A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 981
91 893
113

Haderőfejlesztés 10 évre előre, 3 évente update.
...
harmincezer katonára van szükség, most huszonötezer van, továbbá hét-nyolcezer honvédelmi alkalmazottra és húszezer önkéntes tartalékos katonára lenne szükségük.
...
nem tart attól, hogy nem lesz megfelelő utánpótlás; jelenleg nagyjából kétezerötszáz olyan fiatal van Magyarországon, akik a honvédelmi képzés valamely fázisában részt vesznek.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Role 2 es telepíthető tábori kórház.
Hat megneztem, ettol nem vagyok elesve, hogy ezt a szintet (dandarszintu ill tengeren egy nagyobb hajon megtalalhato ellatasnak felel meg) meg csak most probaljuk elerni: https://www.nato.int/docu/logi-en/1997/lo-1610.htm

1612. Role 2 support is normally provided at larger unit level, usually of Brigade or larger size, though it may be provided farther forward, depending upon the operational requirements. I
n general, it will be prepared to provide evacuation from Role/Echelon 1 facilities, triage and resuscitation, treatment and holding of patients until they can be returned to duty or evacuated, and emergency dental treatment.
Though normally this level will not include surgical capabilities, certain operations may require their augmentation with the capabilities to perform emergency surgery and essential post-operative management. In this case, they will be often referred to as Role 2+. In the maritime forces, Echelon 2 is equivalent to the land forces' Role 2+, as a surgical team is integral to this echelon.
Maritime echelon 2 support is normally found on major war vessels and some larger logistics or support vessels, and at some Forward Logistics Sites (FLS).


Azert en egy 40 ezres seregnel mar egy Role 3 field hospital-szintu kepesseget szeretnek latni (meg akkor is, ha ertem, hogy befoldi muveleteknel nemigen lenne ra szukseg.)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 390
74 266
113
  • Tetszik
Reactions: jogalappal

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 414
14 502
113
Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka ünnepélyes keretek között, a Magyar Honvédség Parancsnoksága vezetőinek jelenlétében köszönte meg dr. Böröndi Gábor altábornagy eddigi munkáját.

x60e309c4e65c0958558686.jpg.pagespeed.ic.tOofMP99zw.webp
Ok.
A legfontosabb kérdés. :oops:
Milyen bicskája van?
Ez így szabályos? :D
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Mindez teljesen irrelevans a MH szamara addig, amig a szomszedok nem kezdik el vasarolni. Addig tokeletesen eleg az ugyanabbol a budgetbol 2x akkora mennyisegben reptetheto, EW es network teruleten csucstechnologiat kepviselo, problemamentes es az egyik legmodernebb fejlesztesi tervvel ill architekturaval rendelkezo Gripen E, raadasul korrekt ipari-gazdasagi ellentetelezessel.
Majd ha barhol felbukkan, akkor ra leszunk kenyszeritve 3x annyit kolteni a legierore, addig ertelmetlen lenne.

A lényeg szerintem ez. És ezért nincs értelme egyik vagy másik gép mellett kardoskodni. Ahhoz azt kellene biztosra tudni, hogy valamelyik szomszédunknak biztosan lesz, így nekünk is kell.
Ausztria megtehetné, de ők nem nagyon paráznak. Az, hogy a költségvetést 0,5-ről gondolkodnak rajta, hogy 1%-ra fel fogják vinni, azzal nekik már nagyon kellene a legdrágább gép... Szlovákok most vettek Vipert. A horvátok is rendezték a dolgaikat. Náluk abban sem vagyok biztos, hogy kell-e nekik második század. De két fajta típusból két fajta század biztosan nem lesz. Szerbek orosz vasak, de amíg a ruszkiknak is mutatóban van néhány darab 5. gen Szu, addig nem pont Belgrádnak fognak ajándékba adni századokat. Szlovéniáról meg ne is beszéljünk!
Marad Románia és Ukrajna. Mind a kettő nagyban fogadkozik, hogy F-35-öt fog vásárolni... De előbb még bevásárol használt F-16-ból.

Sajnos ez utobbi onmagaban is lepeskenyszert jelent mar, viszont teljesen ertelmetlen lenne tovabbi C/D-ket venni, amelyeket ugyan meg van hova upgradelni, de olyan szenzor- es egyeb csucstechnologia nem lesz benne sosem, mint amit az E kepvisel, azaz eletciklusa sokkal rovidebb lenne (=ergo ugyanakkora okorseg lenne, mint a romanok oreg Block 20 vasarlasai tucatszam.)

Szóval ha keleti szomszédainkat megszállta a Szent Lélek igazmondása, akkor is 2030-ig nem várható a közelben 5. gen. Itt szerintem a döntéshozóknál az a kérdés, hogy komolyan számolnak-e a két jómadár valamelyikétől ilyen beszerzéssel? Ha igen, akkor is még lehetőség a mostani gépeknek adni 10 évet és nekünk is 2030-tól felállítani egy másik századot F-35-össel. És lassan kivezetni majd az elöregedő gépeket, hogy azok pótlásánál ismét F-35-ös beszerzés.
Másik lehetőség, hogy a románok megint a szokásos történetet adják elő. Az Ukránok meg fegyelmezett sorokban menetelnek egy csinos államcsőd felé... Nem, nekik nem kell majd hibázni meg túl drágán beszerezni bármit; meg tudták oldani ezt eddig F-35-ös nélkül is.
Az ukranok is levedlett F-16-ot fognak kapni, hitelbe, tucatszam, most boritekolom.
Én a magam részéről szurkolok annak, hogy a rendelkezésre álló információk ismeretében minél jobban kitolják a kérdést, amíg nem fenyeget minket semmi. Egyfelől az évtized végére remélem, hogy légelhárítás terén már önálló kutatásban is elérünk fontos, előremutató dolgokat. Másfelől szárazföldön létre kéne hozni az alapokat, amikre támaszkodhat egy megújuló légierő. Amíg az nincs, addig nincs is semmi, amit védelmezzen. Harmadrészt minél később vásárolunk, annál több újítás kerül a gépbe. Annál kevesebb bajunk lesz az MLU-val.
Nem lehet tologatni. Mar irtam korabban es Benko is elmondja a decemberi interjuban, 2026-ra legkesobb uton kell lennie az ujaknak.
A terseg tele van feszultseggel, ez a "tologassuk ki amig fel nem robban valami" az itt nem mukodik - nem tudsz uj, modern gepeket leakasztani 6-12 honapon belul sem, nemhogy hamarabb, viszont 30-40 darab F-16, akarmilyen oreg is, elsopor 14 darab C/Dt... valami kell mellejuk, az meg logikusan az E lesz.

Szerintem nem alaptalanul reménykedem abban, hogy fel tudjuk mérni, hogy mikor jelenik majd meg egy ilyen század a közelben. És hogy van már egy kidolgozott terv erre az esetre, nem fogunk kapkodni meg pánikolni akkor sem. De a két döntés közül tényleg hírszerzési információkra van szükség, ami gyanúsan kevés fórumozónak áll rendelkezésére.

Most pedig vissza a svájci tenderre!
Ehhez hirszerzes sem kell. Ukranok szepen lassan osszedolnek, delen meg barmikor elfajulhat a helyzet honapok alatt.

FYI amikor 1990 oszen a horvatok kertek es mi odaadtuk a 30 (?) ezer "munkasor" AKt a "horvat rendorseg felszerelesere", akkor fel sem merult a horvatok reszerol meg semmilyen formaban soha, hogy ok onallo, fuggetlen allamot akarnak...
... 5-6 honappal kesobb 1991 majusara osszedolt Jugoszlavia, junius vegen kikialtottak a fuggetlen Horvatorszagot, ket nappal kesobb Szlovenia is onallo lett. Utobbi egy hetet csatazott a JNH csapataiva, majd elengedtek.
Utana a Brioni Egyezmeny meg pauzolta a nyilt haborut,de oszre mar kitort a nyilt haboru a horvatok es szerbek (=JNH) kozott.

12 honap alatt a semmibol a nyilt hk osszecsapasokig jutottak... utana amerikai es NATO segitseggel is majdnem 5 evig (!) tartott, mire a horvatok visszaszereztek az elejen elvesztett teruleteiket... pontosan ezek miatt (is) mondom, hogy nekem 2 szazad E logikus plusz Mk4 upgrade a meglevokre es a mar sokszor emlegetett fegyverzet mindegyikre lenne a megnyugtato valasz, mondjuk kozeptavra (2030-32 kornyekeig, addig meg kialakul, mire lesznek a C/Dk cserelve.)
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Elfogadom, hogy szerinted 2026-ra kellenek. És három század.

De én még mindig azt mondom, hogy egy század felújítása. És utána egy új század. Ha a most megrendelt és folyamatban lévő cuccok itt lesznek és kapunk valami hatékony drón és tüzérségi bejelentést, akkor talajon kevés olyan erő lesz, akik el tudnak venni tőlünk akár egy megyét is. Főleg a sokat emlegetett instabil délen.
Nekem három repülő század még mindig azt a félelmemet táplálja, hogy akkor nem lesz se további csöves tüzérség, se rakéták, a drónokból sem rétegzett beszerzés, csupán valami mutatóba.
Ez a forgatókönyv szerintem sokkal nehezebb helyzetbe hozna minket. Jól ütemezve viszont két század szerintem simán belefér abba, hogy ezek az ordító hiányosságok hosszútávra megnyugtatóan rendeződjenek.
 
K

kamm

Guest
Elfogadom, hogy szerinted 2026-ra kellenek. És három század.

De én még mindig azt mondom, hogy egy század felújítása. És utána egy új század. Ha a most megrendelt és folyamatban lévő cuccok itt lesznek és kapunk valami hatékony drón és tüzérségi bejelentést, akkor talajon kevés olyan erő lesz, akik el tudnak venni tőlünk akár egy megyét is. Főleg a sokat emlegetett instabil délen.
Nekem három repülő század még mindig azt a félelmemet táplálja, hogy akkor nem lesz se további csöves tüzérség, se rakéták, a drónokból sem rétegzett beszerzés, csupán valami mutatóba.
Ez a forgatókönyv szerintem sokkal nehezebb helyzetbe hozna minket. Jól ütemezve viszont két század szerintem simán belefér abba, hogy ezek az ordító hiányosságok hosszútávra megnyugtatóan rendeződjenek.

A penz kerdese nem ismert, az teny... En csak abbol indulok ki, ami nekem logikus, ugyanakkor tobbezer miliardrol beszelnek, amibol 1300-1400 milliard lenne 2 szazad, szerintem messze a legnagyobb onallo tetel.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 868
4 890
113
A meglévő gépek nagyobb korszerűsítése épp annak lehet a jele, hogy 5-10 évvel eltolták a típusváltás kérdését. Kivárnak.
Így van. Már írtam korábban, hogy szerintem a Z2026 egyik alapvetése pontosan az lehet (van ott aki olvasta most helyeselhet) , hogy a szomszédainkkal szemben ez az előnyönk, hogy nekünk most nem kell a legdrágább technikára, a vadászgépekre nagyobb összeget kiadni. Így van lehetőség a szárazföldi erők és a légvédelem alapvető modernizációjára. Biztos veszünk további vadászgépeket, de nem 26 előtt és pláne nem a jövő évi választások előtt 9 hónappal.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely
K

kamm

Guest
Így van. Már írtam korábban, hogy szerintem a Z2026 egyik alapvetése pontosan az lehet (van ott aki olvasta most helyeselhet) , hogy a szomszédainkkal szemben ez az előnyönk, hogy nekünk most nem kell a legdrágább technikára, a vadászgépekre nagyobb összeget kiadni. Így van lehetőség a szárazföldi erők és a légvédelem alapvető modernizációjára. Biztos veszünk további vadászgépeket, de nem 26 előtt és pláne nem a jövő évi választások előtt 9 hónappal.
Kar, hogy pont az ellenkezojet mondta Benko az interjuban es meg a logikajat is elmagyarazta. :D
Az hagyjan, de azota mar Foni es kabe mindenki mas is elmondta, hogy a legerosebb sereget akarjak a Karpatok kozott, sot, a regioban. :D
 
  • Vicces
Reactions: Negan

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 868
4 890
113
Kar, hogy pont az ellenkezojet mondta Benko az interjuban es meg a logikajat is elmagyarazta. :D
Az hagyjan, de azota mar Foni es kabe mindenki mas is elmondta, hogy a legerosebb sereget akarjak a Karpatok kozott, sot, a regioban. :D
Sőt az egész világon legerőssebb hadsereget. Ha ő mondta akkor biztos úgy van. Hogy 1 szem nehézdandárral nehéz lesz? Eléggé....
El kellene választani a politikai lózungot a valóságtól. Neked nem tűnt fel, hogy az elmúlt 3 évben egy sor haditechnikát megrendeltünk, de valahogy a vadászgépek kimaradtak? Ha azt akarták volna, hogy 26 előtt megérkezzenek az új gépek akkor már megrendelték volna őket. Pont az általad linkelt interjúban mondja Benkő, hogy 26 után lesz Gripen megrendelés. Amit azért ne vedd biztosra, addig még sokminden történhet.:D
 
  • Tetszik
Reactions: kamm
K

kamm

Guest
Sőt az egész világon legerőssebb hadsereget. Ha ő mondta akkor biztos úgy van. Hogy 1 szem nehézdandárral nehéz lesz? Eléggé....
El kellene választani a politikai lózungot a valóságtól. Neked nem tűnt fel, hogy az elmúlt 3 évben egy sor haditechnikát megrendeltünk, de valahogy a vadászgépek kimaradtak?
Mi tunt volna fel? o_O

Boven van ido ra es nem is volt meg keszen a leglogikusabb opcio, tavaly repult eloszor (Gripen E), raadasul nem volt fontos addig, amig a romanoknak mukodokepes legierejuk sem volt, nekunk meg egyetlen epkezlab hk stb.


Ha azt akarták volna, hogy 26 előtt megérkezzenek az új gépek akkor már megrendelték volna őket.
Felreolvastal valamit. 2026 elott kell megrendelni, hogy 2026 korul elkezdjenek erkezni.

Pont az általad linkelt interjúban mondja Benkő, hogy 26 után lesz Gripen megrendelés. Amit azért ne vedd biztosra, addig még sokminden történhet.:D
Szerintem meg pont az ellenkezojet mondja - figyeld csak:

A mv kerdesere azt mondja, hogy "A GriPPPenekkel is kell, hogy foglalkozzunk" es felhozza a lizing veget, majd hogy az arra "kesztet minket", hogy "26-ig megoldjuk, hogy mi lesz a GriPPPenekkel" a lizing lejarta utan.

Erre kerdezni a mv, hogy "Cserelni kell?"

Benko erre ad egy hangot, mintha raleptek volna a kislabujjara, majd "Hat, mindenesetre korszerubb es modernebb kell. Ez nem jelenti azt, hogy mi nem szamolunk a GriPPPenekkel a jovoben, de hogy nem ezzel a tipussal, az biztos."

Aztan gyorsan bedobja a "folyamatban levo piackutatasokat", mintegy magyarazatkent, hogy miert nem mondhat ennel tobbet.

Magyaran ha 2026-ra meg kell oldani az "ujabb tipust", akkor 2-3 evvel elotte meg kell rendelni az E szazado(ka)t.
Van meg egy ket ev, de a fentiek mellett mar tavaly nyar ota tudjuk, hogy minositett eljarasban atnyomtak az illetekes parlamenti bizottsagon valami 3000 milliard forintnyi haditechnikai beszerzest, amibol 1300 milliard egyetlen tetel volt Harangozo tobbszori siramai szerint, ezert eleg gyanus, hogy a valasztasok elott meg be akarjak betonozni a legiero upgradet is, biztos, ami sicher alapon.
 
K

kamm

Guest
Mit kívánsz kiképezni a D-vel? Az E felkészítésére korlátozottan alkalmas.

Azt hiszem, megfejtettem - igen, arra eleg, hogy a jet trainerrol atuljenek ra, no meg egyelore nincs is F, a braziloknal lesz majd eloszor - a svedek sem kertek F-et, csak E tipust.

En amugy varom nagyon az F-et, mert az varhatoan a vilag legfejletteb EW-fighter gepe lesz jo darabig: a dedikalt operatorral es mindennel hatul, legalabbis a hirek szerint az uj Arexis container alapjan lesz egy uj next-gen verzio fejlesztve ill felturbozva hozza (az uj Saab Arexis kb az E beepitett EW suite kistestvere, limitaltabb kiadast kinal mas gepekre is; a sw/sensor kozos a GlobalEye platformmal. )
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Azt hiszem, megfejtettem - igen, arra eleg, hogy a jet trainerrol atuljenek ra, no meg egyelore nincs is F, a braziloknal lesz majd eloszor - a svedek sem kertek F-et, csak E tipust.

En amugy varom nagyon az F-et, mert az varhatoan a vilag legfejletteb EW-fighter gepe lesz jo darabig: a dedikalt operatorral es mindennel hatul, legalabbis a hirek szerint az uj Arexis container alapjan lesz egy uj next-gen verzio fejlesztve ill felturbozva hozza (az uj Saab Arexis kb az E beepitett EW suite kistestvere, limitaltabb kiadast kinal mas gepekre is; a sw/sensor kozos a GlobalEye platformmal. )
Csak hát a lopakodóképesség... Amúgy azt nem fejleszti a Saab?