A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 711
6 511
113
Ha meglenne az önálló hódmezősávárhelyi, akkor három dandárunk lenne és a rakétatüzérség halasztása kapcsán lényegében kiderült, hogy van valamilyen tüzérezred/dandár elgondolás alatt, ami így együtt már egy tisztességes gépesített hadosztály lenne, persze csak ha az alapját adó három dandár fel van töltve. Valahogy így (a dróntüzér koncepciómat nem vettem ki belőle, mert nagyon remélem valami hasonlóban gondolkodnak, Debrecen pedig fullos közepes dandárként szerepel):
glho.jpg

Ez egyben megmagyarázná, hogy miért szerepel a hadosztály szó egyesek fejében egy konferencián és miért beszélnek modernizált Leopardokról. Viszont a modernizált Leopardok mellé valamilyen használt láncos IFV-k is kellenek, hiszen ha új láncosokat rendelnénk Zalaegerszegről, akkor már ott vagyunk, hogy új A7HU harckocsik is képbe kerülhetnek, a használt koncepciónak csak úgy van értelme, hogy a harmadik dandárt teljesen second hand cuccokkal szereljük fel, mert ez a spórolós megoldás. No meg persze az emberanyag, aminek a töredéke sincs meg ehhez!
wow , csak kérdés, hogy dobtad össze ezt a képet ? programot használtál?
amúgy nekem ez a szervezet régóta nem tetszik alapjáraton zlj szinten kéne máshogy csinálni a dolgokat, illetve akkor már rakj bele vegyes tüzérosztályt , páncéltörősöket sem értem minek raktad bele , légévédelmet is zlj szintre kéne vinni , még a felderítőkkel elvagyok a képen , ja meg maga a tény hogy hadosztály, borzasztó messze vagyunk akkora szervezeti egységtől , dandár de ink zlj szinten kell gondolkodnunk , nekem pls ilyen térena svéd minta tetszik a legjobban
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
Azt hiszem, a Lynx HUN topicban mondtam, hogy a románok mennyire akarnak Pumát venni. Leginkább semennyire.
Nekik mindenből olcsó, okos megoldás kell. A tankok mellé is Pira lesz beosztva, tudtommal. Majdnem jó a koncepció, csak szerintem szar. Viszont őket kielégíti, hogy egy cégtől beszereznek -elvileg- mindent.

Pumát tudtommal csak kb. 1 hónapig vetették fel, amin pár civil olvasó nagyon belelkesedhetett. Az a felvetésük is arról szólt, hogy mennyit engedsz a feléből?

Magam részéről nem tudok más infót oláh Pumákról. És rendesen meg lennének áldva -szvsz-, ha még több (egymáshoz semmiben nem illeszkedő) típust rendszeresítenének. Bár én drukkolok neki, hogy azért hozzanak össze egy nagyon különleges zászlóaljat KMW Pumákkal, hátha kell arra is építeniük egy saját ellátó bázist. (Így is van elég alkatrészük, amit nem tudnak pakolászni, mert az egyik vásárolt Pira verzió úszik, a másik nem. Már így is szervizelési rémálom lesz, de ők kérték az ostort.)
Ez szép vízió!
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 476
77 252
113
Bár én nem huszem el,hogy hirtelen fontos lett a honvédelem a kormánynak.És ez alapjaiban kérdőjelezi meg az egész haderőfejlesztés mozgatórugóját.
 
  • Tetszik
Reactions: Atlas and LMzek 2.0

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 133
26 807
113
Szerinted 1 üteg Skyranger megoldja egy tüzérdandár légvédelmét?

Na az ilyenem miatt kérdeztem tegnak azt,hogy milyen alapon jönnek ki nálad az alegységek.
Hogy hány jármű lesz egy üteg arról semmit sem tudunk. Valahová 4-12-ig lőném be inkább a felső határhoz közel (a drónfenyegetés miatt növelni kell a járművek számát) és még azt sem tudjuk, hogy csak gépágyúból fog e állni, vagy kap rakétákat is!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 476
77 252
113
Hogy hány jármű lesz egy üteg arról semmit sem tudunk. Valahová 4-12-ig lőném be inkább a felső határhoz közel (a drónfenyegetés miatt növelni kell a járművek számát) és még azt sem tudjuk, hogy csak gépágyúból fog e állni, vagy kap rakétákat is!
12 jármű biztosan nem egy üteg lesz.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 133
26 807
113
wow , csak kérdés, hogy dobtad össze ezt a képet ? programot használtál?
amúgy nekem ez a szervezet régóta nem tetszik alapjáraton zlj szinten kéne máshogy csinálni a dolgokat, illetve akkor már rakj bele vegyes tüzérosztályt , páncéltörősöket sem értem minek raktad bele ,
Mivel azok már biztosan benne lesznek. Lényegében azok az elemek vannak benne a nehézdandárban, ami már alapvetően kiszivárgott (maradnak a páncéltörők osztályszinten) vagy kikalkulálható (páncélosfelderítés talán, feljebb számolgattuk a Hiúz darabszámot hónapokkal ezelőtt).
légévédelmet is zlj szintre kéne vinni ,
Még nem ismerjük a Skyranger rendszerünk felépítését. Vékonyabb zászlóalj, vagy izmosabb üteg egyaránt működhet, ahogy azt sem tudjuk, hogy kapnak e 40mm-es gránátvetőt speciális lőszerrel az IFV-k például, hogy mellékesen megvédhessék magukat valamilyen szinten a drónfenyegetéstől! Számos megoldás létezik a dandár SHORAD kialakítására és mi csak egy nevet ismerünk egyelőre: SkyRanger.
még a felderítőkkel elvagyok a képen , ja meg maga a tény hogy hadosztály, borzasztó messze vagyunk akkora szervezeti egységtől , dandár de ink zlj szinten kell gondolkodnunk , nekem pls ilyen térena svéd minta tetszik a legjobban
Hát pont a svédek egy nagy katyvasz, a különféle haderőreformok során leépített vagy így-úgy megmarad egységeikkel. Tulajdonképpen onnan indulunk, csak ők jobb színvonalon húzták ki mostanáig, meg nagyobb mennyiséggel.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 133
26 807
113
12 jármű biztosan nem egy üteg lesz.
Nincs itt semmi kőbe vésve, egy teleszkópos radar el tud tizenkét járművet is látni célinformációval, a saját tűzvezető radar meg minden járművön ott van, szóval a drónfenyegetés miatt lehet szaporítani a járműveket, kvázi gyalogsági század formát öltsön a SHORAD üteg. Ráadásul mint kiderült az IFV-k aktív védelmi rendszere talán az ég felé is nézni fog, és akkor még ott vannak a 40mm-es gránátvetők, megfelelő speciális lőszerrel, szóval a dandárSHORAD üteg tűzvezető központja a hálózat alapú hadviselésben akár száz vagy több járművet is igénybe vehet, pontosabban azok egyes rendszereit (célinformáció az IFV-knek, amelyek aztán a saját optikai rendszereikkel, vagy az APS radarjával vezetik rá a speciális lőszert tüzelő 40mm-es gránátvetőjüket a drónokra például és mindezt úgy, hogy közben az IFV harcol, mert ezt a feladatot nem az iFV személyzete, hanem a SHORAD tűzvezető központja végzi) a légvédelmi feladatok ellátására! Nem biztos, hogy önáló zászlóaljba kell specializálni a légvédelmet, ennél komplexebb rendszer is könnyen kiépíthető!

Szerintem sok olyan eleme lesz az új dandároknak, amiket már a XXI. század kihívásai és korábban elképzelhetetlen lehetőségei formálnak és nem az egykori hidegháborús örökség!
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 904
91 509
113
Azt hiszem, a Lynx HUN topicban mondtam, hogy a románok mennyire akarnak Pumát venni. Leginkább semennyire.
Nekik mindenből olcsó, okos megoldás kell. A tankok mellé is Pira lesz beosztva, tudtommal. Majdnem jó a koncepció, csak szerintem szar. Viszont őket kielégíti, hogy egy cégtől beszereznek -elvileg- mindent.

Pumát tudtommal csak kb. 1 hónapig vetették fel, amin pár civil olvasó nagyon belelkesedhetett. Az a felvetésük is arról szólt, hogy mennyit engedsz a feléből?

Magam részéről nem tudok más infót oláh Pumákról. És rendesen meg lennének áldva -szvsz-, ha még több (egymáshoz semmiben nem illeszkedő) típust rendszeresítenének. Bár én drukkolok neki, hogy azért hozzanak össze egy nagyon különleges zászlóaljat KMW Pumákkal, hátha kell arra is építeniük egy saját ellátó bázist. (Így is van elég alkatrészük, amit nem tudnak pakolászni, mert az egyik vásárolt Pira verzió úszik, a másik nem. Már így is szervizelési rémálom lesz, de ők kérték az ostort.)
A románok arányaiban és abszolút számokban is többet költenek a hadseregükre mint mi. Tehát nagy spórolás náluk nincs.
Náluk akkora költségelvonássosem volt a seregen, ami nálunk a 2005-2015ös időszakot illeti. Annyi hátrányuk van, ami máshol nagy előny, hogy a Fekete tengeri flottára is kell költeni, illetve Moldova miatt egy korlátozott, ukrán szintű összecsapás az oroszokkal reális forgatókönyv.

A Piranha kerekes kategóriában elfogadható választás. Alapvetően tank és IFV ügyben nagyon szarul állnak. Mi ránézésre egységesebb, jobb koncepció szerint épitkezünk, de gyorsan tanulhatnak. Olyan gyorsan, ahogy a magyar hadiipar 2025-re beelőzi a románt, ha a babérjaikon ülnek. De ez fordítva is lehetséges.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 509
46 476
113
Ha meglenne az önálló hódmezősávárhelyi, akkor három dandárunk lenne és a rakétatüzérség halasztása kapcsán lényegében kiderült, hogy van valamilyen tüzérezred/dandár elgondolás alatt, ami így együtt már egy tisztességes gépesített hadosztály lenne, persze csak ha az alapját adó három dandár fel van töltve. Valahogy így (a dróntüzér koncepciómat nem vettem ki belőle, mert nagyon remélem valami hasonlóban gondolkodnak, Debrecen pedig fullos közepes dandárként szerepel):
glho.jpg

Ez egyben megmagyarázná, hogy miért szerepel a hadosztály szó egyesek fejében egy konferencián és miért beszélnek modernizált Leopardokról. Viszont a modernizált Leopardok mellé valamilyen használt láncos IFV-k is kellenek, hiszen ha új láncosokat rendelnénk Zalaegerszegről, akkor már ott vagyunk, hogy új A7HU harckocsik is képbe kerülhetnek, a használt koncepciónak csak úgy van értelme, hogy a harmadik dandárt teljesen second hand cuccokkal szereljük fel, mert ez a spórolós megoldás. No meg persze az emberanyag, aminek a töredéke sincs meg ehhez!
A dandárok állományába miért szerepel az elképzelésedben külön CSS, és Logisztikai zászlóalj? Meg még külön törzsszázad is...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 476
77 252
113
Nincs itt semmi kőbe vésve, egy teleszkópos radar el tud tizenkét járművet is látni célinformációval, a saját tűzvezető radar meg minden járművön ott van, szóval a drónfenyegetés miatt lehet szaporítani a járműveket, kvázi gyalogsági század formát öltsön a SHORAD üteg. Ráadásul mint kiderült az IFV-k aktív védelmi rendszere talán az ég felé is nézni fog, és akkor még ott vannak a 40mm-es gránátvetők, megfelelő speciális lőszerrel, szóval a dandárSHORAD üteg tűzvezető központja a hálózat alapú hadviselésben akár száz vagy több járművet is igénybe vehet, pontosabban azok egyes rendszereit (célinformáció az IFV-knek, amelyek aztán a saját optikai rendszereikkel, vagy az APS radarjával vezetik rá a speciális lőszert tüzelő 40mm-es gránátvetőjüket a drónokra például és mindezt úgy, hogy közben az IFV harcol, mert ezt a feladatot nem az iFV személyzete, hanem a SHORAD tűzvezető központja végzi) a légvédelmi feladatok ellátására! Nem biztos, hogy önáló zászlóaljba kell specializálni a légvédelmet, ennél komplexebb rendszer is könnyen kiépíthető!

Szerintem sok olyan eleme lesz az új dandároknak, amiket már a XXI. század kihívásai és korábban elképzelhetetlen lehetőségei formálnak és nem az egykori hidegháborús örökség!
Maradjunk annyiban,hogy üteg 2-6 jármű.Nem az a lényeg,hogy hány jarművet tudsz egy kézben irányítani és akkor az egy üteg.Meghatározod,hogy mit kell tudnia egy gépnek magában,egy tűzszakasznak és egy ütegnek(ezt természetesen a védeni kívánt alegységek tükrében teszed).Ha ez megvan akkor lehet elkezdeni gondolkozni azon,hogy ehez hány jármű is kell.De a 12 jármű az a világon sehol nem üteg,annak meg elég kicsi a valószínűsége,hogy az egész világ hülye és csak te a fotelből vagy helikopter.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 198
8 045
113
Hogy hány jármű lesz egy üteg arról semmit sem tudunk. Valahová 4-12-ig lőném be inkább a felső határhoz közel (a drónfenyegetés miatt növelni kell a járművek számát) és még azt sem tudjuk, hogy csak gépágyúból fog e állni, vagy kap rakétákat is!
1 tipikus SkyRanger üteg a gyártó szerint áll: 1 pk/radar, 1 rakétás és 2 gépágyús járműből. Lehetőség van összesen 6 rekettyés vagy lágyús hálózatba kötésére. Ennek megfelelően a javallott szám: 4-7 jármű.
"Manufacturer suggests, that a typical Skyranger battery should comprise two gun systems, one missile launcher and one radar/command vehicle. It is possible to network up to six Skyranger gun or missile units depending on mission requirements."
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 476
77 252
113
Nincs itt semmi kőbe vésve, egy teleszkópos radar el tud tizenkét járművet is látni célinformációval, a saját tűzvezető radar meg minden járművön ott van, szóval a drónfenyegetés miatt lehet szaporítani a járműveket, kvázi gyalogsági század formát öltsön a SHORAD üteg. Ráadásul mint kiderült az IFV-k aktív védelmi rendszere talán az ég felé is nézni fog, és akkor még ott vannak a 40mm-es gránátvetők, megfelelő speciális lőszerrel, szóval a dandárSHORAD üteg tűzvezető központja a hálózat alapú hadviselésben akár száz vagy több járművet is igénybe vehet, pontosabban azok egyes rendszereit (célinformáció az IFV-knek, amelyek aztán a saját optikai rendszereikkel, vagy az APS radarjával vezetik rá a speciális lőszert tüzelő 40mm-es gránátvetőjüket a drónokra például és mindezt úgy, hogy közben az IFV harcol, mert ezt a feladatot nem az iFV személyzete, hanem a SHORAD tűzvezető központja végzi) a légvédelmi feladatok ellátására! Nem biztos, hogy önáló zászlóaljba kell specializálni a légvédelmet, ennél komplexebb rendszer is könnyen kiépíthető!

Szerintem sok olyan eleme lesz az új dandároknak, amiket már a XXI. század kihívásai és korábban elképzelhetetlen lehetőségei formálnak és nem az egykori hidegháborús örökség!

A járművek APS rendszere nem legvedelem,felejtsd el ezt a marhaságot.

Teljesen vad elképzeléseid vannak arrol,hogy hogyan működik egy katonai szervezet.

Amit ide leírtál a halózatalapúságról vagy integritásról az totális ostobaság.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Rágom a körmömet, hogy beleszóljak-e, miközben az előadást én sem hallgattam.

De pár kérdésem lenne:
1, A páncélosba simán belekeveredhetett amiatt, hogy mindenki páncélozott járműben furikázik minden egység szinten. Ahogy ezt mondtátok is.
2, A három NATO felajánlás dandár az ha jól tudom része lesz a Székesfehérvár nemzetközi hadosztályának. Vagy volt valami ilyen címe az ottani koordinációnak. De ebben nem vagyok biztos.
3, A többesszám meg simán kavarodás, hogy dandárokat ajánlottak fel/Szlovákia később fog felajánlani meg minden ilyen, vagy ezek a költő szerint a saját országukban minek minősülnek.

Szerintem valaki elkezdett papíron fogalmazni valamit, és félúton elkezdte átírni a szórendet. A végére meg már túl hosszú lett így is, próbálta rövidebben megfogalmazni. (Meg úgy amúgy... Ez egy baszóbb cím, mintha csak arról szólna, hogy egy szem gránátos dandár hogyan illeszkedik majd be a környéken néhol fel sem szerelt többi dandárhoz. Meg... a miénk sincs felszerelve.)
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 359
14 349
113
Ja, a segédirányzó. Ő vitte a 3 gránátos táskát, a fegyver kezelője, a fegyver mellett, a 2 gránátos táskát. Más kérdés hogy egykoron nem volt a gránátvetősnek karabélya, csak pisztolya. Most úgy tudom már van.
Van.
Sokkal több a felszerése súlyban. Azt figyelembe kell venni.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 359
14 349
113
Mellény nélkül megtettem. Vertem pár kört Hajdúhadház Téglás-on ;)
Peace.
Ismétlem,megértettem hogy csak CG-lesz.
Egyet nem értek vele,de ez nem változtat semmin.
A TMK mellény ami még van 20kg körüli.
Az új ha az lessz kb 10.
Nem mindegy.

Itthon én is sokat rohangásztam gyaktéren az itthoni cuccal.
Kint külszolgálatban mellény/sisak/karabélya/lőszer/pisztoly/2kézigránát/1 kisfüst/ifak meg még pár apróság kb 30 kg.
Ott ha rohantam benne 200m után meglassított rendesen. ;)

Ezért örülök, hogy új mellény lessz.

Az meg szerintem jó hogy itthon gyártjuk. Ha kitörne valami, gyárthatnánk magunknak a cg mellé.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 718
15 516
113
Bár én nem huszem el,hogy hirtelen fontos lett a honvédelem a kormánynak.És ez alapjaiban kérdőjelezi meg az egész haderőfejlesztés mozgatórugóját.
Szerintem @krisss beszélt erről régebben. Már '11-től elkezdték tervezni a haderőfejlesztést különböző pénzügyi keretekkel, aztán a '14-es krími események után dőlt el, hogy lesz pénz lóvéra, 2 év múlva pedig már be is jelentették a Zrínyit.
Szerintem ennél hamarabb nem is kezdhettünk volna bele egy ekkora volumenű programba, '10 és '14 között már annak is örülhettünk, hogy elkerültük az államcsődöt.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 378
120 554
113
Rágom a körmömet, hogy beleszóljak-e, miközben az előadást én sem hallgattam.

De pár kérdésem lenne:
1, A páncélosba simán belekeveredhetett amiatt, hogy mindenki páncélozott járműben furikázik minden egység szinten. Ahogy ezt mondtátok is.
2, A három NATO felajánlás dandár az ha jól tudom része lesz a Székesfehérvár nemzetközi hadosztályának. Vagy volt valami ilyen címe az ottani koordinációnak. De ebben nem vagyok biztos.
3, A többesszám meg simán kavarodás, hogy dandárokat ajánlottak fel/Szlovákia később fog felajánlani meg minden ilyen, vagy ezek a költő szerint a saját országukban minek minősülnek.

Szerintem valaki elkezdett papíron fogalmazni valamit, és félúton elkezdte átírni a szórendet. A végére meg már túl hosszú lett így is, próbálta rövidebben megfogalmazni. (Meg úgy amúgy... Ez egy baszóbb cím, mintha csak arról szólna, hogy egy szem gránátos dandár hogyan illeszkedik majd be a környéken néhol fel sem szerelt többi dandárhoz. Meg... a miénk sincs felszerelve.)
Azért ennél egy lehetnyivel több szakmaiságot feltételezek egy ilyen konferenciától.

Az elírás a legvalószínűbb.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 476
77 252
113
Szerintem @krisss beszélt erről régebben. Már '11-től elkezdték tervezni a haderőfejlesztést különböző pénzügyi keretekkel, aztán a '14-es krími események után dőlt el, hogy lesz pénz lóvéra, 2 év múlva pedig már be is jelentették a Zrínyit.
Szerintem ennél hamarabb nem is kezdhettünk volna bele egy ekkora volumenű programba, '10 és '14 között már annak is örülhettünk, hogy elkerültük az államcsődöt.
Szerintem meg Trump a tökükre lépett és kénytelenek voltak cselekedni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 476
77 252
113
Szerintem @krisss beszélt erről régebben. Már '11-től elkezdték tervezni a haderőfejlesztést különböző pénzügyi keretekkel, aztán a '14-es krími események után dőlt el, hogy lesz pénz lóvéra, 2 év múlva pedig már be is jelentették a Zrínyit.
Szerintem ennél hamarabb nem is kezdhettünk volna bele egy ekkora volumenű programba, '10 és '14 között már annak is örülhettünk, hogy elkerültük az államcsődöt.
Igazából volt itt háború a környékünkön bőven és minden további nélkül zongoráztuk közben az újabbnál újabb haderőfeljesztési leépítéseket...