• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Posztoltam is képeket a tankról pár hete.
jas...
De ha már szóba került a csecsen háború:
Első csecsen háborúból:
"A T-72A vasútállomás területén a 131. brigád 531. sz. 5 RPG találatot kapott, és 100 méter távolságból egy tankhéj (APFSDS-T) találatával fejezték be, a személyzet 1 tagja meghalt. [161] A 81. gárda T-80-as harckocsijai még mindig a vasútállomás területén voltak. motoros puska ezredFeltehetően 2 Dudajev harckocsit semmisítettek meg, az egyik T-80-as sérülés nélkül kapott 3-4 találatot a tankhéjakból. [172] Az is ismert, hogy a Jurij Tamozenikov hadnagy parancsnoksága alatt álló T-72-es harckocsi megsemmisítette a Dudajev T-72A harckocsiját. [173] A S. Ant három lövése alatt a BMD-1 tüze megégette Dudajev tankját.

1996 márciusában az uráli katonai körzet egyik motoros puskás ezredének T-72B harckocsitársasága részt vett Goiskoe falu felszabadításában , amelyet több mint 400 jól felfegyverzett fegyveres védett . A támadás során az ellenség ATGM tűzzel próbálta visszaverni a harckocsitámadást. Összesen 14 ATGM kilövést hajtottak végre, a harckocsikba ütközött 12 rakéta közül csak 1 tudott áthatolni a páncélzaton, amely a lövész kilövési területét találta el, a személyzet egy tagja könnyebben megsérült. Minden tank megőrizte harci hatékonyságát. Az ATGM hordozórakétákat és legénységüket a harckocsipisztolyok tüze pusztította el. [147]"


Második csecsen konfliktus:
"Az 1999-2000-es Groznij elleni támadás során az 506. gárda harckocsizászlóalja vett részt. motoros puska ezreda 31 T-72B részeként. A vasúti lerakatért folytatott 2000. januári harcok során a T-72B # 611 9 találatot kapott, és nem bukott meg, 3 ATGM találatból és 6 RPG-ből csak egy az RPG-ből szúrta át a páncélt a felső nyíláson, de az összesített jet nem találta el a legénységet. Február elején felszabadult a város a bandita alakulatoktól. 2000 júniusára a háborúban részt vevő 506. ezred 31 harckocsijából csak 1 harckocsit küldtek egy javítóüzembe, az összes többi harckocsit, amelyek megsérültek, a harci zónában található javító egységek erői állították helyre."
nekem meg van egy eladó hídam, Meg beszélgetés ott szolgáló oeosz h-sokkal,meg tesztlövészet eredményei. Ez talán akkor, ha rpg-7 el lőttek, sziorúan csak ERAval szerelt homlokpáncélzatra vagy futógörgőre... de az a 12 találatból egy átütés még hárijánoskodásnak is sok...
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Hát szerintem más dolgok cikik....
Például nem tudni azt, hogy a Leopárd 2 vagy az M1 Abrams KE védelme abban az időben kb. ugyan ekkora volt!
Persze ezt is biztos a WOT-osok szerkesztették....:
491d37bf0806d0e4f0b32d11707d70bc.png

Ez a táblázat meglehetősen optimista az M60A1 védettségével kapcsolatban...
... a szovjet értékek is teljesen hasraütésre vannak beírva.

M60-A1-armor-xx.jpg
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 365
54 972
113
Ez a táblázat meglehetősen optimista az M60A1 védettségével kapcsolatban...

Meg a T-62-vel kapcsolatban is. Bár ha T-62AM akkor a KE része a dolognak kb. stimmel.
Mondjuk 1990-ban nem volt sok forrásuk az orosz értékekre.
USA technikára annál inkább.
A táblázat 3. számú megjegyzése érdekes ebből a szempontból. Ez alapján lehet azért 325 mm a KE érték, mert azt tartják a táblázatban szereplő szovjet harckocsik minimum KE értékének 2 km-en?
Mire gondolok: A T-55 ellen véd az M60A1, a T-62 ellen már nem. Szerintük. (Előbbire 300 utóbbira 350 mm van megadva a táblázat felső részében)
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Meg a T-62-vel kapcsolatban is. Bár ha T-62AM akkor a KE része a dolognak kb. stimmel.
Mondjuk 1990-ban nem volt sok forrásuk az orosz értékekre.
USA technikára annál inkább.

USA technikákra ma sincs minősítés alól feloldott forrás.

A táblázat 3. számú megjegyzése érdekes ebből a szempontból. Ez alapján lehet azért 325 mm a KE érték, mert azt tartják a táblázatban szereplő szovjet harckocsik minimum KE értékének 2 km-en?
Mire gondolok: A T-55 ellen véd az M60A1, a T-62 ellen már nem. Szerintük. (Előbbire 300 utóbbira 350 mm van megadva a táblázat felső részében)

Szerintem hanyagold ezt a táblázatot, sima találgatás.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Ne csúsztas már!
A betett HM-s tankos videóról beszélgettünk, aminek alapján megállapítottam, hogy van még T-72A-nk!
Erre jött az, hogy nincs, hiszen a T-72 ami a videóban van, az nem az, ködgránát vető sincs rajta stb....




Persze ez meg sem történt. ;)
Mesterember-Harckocsiz-katona-mp4-snapshot-10-49-2021-09-17-22-20-15.jpg


Akkor rébuszok helyett kinyögnéd, hogy mi a problémád ezzel a képpel?

1, Amit mutogatnak a riporternek az egy sima kvarc páncélszendvicses tornyú harckocsi, ráadásul a test homlokpáncéljáról hiányzik a 16mm-es kiegészítő páncéllap is.

2, Nemhogy 16mm-es homlokpáncél, de ezen a példányon még ködgránátvető sincs...

Melyik állítás nem igaz szerinted?
:rolleyes:
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Igen az egy nagyon jó vita volt, de pont az ellenkezőjéről győzött meg.

Jóval korábban olvastam ezeket a töltényűri nyomásértékeket valamelyik Jane's kiadványban tán, de marhaságnak gondoltam, mivel tudom hogy a nálunk egykoron állomásozott DHDSCS alakulataiban teljesen vegyesen voltak 2A46-2, és 2A46M-1 löveggel szerelt T-64B harckocsik, és nem hittem, hogy a sorozott állomány ne cserélné össze a lőszereket adott esetben.
Amúgy @oregtankHU kedvenc forrásában, a tankográd blogon is fent vannak ezek az értékek, persze forrásmegjelölés nélkül.

A te általad adott BM32-es manuálban viszont egyértelműen jelzik, hogy a kivető töltetek összecserélésének elkerülése érdekében, jól látható vastag fehér sáv van felfestve a nagynyomású lőszerekre és hajítótölteteikre (Zs63).

Igazi klassz bolondbiztos szovjet megoldás, Vologyának csak elég megmondani, hogy azt ne málházza a harckocsijába ami látványos fehér sávot visel.
(Még amúgy sohasem láttam fotót az így megjelölt éles lőszerről)

Szóval ez pont hogy megerősítette azt amit korábban olvastam, így már hajlok arra, hogy elhiggyem a fenti nyomásértékeket, amíg az ellenkezőjét nem bizonyítja valami forrás.

Ha meg nem így lenne, akkor ugye minek az összecserélést megakadályozó fehér sáv?
Miért van három féle hajító töltet? Zs40, Zs52 (ez ugye csereszabatos a Zs40-el) normál, és Zs63 a fehér sávval jelölt.
Hogy lehetne az hogy a sok Volfrámot/Uránt tartalmazó modernebb nyilak, amik jóval nehezebbek mint a korábbiak, mégiscsak ugyanakkora sebességet érnek el ugyanakkora csőhossznál. (buta németeknek ehhez a cső hosszát kellett növelni)
Amúgy nem oregtankHU hanem ogretankHU tudod OGRE MINT SHREK !
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 365
54 972
113
Tisztában vagyok vele.
Ehhez képest a másik videóban (amit azóta sem találok) az hangzott el, hogy az üzemidő lejárta előtt ellövik a lőszereket. (Típust nem mondott. Csak 3БМ42 felirat volt a lőszeres ládán....)

Viszont érdekes infó a 3. perctől.
41 tonna az eredeti, a mieink 43 tonnásak. Amúgy a videó későbbi részében jól látszanak a kiegészítő páncélzati elemek.
Én a videóban alapvetően látom ezeket:

"T-72A (Ob'yekt 176)
(1979):[73] An improved version of the basic T-72 "Ural". Overall, its offensive capabilities are similar to the basic T-72 "Ural", but it is much better protected. The differences between T-72 "Ural" and T-72A include the searchlight being placed on the right hand side of turret, the TPD-2-49 coincidence optical rangefinder being replaced by the TPD-K1 laser rangefinder, added plastic armour track skirts covering the upper part of the suspension with separate panels protecting the sides of the fuel and stowage panniers instead of the flipper type armor panels used in T-72 "Ural", the turret front and top being heavily reinforced with composite armour better known by its US codename - "Dolly Parton", provisions for mounting reactive armor, an electronic fire control system, MB smoke grenade launchers, flipper armour mount on front mudguards, internal changes, and a slight weight increase.[4][73][75][76]
  • T-72A obr.1979g: Additional glacis armour with thickness of 17 mm of high resistance steel."

Melyik állítás nem igaz szerinted?
Lásd fentebb. Erre volt az, hogy az egy sima T-72M....
Amit mutogatnak a riporternek az egy sima kvarc páncélszendvicses tornyú harckocsi, ráadásul a test homlokpáncéljáról hiányzik a 16mm-es kiegészítő páncéllap is.
:(

Itt nem az a probléma, hogy 2 különböző tankról beszéltünk. Ha nem az, hogy én elmondtam, hogy én látom a T-72A-t a videóban, erre ti rákontráztatok, hogy az T-72M.
Utána meg a T-80 topikban beszóltál, gorkamorkának, hogy az én szintemre süllyedt, meg ,hogy nem tudom megkülönböztetni a T-72-s típusokat.
Aztán amikor kiszedtem a videóból a konkrét képet, akkor már nem volt reakció. Most meg megy a maszatolás. ;)

De szerintem ezzel túltárgyaltuk a témát. Egyszerűen csak a "jegyzőkönyv" kedvéért szerettem volna futni pár kört ezzel a dologgal.
Csak, hogy akik visszaolvassák a topikot, értsék mi a helyzet ;)
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Lásd fentebb. Erre volt az, hogy az egy sima T-72M....


Itt nem az a probléma, hogy 2 különböző tankról beszéltünk. Ha nem az, hogy én elmondtam, hogy én látom a T-72A-t a videóban, erre ti rákontráztatok, hogy az T-72M.
Utána meg a T-80 topikban beszóltál, gorkamorkának, hogy az én szintemre süllyedt, meg ,hogy nem tudom megkülönböztetni a T-72-s típusokat.
Aztán amikor kiszedtem a videóból a konkrét képet, akkor már nem volt reakció. Most meg megy a maszatolás. ;)

De szerintem ezzel túltárgyaltuk a témát. Egyszerűen csak a "jegyzőkönyv" kedvéért szerettem volna futni pár kört ezzel a dologgal.
Csak, hogy akik visszaolvassák a topikot, értsék mi a helyzet ;)


29496226_1661080087308392_4571162027032051712_n.jpg


1, Keverted a T-72 és a T-72M harckocsit. A fenti sima T-72-es, elég lenne elismerned.

Mesterember-Harckocsiz-katona-mp4-snapshot-10-49-2021-09-17-22-20-15.jpg


2, Én azt írtam hogy a harckocsin amit a riporternek mutogatnak nincs ködgránát vető, és rátét páncél. Szerinted van?

Te csúsztatsz össze vissza, ami unalmas már.
:rolleyes:
 
  • Vicces
Reactions: fip7
W

Wilson

Guest
Orosz Arena-M aktív védelmi rendszer (APCS) T-72 és T-90 harckocsikhoz..

Kiderült néhány részlet az orosz aktív védelmi rendszer (KAZ) "Arena-M" rendszeréről, amelyet jelenleg tesztelnek, és amelyet az orosz T-72-es és T-90-es harckocsikra terveznek felszerelni.

A negyedik dokumentumfilmben, a Legyőzhetetlenek fegyverei. A mozsárágyúktól az Iszkanderig" című interjúban Vlagyimir Kharkin, a Gépgyártó Tervezőiroda (KBM) fejlesztési és korszerű tervezési osztályának vezetője nyilatkozott. Egy idézet Vladimir Kharkintól a KAZ-Arena-M-ről:

"A lőszert (KAZ) kilövik, és attól függően, hogy a célpont (rakéta) melyik irányból repül, abba az irányba fordul. Vannak speciális impulzus "motorok", amelyek lehetővé teszik, hogy a lőszert minimális idő alatt a célpont felé fordítsák. Egy lövedék (KAZ) ötszörösen fedi le a védelmi szektort, ez lehetővé tette a teljes körű védelmet és, hogy kiterjesszük a védelmi szektort a felülről érkező, például a Javelin és a Spike (gyakorlatilag lefedve) teljes támadási tartományára".

  • Első kép: T-72B3 harckocsi prototípusa a T09-06 Arena-M aktív védelmi rendszerrel, lőtéri teszteken (2019).
  • Második és harmadik kép: Pillanatképek a "Katonai elfogadás" című programból. Institute of Armoured Weapons and Equipment" a 38. Kutatóintézetről, amelyben felvételeket mutattak be a T-72B3-as és az Arena-M KAZ teszteléséről.


Миниатюра
Миниатюра
Миниатюра


Colonelcassad
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 195
113
Orosz Arena-M aktív védelmi rendszer (APCS) T-72 és T-90 harckocsikhoz..

Kiderült néhány részlet az orosz aktív védelmi rendszer (KAZ) "Arena-M" rendszeréről, amelyet jelenleg tesztelnek, és amelyet az orosz T-72-es és T-90-es harckocsikra terveznek felszerelni.

A negyedik dokumentumfilmben, a Legyőzhetetlenek fegyverei. A mozsárágyúktól az Iszkanderig" című interjúban Vlagyimir Kharkin, a Gépgyártó Tervezőiroda (KBM) fejlesztési és korszerű tervezési osztályának vezetője nyilatkozott. Egy idézet Vladimir Kharkintól a KAZ-Arena-M-ről:

"A lőszert (KAZ) kilövik, és attól függően, hogy a célpont (rakéta) melyik irányból repül, abba az irányba fordul. Vannak speciális impulzus "motorok", amelyek lehetővé teszik, hogy a lőszert minimális idő alatt a célpont felé fordítsák. Egy lövedék (KAZ) ötszörösen fedi le a védelmi szektort, ez lehetővé tette a teljes körű védelmet és, hogy kiterjesszük a védelmi szektort a felülről érkező, például a Javelin és a Spike (gyakorlatilag lefedve) teljes támadási tartományára".

  • Első kép: T-72B3 harckocsi prototípusa a T09-06 Arena-M aktív védelmi rendszerrel, lőtéri teszteken (2019).
  • Második és harmadik kép: Pillanatképek a "Katonai elfogadás" című programból. Institute of Armoured Weapons and Equipment" a 38. Kutatóintézetről, amelyben felvételeket mutattak be a T-72B3-as és az Arena-M KAZ teszteléséről.


Миниатюра
Миниатюра
Миниатюра


Colonelcassad
:)

 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 279
14 193
113
Lásd fentebb. Erre volt az, hogy az egy sima T-72M....


Itt nem az a probléma, hogy 2 különböző tankról beszéltünk. Ha nem az, hogy én elmondtam, hogy én látom a T-72A-t a videóban, erre ti rákontráztatok, hogy az T-72M.
Utána meg a T-80 topikban beszóltál, gorkamorkának, hogy az én szintemre süllyedt, meg ,hogy nem tudom megkülönböztetni a T-72-s típusokat.
Aztán amikor kiszedtem a videóból a konkrét képet, akkor már nem volt reakció. Most meg megy a maszatolás. ;)

De szerintem ezzel túltárgyaltuk a témát. Egyszerűen csak a "jegyzőkönyv" kedvéért szerettem volna futni pár kört ezzel a dologgal.
Csak, hogy akik visszaolvassák a topikot, értsék mi a helyzet ;)
Hidd el.
Mi akik csak csöndes szemlélőként olvassuk ezt a vitát, rendesen meg kell mozgassuk az agyunk, hogy ne veszítsük el a fonalat,és értsük a helyzetet. :D :rolleyes:
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 766
35 960
113
Mondjuk azt megnézném, hogy 3×100mm-es lappal mit kezdene.
Az jó kérdése - csatahajókon simán volt 300 mm-es páncél, ha nem is rétegezve, szóval lehet hpgy azon is átmenne. (Iowa-oszály övpáncélzata: 12.1 in (307 mm))
Egyébként, ha valamiért nem törné át egy harckocsi páncélját, akkor is szerintem biztos, hogy tönkre teszi. 1 tonnás lövedék az nagyon durva... :)
Normandiában volt, hogy az 56 tonnás Tiger I szó szerint fejre állt a hajóágyúk tüzétől.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 350
77 013
113
Az jó kérdése - csatahajókon simán volt 300 mm-es páncél, ha nem is rétegezve, szóval lehet hpgy azon is átmenne. (Iowa-oszály övpáncélzata: 12.1 in (307 mm))
Egyébként, ha valamiért nem törné át egy harckocsi páncélját, akkor is szerintem biztos, hogy tönkre teszi. 1 tonnás lövedék az nagyon durva... :)
Normandiában volt, hogy az 56 tonnás Tiger I szó szerint fejre állt a hajóágyúk tüzétől.
Nem biztos, hogy átütné. 3×100mm az erősebb mint 1×300 mm.
 
W

Wilson

Guest
Váratlanul felbukkant a T-72MP...


Ez a változat lett volna a T-72A (M) korszerűsítése a kelet-európai országok számára, amelyet a 90-es években fejlesztettek ki. A T-72MP főbb módosításai közé tartozott a 6TD motor és a SAVAN-15MP felszerelése a VS580 panorámás parancsnoki műszerekkel (Franciaország). A tank nemrégiben a KMDB egyik műhelyében volt, és a videón látható, hogy a korábbi konfigurációhoz képest a hátsó részen a lánctalp fölött jobbra egy VS580-as került beépítésre. A panoráma optikát és a géppuska tartóját eltávolították. A tankból egyetlen példány készült, és kiállításokon mutatták be, de megrendelés nem érkezett, annak ellenére, hogy a fő költség a francia S&W volt.


N. K. Rjazancsev emlékirataiból:

A Javier Salanával, a NATO képviselőjével való találkozó tanulságos volt számunkra, gyári munkások számára. Akkoriban már szó volt a volt szocialista országok NATO-csatlakozásáról. Jelentettük, hogy Lengyelországból, Bulgáriából, Romániából és a Cseh Köztársaságból harckocsizó személyzet érkezett hozzánk, és érdeklődtek a T-72-es harckocsi korszerűsítésének lehetősége iránt. Figyelembe véve, hogy ezekben az országokban sok ilyen harckocsi van, felajánlottuk nekik a szolgáltatásainkat.

Miután meghallgatott minket, Javier Salana azt mondta:

"Nem értek egyet az ilyen modernizációval. Ha azt mondták volna, hogy ennek a munkának az eredményeként például Angliában, Franciaországban, Németországban nő a munkahelyek száma, akkor elgondolkodtunk volna rajta. Önök a saját erőik által végrehajtott korszerűsítés lehetőségét mutatták be, így ez a munka nem érdekel minket.
Ez a vélemény hideg zuhany volt számunkra, mivel ellentmondott a tank gyártás saját országunkon belüli zártságáról szóló ideológiai alapjainknak.

Colonelcassad...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány