És ezen miért akadsz fel? Az F-16C gépekkel évi 300 óra/gép mennyiséget repkednek. Az F-35A esetén ugyanezen mennyiséget nézve ez 28k USD óra.
Ez simán jó. Úgy, hogy a gépben ott a DAS, EOTS, ami az F-16C-ben nincs.
Amúgy szerinted a Gripen E, Rafale és a többi mennyiért repül? Kb. ugyanez.
Vagy a Szu-57 vagy a J-20, melyekről ugyan semmit sem tudunk, de fix, hogy bőven ettől horrorabb árral repülnek. Modern repülőgépek egyre bonyolultabbak, így drágábbak. Bónusz, hogy focsikorgatva, de mára a negatív funclub is elismeri, hogy az F-35 nem műszaki okokból repül drágán, hanem a mögöttes cég miatt (értsd: nyakkendősök, a modern világ hóhérai). Az aztán meg baromira nem a mérnökök hibája, akiknek pont ki volt adva, hogy a JSF repüljön olcsón.
Azért néha el kéne gondolkozni, hogy melyik modern ipari termék élné túl azt a negatív sajtót, amit az F-35 kapott...
Sajnos mostanában elèg elfoglalt vagyok,nincs időm sajnos kommentelgetni,de itt van a kutya elàsva ( làsd lentebb ) . Konkrétan a Pentagont is megizzasztja az üzemben tartàsa. A cikkből minden kiderül,nem akarom ismételni. Ezért vagyok többek közt én is Gripen pàrti.
![]()
Difficult F-35 engine sustainment contributing to higher than expected cost per flight hour
Difficulty sustaining the engine on the Lockheed Martin F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) is contributing to a higher cost per flying hour than originally...www.janes.com
Gripen az egy elavult típus, ahogy az F-16 is, tetszik vagy sem (pimp level nem oszt, nem szoroz). Hogy százas nagyságrendben állnak szolgálatba nyugati 5.th gen gépek (világszinten meg ezer felé állunk cakkumpakk), a 4+++++ gépek simán kifuttatásra, átmenetre jók annak, aki komolyan is gondolja, hogy egy háborúban használni is szándékozik azokat.
Továbbra is fenntartom, hogy aki a huszas években nem 5+ gen fölött vesz új gépet, az simán hülye (igen, az F-15EX is egy baromság).
Kicsit OFF:
Az MH a Gripenek modernizálásával a (szerintem) legjobb útra lépett. Mert ugye van három esélyes lehetőség:
- Gripen felújítás (ez nyert)
- E/F verzió vásárlása újonnan (ez piszok drága)
- F-35 (hát még ez, viszont Top 1)
Az 1, az időnyerés, míg a haderő többi része gatyába lesz rázva, mivel a Gripen flotta modernizálás után azért nem lesz egy gyenge erő továbbra sem. Utána meg azért az F-35 vonal is várhatóan sokkal jobban rendbe lesz téve (politikailag és logisztikailag), másrészt várható a konkurens hasonló szint 5.th/6.th genben.