A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Baromi jó cikk @Green Leader ! :)

oké,,, tegyük meg tétjeinket:
-lesz-e az európai projektből valami 2040-re
melyik résztvevő fél hátrál ki elsőnek?
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 576
14 485
113
Ha meg gyorsabban akarod akkor több pénzt kérnek. Szeretnél 23-ig egy lynx zlj-at? Akkor ennyiért tudjuk ezzel a felszereltséggel hozni, ha új cuccot akarsz rá az időben is több meg pénzben is. Ha mégis sietetted akkor pénz.

Meg a közös közép európai hadosztály német vezetéssel 30-ast preferál ez is közrejátszik.

Remélem azért amint lehet lecseréljük a 35-ösre.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
2022-től jönnek a vasak 23-ig ami Németben készül! Tehát magyarán a gyártást már el kellett kezdjék ha jövőre szállítani akarnak! Remélem majd kapunk egy kis morzsát videót, képeket ahogy összerakják! Én nagyon kíváncsi vagyok!:D

Ide a rozsdás bökőt, hogy azt is le fogják videózni, ahogy az összes biztonsági szabályt megsértik, de a Béla gyerekünk nagyon hegeszt. Média anyagból nem lesz hiány, és ez így van jól.
No, no, no! Egy reális helyzetben egy cél ellen három lovésbol álló adag van leadva, majd elkezdi bemérni a kovetkezó célpontot, ha van ilyen. 30mm-es esetében ez a sorozat kb 0,9 másodperc és a 35mm-él se haladja meg a 1,5 másodpercet. Ez onmagában nem egy meghatározó kulonbség.
Amit igazán meg kell fontolni, az a loszer menyisége, ami a 35mm-él jóval kissebb, tehát két utótoltés kozott kevesebb célponta lehet támadni. Szemelott kell tartani, hogy milyen célpontok ellen kell harcolni, milyen korulmények kozott. Ha ezek stanag 6-al és aktív védelmi rendszerrel ellátot célpontok, akkor nincsen mese, a 35mm bevezetését végul nem igazán lehet megúszni.

Szólnál a főnökeidnek, hogy szerezzenek be sürgősen a Lynxeink számára célpontokat? Légyszí! Következő updaten 35-ös kalibert akarunk. Jelenleg meg nem azt vettük.

Legalább a szolgálatosoknak is van értelme végre. Baromira unatkozhatnak egy-egy ilyen nélkül. :D

Én abszolút nem aggódok ily... Várj, ki kell nyitnom az ajtót! Mindjárt folytatom.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 576
14 485
113
Ha 1 milliárd dollárt pluszban ráfizettünk arra, hogy ne 30-as, hanem 35-ös legyen, akkor amint jön Orbán erre felé, felakasztom a nyílt utcán.
Legfeljebb azt tudnátok ti is felhozni két érvként, hogy nektek így szimpi, meg a tűzerő pont ár-érték arányban növekedett. DE a páncélzat nem növekedett, a felderítés szintén maradt a régi szinten, a tűzerő körül is kétségek, hiszen a tűzgyorsaság csökkent.

Értem én, hogy a 2 nem tűnt soknak, mert a Puma is nagyjából annyi lett volna. Meg értem én, hogy ebben az országban tök mindegy az ár, akkor már költsünk 50%-ot polírra! De egyszer döntsük már el, hogy több értelme van-e abból a 1 milliárdból T-72-est beszerezni és a teljes 35-ös tűzerőtöket lesöpörtem a francba, vagy én nem értem.

Lehet vitatkozni a 30 és a 35 között szakmai alapon. Ennek a fórumnak az egyik erőssége a Lynx topicban épp az volt, hogy valós piaci árakról is beszélt, volt elég kutató munka abban, hogy mi mennyibe került. Ha a 35-ös Wotan ennyivel többe került, akkor szerintem megvan a válasz, hogy miért nem azzal rendeltük. És pont!

A továbbiakban meg a 3. m bármi lehet. Akár egy szándéknyilatkozat is, hogy az elkövetkezendő 40 évre akkora keretet szán a kormány a szervizre, alkatrészpótlásra. Vagy egy korlátozott katasztrófa erővel bíró atom fegyver a torony hátuljára, amihez Paks kiégett fűtőkazettáit is be szeretnék dolgozni.

Az 1mrd plusszban azt már tudjuk, hogy benne van az aktív védelem + C-RAM/SPAAG-ok is.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Baromi jó cikk @Green Leader ! :)

Erről volt szó itt:
https://forum.htka.hu/threads/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai.499/post-894283

Az Eu.i Next Generation Rotorcraft Capability (NGRC) projekt (Franciák, Németek, Görögög, Olaszok, UK) méretben sokkal inkább az NH90 / Cougar méretű helikopter lesz mint a Tiger.
A követelmények az új generációs helikopterrel szemben:
  • range in excess of 900nm (1,650km),
  • cruise speeds are around 150kt (280km/h)
  • maximum take-off weight of 10-17t,
  • capacity for up to 16 troops in full combat gear or mission equipment,
  • endurance of more than 5h, or up to 8h with additional fuel tanks
  • Combined internal and external payload should be greater than 4t, with at least 2.5t carried internally.

Képességek terén mikor azt írja hogy az új helikopter a Mi-24 re fog hasonlítani....na azon felröhögtem...:D

Sokkal inkább igaz amikor azt írja hogy
"...EGY ILYEN ESZKÖZ A JÖVŐBEN VALÓSZÍNŰLEG INKÁBB EGYFAJTA MAGAS VÉDETTSÉGŰ DRÓN-IRÁNYÍTÓKÖZPONT, MŰVELETI- ÉS KOORDINÁCIÓS KÖZPONTOT JELENT MAJD, NEM CSUPÁN EGY SZÁRAZFÖLDI CÉLPONTOK MEGSEMMISÍTÉSÉRE SPECIALIZÁLÓDOTT FORGÓSZÁRNYAST..."

A szerzőnek nincs igaza a páncélvédelemmel kapcsolatban.
Már a most szolgálatban álló harci helikopterek esetében is a páncélvédelem legfeljebb jelképes értékű, az új generációs helikopterek feladataihoz meg felesleges.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 021
11 856
113
Napjainkig használják/gyártják a a 40mm-est. A "vas" ugyanaz, a "körítés" (radarok, modernebb kiegészítők, segédberendezések, amiatt nagyobb pontosság, tűzgyorsaság...)
A szerbek is gyártják, a románok az orrunk elől vették meg a dupla gépágyús légvédelmi Bundeshwehr légvédelmiket, nem kifutó fegyver, a kategória egyik legjobbja, pl. gondolom ezért rajta van a CV-90 IFV verzióján is. Az is kategóriája egyik legjobbja!

"Kis" bürokratikus bányászattal szép huszárvágást lehetne csinálni. "Van benne potenciál..."

A "kisördög" motoszkál az ötlettel... ;)

Mindennek vannak természetesen előnyei/hátrányai...
Mint korábban már említettem, Németországban, Hollandiában és Belgiumban még gúlákban áll a Gepard, amelyből 2010-ben Jordánia vett darabonként 350000 euróért 60 darabot.

Új infó, hogy azóta Qatar is vásárolt 15 darabot azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy a 2022-es futball VB-n biztosítsa a drónok elleni védelmet, azaz már ezt is megoldották a Gepárdon (AHEAD lőszer + új szenzorok).
Amint írja, már hálózatközpontú képességgel és soft-kill önvédelmi rendszerrel van felszerelve, és a radar 200 fokos szögben pásztáz (Miért csak annyi?).
Árat nem írt.
Mindenesetre egy (majdnem - hard kill is kéne) teljeskörű megoldást jelentene nekünk.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 021
11 856
113
Remélem azért amint lehet lecseréljük a 35-ösre.
Szólnál a főnökeidnek, hogy szerezzenek be sürgősen a Lynxeink számára célpontokat? Légyszí! Következő updaten 35-ös kalibert akarunk. Jelenleg meg nem azt vettük.
Mire haderőfejlesztőink eljutnak agyilag oda, hogy mégiscsak a 35-ös kéne, addigra már az 50-es kell.
 
W

Wilson

Guest
Erről volt szó itt:
https://forum.htka.hu/threads/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai.499/post-894283

Az Eu.i Next Generation Rotorcraft Capability (NGRC) projekt (Franciák, Németek, Görögög, Olaszok, UK) méretben sokkal inkább az NH90 / Cougar méretű helikopter lesz mint a Tiger.
A követelmények az új generációs helikopterrel szemben:
  • range in excess of 900nm (1,650km),
  • cruise speeds are around 150kt (280km/h)
  • maximum take-off weight of 10-17t,
  • capacity for up to 16 troops in full combat gear or mission equipment,
  • endurance of more than 5h, or up to 8h with additional fuel tanks
  • Combined internal and external payload should be greater than 4t, with at least 2.5t carried internally.

Képességek terén mikor azt írja hogy az új helikopter a Mi-24 re fog hasonlítani....na azon felröhögtem...:D

Sokkal inkább igaz amikor azt írja hogy
"...EGY ILYEN ESZKÖZ A JÖVŐBEN VALÓSZÍNŰLEG INKÁBB EGYFAJTA MAGAS VÉDETTSÉGŰ DRÓN-IRÁNYÍTÓKÖZPONT, MŰVELETI- ÉS KOORDINÁCIÓS KÖZPONTOT JELENT MAJD, NEM CSUPÁN EGY SZÁRAZFÖLDI CÉLPONTOK MEGSEMMISÍTÉSÉRE SPECIALIZÁLÓDOTT FORGÓSZÁRNYAST..."

A szerzőnek nincs igaza a páncélvédelemmel kapcsolatban.
Már a most szolgálatban álló harci helikopterek esetében is a páncélvédelem legfeljebb jelképes értékű, az új generációs helikopterek feladataihoz meg felesleges.

A modern harcihelikopterek páncélvédettségével kapcsolatban nagyjából egyetértek a véleményeddel bár a kínai harcihelikoptereknél alkalmazott grafén páncélzat némileg azért árnyalja ezt a képet,de ugyanakkor az is tény, hogy minimálisan mennyiségű publikus megbízható, hiteles információ van ezen grafén páncélokról.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
A légvédelmi verzió nem az alapcsomag része.
Szerintem az aknavetős sem... :rolleyes:
Mint ahogy - talán - az EÜ sem.
Mivel egyik sem létezik még.
De a légvédelmi rendszernek nem a Skyranger torony a része. Oda kell majd még egy rövid hatótávolságú mobil radar is. Szerintem erre se nem a Sentineleket, se nem az izraeli radarokat fogják használni.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Csak érdekességnek.
A Bolgárok is vettek egy SAAB Deployable Maintenance Facility mobil hangárt.
https://www.edrmagazine.eu/bulgaria-orders-saabs-deployable-maintenance-facility
Saab-Bulgaria_01.jpg
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 149
119 595
113
Szerintem az aknavetős sem... :rolleyes:
Mint ahogy - talán - az EÜ sem.
Mivel egyik sem létezik még.
De a légvédelmi rendszernek nem a Skyranger torony a része. Oda kell majd még egy rövid hatótávolságú mobil radar is. Szerintem erre se nem a Sentineleket, se nem az izraeli radarokat fogják használni.
A mistralhoz tartozó radar?
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
A mistralhoz tartozó radar?
Háát azok idestova 20 évesek. Igazság szerint az is kérdés, hogy mit kezdenek magával a Mistral rendszerrel.
Ugye a Skyranger 30-as tornyon is van egy légvédelmi rakéta indító modul. Kérdés, hogy van-e egyáltalán a Mistralra szükség, illetve, hogy hol van rá szükség.
Nem tudom (illetve nem lenne túl logikus), hogy a Skyrangeres Lynxek Győrbe mennének. A Mistrálok jelenleg ott vannak. HR okokból nem biztos, hogy ideális lenne a Mistrálos Unimogokat és kezelőiket lezavarni a lövész csapatokhoz.
Nem mondom, hogy haszontalan a Mistrál jelen formájában, de mindenképpen modernizálni kellene őket. Minimum egy távirányított toronnyal. Esetleg egy NMS-re szerelt, távirányított toronnyal kiváltani az Unimog-ot.
Ha ez megvan akkor az egész miskulancia mehet mondjuk a kerekes dandárba. Ha helyileg nem is költözne, de helyzet esetén automatikusan alájuk lehet rendelni őket.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely
T

Törölt tag 467

Guest
Háát azok idestova 20 évesek. Igazság szerint az is kérdés, hogy mit kezdenek magával a Mistral rendszerrel.
Ugye a Skyranger 30-as tornyon is van egy légvédelmi rakéta indító modul. Kérdés, hogy van-e egyáltalán a Mistralra szükség, illetve, hogy hol van rá szükség.
Nem tudom (illetve nem lenne túl logikus), hogy a Skyrangeres Lynxek Győrbe mennének. A Mistrálok jelenleg ott vannak. HR okokból nem biztos, hogy ideális lenne a Mistrálos Unimogokat és kezelőiket lezavarni a lövész csapatokhoz.
Nem mondom, hogy haszontalan a Mistrál jelen formájában, de mindenképpen modernizálni kellene őket. Minimum egy távirányított toronnyal. Esetleg egy NMS-re szerelt, távirányított toronnyal kiváltani az Unimog-ot.
Ha ez megvan akkor az egész miskulancia mehet mondjuk a kerekes dandárba. Ha helyileg nem is költözne, de helyzet esetén automatikusan alájuk lehet rendelni őket.
A skyranger tornyon van radar, tűzvezetéshez, felderítéshez is használható. Nyilván rákészüléshez kell más, de ezek (akárcsak a többi cuccunk) rá lesznek kötve a nagytestvérre, és látni fogják a helyzetképet (ami rájuk tartozik nyilván).