1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A II. világháború

Diskurzus a(z) 'Hadtörténelem' témában - joker által indítva @ 2015. június 22..

 1. beta

  beta Well-Known Member

  Az angoloknak az is kedvezett, hogyha ha túlélte a pilóta a gépvesztést, akkor beszállt egy másik gépbe. A németeknél ugyanez sokszor hadifogságot jelentett. A pilótát még nehezebb pótolni, mint a gépet.
   
  blitzkrieg likes this.
 2. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Az olaszok is csináltak ilyet 57 milis ágyúval.
   
 3. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Szerintem tiszta hülyeség volt a németek részéről.
  Hogyan könnyebb az egyezkedés?
  Ha az ellenség elveszít 300000 katonát (mellesleg 1940-ben kb. ez volt az egyedüli elérhető szárazföldi erő az angoloknak Európában) és a németek kezében meg ott van 300000 angol hadifogoly vagy ha az ellenségnek ennyivel több katonája van?
   
  antigonosz and jani22 like this.
 4. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Az ellenségnek még ott volt 1-1,5 millió katonája akik nem adtak fel és még le kellett őket győzni (franciák).

  A németek azert nem erőltették a Dunkerque-i katlan ‘menetből’ felszámolását, mert ez egyszeruen nem volt lehetséges.

  Ott volt kb félmillió ellenséges katona tömörült össze, rengeteg hadianyaggalx ráadásul jól védhető területen, és a németeknek is rendezni kellett a soraikat és a hadtápot, amit többnyire rég maguk mögött hagytak. Nem engedhették meg maguknak az ezzel járó nagy veszteséget, kulonosen a harckocsik terén hiszen voltak meg jelentős untákt francia erők délen, akiket még le kellett győzni.

  Az hogy egy-két-háromszázezer angol katona, akik egyébként a hátraarcon túl alig csináltak addig valamit, egy szál puskával esetleg hazamegy a francia hadjárat befejezése szempontjából nem számított, felszerelés híján egy jo darabig nem voltak úgysem bevethetőek.

  Azzal, hogy az evakuacio ilyen gyorsan és sikeresen megtörténhet alig pár nap alatt, sem a németek, de a szövetségesek sem számoltak. Az anyagi veszteségek és a fogságba esettek száma így is nagyon magas volt, a technikai KO az angolok ellen így is megvolt, meg lehetett adni a végső kegyelemdöfést a franciáknak akik hangsúlyozom, május végen még baromira nem adták meg magukat, és legfeljebb vert helyzetben harcoltak, de még nem voltak megverve.
   
 5. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  A németek még 1940-ben is hittek abban, hogy korlátozott háború lesz és az angolokkal békét fognak kötni.
  Csak azt nem értem, hogy miért hitt ebben? Ismerhette volna a történelmet, az angolok 300 éven keresztül MINDIG ügyeltek arra, hogy ne legyen a kontinensen egy domináns nagyhatalom sem.
  Szóval tudhatták volna, hogy nem lesz béke amíg az angolok is ki nem kapnak, ezért a legjobb az, ha az angolok minél gyengébbek lesznek a jövőben.
  A franciákat legyőzték volna akkor is, ha előbb Dunkerquet számolják fel. Addigra már nagyon legyengültek, hisz az ő seregük egy részét is bekerítették, plusz áttörtek rajtuk.
   
  jani22 and Littlejohn like this.
 6. Tudtommal később az angolok ez alapján fejlesztettek harckocsimotort.
   
 7. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Tudom, hogy nem esik szét, de olyan bizarr. A Ju 87-nek és az Il-2 gépeknek is volt nagyobb űrmerű gépágyút hordozó változatai.
   
 8. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Persze! Teljesen kivéreztették a Luftwaffét, ami előtte jelentős pofonokat kapott a lengyel, skandináv és nyugat-európai hadjáratban is (nem végzeteset, de nem tudta az ipar pótolni).

  Amúgy valóban a józan ész azt diktálta, hogy a britek békét kötnek. Így ugyanis a harcot megnyerték, de szerintem a valódi háborút elveszítették (már a britek).
  Az egész Antant és erőltetett flottaépítés (a század elejétől) is a gyarmatbirodalom fenntartásáról szólt. Ezt gyakorlatilag elveszítették a háborúval. Ezt a békével tudták volna megőrizni a világrenddel együtt.
   
  blitzkrieg likes this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 10. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Nem tudom elképzelni az angolok miért kötöttek volna békét. Kapásból egy szerződést sem tudnék mondani amit a németek betartottak! Joggal feltételezték a béke is addig áll amíg ez Hitler érdeke!
  A gyarmatokat meg inkább a korszellem miatt vesztették el (mint mindenki), a '60-as években már nem nagton volt gyomruk a tömegbe géppuskázni!
   
  gacsat likes this.
 11. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Az hogy eleg nyilvánvalóan vesztettek és nem tudjak befolyásolni a német hegemóniát pl. elég jó érv. 1941 elejére kiürült a kincstár, onnantól kezdve amerikai lélegeztetőgépen voltak.

  1935-ös angol-német flottaegyezmény, amiben az angolok a maguk részéről zárójelbe raktak a Versailles-i békét.

  Burmában azert volt tömegbe géppuskázás rendesen, megpróbálták, ahogy a franciák, de szerintem az, hogy gazdaságilag teljesen beleroppantak a háborúba és a gyarmatok is azt látták előtte, hogy a vörös képű fehéreket ugy verik Európában mint a kétfenekű dobot, valszeg szintén nem segített.
   
  blitzkrieg likes this.
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Én inkább azt gondolom,hogy az USA akinek nulla gyarmata volt kikényszerítette a gyarmatbirodalmak végét.Simán lőttek volna a tömegbe a britek vagy bárki efelől ne legye senkinek kétsége.
   
  ghostrider and blitzkrieg like this.
 13. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Igen, az atlanti chartába belekerült FDR nyomására egy olyan kitétel, hogy “a tengerek szabadsága”.

  Magyarán szabadkereskedelem a gyarmatokkal, amit az USA ki is erőszakolt az ENSZ-en keresztül... ugy hogy a gyarmatbirodalmak
  saját gazdasága a háború után finoman szólva nem volt versenyképes.
   
  blitzkrieg likes this.
 14. imike

  imike Well-Known Member

  https://444.hu/2013/06/06/az-elnyomo-britek-20-millio-fontot-fizetnek-a-kenyaiaknak
  Winston Churchill angol miniszterelnök 1952-ben rendkívüli állapotot hirdetett ki Kenyában, és offenzívát indított a Mau Mau felkelői ellen. 1956-ig 11 ezer kenyait öltek meg. A kenyai emberjogi bizottság adatai szerint az 50-es években a britek 90 ezer kenyait végeztek ki, kínoztak vagy csonkítottak meg. A fogolytáborokban 160 ezer embert tartottak fogva gyalázatos körülmények között.
   
  blitzkrieg and Kurfürst like this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Khöm...
  Attól, mert nem annak hívták őket a Fülöp-szigetek az kvázi az volt. Kuba is nagyon közeli állapotban volt ahhoz de facto, bár de jure nem. A nem állás státusztban levő mai területek is kb. annak voltak tekinthetőek, ezek integrációja mai napig nem teljes, de erős lenne gyarmatoknak hívni azokat, de anno kb. úgy voltak kezelve. Pl. Guam.

  Ez nem értem, hogy hogyan jön ahhoz a témához, hogy a németek annektálták a Raja-Vesztfáliát, ami nyílt és egyoldalú megértése volt tudtommal a békeszerződésnek. A Flottaegyezmény nem volt az.
   
 16. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Nem sértette meg? A V béke kimondta hogy a németeknek nem lehet flottájuk, nehány 10 e tonna körüli, korlátozott képességű, akkori viszonyok között kb partvédelmi monitor hajón kívül. Tengeralattjáró meg nuku.

  Ehhez kepest az angolok 1935-ben a kiegyezés érdekében csinaltak egy külön dealt a németekkel, ami kb csak az osszmennyiséget korlátozta es Versailles zárójelbe tette, a franciák meg őrjöngtek..
   
  blitzkrieg likes this.
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  A Fülöp-szigetek nem és Kuba sem de a többi az azt hiszem külterület státuszban volt,az első kettővel pedig bárki korlátozás nélkül keresledhetett ami pényegi különbség a gyarmathoz képest ahol ugye nagyon zárt volt elvben és gyakorlatban is a kereskedelem.
   
 18. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Hát nem tudom miről beszélsz, az angliai csatában kivérzett a Luftwaffe, hogyne. A Barbarossának már egy kivéreztetett, önmaga árnyéka Luftwaffe indult neki. :) A német ipar pedig nem tudta pótolni soha a '40-ben elvesztett gépeket. :)
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem árnyéka, de a LW harcértéke több tényezőt tekintve is bizony az 1940 nyári szint alatt volt.

  Emoticon használata helyett esetleg megnézhetnéd a gépállomány eloszlását is. Nem értem, hogy miért nem lehet forrásokból dolgozni flémelés helyett...

  Ezekben sanszosan vannak számok, de a Google használata sem tiltott.
  https://www.youtube.com/channel/UCK09g6gYGMvU-0x1VCF1hgA/search?query=barbarossa


  Alsó hangon cirka több száz vadászgép pilóta veszett oda, mert a harci veszteség volt annyi és a többsége fogságba esett. Ászok is szép számmal.
  https://www.alternatewars.com/WW2/Seelowe/BOB_LW_Losses.htm

  Még számok diagramokon.
  https://www.ibiblio.org/hyperwar/AAF/AAF-Luftwaffe/AAF-Luftwaffe-2.html

  Összevetve későbbi időszakkal.
  https://www.ibiblio.org/hyperwar/AAF/AAF-Luftwaffe/AAF-Luftwaffe-5.html

  [​IMG]
   
  Hegylakó, blitzkrieg and HAndrás like this.
 20. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  A muncheni egyezmény felrúgása után a békére kevés esély volt. Hollandia, Dánia semlegessège is garantálva volt, be is tartották amíg úgy jòtt ki a lépés.
  A gyarmatok döntő többsége az 50es évek végén, a 60as évek elejèn függetlenedett, ez max a világháború kései hatàsa.
   

Ezen oldal megosztása