A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Áh szóval bejelentették hogy tárgyalunk? Nem baj örülünk ennek is!:D

Azért ez ennél kicsit több. Ha ezt aláírták, azt jelenti, hogy a Saab megadta azt, amit mi kértünk.
Már csak arra várunk, hogy azt is aláírják, amit a Saab szeretne. De már sínen van a dolog, még a svédek leendő 5th gen gépébe is be fogunk szállítani valamit. Ha másként nem, a brazilokkal gyártatjuk idehaza, de az évszázad közepéig tudjuk a típusokat. :)

Azért ez ennél kicsit több. Ha ezt aláírták, azt jelenti, hogy a Saab megadta azt, amit mi kértünk.
Már csak arra várunk, hogy azt is aláírják, amit a Saab szeretne. De már sínen van a dolog, még a svédek leendő 5th gen gépébe is be fogunk szállítani valamit. Ha másként nem, a brazilokkal gyártatjuk idehaza, de az évszázad közepéig tudjuk a típusokat. :)
Az elézetes tárgyalás programpontjait kidolgozó munkacsoport tervezete.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Ez a bejelenetés egy nagy semmi...erről még közleményt kiadni is kár volt - nem hogy hetekig várni rá... :(

Nem szeretem a néphülyítést!
A VIP kialakítású Falcon nyilván "kormánygép", mert csapatmozgatási célra még annyira sem alkalmas mint az Airbus. Azzal legalább "buszoztatták" a katonákat külföldi missziókba.

Legyen kimondva, hogy van egy kormánygép, azt kész!
A sokkal kisebb Szlovákiának is van hasonló célú repülőgépe - amennyire tudom.
Jajnemá ... a világon száz helyen így van legalább hogy a helyi haderő lajsromában van kormányzati, katonai, egyéb stratégiai célokra fenntartott légiflotta.

Ez a bejelenetés egy nagy semmi...erről még közleményt kiadni is kár volt - nem hogy hetekig várni rá... :(
szerintem meg ez már most öbb mint amiről itt valaha is álmodhattunk vólna...
igaz akkor te még nem vóltál itt amikor egy csavar legyártására sem lett vólna alkalmas a magyar hadiipar repüllőeszközbe. és vágyálom olyanról beszélni hogy valaha is alkalmas lessz... címszavak repkedtek. nem hogy bármilyen fejlesztésben is résztvenni.

De igen.. F-35 ezzel kilőve.
Mondjuk nem baj.
Amíg Orbán van hatalmon, addig nem fognak amerikai fegyvereket venni, csak ha nagyon nincs más opció. (Pl. AMRAAM + NASAMS)
Ez egyértelmű stratégiának tűnik: nem bíznak az amerikaiakban a "kitiltási ügy" óta.
Az európai gyártók és kormányok elnézőbbek a "helyi viszonyokkal" kapcsolatban + helyi gyártás és ellentételezés is jobban megoldható velük. Az amerikai hadipar tök jól el van a hazai megrendelésekkel, az export kevésbé hangsúlyos náluk. Az európai fegyvergyártóknak létszükséglet az export, így nem válogatnak, simulékonyabbak.
Az F-35-nek nincs, nem is lenne esélye belátható időn belül. Amennyire rossz a viszony a Biden kormányzattal, lehet hogy meg se kapnánk rá az export engedélyt. Ilyenkor egyébként azt is vizsgálják mindig, hogy milyen hatással lenne a régiós erőviszonyokra és ha a potenciális ellenfelek egyike túl nagy előnyre tenne szert, akkor megtagadhatják az eladást.

A Gripen jó gép - pláne ha modernizálják. Simán kihúzzuk vele, amíg nem lesz egy jó európai alternatíva - legfeljebb veszünk 1-2 század E/F gépet mellé.

szerintem meg ez már most öbb mint amiről itt valaha is álmodhattunk vólna...
igaz akkor te még nem vóltál itt amikor egy csavar legyártására sem lett vólna alkalmas a magyar hadiipar repüllőeszközbe. és vágyálom olyanról beszélni hogy valaha is alkalmas lessz... címszavak repkedtek. nem hogy bármilyen fejlesztésben is résztvenni.
Nekem még mindig nem világos, hogy a pénzen kívül mit teszünk ebbe bele. Haza telepítjük a komplett AERO-t mint az aknavető gyárat és onnantól az a magyar légi ipar?
Nagyom ködös még, hogy miről szól ez az egyezmény.

Persze örülök, hogy alakul valami, csak még nem látszik hogy mi.

Nekem még mindig nem világos, hogy a pénzen kívül mit teszünk ebbe bele. Haza telepítjük a komplett AERO-t mint az aknavető gyárat és onnantól az a magyar légi ipar?
Nagyom ködös még, hogy miről szól ez az egyezmény.

Persze örülök, hogy alakul valami, csak még nem látszik hogy mi.
ebből a pár mondatból nehéz is lenne konkrétumokat leszűrni :D

a Másik a diana amit a srácok (tanuló) létükre letettek az asztalra (vagyis a vitrinekbe) igen szép teljesítmény. minden elismerésem a srácoké akik dolgoztak valamilyen formában a projekten. (amikor elsőnek hallottam a tervükről én se nagyon hittem hogy valami komolyat összehoznak a vadászfegyverek tervezésében szerrzett oktatói tapasztalatból... de hát nagy vegyver bu.erátorok akik odajárnak mindig is azok vóltak. (MEG AZ OKTATÓK SE SEMMIK) ;) ..) ő közülük is kerül ki a jövő hadifegyver tervező gárdája... itt van rá a bizonyíték (nem 1 és nem 2 lőfegyvert készitettek.) újrateremtődött A SZAKMA.

Amíg Orbán van hatalmon, addig nem fognak amerikai fegyvereket venni, csak ha nagyon nincs más opció. (Pl. AMRAAM + NASAMS)
Ez egyértelmű stratégiának tűnik: nem bíznak az amerikaiakban a "kitiltási ügy" óta.
Az európai gyártók és kormányok elnézőbbek a "helyi viszonyokkal" kapcsolatban + helyi gyártás és ellentételezés is jobban megoldható velük. Az amerikai hadipar tök jól el van a hazai megrendelésekkel, az export kevésbé hangsúlyos náluk. Az európai fegyvergyártóknak létszükséglet az export, így nem válogatnak, simulékonyabbak.
Az F-35-nek nincs, nem is lenne esélye belátható időn belül. Amennyire rossz a viszony a Biden kormányzattal, lehet hogy meg se kapnánk rá az export engedélyt. Ilyenkor egyébként azt is vizsgálják mindig, hogy milyen hatással lenne a régiós erőviszonyokra és ha a potenciális ellenfelek egyike túl nagy előnyre tenne szert, akkor megtagadhatják az eladást.

A Gripen jó gép - pláne ha modernizálják. Simán kihúzzuk vele, amíg nem lesz egy jó európai alternatíva - legfeljebb veszünk 1-2 század E/F gépet mellé.
Lett volna más opció: SPYDER ER, IRIS-T(SL)...

• Tetszik
Reactions: Vogon
Lett volna más opció: SPYDER ER, IRIS-T(SL)...
Gripen fegyverzete az AMRAAM, fontos az "interoperabilitás" - SPYDER ER kilőve.
IRIS-T(SL) hatót távolságban más kategória.

Jó döntés a NASAMS szakmailag, de plotikailag annyire nem örültek neki szerintem, el is nyúlt az a beszerzés...

Nem erről van szó!
Alapvetően nem lenne szerintem senkinek problémája az amerikai fegyverekkel attól eltekintve, hogy gyakran van túlárazva (hanem maga az eszköz, akkor a kapcsolódó szolgáltatások), valamint a legtöbb szegmensben messze nem a legjobbak.
Szárazföldi domain kereteiben nem nagyon van kiemelkedő fegyverük.
A levegő az ő területük. Azonban - természetesen - eléggé specifikusan a saját igényeik mentén fejlesztenek.
A mi igényeinknek (jó, olcsó, és olcsón fenntartható) viszont nem nagyon szoktak megfelelni.

lengyel
vezérarkar
légvédelmi rakétával??
nasszer
merénylet
Ak-val
díszfelvonuláson
Anvar Szadat elnök volt az, akit AK-val lelőttek egy dísz szemlén. Nasszer már rég nem élt akkor. Kicsit kevered a korszekokat. :)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: tong djagbu