1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

9M730 Burevesztnyik

Diskurzus a(z) 'Ballisztikus és taktikai nukleáris, biológiai és v' témában - Phoenix által indítva @ 2018. augusztus 1..

 1. boki

  boki Well-Known Member

  Nem hinném, hogy blöff... A Burovesztnyiket közvetlenül az amerikai ABM szerződés felmondása (2001 december) kezdték fejleszteni. Az alap információk, ismeretek megvoltak( a SZU -ban fejlesztettek ilyen reaktorokat). Ez része az orosz asszimetrikus válasznak az amerikai globális rakétavédelmi rendszerre.(ugyanúgy a Poszeidon). Természtesen nem lesz ebből 1000 darab hadrendben.
   
  zsolti likes this.
 2. boki

  boki Well-Known Member

  Szovjet kis méretü nukleáris hajtómü RR-hez 1959-ből.

  [​IMG]
   
  fip7 and Nemerson like this.
 3. boki

  boki Well-Known Member

  Ha ezt a fegyvert bevetik már nem lesz kinek beperelni őket. :) Ez a fegyver az elrettentést szolgálja.
   
 4. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Szigorú magánvéleményem szerint az orosz és az amerikai fegyverlobbi összejátszásáról van szó. Már látom, hogy a Kongresszus előtt a vezérkari akárki ecseteli a borzalmas orosz fenyegetést és ez miatt még párszáz milliárd dollárt kér.... Azután vica verza..... Elvannak ezek. Nem vettétek észre, hogy ezek a hírek akkor kezdenek csöpögni, amikor valahol valamelyik programot meg akarják vágni?
   
  Luthero, endre and svajcibeka like this.
 5. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Ehhez az új cucchoz hogy is van ez a meghajtás? A torlóhajtóműben nem az a lényeg, hogy az "összenyomódott" levegőbe porlasztanak üzemanyagot? A nuki reaktor hogyan termel üzemanyagot?
   
 6. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Hőt termel, nem üzemanyagot.
  A kémiai égés, ami a tüzelőanyag az összesűrített levegővel keveredve következik be, amolyan szükséges rossz, abból a szempontból, hogy a tüzelőanyag relatíve hamar elfogy. A lényeg nem a tüzelőanyag, hanem az elégetéséből kinyerhető hő, legyen szó turbináról vagy torlósugárhajtóműről. A nukleáris turbina, illetve torlósugárhajtómű esetében egy nyitott reaktorból kiráamló radiokatív bomláshő adja meg a beszívott levegő (tehát a munkaközeg) belső energia emelkedését. Ez a belső energia növekmény alakul át mechanikai munkává a turbinán, illetve mind a két esetben a profilozott fúvócsövön (tolóerő).
   
  fishbed, endre, fip7 and 2 others like this.
 7. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Ja, csak pont azt az egy területet erősíti, amiben az oroszok konkrétan világelsők...
  Minek nekik még nagyobb elrettentés - a HH alatt is ez ment ("elpusztítunk benneteket xxx alkalommal") és hamar rájöttek, hogy csak belerokkannak.
  Onnantól, ami a szárazföldi/tengeri ICBM megléte és szinten tartása után el lett költve nuki hadviselésre, az konkrétan pazarlás (ahogy szerintem az USAF bombázóira is ugyanekkora baromság atomeszközöket tartani).
  Ez a fegyver egyszerűen szükségtelen, így sem kérsőjelezi meg senki az elrettentő képességüket. Kínától megérteném, de tőlük nem.
   
  endre likes this.
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ha meg akarod tartani a világelsőséget bármilyen területen, akkor nem árt folyamatosan fejleszteni, diverzifikálni a képességeket. Pont ezt láthatjuk.
   
  svajcibeka likes this.
 9. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  ????
  ABM rendszereket nem a semmiért korlátozák, pont, hogy az előny és védhetetlenség megmaradjon.
  Innentől minek is egy új fegyverrendszer, ha már van egy fajta (ICBM), ami ellen úgysem lehet tenni igazán semmit (és a nemzetközi szerződések is a védhetetlenségét segítik?)
   
  endre likes this.
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Mert nem bíznak egymásban a felek? Ki érti ezt...
   
 11. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Affene, bocs, te a zsolti vagy. Azt hittem valaki, aki ért a dolgokhoz.
  Tekintsd válaszomat tárgytalannak.
   
  zsolti likes this.
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Annak tekintem.
   
  papajoe likes this.
 13. senki

  senki Active Member

  Tudod ez akkor lényeges, ha az oroszok pl. az eszkimókra lövik ki, de úgy gondolják, hogy a TE házad felé kerüljön. Hidd el ki fogod bírni nevetés nélkül.
   
 14. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Egyértelmű. Van még egy pár ilyen fegyverrendszer a világon, amit ha kilőnek a környezeti terhelés érdekelne a legkevésbé, és azt is kibírnám nevetés nélkül. Pereljük be őket szerinted?
   
 15. senki

  senki Active Member

  Látom nem érted, biztosan én fogalmaztam rosszul. Nem a környezeti terhelésről beszélek, hanem a működése során kiszóródó sugárzó anyagokra. A környezetet sok fegyverrendszer terheli, hidd el tudom. Kezeltem is jó párat. Itt nem arról van szó, hogy kifolyik a rakéta oxidáló szere, és vagy 50 évig nem nő ott fű. Ez repülés közben mint egy piszkos bomba néhány ezer évig laghatatlanná tesz mindent.
  Szerintem ez egy blöff az oroszoktól. Elrettentő erőnek ott az ICBM. Robotrepülőgép kategóriában ott van pl a Kalibr. Több mindenre használható, lásd Szíria. Igaz, hogy még messze van a jelenleg alkalmazott nyugati eszközöktől.
   
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Honnan van ez az adat hogy ez repülés közben lakhatatlanná tesz mindent mint egy piszkos bomba, néhány ezer évig?
   
 17. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Valóban, jogos a felvetés, annál is inkább, mert a sugárzást kb olyan jól lehetne követni műholdakról, mint egy repülőnapon a szinezett kondenzcsíkot. Gondolom kitaláltak valamit erre.
   
 18. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  És a két felvetésnek mi köze egymáshoz? Csernobilt is jól lehetett követni műholdról, mégis beszennyezte a fél világot.
   
  fishbed and endre like this.
 19. emel

  emel Well-Known Member

  Te ilyen gyenge vagy földrajzból?!! Na akkor a megoldás: elő egy világtérképet, és könnyű lesz eldönteni hogy a fegyvert indító Oo. és bármelyik szóba jöhető potenciális célpont közül melyik nem rendelkezik sokezer km-es tengeri határokkal? Szóval a Burevesztnyik útvonala adott esetben: indítás Oo.- ban, kirepítik a tenger fölé majd berepül a tenger felől a célpont-ország légterébe és ott pusztít. A tenger fölötti légtér ugye jogilag nemzetközi légtér, bárki repülhet benne korlátozás és külön bejelentés nélkül ahogy manapság is teszik az orosz és kínai, de főleg az USA felderítő és bombázógépei is.
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezen felül komolyan gondolja bárki azt, hogy atomháború esetén a nagyhatalmak tiszteletben tartják ki országok szuverenitását? Vietnám nem atomháború volt és Vietnámal szomszédos országokat átjáróháznak használta tudtommal mindkét oldal...
   
  fishbed, Littlejohn and emel like this.

Ezen oldal megosztása