A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ha valahol gyakori a határidőtúllépés az pontosan a hadiipar. Szerződésmódosításra is volna lehetőség. Pl. az angolok még talán örülnének is ha később szállítana a Hirtenberger. Jelenleg inkább tejre, kenyérre, üzemanyagra van szükségük mint AV-re, gránátokra.

Azért ne úgy kezdjük már a gyár átvételét, hogy a megvásárlás után pár évvel már baszunk minden szerződéses kötelességünkre!
A kapitalizmusban egy nemzetközi valuta ha tartod a szavad és ezt tudják rólad a partnereid.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and Pogány

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 560
18 712
113
Ez egy hibrid. Nagyobb,nehezebb de nagyobb felületen véd mint egy Plate Carrier de könnyebb,kisebb és kisebb felületen véd mint egy Body Armor
Köszi így értem! Magyar gyártmány! Minden szempontból! De attól még jó nem? Minőségére meg tartósságára leszek kíváncsi! A sisaknak nagyon örülök az nekem is tetszik!
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 412
120 740
113
Én nekem úgy tűnt ez plate carrier!
kz47zaxn4x231.jpg

Itt egy kis összehasonlítás, ez egy "tiszta" plate carrier.
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 918
91 557
113
@kelepisti

Tényleg a jó szándékom jeleként.
A legnagyobb tévedések, ellentmondások a cikkben 2 óra alatt kigyűjtve, a teljesség igénye nélkül ebből a fórumból.

1. A Leopardok beleseje nem a kínai, orosz kémek miatt lesz magyarosítva, a te téves szemszögedből lebutítva, nem erről van szó, Egyszerűen, ahogy minden Leopard verzió (norvég, lengyep, spanyol, görög) , ez is a helyi igényekhez, kommunikációs rendszerekhez igazítják.

2.Leopard lízing. Nem fikció tény, hozzánk kerül a lizing lejárta után. A modernizáció valóban nyitott kérdés. De igy leelavultozni... Ezt úgy odabasztad utána, mint ahogy a T-72-st is leszólod. Ha csak ez az elavult A4 lenne, az is a legmodernebb tank lenne, ha a szomszédaink felszereltségéhez méred.

3. Gidrán. Ezt a borulékonyságot sehol nem láttam az elmúlt 2 évben felmerülni. Vmi kósza, légből kapott suttogó propit tényként leírni ciki. Főleg, hogy a szlovák teszteken a nyugati, keleti vetélytársait lekörözte.

4. AESA lokátor 2015 óta rendszeresítve van.

5.Bren. A csövét itthon gyártjuk. Ez a gyár modernebb, mint a hazai cseh. Ezért oda is beszállítunk.. Ez a lassulás is erősen fikció....

6. Kaposvár, Gidran az Rheinmetall, nem KMW!!!! Egyébként még vérrel nem írták alá!!

7. L39-NG. Tudom utálod, De ilyen érvet ellene!!! A ProTar drónhoz hasonlítod??? Az jobb célgép lesz a Gripenek számára, mint az L39??? Neeeeee!!!

8. Ebből meg konkretan minden faszság!!

A kérdésem, hogy ha a cseh fegyverek alkatrészeit is képtelenek vagyunk legyártani, márpedig ez a helyzet, mert se megfelelő szakmunkás, se technika (utóbbi beszerezhető) se alapanyag (ez is beszerezhető) akkor amennyiben beválnak ezek a prototípusok, akkor ezt, hogy akarjuk önállóan sorozatban gyártani.

A kérdésbe 3-4 olyan állítást csomagolsz, ami nem így van. A csőgyártás fentebb, a gyártási technológia nálunk modernebb, mint a cseh gyárban, a hadiiparba eddig csak túljelentkezésekről jöttek hírek az általános magyar munkaerőhiánnyal szemben.


9. A 100.000es Bren licensz nincs veszélyben. Nem kerülnek kivonásra, csak a jövő érdekében keresnek hazai fegyvert. A Gestamen max. párhuzamosan lenne rendszeresítve a Brennel, mondjuk pl. a tartalékosoknál. De ez még a jövő, ha és amennyiben majd beválik.

10. 6 vs. 60mm-es aknavető....

+11. Most a politikai szimpátiádból fakadó téves politikai feltétélezéseidet nagyívben hanyagoltam. Azok túltengése sztem gázos, főleg az egybites sejtetések. De úgy latom ez a vonal megtetszett, kár.... De legalább te nem hisztizel, hogy nem kapsz meghívót, majd másnap bentről fotózod a gépeket. (lhsn szánalom... ).
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 548
46 540
113
9. A 100.000es Bren licensz nincs veszélyben. Nem kerülnek kivonásra, csak a jövő érdekében keresnek hazai fegyvert. A Gestamen max. párhuzamosan lenne rendszeresítve a Brennel, mondjuk pl. a tartalékosoknál. De ez még a jövő, ha és amennyiben majd beválik.
Különösen, hogy 200 ezer a 100 és csak a teljes csomagra van megadva... :cool:
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 279
74 002
113
Főleg, hogy azért fog eltérni a beltere mert nem ugyan azt a kommunikációs rendszert rendeltük hozzá mint a bw....
Nekem még olyat is mondtak, hogy saját kommunikációs rendszert fejlesztünk hozzá, ezért nem vettük meg a németet. Ahogy a Gidránba is saját kommunikációs eszközök kerültek. A SitaWare Frontline vagy más Battlefield Management rendszert sem vettük meg, majd fejlesztünk sajátot, hogy még a németek se tudják mit hogy csinálunk. De hogy ez tényleg így van-e, azt nem tudom. lehet hogy csak nem a megfelelő információk jutottak el ahhoz akivel beszélgettem és abból ő ezt az összképet alakította ki magának.
 

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
782
2 303
93
Húbaszki... Vártam, hogy valaki belinkeli. Szóval:

"A harcjármű belülről eltér a magyar verziótól, ami nem véletlen, mert sajnos nem biztos, hogy azok a katonai eszközökről amiket rendszeresítünk nem kerülnek adatok akár orosz, akár kínai kezekbe. Értse ezt mindenki úgy ahogy akarja."

Ezt Kovács Gyulától láttam egyszer, nem gondoltam, hogy lesznek mások, akik idáig süllyednek. Úgy látszik az ellenzéki buborékban ez azóta elfogadottá vált...

Tárgyi tévedések is vannak, meg aztán ez az állandó belpol részemről azt eredményezte, hogy ez a blog kikerült a könyvjelzőim közül.
Nagyon hasonlóan látom....
Viszont ez megfogta a figyelmem : "Márpedig a Német harckocsik és francia helikopterek, cseh repülőgépek árát nem forintban mérik (illetve a mi adóforintjainkban) hanem bizony kemény valutában."
Itt a cseh gépekre gondolok,hogy mintha hallott volna esetleg valami konkrétumot,úgy hangzik.!?
Akkor ezek szerint tényleg lesz valami AV deal...?
Természetesen ismerem az elmúlt napok történéseit,de ott még semmi konkrét nem hangzott el.