1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A II. világháború

Diskurzus a(z) 'Hadtörténelem' témában - joker által indítva @ 2015. június 22..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem értelek.
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Miben nem a Sherman lett?Max annyiban,hogy nem elöl van a váltó.
   
 3. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  [​IMG]

  Hát, ha azt nézem hogy melyik volt a harckocsi fejlődést leginkább befolyásoló III. Vhs harckocsi, akkor elég egyértemű a három legfontosabb típus (Pz III, T-34, Panther).

  A Panzer III viszont mindent visz, hiszen a német hk. fejlesztés megállt a háború után, viszont a két nagy blokk alap harckocsijainak alapjait (T44, M26) erősen a Pz III hatása alatt csinálták (torziós felfüggesztés, küzdőtér elrendezés).

  T34-nél előremutató volt a páncéltest alakja és a dízel üzem. A Panther pedig egyszerűen szintet lépett azzal, hogy gyakorlatilag az első MBT.
   
  ogretankHU and Bleroka like this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezt a fentiek fényében...?
   
 5. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  A Panther koncepciója gyakorlatilag az MBT koncepciója, elsőként egyesítette magában sikeresen a nehéz és közepes harckocsik tulajdonságait.
   
  ogretankHU likes this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Milyen érv alapján erős a T-34 páncélja?Minden német eszköz amibe minimum L-43-as 75mm-es löveg került nagy távolságból keps volt kilőni.Vagy azért erős mert erősebb mint a Pz.IV péncélja?
  Igazság szerint gyakorlati értelemben(védettség szempontjából)teljesen mind1,hogy Sherman,Pz.IV vagy T-34, mert mind a három gyakorlatilag papír tank volt.Papíron persze számolgathatjuk a millimétereket meg a szögeket de gyakorlatban ez nem osztott és nem szorzott semmit.
   
 7. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Szerintem kevered a Tiger I-el, ott volt a toronykiemelős móka, nem véletlenül követte a Tiger II inkább a Panther megoldását.

  A Panther esetében nekem úgy tűnik, elég volt a vezető és a rádiós-géppuskás feletti páncéllemezt leszerelni, és ki lehetett emelni az egész váltóművet, a tornyot elég volt elforgatni oldalra. Persze a napi karbantartáshoz ez nem kellett, hiszen minden oldalról jól hozzáfértél.

  [​IMG]

  Tény, hogy a Panther gyenge pontja volt és maradt az átvitel, ezen nincs vita.

  Magyarán minimális a különbség a Pantherral szemben, ott felül elemeled ki az átvitelt, a Shermannél meg elől. Szétbontani meg mindenhol szét kell, különben ahogy húzod ki jön a motor és a kardántengely is. ;) Olyan szempontból viszont rossz a Sherman megoldás, hogy a homlokpácélon egy gyenge pontot eredményez, ahol összekapcsolódnak a páncéllemezek.

  Fenéket. Ha megnézel pl. magyarországi szovjet és német harckocsi harckészség jelentéseket, igazából az jön le, hogy mindkét oldal folyamatosan le van gatyásodva páncélos technika terén, a meglévő állomány eleve sokkal kisebb, mint a papíron hadrend szerint kellene, és abból is jó ha a fele, harmada bevetésre kész egy adott napon, max. a szovjeteknek általában 2x annyi harckocsija van. Nagy részük folyamatosan javítás alatt állnak a műszaki problémák és harci sérülések miatt, csak néhány tucat harckocsi harcol naponta egy adott frontszakaszon.
   
  aquarell, ogretankHU and Ooorky like this.
 8. Redgreg

  Redgreg Well-Known Member

  Na jó, nem fogok mindenre idézgetősen válaszolni. Szóval bocsánat, hogy a mindenben is felsőbbrendű német technológia ellen mertem szót emelni. Tudom, hogy a nyugatit is verte mindenben, hát még az elavult oroszt.
  És véletlenül sem mondható ki, hogy a T-34 és az M4 is messze előremutatóbb, még az agyonajnározott phanternél is. Igen mindkettő. A T-34 a páncélelrendezés, felfüggesztés, mozgékonyság, diesel motor, öntött torony relációkban, az M4 a toronyforgatás, szervizelhetőség, (bár ebben a 34es is verte a német ellenfeleit) túlélhetőség szempontjából. (A tommy kukta am onnan jött, h találat esetén az M4ek kb 60%a kigyulladt. Ez nyilván nem tesz jót a túlélőképességnek, de azért nem ez a fő szempont. Am a T34 se volt rossz ebből a szempontból,a fő különbség ott volt, h hol van az átütés. Ebbe nem megyek most bele)
  Igen, a német nehézharckocsik félelmetes harcértéküek voltak (a Pz V.öt is idevéve) pár aprósággal. A Panther harci hatósugara valahol a szörnyű és a borzalmas között mozgott, a megbízhatósága a lesújtó szintet is csak alulról karcolta, a szervizelhetősége valahol a bányászbéka popójánál volt, fogyasztása egy ágyunaszáde, a terepjáró képessége meg katasztrófális. (Tigris sorrendben: borzalmas és katasztrófalis, nevetséges, ugyanaz, csak létrával, egy kisebb fregatt, egy szóval exkrementális, királytigris ennek a köbe) Mindent elmond ezek használhatóságáról, hogy az őszi köd az üzemanyaghiányba fulladt bele, a tavaszi ébredés meg a sárba...
  Ja igen, és a ruszkiknak amúgy volt ugyanolyan erejű benzinmotorja pl a BT 7ben, sőt bár most nem találok rá forrást, de még erősebb is.
  Szóval tényleg, tök jó, hogy tigris, csak azért mert a Virbius Unit osztály ha csatába keveredett volna egy II. Vhs rombolóval lazán győz még nem lesz fejlettebb. (Torpedó nélkül értve a csatát, mert ugye olyan a szfi harcban nincs)
   
  aquarell and ogretankHU like this.
 9. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Forrás..? Persze a vélemény szabad.

  BT szériában egy Mikulin M 17 benzines repülőgépmotor volt, ami az 1926-os BMW VI repülőgépmotor orosz licence. Az oroszok 50 000 dollárt fizettek a motor licencéért és minden legyártott motor árának 7,5%-át.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez tök jó de mire is alapozol?Mert leírsz sok minden épp csak konkrétumokkal nem támasztod alá.
   
 11. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Sherman átvitel csere.

  [​IMG]

  Azért ez sem egy egyszerű történet, túl azon hogy nyilván itt is szét kell kapcsolni a hajtást, de mivel az egész egybe van építve, a lánctalpakat is le kell szedni (majd vissza kell rakni) mindkét oldalon.
   
  Hegylakó likes this.
 12. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Tommy cooker továbbra is egy angol szleng volt, semmi köze az amerikaiakhoz (nálunk gulyáságyú néven ismerik).
  Használata kilőtt páncélosokra a háború korai éveiben terjedt el a rengeteg kiégett Matilda miatt.
   
 13. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Sztem sokat WoT-ozott, asszem ott lehet vmi 750 lóerős motort belerakni.
   
  Kurfürst likes this.
 14. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Flak (1944)
  Ismertetőfilm a német légvédelemről.
   
  molnibalage likes this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az piszok jó anyag. És megmagyarázza azt is, hogy miért lett a SAM az úr az 50-es évektől.
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 17. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Redgrednek igazat kell adjak. Minden ujabb forrâs kiemeli a Tigris és a Párduc gyenge pontjait, gyerekbetegségeit. Lâsd Münster Panzermuseum videóit. A német technika mitoszât nem a németek, hanem az angolszászok táplâlták, hogy mutassák, milyen fèlelmetes ellenséget gyöztek le, igy növelve saját teljesitményüket. A Tigris és Pârduc leggyengébb pontja persze az volt, hogy nem volt belölük négyszer annyi.
  Mellékesen a németek mondják, hogy a Tigris talajnyomâsa túl nagy volt a túlsulyamiatt és praktikusan ajânlatos volt vele az úton maradni lehetöleg. Terepjârókèpességet erösen korlâtozta az alulmotorozottsága is, az eröátvitelröl nem is beszèlve. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Tigris a 30-as évek tervein alapult,( ez látszik a formájân is...) koncepciójâban elavult volt, mire a harctèrre került. Az az 1350 db nem osztott, szorzott. A Pârduc pedig a " szar " T-34-es koncrpciójân alapult, csak jó német módra túlkomplikálták. És kb 6000 belöle szintèn nem volt eleg.
  Akit èrdekel, hogy miért volt a Shermann egy nagyon jó harckocsi,az nézze meg Chieftain videóit ezzel kapcsolatban.
  Egy harckocsi hatékonysága kb 50% a technika és 50% a jól kikèpzet személyzet és a harckocsi jó harctéri alkalmazâsa.Ez magyarâzza. Lâsd Izrael kontra arabok....
   
  Redgreg likes this.
 18. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Sherman ágyú "teszt":

   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 20. ferenc

  ferenc New Member




  M4 Sherman tüzelés, 6. perctől szuperlátványosan
   
  blitzkrieg and Kurfürst like this.

Ezen oldal megosztása