A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 056
26 618
113
Szóval összegezve a tank dolgot:
1. általában nem éri meg régi cuccut upgradelni.
2. felújítani igen (lásd magyar A4)
3. tehát addig érdemes régi rendszert üzemben tartani/beszerezni amíg önmagában megállja a helyét.

Kivételek:
- kénytelenek vagyunk tömeghadsereget fenntartani és ezért minden fillért megfogunk.
- vagy az upgrade lényegesen olcsóbb mint az új eszköz.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 445
46 342
113
Jó reggelt!




Ha az önvédelmet, ha a geopolitikai erő és súlyt nézem is csak, a történelem mellett, akkor is az jön ki, hogy pontosan ugyanazért lesz leo 2pl meg feljavított T72M1 meg Twardy, amiért én itt hajtom ezt a témát. Hogy legyen elég harckocsi. Nem annyira bonyolult azthiszem. A világ feszülőben van jó ideje, a lenygelek meg nem szeretnének sem feloszlani ismét egy jó hosszú időre, sem orosz megszállódni, mégha erre mostanság kicsi is az esély. Az ő határaik mellett bohóckodik a nato az oroszokkal, ahogy a mi határaink mellett is pedzegetik. Nekünk is baromira szükségünk lenne még harckocsira, mert a sok jövőbeni változó közül az fog nekünk dolgozni amire felkészültünk. 2030 meg 2040 is a jövő, meg 2050 is a jövő és ezen belül nagyjából bárki húzhat egy olyat a világpolitikai kocsmában amire a komája kést ránt.

Emellett ha itthonra vetítem ki a dolgot, nekünk is érdekünk ugyanúgy, hogy legyen harckocsink ami ha felesleges is békeidőben de nem is békeidőre van. Amikor elszáll a diplomácia akkor már pusztán az le tudja nyugtatni, hogyha van elég nagy harcértékű fegyverzetünk képzett katonával. A sereget fejlesztik személyi állomány terén is, így várható hogy egy zlj harckocsihoz az a párszáz ember(korábban ezt is számolgattam nem fogom ismét) nem fog nehézséget okozni. Tegyük fel, hogy a lengyelek csak paranoiásak, a mögöttük és mögöttünk is piszkos játékokat űző és ebbe minket is belerántó, sőt a területünkön és a területünkről a feszültséget növelni igyekvő nato hatalmi geostratégiai érdekek nem fognak érvényesülni. Nem lesz nagy kelet-európai páncéloscsata. Vagy tételezzük fel azt, hogy nem paranoia, a nato bizergálása ellenére az oroszok maguktól is szeretnék elnyelni a baltikumot és lesz nagy kelet-európai páncéloscsata.

Nekünk egyik esetben sem kell még harckocsi? CSak a nato felajánlott hozzáadott érték számít a szemedben, vagy az önvédelem és önérdek érvényesítésének a képessége is, miként a lengyelek részáről ezzel a sok harckocsival amit nem olvasztanak be, hanem használják inkább? Mert ha az oroszok mondjuk a román végeken kezdebnek baszakodni, akkor te bízol abban, hogy a baráti Románia akivel kiegyensúlyozottak a diplomáciai kapcsolataink, nem fogja ugyanúgy durva hangnemben kiutasítani az átálláskor az amerikai erőket mint a német kollégáikat a vh-ban? Aztán amikor visszanyomódnak az oroszok esetleg, nem áll vissza a szükséghelyzetre hivatkozva és hogy figyelembe fogja venni bárki is ezt a rutinszerű árulássort a mi szavunk miatt, ha nincs erőnk? Ha van erőnk, féken tarthatjuk? A tiszáig való álmukat, az árulásuk következményeit?

Szóval ha a lengyelek következetesen végig tudják vinni a harckocsi programjukat, akkor még jó darabig épülnek a Pl-ek, már csak a korábbi RM/KMW kérdéskörbe is belenyúlva. Tekintve, hogy a terveik eredetileg az első kör lefutása után az A5-ök PL-re való átszereléséről is szólnak. Mivel az RM jó sokáig fog ilyen programokhoz gyártani, lenne keresnivalónk a KMW háza táján.

Persze gondolom a fenti levezetésed a felvetett típusok és az a5 kihagyásával pont arra irányul, hogy azért lépik meg, mert az a5 már nem elég.




Sóval az a5 már nem elég és ezt készséggel el is hiszem nektek, ezért írtam a korábbi fejtegetéseimben egy annál nagyobb harcértékű altípus létrehozásáról. Nem a harminc éves a5 standard létrehozásáról beszélek itt hetek óta, hanem valamiről amit különböző verziókban itt levezetve a következőkre van szüksége. Hálózati integráció. Ez kötelező elem. Fejlesztett tűzvezetés, ez is. Fejlesztett L44-es löveg az új lőszerekhez amikkel ma is harcba mehet. Fejlesztett felfüggesztés, ez viszont elég egy korábbi verzióból, nem 67,5 tonna lesz, csak 62-3 esélyesen a vége. Fejlesztett páncélbetétek az a4-hez képest, bármilyen ésszerű összegbeli szintig. Ha optikailag nem kell vele babrálni, csak kihelyezni a tetőre a vájatból, akkor máris ott is jók vagyunk. kiegészítő páncélzat. FLW 200 a tetejére. Elektromos torony és lövegműködtetés, apu.

Mivel faragtunk a lövegen, a felfüggesztésen, ezáltal a lánctalpon, a páncélbetéteken, az optikán jó eséllyel, a hajtáslánc elemin, a többi a kmw-nél rutinos integrációjáról beszélünk, nem kell feltalálniuk a spanyolviaszt. Kelleni fog nekik a megrendelés. Meg tudnánk ezt lépni ésszerű áron. Ha elsőre elszállni látszanak a költségek, akkor a kieg páncél, az rc fegyvertorony lemarad, csak a helye legyen meg és majd öt év múlva megkapja ezeket amikor megint foglalkoznak vele és kis túlzással csak rá kell csavarozni. Semmit nem változtatna ez az igényeken és használhatóságon(békében, háborúban meg úgyis egyből igényelnénk ami kell) és elrettentőerőn.

Szóval bármennyire is figyelmetlenek vagytok, nem 30 éves a5 standardról beszélek. Akármekkora szarból is létrehoznám ezt, főleg hogy így maga a beszerzési költség nemhogy 1m eur lenne, hanem mondjuk a fele és máris lehet a tisztességes felújításba forgatni a pénzt. Húsz évig, ha kitoljuk harmincig akár, harckocsi lenne és ha belegondolunk, hogyha az embt projekt nem hullik szét(miért ne tenné, mindig széthullott), akkor is 2035 az első protók várható ideje. Addig marad a leo2 marad a gyártósor, lesz alkatrész, tudjuk üzemeltetni ésszerű áron.
Ez egy jó hosszan levezetett BULLSHIT.
Egyetlen oka van a lengyel Leopard 2 PL-nek:
Az, hogy per pillanat nem érdemes nekik másba fogni.
Egyszerűsíteni akarják a meglévő portfóliót. Viszont arra nincsen pénzük per pillanat, hogy 800db (mert szerintük ennyire van szükségük) vadi új MBT-t szerezzenek be, mert elviszi a lóvét az amerikaiaknak való tejelés (F-35, Patriot, MLRS, stb., stb.).
Szemezgetnek a K2-vel, mivel ott saját gyártást kapnának (A Leo 2 A7 esetén biztosan nem!), meg várnak az MGCS-re, de ezek mind időbe telnek, és ezek nem visszafejlődések a jelenlegi gépeikhez képest, hanem masszív előrelépések. Te meg az érkező A7+-osainkra akarsz A6-ös szintű korszerűsítetteket rárendelni
Ezért a korábban MÁR beszerzett öreg gépeiket korszerűsítik a lehetőségeik szerint.
Nem a vadonat új A7+-jaik mellé vesznek meg ócska szétrohadt A4-eseket, amiket egy köztes marhaságra korszerűsítenének.
Nekik a Leo 2 PL lesz a legmodernebb harckocsijuk.
Azt is elfelejted, hogy a lengyelek a SAJÁT A4-eseiket, majd A5-ösüket fogják azonos szintre hozni. Az A4-esek esetén ez nagyjából 6M USD lesz darabonként. Ezzel még nem is a legmodernebb A7V/A7+ szinten lesznek, hanem valahol A6+-on.
De ne felejtsük, hogy ezek már az ÖVÉKÉ! Azaz ahhoz hogy nekünk is legyen Leopard 2 PL szintű tankunk, először meg kellene venni egy halom még felújításra alkalmas A4-est (darabja 1-3M USD)....MAJD :rolleyes: még csak azután jönne a modernizációs pénz.
Ebben az esetben a teljes költség 7-9M USD lenne, amiért lenne egy nem a legmodernebb, és jó esetben is 35-40 éves alapú tankunk, amit még - jó esetben - 10 évig hajthatunk. Ehhez még nem is egyezne meg az érkező A7+-osokal teljesen a konfiguráció.
/Azt már csak halkan említem meg, hogy egy ilyen modernizációhoz nekünk semmink nincsen! Mindent a felújító cégnek kellene csinálnia, azaz a Magyar Gazdaságból csak a lóvét vinné ki/
Mekkora buli!
Mivel nem tudjuk az újak árát, csak tippelhetünk, hogy nagyjából 11-13M -ból már megoldható lehet egy A7+. Tényleg azt gondolod, hogy megéri mondjuk egy 7-9M-ba kerülő felújított (amiben még nagyjából 10 év van) a vadiúj A7+-osok hoz képest, amiket meg 30-40 évig biztosan használni fogunk?
Mert ha végre feltöltik, és kiképzik a megérkező A7+-os zászlóaljat, akkor bármikor odamehetünk a KMW-hez, hogy kellene még egy adag A7+. Mire megjönnek kiképezhető arra is a legénység.
Te most elherdálnál egy igen jelentős összeget olyan tankokra, amelyek nem is a legmodernebbek, ráadásul még jó darabig nem is tudnánk őket kihasználni, mivel nincs hozzá ember.
Ugye milyen ragyogó ötlet? o_O

Húsz évig, ha kitoljuk harmincig akár,
Ez meg még viccesebb! :)
A jelenleg 35-40 éves gépeket még 20-30-ig akarod használni? Neked komolyan elgurult a pöttyös labda!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 445
46 342
113
Ne haragudj érte, de a jövőben kénytelen leszek szellemi sérültnek tekinteni téged a fenti levezetésre adott ennyicske reakció után. Ez itt most a beakadt lemez esete volt amit sikeresen kinyögtél.
@dudi válasza pont illett az agyrémedhez.
Én voltam a hülye, hogy időt szenteltem a hosszú válaszra!
A "beakadt lemez" esete meg nálad áll fenn, mert egy hete magyarázza neked boldog-boldogtalan, hogy marhaságokat képzelegsz.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
A feketepiacról összeguberált alkatrészekkel üzemelő T-72 akkor is harcol, amikor az összes Leopard megáll az embargós alkatrészhiánytól.
A sufnituning, sz@rreszelés legfőbb oka a szuverenitás megőrzése...
Jóindulatot várni bármelyik nyugati erőtől, ha harcba kerülünk, merő naivitás.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Az ésszerű áron bukott az elképzelés. Amit ésszerű áron érdemes volt megvenni és felújítani a lengyelek megvették. Esetleg az osztrákokét lehet megvenni ha eladók lesznek egyáltalán amit most kivonnak.

(amugy nézz körül egykét lengyel fórumon, konkrétan hazaárulásnak tartják a t-72 felújítást. Illetve a t-72 topikba linkeltem korábban egy lengyel harckocsizó tábornok elemzését a témáról)


Azért ez részben érzelmi aspesktussal bír náluk ugyanakkor a t-72-ket én is inkább supportra használnám, átépítve akármivé. Vagy persze ki is lehet dobni, csak ahhoz meg túl tank, hogy ész és pótlás nélkül kidobjuk.

Az ésszerű árral kapcsolatban felvetettem bár realisztikus szagú dolgot amivel rá lehet segíteni a történetre a megfelelő időben. Ami ellene szól az eddigieknek az a megnéztük és higgyétek el, hogy nem éri meg. Nincs konkrétumom. Ökölnyi lyukak rohadnak rajtuk, átette a rozsda őket alvázanként több helyen? Vagy elgörbültek? Vagy mit takar a dolog? Mert itt lebontás után felújított alkatrészekkel és új alkatrészekkel fejlesztésről van szó. Mivel megoldhatatlanabb egy ilyen tekintetben, mintha az osztrák anyagot vesszük alapul? Itt az állásban baszódott el, ott meg a fejlesztés nélküli használatban gyengül. Az élettartama hasonló lehet a jövőre nézve. Nagyobb beszerzési áron kisebb ráfordítandó költséggel felújítható a másik kisebb beszerzési árához viszonyított nagyobb felújítási költséggel.

A legerősebb érv ellenük, hogy a kormány megmondta, hogy nem veszünk ilyet, meg hogy senkinek sem kellettek és ezek elég erős kártyák, mert hát én csak egy fórumozó vagyok, egyáltalán nem fogják a szavamra rohanva megcsinálni. Nekem is csak egy észjáték itt, keresve a lehetőségeket ahogy nektek is, de azthiszem felvonultattam mellette elég érvet, számot, időpontot, háttértámogatásról szóló gondolatot, hogy ne legyen akkora faszság amit elintézünk egy mondattal. Nem valami kötelezvény, csak olyan elgondolás, ami ellen maximum az új szólhat, de az új mellett viszont emellett a fenti összes dolog szól. Nem helyette, mellette.

Olyat meg szerintem láttunk már az idők során, hogy egy politikai álláspont megváltozott. :)
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Ez egy jó hosszan levezetett BULLSHIT.
Egyetlen oka van a lengyel Leopard 2 PL-nek:
Az, hogy per pillanat nem érdemes nekik másba fogni.

Persze, nulla összefüggéssel zagyváltam itt végig. :D Semmilyen okot nem jelent az, hogy tankmennyiségre van szükségük.

Egyszerűsíteni akarják a meglévő portfóliót. Viszont arra nincsen pénzük per pillanat, hogy 800db (mert szerintük ennyire van szükségük) vadi új MBT-t szerezzenek be, mert elviszi a lóvét az amerikaiaknak való tejelés (F-35, Patriot, MLRS, stb., stb.).

Közös nevezőre akarják hozni a portfóliót, nevezhetjük egyszerűesítésnek. Ha az én elgondolásom menne, lennének közös alkatrészek, meg lenne ami egyszerűbb lenne az a7-nél. Mind ugyanonnan, esetleg ezek jobb áron.

Szóval elviszi a pénzt a tejelés, de az upgrade nem. Biztos szarul gondolkodnak a felújítással megspórolható összeggel mégis ütőképes erő létrehozásán ahelyett, hogy kidobnák a kukába az egészet mert elavult szar és vennének K2-őt. :D

Szemezgetnek a K2-vel, mivel ott saját gyártást kapnának (A Leo 2 A7 esetén biztosan nem!), meg várnak az MGCS-re, de ezek mind időbe telnek, és ezek nem visszafejlődések a jelenlegi gépeikhez képest, hanem masszív előrelépések. Te meg az érkező A7+-osainkra akarsz A6-ös szintű korszerűsítetteket rárendelni
Ezért a korábban MÁR beszerzett öreg gépeiket korszerűsítik a lehetőségeik szerint.

Mi az újonnan beszerzett elavult szarokkal csinálnánk ezt. Nem fejlesztjük vissza ehhez a legmodernebb gépeinket, hanem a legmodernebb gépeink mellé adhatnánk további ütőerőt.

Nekik a Leo 2 PL lesz a legmodernebb harckocsijuk.

Szóval ami a lengyelek legmodernebb harckocsija lesz, az elég nagy fostalicska lenne, ha azzal megegyező vagy akár jobb konfigurációt kialkudva megalkotott harckocsik is lennének itt minálunk.

De ne felejtsük, hogy ezek már az ÖVÉKÉ! Azaz ahhoz hogy nekünk is legyen Leopard 2 PL szintű tankunk, először meg kellene venni egy halom még felújításra alkalmas A4-est (darabja 1-3M USD)....MAJD :rolleyes: még csak azután jönne a modernizációs pénz.

Amiket megvennénk, arról ne felejtsd el, hogy azok meg a mieink lennének, nem a kazak elnök védelmi gárdája. Milyen hülyeségekbe megyünk bele, hogy rontusk a dolgok látszatát. :D Nahát, először meg kellene venni, amit már levezettem összegszerűen, aztán fel kellene újítani, nahát ezt is levezettem, aztán jönne képzeld, na ccsak aztán jönne az upgrade!!4 Hát bakker, nem gondoltam erre az elmúlt hetek vitája során egyszer sem b+ csak mindennap. :D :D :D Ne szánalmaskodjunk már légyszíves, ez már kabaré.

jó esetben - 10 évig hajthatunk.

Értem, tehát a lengyelek létrehozzák a legmodernebb harckocsijukat, amúgy egy rakás szar lesz, hiszen nekünk lesz 44 a7+ és az autóskártyában 44 a7+ az mindent visz, oroszok visszahúzódnak az Urálon túl, a románok visszaadják Erdélyt, az osztrákok térdelve jönnek át hódolni nekik mert nekik csak a4 van. A szlovákok visszacsatolják magukat. :D

Szóval megcsinálják ezt egy rakás használt, de felújított harckocsival ami helyett nem újat vesznek, és aztán mire lezárul a fejlesztési program, bejáratják a gépeket még kiviszik őket egy parádéra aztán kivonják és beolvasztják, mert mondjuk mostantól számítva 10 év az élettartamuk. :D :D :D :D :D :D :D :D :D vagy a lengyel leó az más, az nem úgy lett felújítva, hanem szuperfelújítva lett, nekünk aztán soha nem tudnának olyat, vagy mégis mi a jó Isten f@száról beszélsz? :D :D
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 081
31 021
113
pláne, hogy húsz még jobban hangzana.. :cool:
Vagy 2 nagyobb rajfedezék,és 20 kisebb....

Más.
Amcsik a tartos tárolásbol hozzák vissza az Abramsokat.Tréleren beviszik a rozsdás,kibelezett vázat a felujitó üzembe,és kijön egy M1A2SEP.
Valaki tudja,hogy ez mennyibe kerül nékik?
Vagy mennyibe fáj a törököknek az M60/Leo korszerűsités?
Mert mindenki korszerűsit.Amennyire megéri,és amire megéri.
Nekünk a fő gondunk,hogy T72ön kivül nincs nagyon mit (megjegyzem,PTSZek is rozsdahalom szintről lettek újáépitve).És ingyen meg manapság már nemnagyon osztogatnak megfelelő alapanyagot.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 703
6 480
113
Ne haragudj érte, de a jövőben kénytelen leszek szellemi sérültnek tekinteni téged a fenti levezetésre adott ennyicske reakció után. Ez itt most a beakadt lemez esete volt amit sikeresen kinyögtél.
Csak valakinek már muszáj volt kimondani mert szép szóból nem nagyon értetek ahogy látjuk... nem tartod érdekesnek hogy mindenki aki bent van az idióta elméleted ellen van ? Én már meguntam ezért jártatni a számat mert látom teljesen mindegy milyen érvet hoz fel az ember az a bizonyos lemez ugyanott marad de az még nekem elgondolkoztató lenne hogy miért vettek pl a lengyelek már nyugati harckocsikat pedig ott is elég nagy számban vannak 72-esek. Mindenki aki teheti inkább vesz újat mintsem hogy tuningolja őket , a lengyeleknél sem örülnek hogy tuningra megy a pénzük , mi is máshogy döntöttünk (hála égnek) a ruszkik sok mindent nem tudnak csinálni mert több ezer harckocsit nem dobhatnak ki egyik napról a másikra , szerbek más tészta , románok kivonták a 72-est cserébe roT55-öst tuningoltak hogy a hazai ipart támogassák , tehát megint MINDENKI hülye csak itt a fórumon Ti 2-3an nem. Értem
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 703
6 480
113
Azért ez részben érzelmi aspesktussal bír náluk ugyanakkor a t-72-ket én is inkább supportra használnám, átépítve akármivé. Vagy persze ki is lehet dobni, csak ahhoz meg túl tank, hogy ész és pótlás nélkül kidobjuk.

Az ésszerű árral kapcsolatban felvetettem bár realisztikus szagú dolgot amivel rá lehet segíteni a történetre a megfelelő időben. Ami ellene szól az eddigieknek az a megnéztük és higgyétek el, hogy nem éri meg. Nincs konkrétumom. Ökölnyi lyukak rohadnak rajtuk, átette a rozsda őket alvázanként több helyen? Vagy elgörbültek? Vagy mit takar a dolog? Mert itt lebontás után felújított alkatrészekkel és új alkatrészekkel fejlesztésről van szó. Mivel megoldhatatlanabb egy ilyen tekintetben, mintha az osztrák anyagot vesszük alapul? Itt az állásban baszódott el, ott meg a fejlesztés nélküli használatban gyengül. Az élettartama hasonló lehet a jövőre nézve. Nagyobb beszerzési áron kisebb ráfordítandó költséggel felújítható a másik kisebb beszerzési árához viszonyított nagyobb felújítási költséggel.

A legerősebb érv ellenük, hogy a kormány megmondta, hogy nem veszünk ilyet, meg hogy senkinek sem kellettek és ezek elég erős kártyák, mert hát én csak egy fórumozó vagyok, egyáltalán nem fogják a szavamra rohanva megcsinálni. Nekem is csak egy észjáték itt, keresve a lehetőségeket ahogy nektek is, de azthiszem felvonultattam mellette elég érvet, számot, időpontot, háttértámogatásról szóló gondolatot, hogy ne legyen akkora faszság amit elintézünk egy mondattal. Nem valami kötelezvény, csak olyan elgondolás, ami ellen maximum az új szólhat, de az új mellett viszont emellett a fenti összes dolog szól. Nem helyette, mellette.

Olyat meg szerintem láttunk már az idők során, hogy egy politikai álláspont megváltozott. :)
1.)72-esre nincs olyan hogy ésszerű ár
2.) mit támogatna??? Szerinted egynél többet tudna lőni egy csatatéren mielőtt jönne egy ATGM?
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and LMzek 2.0

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 445
46 342
113
Semmilyen okot nem jelent az, hogy tankmennyiségre van szükségük.
Miért, vettek a lengyelek idén harckocsit, mert szerintem jelenleg a már meglévőket korszerűsítik. Vagy szerinted ettől több harckocsijuk lesz?
A Leo 2 PL program , az náluk az, mintha mi a T-72-eseinket kezdenénk el pimpelni.
Szóval ami a lengyelek legmodernebb harckocsija lesz, az elég nagy fostalicska lenne, ha azzal megegyező vagy akár jobb konfigurációt kialkudva megalkotott harckocsik is lennének itt minálunk.
Azt kihagytad, hogy legalább drága fostalicska.
Te túl akarod alkudni a lengyeleket? :)
Usque 4-5-6 éve alkudoznak!

Szóval megcsinálják ezt egy rakás használt, de felújított harckocsival ami helyett nem újat vesznek, és aztán mire lezárul a fejlesztési program, bejáratják a gépeket még kiviszik őket egy parádéra aztán kivonják és beolvasztják, mert mondjuk mostantól számítva 10 év az élettartamuk. :D :D :D :D :D :D :D :D :D vagy a lengyel leó az más, az nem úgy lett felújítva, hanem szuperfelújítva lett, nekünk aztán soha nem tudnának olyat, vagy mégis mi a jó Isten f@száról beszélsz? :D
Nem lenne olyan nagy baj, ha legalább a lengyelek véleményét meghallgatnád az ügybe! @krisss javasolt már neked olvasnivalót.
És igen, ha elkezdik gyártani az új MBT-t, akkor sorban kidobják a szarjaikat. Kezdve a T-72-vel.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Csak valakinek már muszáj volt kimondani mert szép szóból nem nagyon értetek ahogy látjuk... nem tartod érdekesnek hogy mindenki aki bent van az idióta elméleted ellen van ? Én már meguntam ezért jártatni a számat mert látom teljesen mindegy milyen érvet hoz fel az ember az a bizonyos lemez ugyanott marad de az még nekem elgondolkoztató lenne hogy miért vettek pl a lengyelek már nyugati harckocsikat pedig ott is elég nagy számban vannak 72-esek. Mindenki aki teheti inkább vesz újat mintsem hogy tuningolja őket , a lengyeleknél sem örülnek hogy tuningra megy a pénzük , mi is máshogy döntöttünk (hála égnek) a ruszkik sok mindent nem tudnak csinálni mert több ezer harckocsit nem dobhatnak ki egyik napról a másikra , szerbek más tészta , románok kivonták a 72-est cserébe roT55-öst tuningoltak hogy a hazai ipart támogassák , tehát megint MINDENKI hülye csak itt a fórumon Ti 2-3an nem. Értem


Engedd már el a hetvenketteseket. :) A kutya nem beszélt igazán róluk, csak be lett ide a folyamba keverve kábé három mondatváltásban mellékágon, amire te ráharaphatsz és rá is haraptál. :) Még csak nem is én kezdtem róluk beszélni. :)
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 256
120 001
113
Engedd már el a hetvenketteseket. :) A kutya nem beszélt igazán róluk, csak be lett ide a folyamba keverve kábé három mondatváltásban mellékágon, amire te ráharaphatsz és rá is haraptál. :)
Akkor van értelme felújítani ha van mit igazából ez a lényeg. A lengyelek is úgy tekintenek a Leopardjaikra mint réskitöltő megoldás, mert hazai gyártást akartak abból is csak a németek nem mentek bele, csak az upgradebe, utána kezdtek érdeklődni a K2 hazai gyártása után, illetve az új EMBT projektbe jelentkeztek be. A 72-esek életben tartása is addig járható nekik, amíg kijön a Gepard tűztámogató járművük 2026-ban. Utána kivonják őket.
 
W

Wilson

Guest
Csak valakinek már muszáj volt kimondani mert szép szóból nem nagyon értetek ahogy látjuk... nem tartod érdekesnek hogy mindenki aki bent van az idióta elméleted ellen van ? Én már meguntam ezért jártatni a számat mert látom teljesen mindegy milyen érvet hoz fel az ember az a bizonyos lemez ugyanott marad de az még nekem elgondolkoztató lenne hogy miért vettek pl a lengyelek már nyugati harckocsikat pedig ott is elég nagy számban vannak 72-esek. Mindenki aki teheti inkább vesz újat mintsem hogy tuningolja őket , a lengyeleknél sem örülnek hogy tuningra megy a pénzük , mi is máshogy döntöttünk (hála égnek) a ruszkik sok mindent nem tudnak csinálni mert több ezer harckocsit nem dobhatnak ki egyik napról a másikra , szerbek más tészta , románok kivonták a 72-est cserébe roT55-öst tuningoltak hogy a hazai ipart támogassák , tehát megint MINDENKI hülye csak itt a fórumon Ti 2-3an nem. Értem

Látni kell,hogy ilyen kis mennyiségben a T-72 modernizálása egyáltalán nem éri meg a legjobb példa erre a csehek helyzete csak azért döntöttek úgy,hogy használhatóvá teszik a már egyszer modernizált T-72-t mert jelenleg nincs pénzük modern mbt-e,de csak 6-8 évig számolnak velük utána oda is jönnek az új mtb.Ja és a cseheknél még van minimumm 100 db a mi T-72-z hasonló 72-k de meg sem fordult a fejükben,hogy bármit csináljanak veluk pedig ott meg lenne hozzá a hazai ipari háttér is.Az értelmes állapotban lévő leókat már kimazsolázták esetleg az osztrák leókban lehet gondolkodni de egy normális mértékű modernizáció költsége csillagászati lenne lásd pl a lengyelek hol tartanak még úgyis,hogy a modernizációt gyakorlatilag saját maguk csinálják.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 208
33 636
113
Vagy 2 nagyobb rajfedezék,és 20 kisebb....

Más.
Amcsik a tartos tárolásbol hozzák vissza az Abramsokat.Tréleren beviszik a rozsdás,kibelezett vázat a felujitó üzembe,és kijön egy M1A2SEP.
Valaki tudja,hogy ez mennyibe kerül nékik?
Vagy mennyibe fáj a törököknek az M60/Leo korszerűsités?
Mert mindenki korszerűsit.Amennyire megéri,és amire megéri.
Nekünk a fő gondunk,hogy T72ön kivül nincs nagyon mit (megjegyzem,PTSZek is rozsdahalom szintről lettek újáépitve).És ingyen meg manapság már nemnagyon osztogatnak megfelelő alapanyagot.
A curus 10 milli ft/db arba ujitotta fel az iraknak kuldott 72 eseket... Inflacioval es beremelesekkel szamolva ha duplajat is vesszuk az 20 millio.
Ex szovjet tagkoztarsasagokba halmokban allnak a 72 B variansok. 100 millio/ db ert szerintem jelentos potalkatresz keszeletet is kapnank hozzajuk /legalabb annyit amemmyibol a felujitasukhoz szukseges.../ a csehek kevesebb mint 500 millioert modernizalnak egy 72 est. Szerintem ha azt mondanank 300-350 millio/db es kapjon erat is. Es kikuldunk nekik exsou tagalamtol bevasarolt 2 zl + harckocsit. Szerintem belemennenek /mert igen csak megugrana a memmyisegszam ami lejebbviszi az arakat./ legyen 350 millio+100 millo a B varians +20 a felujitas 30 millio meg szallitas es egyeb.
500 millio /hk ra jonnenk ki mi is B variansal.
A 2 zl hk + egyeb 2x44+12= 100 db x 500 millioval= 50 milliard ft +10 milliardbol alkatresz es loszervasarlas +5 milliard az ithoni 72 es allomanynak a felevel el lehet mokolni bikat es hidvetot egyeb muszakifoldmuunkagepet faagni belolluk.+ a meglevo vontatok. Mondjuk 16 db ot hidveove alakitani 8 db ot bikava 6 db ot kerekes arokasogeppe 6 db ot egyeb celra a maradek 36 ot 20 millio /d . Aron felujitani es felujitott allapotba eladni...
65 milliard ft bol lenne +2 harckocsizaszloalj kiszolgalo biztosito jarmuvekkel es minden dd rendelkezne nagy hid vetesere alkalmas pancelozott eszkozzel es arokaso geppel... Ez apropenz szerintem. Es olyan b2 b3 szint lehet a vegeredmeny. Tehat nemzetkozi szinten teljesen jo.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 351
77 018
113
A curus 10 milli ft/db arba ujitotta fel az iraknak kuldott 72 eseket... Inflacioval es beremelesekkel szamolva ha duplajat is vesszuk az 20 millio.
Ex szovjet tagkoztarsasagokba halmokban allnak a 72 B variansok. 100 millio/ db ert szerintem jelentos potalkatresz keszeletet is kapnank hozzajuk /legalabb annyit amemmyibol a felujitasukhoz szukseges.../ a csehek kevesebb mint 500 millioert modernizalnak egy 72 est. Szerintem ha azt mondanank 300-350 millio/db es kapjon erat is. Es kikuldunk nekik exsou tagalamtol bevasarolt 2 zl + harckocsit. Szerintem belemennenek /mert igen csak megugrana a memmyisegszam ami lejebbviszi az arakat./ legyen 350 millio+100 millo a B varians +20 a felujitas 30 millio meg szallitas es egyeb.
500 millio /hk ra jonnenk ki mi is B variansal.
A 2 zl hk + egyeb 2x44+12= 100 db x 500 millioval= 50 milliard ft +10 milliardbol alkatresz es loszervasarlas +5 milliard az ithoni 72 es allomanynak a felevel el lehet mokolni bikat es hidvetot egyeb muszakifoldmuunkagepet faagni belolluk.+ a meglevo vontatok. Mondjuk 16 db ot hidveove alakitani 8 db ot bikava 6 db ot kerekes arokasogeppe 6 db ot egyeb celra a maradek 36 ot 20 millio /d . Aron felujitani es felujitott allapotba eladni...
65 milliard ft bol lenne +2 harckocsizaszloalj kiszolgalo biztosito jarmuvekkel es minden dd rendelkezne nagy hid vetesere alkalmas pancelozott eszkozzel es arokaso geppel... Ez apropenz szerintem. Es olyan b2 b3 szint lehet a vegeredmeny. Tehat nemzetkozi szinten teljesen jo.

Teljesen elborult számokat írsz.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 208
33 636
113
Teljesen elborult számokat írsz.
Miert elborult nezz utanna
Az iraknak felujitott hk 10 millio/db ra jottek ki /usanak gondolom rendesen kellett szamlazni/ akkor a magyar allamnak se szamlazonak tobletetet. Duplazas esetenberemeles egywbek 20 millio
A cseh felujitas modernizaco 36 db ra 500 mikkiora jon ki / @SilvioD hozta a hirt tegnap. Ha 100 vasat kikuldenenk siman lemenne az ar 300-350 kornyekere /hisz akkor piacot szerezhetnenek szlovak bolgar macedon horvat lengyel stb../
Uzelti alapon teljesen realis /az 500 milliot is tulszamlaztak ez fix./ 100 millio ex szovjet keszletekbol B variansokert se keves szerintem meg sokat is irtam... Ez van regi gep. Egy 10+ eves audi tt masfel millio jo muszaki allapotba +500 ezerbol aztan vegkepp tipp topp egy uj meg 7 millional kezdodik... Szemelyautonal is hasonlo az arany egyaltalan nem elborult.