A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
1. Benko meg aznap este hetkor is a piacot kutatta amikor mar egy napja ala volt irva a szerzodes Nemetorszagban - manager bullshit
2. 1300 milliard az 3.7 milliard USD
Jo az $4.4B is...

- akkora osszeg hogy abbol mar F-35 fele is lehet kacsingatni(ha ennyi lesz csak a vetelre szanva persze)
Dehogy tudsz. Nem a capex azaz a gép ára a draga, hanem az irgalmatlan opex, a folyamatos üzemeltetési ktg, a teljesen uj infra kiepitese, a trening, everything.
Ezerszer vegigtargyaltuk, olvass vissza -amig nijcs a szomszednak, addig ertelmetlen penzpazarlas.

Csak hát a lopakodóképesség... Amúgy azt nem fejleszti a Saab?
Nincs olyan képesség - very low RCS van, csomo dologgal elerve. A Gripen E mar most is a B2 ala tippelik, az alatt meg mar csak az F-22 meg F-35 van elvileg... 10 eve rengeteg penz ment volna el ra és rizikós lett volna - mar most is követhetők old-school radarokkal, 20 ev mulva mindennapos lesz. Ezzel szemben az EW-szenzorok-network folyamatosan fejleszthető és az döntő lehet és BVRben is előnyt jelent.

A Saabot meghivtak a Tempestbe, legyen az integrator stb, ha abbol lesz valami, akkor jo sansszal lesz kétféle kiszerelésű, a brit-olasz stb es a sved Tempest, mindkettő very low observ - ha lesz belőlük valami mondjuk 10 even belül.
Ha igen, akkor jó sansszal a svéd lesz az első stealth gépünk 2032 után, ha nem, akkor FCAS v F-35...
Persze ha a románok eladják az anyjukat, lanyaikat es a hugukat rabszolganak es rendelnek egy szazad F-35 mondjuk 2024 körül, akkor bármi is tortenhet. Mondjuk utobbit erősen ketlem. :)
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 226
4 578
113
Hat nekunk jepenleg nemigen. Ha meg cserebe feleannyi gepet reptethetunk, akkor egyenesen karos...
Most is elvagyunk 1 árva századdal. Ha többre nem lesz pénz - tudom, ezt itt sokan el sem tudják képzelni, de azért nem lehetetlen - akkor inkább egy század lopakodó képességgel is rendelkező gépben látnék nagyobb túlélési esélyt egy hirtelen kialakuló konfliktus esetén, mint egy szuper EW-képességekkel felruházottal.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 902
22 369
113
"Hat, mindenesetre korszerubb es modernebb kell. Ez nem jelenti azt, hogy mi nem szamolunk a GriPPPenekkel a jovoben, de hogy nem ezzel a tipussal, az biztos."
Hát, annyit elengedek itt az éterben hogy:
  • ha korlátozott számban is, de jelenleg nekünk lesznek a legmodernebb, rádásul új gyártású harckocsiaink (Leo2A7+) kk-európában
  • úgyfest a legnagyobb teljesen új gyártású helikopterflottánk kk-európában (H145M,H225M)
  • az egyik legmodernebb ráadásul hazai új gyártású láncos IFV-nk, a Lynx, tucatnyi alváltozatával mint pl. légvédelmi Skyranger
  • minden tekintetben mérföldkövet jelentő Gidrán-pojektről nem is beszélve,...
  • a Vaskupola izreali radarrendszerei mellett...
  • a NASAMS II (de inkább kijelenthetjük hogy III) légvédelmi rakétarendszer a már ismert Amraam és AmraamER rakétákkal
  • a CG, Bren és DND apróságait nem is emlitve...

ha ezek után majd odatolsz egy Gripen E/F-t és egy F-35-st a kecskeméti pilóták elé, hogy "szerintetek srácok most akkor melyik legyen", mire fognak mutatni? (tudom, nem az ő szavuk a döntő)
  1. ha rendezett(ebb) lesz az USA-magyar viszony, akkor körbenézve európában elég magasra lesz téve az a léc, ki fogjuk nyögni az F-35-t, ha a "kor szinvonalának megfelelő, a térség meghatározó" vadászgépét keressük.
  2. ha maradnunk kell az európai megoldásoknál, adja magát a Gripen E/F kombó, hiszen jól képzett, tapasztalt műszakiakkal lehetne folytatni...
Ezt azért látni kell...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 087
26 661
113
Ha veszünk is új vadászbombázókat egy századnyit, akkor is itt marad a meglévő Gripen század. De én továbbra is négy darab "D" beszerzésével (2x6 "C" raj és 1x6 "D" raj) kezdeném és egy szintén tizennyolc gépes Bayraktar század felállításával. Óvatosan, lépésről, lépésre kellene fejleszteni a légierőt az abszolút minőségi fölény irányába, mert most a szárazföldieken van a hangsúly, de néhány kiegészítő elemmel és komoly csapásmérő fegyverzettel (JASSM ER, Storm Shadow, laser SDB, HARM) a légierő képességeit drasztikusan növelni lehet! De ezt egyszer már leírtam!

Ha veszünk is új vadászbombázókat egy századnyit, akkor is itt marad a meglévő Gripen század. De én továbbra is négy darab "D" beszerzésével (2x6 "C" raj és 1x6 "D" raj) kezdeném és egy szintén tizennyolc gépes Bayraktar század felállításával. Óvatosan, lépésről, lépésre kellene fejleszteni a légierőt az abszolút minőségi fölény irányába, mert most a szárazföldieken van a hangsúly, de néhány kiegészítő elemmel a légierő képességeit drasztikusan növelni lehet! De ezt egyszer már leírtam!
Szerintem így kellene a Zrínyi végén kinéznie a magyar légierőnek:

Harcászati repülődandár - Kecskemét
- Harcászati repülőszázad: Puma (18xJas-39C/D)
-- 1. raj (6xC)
-- 2. raj (6xC)
-- 3. raj (6xD)
- Harcászati drónszázad: Dongó (18xBayraktar TB2)
-- 1. raj (6x)
-- 2. raj (6x)
-- 3. raj (6x)
- Elektronikai harcszázad: Sámán
-- 1. raj (2xR-99AEW&C)
-- 2. raj (2xA319 EW, SIGINT, COMINT, SAR/GMTI, előretolt harcálláspont)

Helikopterdandár - Szolnok
- Közepes szállító helikopterszázad: Borz
-- 1. raj (6xH225M)
-- 2. raj (6xH225M)
- Könnyű szállító helikopterszázad: Kerecsen
-- 1. raj (6xH145M)
-- 2. raj (6xH145M)
-- 3. raj (2xH145VIP)
- Különleges helikopterszázad: Phoenix
-- 1. raj (4xH225SOF)
-- 2. raj (6xH145M)

Vegyes kiképző század: Ludas Matyi - Pápa vagy Szentkirályszabadja (az utóbbi jobb lenne, ott minden adott, a nagy lőtértől a lehető legváltozatosabb terepadottságokig)
-- 1. raj (6xZlín Z–143LSi és 2xZlín Z-242L)
-- 2. raj (6xSuper Tucano)
-- 3. raj (2xAS350)

Vegyes szállítórepülő század: Teve - Kecskemét/Budapest
-- 1. raj (2xA330MRTT)
-- 2. raj (2xKC-390)
-- 3. raj (2xFalcon 7X)

Ez jelentene a mostanihoz képest:
+4db Jas-39D kétüléses Gripent
+18db Bayraktar TB2-t
+2db R-99AEW&C légtérellenőrzőt
-a két meglévő A319 átépítését fullos EW, SIGINT, COMINT, SAR/GMTI légi harcállásponttá
+6db Super Tucanot
+1db használt A330 szállítórepülő beszerzését és idővel a meglévővel együtt átépítését MRTT konfigurációra

Vagy tíz év alatt kis tételek ezek nagyon, de összességében egy nagyon pontens légierőt hozna létre!
 
K

kamm

Guest
Most is elvagyunk 1 árva századdal. Ha többre nem lesz pénz - tudom, ezt itt sokan el sem tudják képzelni, de azért nem lehetetlen - akkor inkább egy század lopakodó képességgel is rendelkező gépben látnék nagyobb túlélési esélyt egy hirtelen kialakuló konfliktus esetén, mint egy szuper EW-képességekkel felruházottal.
Most is gyakorlatilag egy vicc a legieronk. Olyan nincs hogy one squadron air force,.az max légtérellenőrző funkciora eleg.
ITban ez az elrtveszelyes legyintes, most is megy, minek kellene? Aztan beut a menku es mimdemki sir, panikol, milliokat buknak, mert nem alartak kolteni ra.

Total operettszazad es amikor rendszerbe all a 17. oregecske roman F-16 is, mondjuk ev végén-jovore, akkor nincs tovább folenyunk, max modernebb rendszerunk, de kevesebb géppel.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 226
4 578
113
Most is gyakorlatilag egy vicc a legieronk. Olyan nincs hogy one squadron air force,.az max légtérellenőrző funkciora eleg.
ITban ez az elrtveszelyes legyintes, most is megy, minek kellene? Aztan beut a menku es mimdemki sir, panikol, milliokat buknak, mert nem alartak kolteni ra.

Total operettszazad es amikor rendszerbe all a 17. oregecske roman F-16 is, mondjuk ev végén-jovore, akkor nincs tovább folenyunk, max modernebb rendszerunk, de kevesebb géppel.
Egy amerikai század kellene. Az, ha jól emlékszem, 24 gép, igaz?
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 162
10 905
113
Ok.
A legfontosabb kérdés. :oops:
Milyen bicskája van?
Ez így szabályos? :D

Poénból rá akartam vágni, hogy biztos biztos miskolci. Ránéztem az adatlapjára a Wikipédián... ;)

FYI amikor 1990 oszen a horvatok kertek es mi odaadtuk a 30 (?) ezer "munkasor" AKt a "horvat rendorseg felszerelesere", akkor fel sem merult a horvatok reszerol meg semmilyen formaban soha, hogy ok onallo, fuggetlen allamot akarnak...
... 5-6 honappal kesobb 1991 majusara osszedolt Jugoszlavia, junius vegen kikialtottak a fuggetlen Horvatorszagot, ket nappal kesobb Szlovenia is onallo lett. Utobbi egy hetet csatazott a JNH csapataiva, majd elengedtek.
Utana a Brioni Egyezmeny meg pauzolta a nyilt haborut,de oszre mar kitort a nyilt haboru a horvatok es szerbek (=JNH) kozott.

Akkor kellett volna a Baranya-háromszögbe biztosan bevonulni, a szerb oldalon meg Újvidéket megcélozva ameddig csak lehetséges.

akkor talajon kevés olyan erő lesz, akik el tudnak venni tőlünk akár egy megyét is.

Ja, csak ki ne kerüljék őket.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 106
31 050
113
Most is elvagyunk 1 árva századdal. Ha többre nem lesz pénz - tudom, ezt itt sokan el sem tudják képzelni, de azért nem lehetetlen - akkor inkább egy század lopakodó képességgel is rendelkező gépben látnék nagyobb túlélési esélyt egy hirtelen kialakuló konfliktus esetén, mint egy szuper EW-képességekkel felruházottal.
Pláne,hogy azt a lopakodó képességű gépet a világ legjobb EW képességet birtokló országa gyártja.....
Ahol az F35 komolyan elindult egy tenderen,ott nyert is.Nem ok nélkül.Nem ok nélkül.Ha a lopakodó képességtől eltekintenénk is,akkor is egy jóval nagyobb teljesitményű,fejlettebb gép a Gripen E-nél.És még lopakodik is,aminek harcászati előnyei hatalmasak.Pl nincs szükség aktiv zavarásra-vagyis bemérni se lehet az alapján.Mert lopakodik.De ha szüksége lenne egy harchelyzetben rá.beépitett jmódon van saját EW harcrandszere.És még konténeresen is képes hordozni-ha valakinek az a "nyunyokája",akár az Arexis is integrálható hozzá.
Felejtsétek el @kamm Gripen E nyunyókáját.Nem véletlen,hogy a svédek minden tendert elbuktak vele,ahol az F35tel kellet versenyeznie.
 
T

Törölt tag 467

Guest
Nem vagyok oda az amcsikért, meg főleg nem tetszik, hogy a szerver fizikailag in the USA, de azt be kell látni, hogy ennél nagyobb böszmeséget (copyright tudjátok ki), mint mi, ország nem csinált vadászgép fronton (amúgy de, mások is, de ez nem ment fel minket). Szóval az, ahogy kinulláztuk a 29-eseket, majd anélkül gondolkodunk a gripen váltásán, hogy a képességeit akár megközelítőleg kihasználtuk volna, hát ez minimum tervezési hiba, de nyugodtan leírhatom a fenti örökbecsűvel.

Szóval, ha most tényleg váltani akarunk, akkor az minimum 30 év, és padlógáz, ha komolyan gondoljuk magunkat a képességek kihasználása terén. Normális mennyiségű fegyverzet, bevetési profilok gyakorlása. Nem egy század...

Most nem indokolja btw semmi a váltást. A gripen jó arra, amire használjuk, és most, és még kb. max 10 évig. Akkor meg is lesz a harminc.

Ha ezek után váltunk, az egy értelmes dolog. De akkor (vagy akár most) további 30 évre olyat választani, ami már most nem élvonal, az megint a legnagyobb böszmeség lenne.

Szóval minden fenntartásom ellenére vagy F-35, vagy megvárjuk az új európait, de mire az kész lesz, és főleg szállítható is nekünk, addigra túl leszünk a további 10 éven, azt gondolom. Minden EW meg hálózat meg akármi ellenére semmi értelme előző generációs gépet beszerezni további 30 évre.

És nem, az új Gripen nem lopakodó akkor sem, ha esetleg tényleg olyan kicsi lenne az RCS-e (amit amúgy honnan az istenből tudnánk...). Merthogy nincs belső fegyvertere, és a függesztett fegyverek olyan szép nagy reflexiót dobnak, mint atom.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Azt lehagytad, hogy minek nekünk vadászgép, mert nem tud megfordulni az országon belül!

Fel és leszállásnál nem lopakodik az F-35 sem.
Amíg keletről Constancából, ellátnak a radarok Bécsig.
A Belgrádi radarok ,Krakkóig.
A Prága radarok Zágrábig, erősen kérdőjeles lopakodó képességről beszélni.
Mozgást érzékelnek, max készültség, ami addig tart amíg le nem szálnak. Ennyi. Kétes előny,jó sok pénzért.
Arról nem is beszélve hogy a szomszédok S-300 -ai minden irányban vígan elérik a repteret.
Azt nem is firtatom hogy van 1, azaz egy darab szottyadt katonai repterünk.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 162
10 905
113
Fel és leszállásnál nem lopakodik az F-35 sem.
Amíg keletről Constancából, ellátnak a radarok Bécsig.
A Belgrádi radarok ,Krakkóig.
A Prága radarok Zágrábig, erősen kérdőjeles lopakodó képességről beszélni.
Mozgást érzékelnek, max készültség, ami addig tart amíg le nem szálnak. Ennyi. Kétes előny,jó sok pénzért.
Arról nem is beszélve hogy a szomszédok S-300 -ai minden irányban vígan elérik a repteret.
Azt nem is firtatom hogy van 1, azaz egy darab szottyadt katonai repterünk.
@molnibalage ? :)
 
  • Tetszik
Reactions: Filter

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 902
22 369
113
Hová akartok magyarországon lopakodni?
Azért egy bevetéstervezésnél nem rosz dolog, ha lehet rá részben alapozni. Ez pedig nem úgy működik mint egy pc-s játékban, hanem mindent ki kell matekozni, földrajz, meteorológia, ....fizika a makacs számokkal tudod.
Mert pusztán az ellenfél EW zavarására hagyatkozni egyben azt is jelenti, hogy abban a pillanatban tudni fogják, hogy valahol ott vagy. ;)
 
  • Tetszik
Reactions: Filter

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 106
31 050
113
Nem vagyok oda az amcsikért, meg főleg nem tetszik, hogy a szerver fizikailag in the USA, de azt be kell látni, hogy ennél nagyobb böszmeséget (copyright tudjátok ki), mint mi, ország nem csinált vadászgép fronton (amúgy de, mások is, de ez nem ment fel minket). Szóval az, ahogy kinulláztuk a 29-eseket, majd anélkül gondolkodunk a gripen váltásán, hogy a képességeit akár megközelítőleg kihasználtuk volna, hát ez minimum tervezési hiba, de nyugodtan leírhatom a fenti örökbecsűvel.

Szóval, ha most tényleg váltani akarunk, akkor az minimum 30 év, és padlógáz, ha komolyan gondoljuk magunkat a képességek kihasználása terén. Normális mennyiségű fegyverzet, bevetési profilok gyakorlása. Nem egy század...

Most nem indokolja btw semmi a váltást. A gripen jó arra, amire használjuk, és most, és még kb. max 10 évig. Akkor meg is lesz a harminc.

Ha ezek után váltunk, az egy értelmes dolog. De akkor (vagy akár most) további 30 évre olyat választani, ami már most nem élvonal, az megint a legnagyobb böszmeség lenne.

Szóval minden fenntartásom ellenére vagy F-35, vagy megvárjuk az új európait, de mire az kész lesz, és főleg szállítható is nekünk, addigra túl leszünk a további 10 éven, azt gondolom. Minden EW meg hálózat meg akármi ellenére semmi értelme előző generációs gépet beszerezni további 30 évre.

És nem, az új Gripen nem lopakodó akkor sem, ha esetleg tényleg olyan kicsi lenne az RCS-e (amit amúgy honnan az istenből tudnánk...). Merthogy nincs belső fegyvertere, és a függesztett fegyverek olyan szép nagy reflexiót dobnak, mint atom.
Kb.Hozzátenném,hogy arra,mire mi használjuk,nem érdemes semmit venni,elég ez az 1 Gripen század.
Mert légirendészeten kivül mire is tudnánk jelenleg,lassan két évtizedes rendszerben állitás után használni a gépeinket?Bvr harcon kivül lényegében semmire.Mert nincs hozzá érdemleges módon semmi.Ami van,az modern légvédelemmel szemben bevethetetlen.Ilyen hozzáállással tök felesleges gépeket venni pluszban.
Mifelénk,ahol kicsi légierők de elég jó légvédelmek vannak,a tüzérség a csatadöntő fegyvernem.Ezen csak egy jol kistafirungozott F35 tudna változtatni.Jol kistafirungozott módon,mert önmagában a gép még nem harcrendszer.És persze kellene hozzá egy minimum mennyiség is.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 467