Oksa, szeretném leegyszerűsíteni. Az álláspontom:
-Nem akarok pénzt elvonni a haderő kiteljesedése elől egyetlen projekt és fegyvernem esetén sem.
-A kiindulópontom - figyelembe véve, hogy sihederkorom óta foglalkozok az épp megadatott szinten a háborúskodás tanulmányozásával és ismerem itt is és részben hozzájárultam a közösségi, rám is ható kép kialakításában tehát tudom, hogy a haderő magját hozzuk létre, értékelem, követem, fejtegetek- a következő:
A honvédelmi képesség valós szintje egyszerűen a minden igénylése mellett kiemelten igényelne még harckocsit, mert a még sem lévő, de lerendelt állomány önmagában kevés, a meglévő állomány pedig rendkívül elavult. Átmenetileg az egyre feszülő világban teljesen védtelenül állunk, mert a haderőfejlesztés teljes alapvető szervezti szintje 2030 körül kezd majd igazán realizálódni, de egyes elemei 2035-ig is elhúzódhatnak. Ezt az időszakot szeretném legalább így gondolati szinten biztonságosabbnak látni. A harckocsi látványos, király a fegyverek közt, elrettentő erő, háborúban katona után a legfontosabb erő. Mivel a hetvenkettő állományunk nem marad velünk, ebben az állapotában pedig mégha most nem is teljesen az a környezetünkben, de hamarosan végképp elavultnak tekinthető, és bár van az a modernizációs szint amiben el tudom képzelni, vannak akik pedig nem, tekinthetjük az egyetlen lényeges erőnek a 44 Leopard 2A7+-t. A 12 A4 ennek a kiképzője, háborúban esetleg tartalék, de ebben a formában elavult. Tehát a harckocsiink száma 44. Ez elrettentésnek sem hangzik elégnek, háborúban pedig még vacak gépekkel is legyőzhető, ha azokból sok van. Tehát kell még harckocsi ami:
. Képes a környezetünk fenyegetései ellen hatékonyan harcolni
. Nem a még rendelés alatt álló egységünk után lesz lerendelve
. Alacsonyabb áron beszerezhető, akár csak erre az időintervallumra, vagy kiterjesztve az európai harckocsi generációváltás idejéig az élettartamát
. Akár alkatrészeiben akár átfedésben is lehet a lerendelt harckocsikkal
. Új gyártású vagy régi de modernizált a kellő élettartammal
. Elég jó design, hogy vonzza a katonáskodni vágyókat
. Elég jó harcértéke van főleg a környezetünkre figyelemmel, de világszinten is, hogy legyen esélye a többi egységgel és fegyvernemmel együttműködni.
-A fenti indokok miatt és a lefolytatott rengeteg vita miatt több szinten is képes vagyok elképzelni harckocsi mennyiségnövelést elképzelni vagy-vagy alapon, kényszeredetten is-is alapon:
1. A legutolsó választásom a modern harckocsik közül, MODERN light/med harckocsi, 120 mm ágyúval, Aps-sel, teljes hálózati képességgel
2. T-72 ahogy van.
Ehelyett simán választanék egy modern light/med harckocsit
3. T-72 részleges mennyiségben részlegesen modernizálva gyalogsági tűztámogatójárműnek használva.
4. T-72 teljes mennyiségben egységesítve és átfogóan modernizálva, teljes értékűnek tekintett harckocsizászlóaljba és/vagy gyalogsági tűztámogatójárműnek használva
5. Leopard 2A4 ahogy van.
Ehelyett simán választanék egy modern light/med harckocsit.
6. Leopard 2A4 részlegesen modernizálva, fegyverzetben fejlesztve, hálózatosan, APS-sel
7. Leopard 2A4 az A4 alapverziójának teherbírásáig páncélzattal is modernizálva
8. Leopard 2A4 teherbíró elemeiben is modernizálva, fegyverzeti fejlesztés, hálózatos képesség és városi harchoz szükséges péncélzattal és eszközökkel felszerelve
9.
AMIT A LEGINKÁBB OPTIMÁLISNAK TARTOK (erre az időszakra, amiről kicsit feljebb beszéltem), az egy Leopard 2A5+ kategóriás jármű, a toronypáncélzat átszabásával a lövészoptika kiemelése által, Leopard 2A6 szintű páncélbetétekkel, megerősített futóművel az A6 elemeivel, AMAP-pal amennyit elbír, L44A1 ágyúval, DM53A1-63 és DM11 lőszerekkel, Hálózati képességgel, egy hatékony APU-val, elektromos stabilizátorral.
10. Leopard 2A7V. Bár jó harckocsi, de ez pazarlás lenne az A7+ helyett és az A5+-szal szemben.
11. Amit a legszívesebben választanék, az a Leopard 2A7+, de a fent levezetett dolgok miatt ugye nem jöhet számításba.
Remélem immáron érhetőek a prioritásaim. Ha nem, visszahúzódok a biztpol mocsarába.