A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Páncélosok után páncéltörők
Újabb négy darab nagyjavított Mi–24-est adtak át az oroszok a Magyar Honvédségnek

https://magyaridok.hu/belfold/pancelosok-utan-panceltorok-3826595/
Úgy tűnik hogy a P változatot favorizáltuk inkább.... mit korszerűsitettek rajtuk ezt lehet tudni? Másik dolog hogy a beszerzett 20 H145 és a 16 H225 mennyisége csak nekem tűnik kicsit soknak? Eddig 8 Mi8/17 el megoldottuk a hazai szállitásokat, ez most duplázódik. Ki fogjuk ezt a kapacitást hadználni? Ugyanez a H145 re is igaz. Könnyű heli, rendőrség vett tavaly valami használt MD csodát, a légimentők is most vettek spéci használt gépeket. Mire fogjuk használni ezt a 36 gépet, amikor most mindent belevéve max 15-18 gépünk van. Kell ekkora kapacitás növelés? Indokolt? Vagy a gépek fele sose fog repülni?
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Nehéz kideríteni, hogy mi az igazság, mert például ez a cikk arról szól, hogy a Bundeswehr Puma állományának 50%-a harcképtelen és csak10 év múlva, 2029-ben fog rendelkezni a teljes eltervezett képességekkel. Gyakran hibásodik meg a főfegyverzet
https://www.defensenews.com/land/2018/06/06/germanys-impending-puma-panzer-problem/
https://adbr.com.au/german-puma-ifv-problems-highlighted-in-audit-office-report/
Túl sok úttörő megoldás?
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
@Shadow

Fura hogy az ASCOD még versenyben van szerintem,a csehek amúgy a Leo2-vel is szemezgetnek szóval szerintem sanszos hogy IFV-k terén is valami azonos cucc lesz. A maradék három közül mindegyiket szívesen látnám. A CV90-et most csak azért favorizálnám jobban mert arra lehet rakni 35-ös és 40-es csúzlit.
(Ami a Gepárd SPAAG-ot meg a MANTIS-t illeti , hát , egyiket se favorizálnám.)


Ha lehet hinni a korábbi híreknek, az ASCOD az ára miatt lehet versenyben, mivel a csehek (is) ugye a Pumát vagy a Lynx-et favorizálnák. Kissé szövevényes a történet mert a keretből nem tudni hogy a helyi gyártás és az uniós alap segítségével mit milyen formában tudnak megvalósítani. S, hogy most vesznek ennyi mindent, annak az az oka, hogy ha jól emlékszem 4,5 milliárd dollárt terveznek haderő korszerűsítésre költeni, csak hát a német cuccokhoz kell a matek.
Hazai vonatkozásban bízom benne, hogy hasonló jó döntés születik és nem csak a nehéz dandár eszközigényét szerzik be. (nehéz megszabadulni a fenntartásoktól)
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Túl sok úttörő megoldás?

Azért van benne hatalmas potenciál mert mindenhol úttörő megoldásokat választottak. Választhatták volna a járt utat de ők egy úttörő fegyvert akartak mert nem volt elég jó nekik ami van :) Én ezt nem tartom negatívumnak ez a fejlődés alapja... tudnának ők CV90-et vagy ASCOD-ot gyártani aztán azzal nem lenne semmi gond de ők jobbat akarnak. Fejlesztés során meg jönnek a problémák ez már csak ilyen :D Csak hát ez nagyon sok pénz. Valószinű ezért keresnek partnereket és ajánlanak fel helyi gyártást sőt akár fejlesztésben való részvételt is! Szerintem ha valaki komolyan gondolja ezt a Magyar hadiipar dolgot akkor ez az út vezet oda. Nem azt mondom hogy kezdjünk el lövegeket fejleszteni de kisebb dolgokba be lehet szállni szenzorok vagy tűzrávezető rendszerek, kamerák stb. Manapság már mindenki beszállítókkal dolgoztat meg kell próbálni Magyar cégeket bevinni a beszállítói láncukba. Le kell ülni tárgyalni, meg kell nézni nálunk milyen cégek tudnak ebbe részt venni (a csehek is ezt tették meghivták a 30 hadiipari cégüket és leültették őket tárgyalni a Rheinmetallal és KMW-vel). Kérdezzük meg milyen fejlesztéseken dolgoznak hogy megoldják a felmerült problémákat majd írjon ki a hadsereg 1 pályázatot melyre jelenkezhetnek vegyes vállaltok így be tudunk szállni a fejlesztésbe pénzzel és tudással egyaránt. Ezzel elindulhatna 1 technológia transzfer valamint fejlesztés itthon is amire lehet építkezni. Attól hogy veszünk 1 CV90-et aminek pár alkatrészét legyárthatjuk magunknak valamint helyileg összeszerelhetjük nem fog elvezetni oda hogy versenyképes termékeket fejlesztünk amit el tudunk adni máshova... De teszem azt közösen fejleszt egy magyar-német vegyesvállalat egy új hőkamerát a Pumába na azt már lehet el tudnánk adni esetleg más országok CV90-jeibe. Igaz ez lehet többe kerül de ha komolyan gondoljuk szerintem ez az út vezet oda. Mi soha nem fogunk ifv-t fejleszteni de ha valaki hajlandó minket partnernek tekinteni és bevenni a csapatba ha beszállunk pénzzel én nem utasítanám el a kinyújtott kezet. De lehet rosszul látom :D
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and Telak2

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 222
33 676
113
a komunikacioba jatszik az uj rendszer alapjai mar megvannak gondolom arra raepulo elemek es a meglevo kis jelenleg kis kapacitasall futot csiszolgatjak majd./c4?/egyebkent hamarosan jonni kell a kezi hirado keszulekeknek is./tetra edr ekenek./nagyon varom melyik lessz a befuto./remelem az altalam is tesztelt./
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
A Pumában semmi úttörő nincs(a WC-t leszámítva)csak egész egyszerűen nem kötöttek kompromisszumot,mindenből a legjobbat szellemben fejlesztették/fejlesztik.
és ez nagyon időigényes és drága dolog.
Valahogy így értettem az úttörőt. Bocs az idézőjel le maradt. De ha mindenből csúcsmodernet, és über hi-techet teszel akkor ugyan oesz egy innovatív, papíron kimagasló képességű dolgod, de egyrészt méregdrága lesz maga a jármű, akárcsak az üzemeltetése. A fellépő műszaki dolgok lehet olyan jellegűek amik a berendezések technikai szintje miatt nehezen, költségesen megoldhatók.
Ezt lehet az übermanci németek megengedhetik maguknak, de szerintem mi annyira nem. Olyan mintha bicikliről átnyergepnél egy 100 jovas jovas sportmotorra.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 426
113
Ez a régebbi Currusos “modernizálás”, ugye?
bocsi de máshogy nem tudtam betenni

Nem, ez a Currus.

18301605_1348750008512395_8683459339334468964_n.jpg
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Túl sok úttörő megoldás?

Amúgy érdemes megnézni a Cseh tendert. Volt róla egy írás nem találom szóval. Az 1hónapos teszt alatt a Puma produkálta a legkevesebb meghibásodást. És gondolom ASCOD... mellé se kutyaütőket raktak ha egyszer el akarják adni azt Cseheknek.

De Cseheknél lényegében mindenben tarolt a Puma. 80%+ban talált menet közben 1000men esős+szeles időben. A rá következő Ascod 20%ban... Aktív AMAPpal, ATGMel felszerelve imo jelenleg a legjobb IFV a Puma.

Amivel Csehek nem voltak kibékülve az az ára. a 2. legdrágább versenyzőnél (aszem ASCOD) is 20%al drágább. Mérlegelni kell 160 Puma vagy 200 Ascod vagy meg kell emelni a rá szánt összeget. Nem tudom mi lett a vége....
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and fip7

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 902
22 369
113
Amivel Csehek nem voltak kibékülve az az ára. a 2. legdrágább versenyzőnél (aszem ASCOD) is 20%al drágább. Mérlegelni kell 160 Puma vagy 200 Ascod vagy meg kell emelni a rá szánt összeget. Nem tudom mi lett a vége....

Én minőségpárti vagyok, inkább legyen 40-el kevesebb pl., ha "overkill" a 200-al szemben...
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Amúgy érdemes megnézni a Cseh tendert. Volt róla egy írás nem találom szóval. Az 1hónapos teszt alatt a Puma produkálta a legkevesebb meghibásodást. És gondolom ASCOD... mellé se kutyaütőket raktak ha egyszer el akarják adni azt Cseheknek.

De Cseheknél lényegében mindenben tarolt a Puma. 80%+ban talált menet közben 1000men esős+szeles időben. A rá következő Ascod 20%ban... Aktív AMAPpal, ATGMel felszerelve imo jelenleg a legjobb IFV a Puma.

Amivel Csehek nem voltak kibékülve az az ára. a 2. legdrágább versenyzőnél (aszem ASCOD) is 20%al drágább. Mérlegelni kell 160 Puma vagy 200 Ascod vagy meg kell emelni a rá szánt összeget. Nem tudom mi lett a vége....
Félreértés ne essen szuper gép a puma, nem akarom leszólni, de talán nekünk inkább a magasabb darabszám, olcsóbb egységár kellene. Mert lehet nem olyan hűdeszuper, de a 200 ASCOD pont egy zlj-vel több a 160 Pumánál.