkor olyan szinten beégetnénk magunkat mindenki előtt, hogy utána garantáltan lemondhatunk bármilyen komolyabb szereplővel való bizniszről, nem is beszélve a politikai következményekről.
Úgyhogy please, ne pánikoljunk, fogunk fizetni, lesz NASAMS-unk, és nem fogja senki visszavenni.
Nem estem pánikba, csak kiértékelem a folyamatot. Komoly tételekért komoly összeget fizetünk, közben felvettünk már 900 mrd hitelt, hogy nyugodtan mehessen a vétózás Bürsszelben, mindent is kell még beszereznünk, finanszíroznunk, erre jött ez és még előttünk áll a valószínűleg legnagyobb tétel, a repülők kérdésének rendezése, aztán a többi. Értem, hogy adott esetben indokolt lehet, de a Zrínyiből nekik is 2021.03.17-ig telt el idő eddig és máris visszamásztunk 85%-os eladósodottság szintre. Ne mondd, hogy indokolatlan az aggályom.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 333
46 093
113
"Mi az hogy norvégokkal? Nincs ilyen esetben olyan, hogy "norvégok"."
- Kongsberg norvég cég, ki tudja még állami tul. résszel is. Állami stratégiai vállalat, norvég állami érdek, norvég export bank ad hitelt. Gondolom sejtesz némi összefüggést, és a norvég szál sem túl fedett.

"A Kongsberg fegyvergyártó, és nem pénzügyi finanszírozó. Ő nem adhat neked részletfizetést."
Tehát szerinted egy eladó függetlenül a finanszírozás forrásától nem adhat részletfizetést? Nem lehet pl. a finanszírozás módját kialkudni a gyártóval? Márpedig ha ad pl. kamatmentesen, akkor nem kell a hitel, mert a büdzsébe már betervezett fedezetéből kifizetik kamat mentesen.

Szerintem a Z2026 esetében soha nem volt szó arról, hogy hitelre fegyverkezünk.

De látom nem akarjátok látni a lényeget ebből, hogy nincs pénz... ezért kell a hitel, ami mindig a hitelező érdeke, ha eddig ez nem tűnt fel....
Ugye neked semmilyen üzleti tapasztalatod nincs!?!
A Kongsberg finanszírozza meg a mi rendszerünket 8 évig, tök ingyen, miközben a részvényesek, meg a dolgozók előtt fog a vezetésük pingvinezni, hogy bocs nincs pénz, mert a magyarok 8 évre leosztva fogják a béreteket, meg az osztalékra valót fizetni? :cool: :D
 
  • Tetszik
Reactions: papi
K

kamm

Guest
Nem érted. Ha a magyar állam kifizet valamit, akár részletre de a saját zsebből, az nem azonos a hitelfelvétellel.
Te nem erted. Akarmit fizet ki "sajat zsebbol", amogott mindig hitel van. Vagy azért, mert mástól veszi el a penzt és arra kell hitel, vagy direkt erre lesz hitel stb. Deficites minden orszag by default, talan az arabokat, norvegokat stb olajallamokat kiveve.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár
W

Wilson

Guest
Te nem erted. Akarmit fizet ki "sajat zsebbol", amogott mindig hitel van. Vagy azért, mert mástól veszi el a penzt és arra kell hitel, vagy direkt erre lesz hitel stb. Deficites minden orszag by default, talan az arabokat, norvegokat stb olajallamokat kiveve.

Pontosan , gyakorlatilag "virtuális fizetőeszközök " működtetik a világgazdaságot.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 709
15 484
113
Nem estem pánikba, csak kiértékelem a folyamatot. Komoly tételekért komoly összeget fizetünk, közben felvettünk már 900 mrd hitelt, hogy nyugodtan mehessen a vétózás Bürsszelben, mindent is kell még beszereznünk, finanszíroznunk, erre jött ez és még előttünk áll a valószínűleg legnagyobb tétel, a repülők kérdésének rendezése, aztán a többi. Értem, hogy adott esetben indokolt lehet, de a Zrínyiből nekik is 2021.03.17-ig telt el idő eddig és máris visszamásztunk 85%-os eladósodottság szintre. Ne mondd, hogy indokolatlan az aggályom.
Nem indokolatlan, én is nyugodtabban fogadnék ilyen híreket egy covid nélküli gazdasági helyzetben, de úgy érzem, hogy ha jól fog haladni az oltakozás, akkor sokkal gyorsabban fog helyreállni a gazdaságunk, mint 2008-2009 után.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 708
30 181
113
Lassan el kellene döntenünk, melyik a nyomósabb érv a sírásra:
1. Nincs modern harceszközünk
2. Hitelre, de van ütőképes technikánk

"Áronnak – Csíkiben – szüksége van két pengőre.
Hát felkerekedik és elmegy a falu végébe Kohnhoz kölcsönt kérni.
-Te Kohn, szükségem lenne két pengőre.
-Rendben, de tavasszal négy pengőt kell visszaadjál és biztosítékként itt hagyod a fejszéd.
Gondolkodik Áron az ajánlatról, de nagyon kell neki a két pengő, hát belemegy az alkuba.
Megkapja a két pengőt és indul is a dolgára, de utána szól Kohn:
- Te Áron lenne egy ajánlatom, mert néztem az előrejelzéseket és a termést el fogja vinni a fagy. Nem fogod tudni megadni a tartozásodat. Add vissza a két pengőt és akkor már csak kettő pengőt kell megadnod tavasszal.
Gondolkodik Áron, hogy Ő is hallott már a tavaszi fagykárokról…, hogy igaza lehet a Kohnnak és visszaadja a két pengőt.
Mosolyogva ballag hazafelé és elgondolkodik: meglátogattam a Kohnt, pénzem nincs, lett két pengő adósságom, nincs fejszém, és mégis minden stimmel!"
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 274
113
Lassan el kellene döntenünk, melyik a nyomósabb érv a sírásra:
1. Nincs modern harceszközünk
2. Hitelre, de van ütőképes technikánk

"Áronnak – Csíkiben – szüksége van két pengőre.
Hát felkerekedik és elmegy a falu végébe Kohnhoz kölcsönt kérni.
-Te Kohn, szükségem lenne két pengőre.
-Rendben, de tavasszal négy pengőt kell visszaadjál és biztosítékként itt hagyod a fejszéd.
Gondolkodik Áron az ajánlatról, de nagyon kell neki a két pengő, hát belemegy az alkuba.
Megkapja a két pengőt és indul is a dolgára, de utána szól Kohn:
- Te Áron lenne egy ajánlatom, mert néztem az előrejelzéseket és a termést el fogja vinni a fagy. Nem fogod tudni megadni a tartozásodat. Add vissza a két pengőt és akkor már csak kettő pengőt kell megadnod tavasszal.
Gondolkodik Áron, hogy Ő is hallott már a tavaszi fagykárokról…, hogy igaza lehet a Kohnnak és visszaadja a két pengőt.
Mosolyogva ballag hazafelé és elgondolkodik: meglátogattam a Kohnt, pénzem nincs, lett két pengő adósságom, nincs fejszém, és mégis minden stimmel!"
A viccet félretéve: ez egy pénzügyi konstrukció, nincs okunk a sirásra, ill. nem hitelre vesszük az "ütőképes haderőt". A beszerzések éveket vesznek igénybe, maga a kiválasztási folyamat, procedúrák a szerződéskötésig és a teljesitésig. Az országok többsége ugyanúgy már akkor fizet több részletben a technikáért amikor azok még csak évek múlva érkeznek be, és hol van még a tényleges rendszerbeállitás. Nem kell bele dögleszteni a gazdaságot nagy összegű kifizetésekbe, ha azt szét lehet húzni ill. kedvező hitelből meg lehet finanszirozni. Szerintem ez tök rendben van...
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Te most miert aggodsz ennyire? Csak peldakepp a cseheknek tavaly sikerult eltapsolni kb. 2 Zrinyi programot - ennyivel nott az allamadossag egy ev alatt. A NASAMS hitel miatt noni fog az allamadossag de ez csak csepp a tengerben jelenlegi covid shitstorm-hoz kepest.
Az adó pengőimet féltem, továbbá a rossz irányváltástól tartok a jövőre nézve...

Persze a másik részében is van valami amit írtál... az sem tetszik nyugi...