A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 807
77 965
113
A könnyű gyalogság nem azért könnyű, mert könnyű a felszerelés. Igazából sokkal többet kell cipekednie egy könnyű gyalogosnak mint egy gépesített lövésznek.
Vigyázz fészbuk: https://www.facebook.com/100064692066405/videos/pcb.217962023703532/919646072230687
b5edfe7dbe815e55ca68f1ddbf12835d-special-forces-armed-forces.jpg

Lco629c.jpg

images.jpg


Erre kéne felkészíteni ezeket a tartalékosokat...
 
H

Hummen23

Guest
  • Tetszik
Reactions: borisz

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 228
4 586
113
Attól függ, hogy csak az olcsóságra megyünk vagy harcértéket is akarunk. Ha csak az olcsóság a cél és nem kezdünk vele tovább semmit, akkor elavult harckocsit vettünk. Az ágyú alapból nem tudja a legmodernebb lőszereket. Tehát fejleszteni kell pénzért. A szenzoros képességeit túlhaladtuk, fejleszteni kell pénzért. A kommunikációs képességei elégtelenek a hálózati működéshez, fejleszteni kell pénzért. A páncélzata elégtelen a modern lövedékek, ATGM-ek ellen, fejleszteni kell pénzért, APS kell rá pénzért. RCWS kialakítása pénzért. A motordiagnosztikája nem új, mondhatni nincs a maihoz képest, fejlesztheted pénzért. A felfüggesztése elégtelen komoly felpáncélozáshoz, fejleszteni kell pénzért. Vagy kurva drága lesz tehát az olcsó harckocsid, vagy nem mindent fejlesztesz rajta, vagy nem mindent a legújabb eszközökkel fejlesztesz rajta, vagy hagyod ahogy vanhogy olcsó maradjon és akkor a Lynx alapú light tank tud, persze szintén pénzért, vele szemben teljes modern lőszerpalettát használni, rendelkezhet APS-sel mint a többi Lynx, van hálózati alkalmazásra képes kommrendszere, moden színvonalú nappali éjjeli optikái, fejlett tűzvezetése, fejlett elektromos stabilizátorai amit gyártanak, elektronikus rendszerdiagnosztikája, kisebb tömege és fogyasztása és ebből fakadóan kisebb logisztikai és szervízigénye. Passzív páncélzatban elmarad a Leo 2 mögött, de jobb lehet lőszertárolása.

Nem akartam ezt már, mert a héten elég volt vogonnal. A kérdés, hogy a gyalogság mellé akarsz harckocsi erőt szervezni, hogy ne az A7HU töltse be a szerepet és kiaknázható legyen, vagy további zászlóaljakat állítanál fel MBT-ből?

Egy Leopard 2 is el tudja látni ezt a feladatot, mellé az MBT állomány növekményét is jelenti, de a modernizáció hiánya vagy szintje behatárolja az élettartamát és a képességeit.
Csak én látom úgy, hogy ha behelyettesítem a Leo2a4 helyére a T-72 betűhalmazt, akkor is értelmez nyer az indoklás? :cool:
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 511
18 524
113

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 197
66 940
113
Oksa, szeretném leegyszerűsíteni. Az álláspontom:

-Nem akarok pénzt elvonni a haderő kiteljesedése elől egyetlen projekt és fegyvernem esetén sem.
-A kiindulópontom - figyelembe véve, hogy sihederkorom óta foglalkozok az épp megadatott szinten a háborúskodás tanulmányozásával és ismerem itt is és részben hozzájárultam a közösségi, rám is ható kép kialakításában tehát tudom, hogy a haderő magját hozzuk létre, értékelem, követem, fejtegetek- a következő:
A honvédelmi képesség valós szintje egyszerűen a minden igénylése mellett kiemelten igényelne még harckocsit, mert a még sem lévő, de lerendelt állomány önmagában kevés, a meglévő állomány pedig rendkívül elavult. Átmenetileg az egyre feszülő világban teljesen védtelenül állunk, mert a haderőfejlesztés teljes alapvető szervezti szintje 2030 körül kezd majd igazán realizálódni, de egyes elemei 2035-ig is elhúzódhatnak. Ezt az időszakot szeretném legalább így gondolati szinten biztonságosabbnak látni. A harckocsi látványos, király a fegyverek közt, elrettentő erő, háborúban katona után a legfontosabb erő. Mivel a hetvenkettő állományunk nem marad velünk, ebben az állapotában pedig mégha most nem is teljesen az a környezetünkben, de hamarosan végképp elavultnak tekinthető, és bár van az a modernizációs szint amiben el tudom képzelni, vannak akik pedig nem, tekinthetjük az egyetlen lényeges erőnek a 44 Leopard 2A7+-t. A 12 A4 ennek a kiképzője, háborúban esetleg tartalék, de ebben a formában elavult. Tehát a harckocsiink száma 44. Ez elrettentésnek sem hangzik elégnek, háborúban pedig még vacak gépekkel is legyőzhető, ha azokból sok van. Tehát kell még harckocsi ami:
. Képes a környezetünk fenyegetései ellen hatékonyan harcolni
. Nem a még rendelés alatt álló egységünk után lesz lerendelve
. Alacsonyabb áron beszerezhető, akár csak erre az időintervallumra, vagy kiterjesztve az európai harckocsi generációváltás idejéig az élettartamát
. Akár alkatrészeiben akár átfedésben is lehet a lerendelt harckocsikkal
. Új gyártású vagy régi de modernizált a kellő élettartammal
. Elég jó design, hogy vonzza a katonáskodni vágyókat
. Elég jó harcértéke van főleg a környezetünkre figyelemmel, de világszinten is, hogy legyen esélye a többi egységgel és fegyvernemmel együttműködni.

-A fenti indokok miatt és a lefolytatott rengeteg vita miatt több szinten is képes vagyok elképzelni harckocsi mennyiségnövelést elképzelni vagy-vagy alapon, kényszeredetten is-is alapon:
1. A legutolsó választásom a modern harckocsik közül, MODERN light/med harckocsi, 120 mm ágyúval, Aps-sel, teljes hálózati képességgel
2. T-72 ahogy van. Ehelyett simán választanék egy modern light/med harckocsit
3. T-72 részleges mennyiségben részlegesen modernizálva gyalogsági tűztámogatójárműnek használva.
4. T-72 teljes mennyiségben egységesítve és átfogóan modernizálva, teljes értékűnek tekintett harckocsizászlóaljba és/vagy gyalogsági tűztámogatójárműnek használva
5. Leopard 2A4 ahogy van. Ehelyett simán választanék egy modern light/med harckocsit.
6. Leopard 2A4 részlegesen modernizálva, fegyverzetben fejlesztve, hálózatosan, APS-sel
7. Leopard 2A4 az A4 alapverziójának teherbírásáig páncélzattal is modernizálva
8. Leopard 2A4 teherbíró elemeiben is modernizálva, fegyverzeti fejlesztés, hálózatos képesség és városi harchoz szükséges péncélzattal és eszközökkel felszerelve
9. AMIT A LEGINKÁBB OPTIMÁLISNAK TARTOK (erre az időszakra, amiről kicsit feljebb beszéltem), az egy Leopard 2A5+ kategóriás jármű, a toronypáncélzat átszabásával a lövészoptika kiemelése által, Leopard 2A6 szintű páncélbetétekkel, megerősített futóművel az A6 elemeivel, AMAP-pal amennyit elbír, L44A1 ágyúval, DM53A1-63 és DM11 lőszerekkel, Hálózati képességgel, egy hatékony APU-val, elektromos stabilizátorral.
10. Leopard 2A7V. Bár jó harckocsi, de ez pazarlás lenne az A7+ helyett és az A5+-szal szemben.
11. Amit a legszívesebben választanék, az a Leopard 2A7+, de a fent levezetett dolgok miatt ugye nem jöhet számításba.

Remélem immáron érhetőek a prioritásaim. Ha nem, visszahúzódok a biztpol mocsarába. :D

Csak én látom úgy, hogy ha behelyettesítem a Leo2a4 helyére a T-72 betűhalmazt, akkor is értelmez nyer az indoklás? :cool:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 807
77 965
113
Hány kilógramm lehet a teljes felszerelés mindenestől? Mekkora napi menetteljesítmény az elvárható?
Ha mindent számolsz, azaz mennyi felszerelésed, ruhád, fegyvered, lőszered stb. van ahoz képest, hogy anyaszült meztelen vagy akkor 60kg minimum.
Ha csak menni kell (elindulsz reggel és megállsz este aludni) akkor azért napi 30-40km utakon elvárható. A hegyi utakon értelemszerűen kevesebb, ha meg a terepen mész nem pedig úton akkor még kevesebb.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 538
74 509
113
Közbeszerzési értesítőből...

Szerződés odaítéléséről szóló hirdetmény

Ajánlatkérő: Magyar Honvédség Modernizációs Intézet

Beszerzés tárgya: Pilóta nélküli felderítő eszköz fejlesztése - KOLIBRI

1 készlet többcélú UAS prototípus fejlesztése

Érték: 75 060 710 Ft (ÁFA nélkül)

Beérkezett ajánlatok száma: 1

Nyertes gazdasági szereplő neve: Rotors And Cams zrt.

Szerződéskötés időpontja: 2021.10.06.



 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 562
7 007
113
K

kamm

Guest
Ezért mondja mindenki, aki már látott közelről lövész katonát, hogy sok 2 PKM egy rajba. :D
Anno nalunk egy volt - bar nalunk meg hatfos rajok voltak, ha jol emlekszem? Ennyi ev utan mar kodosek a reszletek... hany ember volt a dismount a PSZHban, 4 vagy 6?

A 8 fő a kevés nem a PKM. 11 fős rajban simán elfér a kettő.

Ez mar ilyen amerikai modi, ezek a malac rajok... mondjuk idekint meg van a raj alatt is fireteam, ami nalunk anno nem volt (a regularis MH nem tudom, lehet, hogy ott volt?)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 048
92 071
113
Közbeszerzési értesítőből...

Szerződés odaítéléséről szóló hirdetmény

Ajánlatkérő: Magyar Honvédség Modernizációs Intézet

Beszerzés tárgya: Pilóta nélküli felderítő eszköz fejlesztése - KOLIBRI

1 készlet többcélú UAS prototípus fejlesztése

Érték: 75 060 710 Ft (ÁFA nélkül)

Beérkezett ajánlatok száma: 1

Nyertes gazdasági szereplő neve: Rotors And Cams zrt.

Szerződéskötés időpontja: 2021.10.06.
Ez a KOLIBRi mit tud??
Ez már a második drón ettől a cégtől.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 538
74 509
113
A magyar védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal egyeztetett Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter.

A szerb tárcavezető kiemelte, Magyarország és Szerbia között nagyon jó az együttműködés a védelmi kérdések terén. Hozzátette, ezt tovább kell fejleszteni, különösen a katonai együttműködést. Az egyeztetésen szó esett katonai, gazdasági és a haditechnikai együttműködésről is.
Maróth Gáspár örömét fejezte ki, hogy a magyar küldöttség részt vehet a 10. Partner elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásáron. Maróth Gáspár a belgrádi hadászati kiállításra érkezett.


 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 369
27 483
113
Akárhogy számoltam nekem se jött ki! Hogy a fenébe!

Így lenne értelmes egy megerősített szakasz ehhez közelítő számokkal:
  • törzs
  • lövészraj (1x mesterlövész, 1x MANPADS)
  • lövészraj (1x CG, 1xgolyószóró)
  • lövészraj (1x CG, 1xgolyószóró)
  • aknavetős raj (2x 60mm, én kihagynám!)
  • ATGM raj (2x Spike, ezt viszont mindenképp beletenném!)

A járművek három konfigurációban,
közepes:
2x 8x8IFV (törzs és ATGM)
3x 8x8APC (a három lövészraj)

könnyű:
1x 8x8IFV (törzs)
8x 4x4APC (a három lövészraj +az ATGM)

ultrakönnyű:
1x 4x4APC (törzs)
8x pickup (a három lövészraj +az ATGM)
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 425
120 706
113
Akárhogy számoltam nekem se jött ki! Hogy a fenébe!

Így lenne értelmes egy megerősített szakasz ehhez közelítő számokkal:
  • törzs
  • lövészraj (1x mesterlövész, 1x MANPADS)
  • lövészraj (1x CG, 1xgolyószóró)
  • lövészraj (1x CG, 1xgolyószóró)
  • aknavetős raj (2x 60mm, én kihagynám!)
  • ATGM raj (2x Spike, ezt viszont mindenképp beletenném!)

A járművek három konfigurációban,
közepes:
2x 8x8IFV (törzs és ATGM)
3x 8x8APC (a három lövészraj)

könnyű:
1x 8x8IFV (törzs)
8x 4x4APC (a három lövészraj +az ATGM)

ultrakönnyű:
1x 4x4APC (törzs)
8x pickup (a három lövészraj +az ATGM)
Ne számold százszor elmondtam már, hogy nem azt rakták ki ami tervezve van hanem amit jelenleg ki tudtak.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and dudi