A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Közbeszerzési értesítőből...

Szerződés odaítéléséről szóló hirdetmény

Ajánlatkérő: Magyar Honvédség Modernizációs Intézet

Beszerzés tárgya: Pilóta nélküli felderítő eszköz fejlesztése - KOLIBRI

1 készlet többcélú UAS prototípus fejlesztése

Érték: 75 060 710 Ft (ÁFA nélkül)

Beérkezett ajánlatok száma: 1

Nyertes gazdasági szereplő neve: Rotors And Cams zrt.

Szerződéskötés időpontja: 2021.10.06.

Ezért mondja mindenki, aki már látott közelről lövész katonát, hogy sok 2 PKM egy rajba. :D
Anno nalunk egy volt - bar nalunk meg hatfos rajok voltak, ha jol emlekszem? Ennyi ev utan mar kodosek a reszletek... hany ember volt a dismount a PSZHban, 4 vagy 6?

A 8 fő a kevés nem a PKM. 11 fős rajban simán elfér a kettő.

Ez mar ilyen amerikai modi, ezek a malac rajok... mondjuk idekint meg van a raj alatt is fireteam, ami nalunk anno nem volt (a regularis MH nem tudom, lehet, hogy ott volt?)

Közbeszerzési értesítőből...

Szerződés odaítéléséről szóló hirdetmény

Ajánlatkérő: Magyar Honvédség Modernizációs Intézet

Beszerzés tárgya: Pilóta nélküli felderítő eszköz fejlesztése - KOLIBRI

1 készlet többcélú UAS prototípus fejlesztése

Érték: 75 060 710 Ft (ÁFA nélkül)

Beérkezett ajánlatok száma: 1

Nyertes gazdasági szereplő neve: Rotors And Cams zrt.

Szerződéskötés időpontja: 2021.10.06.
Ez a KOLIBRi mit tud??
Ez már a második drón ettől a cégtől.

A magyar védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal egyeztetett Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter.

A szerb tárcavezető kiemelte, Magyarország és Szerbia között nagyon jó az együttműködés a védelmi kérdések terén. Hozzátette, ezt tovább kell fejleszteni, különösen a katonai együttműködést. Az egyeztetésen szó esett katonai, gazdasági és a haditechnikai együttműködésről is.
Maróth Gáspár örömét fejezte ki, hogy a magyar küldöttség részt vehet a 10. Partner elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásáron. Maróth Gáspár a belgrádi hadászati kiállításra érkezett.

Akárhogy számoltam nekem se jött ki! Hogy a fenébe!

Így lenne értelmes egy megerősített szakasz ehhez közelítő számokkal:
  • törzs
  • lövészraj (1x mesterlövész, 1x MANPADS)
  • lövészraj (1x CG, 1xgolyószóró)
  • aknavetős raj (2x 60mm, én kihagynám!)
  • ATGM raj (2x Spike, ezt viszont mindenképp beletenném!)

A járművek három konfigurációban,
közepes:
2x 8x8IFV (törzs és ATGM)
3x 8x8APC (a három lövészraj)

könnyű:
1x 8x8IFV (törzs)
8x 4x4APC (a három lövészraj +az ATGM)

ultrakönnyű:
1x 4x4APC (törzs)
8x pickup (a három lövészraj +az ATGM)

• törzs

közepes:

könnyű:
1x 8x8IFV (törzs)

ultrakönnyű:
1x 4x4APC (törzs)
Ne számold százszor elmondtam már, hogy nem azt rakták ki ami tervezve van hanem amit jelenleg ki tudtak.

• Tetszik
Reactions: arcas and dudi

• törzs

közepes:

könnyű:
1x 8x8IFV (törzs)

ultrakönnyű:
1x 4x4APC (törzs)
De legalább ez is minimum ugyanolyan idiótaság.

Nálunk 10 fő volt a raj. Ebből ketten maradtak a gépben. (sofőr + irányzó) Volt 2 PKM és 1 RPG.
Igen, sofor es a toronylovesz termeszetesen maradt - de meg masik 8 fo befert a PSZHba nalatok?? :eek:
Nalunk akkor 8 fo lehetett, 10 biztosan nem volt (a korleteink meretebol azert arra emlekeznek. :D)

/off
Jo az Kenesenek, pontosabban Kenese-Udulotelepnek is :p (= konkretan a Honved Udulo felett van a "kis Kenese" megallo, ha emlekeim nem csalnak) - csak ugye a szuros tekintetu Matelcsynek az exneje behulyitette szerencsetlen Akarattyat, mindenfele felvonot-libegot a partra meg hasonlo elmeroggyant okorsegeket igert nekik, azok lelkesen levaltak a joval tehetosebb-nepesebb Keneserol, majd Matelcsy levaltotta az asszonyt a tikarnojevel es most ott all Akarattya, ahol a part szakad, Matelcsyne eszement okorsegeit nyogve - szo szerint mert ugye hires volt a sinekre omlo loszfalrol... :D :D

• Tetszik
Reactions: Brácsa and Pogány
A magyar védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal egyeztetett Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter.

A szerb tárcavezető kiemelte, Magyarország és Szerbia között nagyon jó az együttműködés a védelmi kérdések terén. Hozzátette, ezt tovább kell fejleszteni, különösen a katonai együttműködést. Az egyeztetésen szó esett katonai, gazdasági és a haditechnikai együttműködésről is.
Maróth Gáspár örömét fejezte ki, hogy a magyar küldöttség részt vehet a 10. Partner elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásáron. Maróth Gáspár a belgrádi hadászati kiállításra érkezett.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Csak én látom úgy, hogy ha behelyettesítem a Leo2a4 helyére a T-72 betűhalmazt, akkor is értelmez nyer az indoklás? :cool:
Ezek a T-72-esek egy rakás ócskavas. Csak hát megvannak, ez óriási különbség a többi ócskavassal szemben.
Az A4-esek szintén egy rakás ócskavas, ráadásul csak 12 van, és jelenleg nem is látni, honnan tudnánk perpillanat venni olcsón.
A7+ jó lenne, de csak 44 lesz és 2035-ig nincs is tervbe véve több.
Így nyer értelmet amit Pogány írt a könnyű tankról, amit mi is össze tudnánk szerelni, mert lesz gyártókapacitás is.

Ezek a T-72-esek egy rakás ócskavas. Csak hát megvannak, ez óriási különbség a többi ócskavassal szemben.
Az A4-esek szintén egy rakás ócskavas, ráadásul csak 12 van, és jelenleg nem is látni, honnan tudnánk perpillanat venni olcsón.
A7+ jó lenne, de csak 44 lesz és 2035-ig nincs is tervbe véve több.
Így nyer értelmet amit Pogány írt a könnyű tankról, amit mi is össze tudnánk szerelni, mert lesz gyártókapacitás is.
A gépesített gyalogságnak ez a kategória is tudná biztosítani a tűzfölényt még egyenértékűen modern, de közvetlen tűztámogatással nem bíró ellenséges egységek ellen. Ha egy csupasz Leopard 2A4-gyel vetem össze, védettebb jármű az esélyesen integrált Strikeshield miatt. Ellenben a hátránya, hogy egy MT-12 is halálos ellenfél neki frontból, ugyanakkor a Leopard is csak frontból bírná ki. Viszont a lehetséges ellenséges erők bármelyik eszközére komolyabb veszélyt jelentene mint egy csupasz Leopard 2A4.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and éber