1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Karc Fm Paláver, egy szeptember közepi nem nagy nyilvánosságot kapott Maróth interjú.
  Szerencsére az interjú rögtön az elején van, igy gyengébb idegzetűeknek nem kell végighallgatni a betelefonálós műsort.

  Viszont az interjú több mint reménykeltő!!!!
  Mit mondott és mire utalt!!!
  • Ez a legjelentósebb beruhazás, amit eddig bejelentettünk.
  • Önálló Uniós védelmi képesség kialakítása a cél, az EU-s országokat (főleg a keletieket) közös technológiai alapra hozni.
  • Mára a döntéseinket figyelik más országok is, míg korábban nem számítottunk.
  • Lynx ügyben több ország katonai vezetésével egyeztettünk. A sorozatgyártás hiánya több kétséget ébresztett, de mi bevállaltuk ezt a rizikót.
  • A magyar bejelentés óta több ország elindított tárgyalásokat a Lynxről. (megadtuk a kezdő lökést. :))
  • Idén még lesz hasonló bejelentés! :hadonaszos::hadonaszos:
  • A titkolózás oka, hogy a tárgyalásokon a piaci pozícióinkat, ne rontsuk. Eddig így sikerült gyorsan dönteni, ez a beszerzési taktika továbbra is így marad.
   
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A nehéz dandár kritériuma: láncos gyalogsági harcjármű ÉS harckocsik megléte egy dandárban.
  Tehát egy tisztán láncos gyalogsági dandár harckocsik nélkül is közepes (ha pl. ebben a pillanatban minden BTR-t Lynxre cserélnénk Debrecenben - ohne harckocsi), meg ha kerekes gyalogsági járművek mellé beteszel minimum 1 zl.-nyi harckocsit (Tata jelenleg).
   
 3. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Mégis miért ne? Az amcsikat speciel soha nem vezérelte semmiféle valós erkölcsi érzék, ebből a szempontból olyanok mint az orkok. Le sem szarnák mit okozna egy ilyen kilövése, mert jó eséllyel úgysem náluk történne, amikor meg igen, akkor kezdődne csak el a szokásos hülyegyerek hisztijük.
   
  borisz likes this.
 4. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Meg is válaszoltad. Nem vagyok amcsi!
  Nem szeretném, ha az utcánkban kilőnének egy ilyet.
   
  Pogány likes this.
 5. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Ha nekik lesz, minden nagynak lesz és a következő generáció htka fórumozó ilyet akar majd a seregnek. :D Ha logikusak akarnánk lenni, akkor a mostani szarokat is jól fel kellene robbantani az összes gyártó, lobbizó, hatalmaskodó faszkalappal együtt, akik elbasszák a világunkat meg az életünket ezekkel. Szóval attól függően, hogy meddig húzzuk ki, haladunk egyre jobban majd a 40k világa felé. És ha a világ arra megy, a seregnek is arra kell majd különben hátrányba kerül.
   
  krisss likes this.
 6. dkes

  dkes Well-Known Member

  Dehogy pörgök én rá semmire ... :) Igen, egy 30 kW -os lézeres rendszernek lehet célplatformja - hajó, ha nem jó. Úgy egyébként, ha eljut odáig a technika akkor akár rózsaszínű csillámpónira is rárakhatják ...

  Persze 3-4 db 3-4 50-100-300kW-os lézer Paks mellé működhetne. Azonban egy-két ilyen eszköz simán beleférhet egy AGV/35 mm -es gépágyúk/rakétás/radar- és egyéb érzékelős rendszerbe. Gondoljunk bele - 300 kW is kb. 400 lóerő. OK, ehhez már húzni kellene maga után egy aggregátor -t is, de az említett kisebbekhez már nem feltétlenül, ha elég az alapplatform.

  Ugyanakkor még ezek a 100 kW körüli rendszerek sem feltétlenül az a kategória amit kvázi csak Paks mellé lehetne tenni. Ez azért nem egy Duga–2 (20-40 MW között) vagy Ljubecs–1 (8 MW) amiket érdemes volt Pripjaty környékére rakni ...

  Ugyanakkor tény, hogy a lézer hatótávja és, hogy mi ellen jó illetve mennyi idő alatt végez egy célponttal az nagyon teljesítményfüggő (meg persze radar/szenzorfüggő is). Kombinálva gépágyúk/rakétás komponensekkel azért hatékony lehetne belátható időn belül. A kombinálás úgy is tudna működni, hogy ahogy írtam a lézer "csak vakít" (távolabbról és kisebb teljesítménnyel, mint ahogy megsemmisíteni lenne képes) és a "minden mással" szedem le amikor azok hatótávjába érne ...

  Az "5-10 percenként 1 célpontot szed le" nyilvánvalóan nem jó megoldás - a töredék idő alatt agyoncsapná az a dolog ami ellen kellene védenie. Mondjuk egy 30 kW -os rendszer mostani állapotában 1 km -ről 4 másodperc alatt leszed 5 db 82 mm -es aknát a levegőből (ezt a gyakorlatban tudja - nem elméleti - és ebben benne van, hogy a torony 70°/s sebességgel rá is kell fordulnia a célra. Nyilván nem 180/360° -okat fordult minden lövés előtt, de ...). Ez megfelelő? Nem. Ezért fejlesztik.

  Persze kelleni fog, hogy olcsóbb legyen, meg legyen megrendelés (van ahová jelenlegi állapotában is jó részfeladatokra). Nyilván kellenének a nagyobb teljesítményű variánsok is. Ugyanakkor a világ az irányított energiafegyverek irányában halad. Elég sok mindennel kísérletezgetnek mostanában. Amennyire jól emlékszem ez a 6. generációs vadászbombázóknál is szempont lesz, de persze gondolhatunk nagyobbacska drónokra miegyebekre. A kérdés az lehet, hogy a jövő technikájában mennyire akarunk résztvenni (akár ettől a HEL -től függetlenül). Valószínűleg lenne benne zseton. Ugye aki kimarad - az lemarad ...
   
  blogen likes this.
 7. blogen

  blogen Well-Known Member

  Igen, én is azt írtam, hogy a csapatlégvédelmi lézerágyú egy teljesen reális elképzelés. Szerintem most így kellene kinéznie a magyar légvédelemnek:

  Objektumvédelem:
  - mrad/shorad NASAMS üteg területvédelemre
  [​IMG]

  - shorad MANTIS +HEL +MISTRAL vegyes üteg pontvédelemre (repülőtereink alapvetően)
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  vshorad STINGER manpads:
  [​IMG]

  +drón elleni elektronikai harceszköz:
  [​IMG]
   
  SilvioD and dkes like this.
 8. blogen

  blogen Well-Known Member

  Csapatlégvédelem:
  - mrad/shorad NASAMS mobil üteg:
  [​IMG]

  - shorad SKYRANGER +HEL +MISTRAL vegyes mobil üteg:
  [​IMG]


  [​IMG]
  [​IMG]

  vshorad STINGER manpads:
  [​IMG]

  +drón elleni mobil harceszközök:
  [​IMG]

  A szükséges járművek és felépítmények:
  -KF41, BOXER és Ejder Yalcin bázisjárművek
  - KF41 és BOXER NASAMS, SKYRANGER HEL és MISTRAL modulok
  - Ejder Yalcin MISTRAL hordozó és EW változatok
   
  SilvioD, Pogány and dkes like this.
 9. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Tegnap este számolgattam a dandárok lehetséges létszámát német példák alapján.
  A nehézdandár ~4750 (1 hk zlj, 2 gl IFV zlj, 1 felderítő zlj, 1 tüzérosztály, támogató zlj, műszaki zlj, törzsszázad) a közepes ~5000 fő (3 gl APC zlj, 1 felderítő zlj, 1 tüzérosztály, támogató zlj, műszaki zlj, törzsszázad). Vegyük azt, hogy +/- 10% az eltérés. Ebből azért kiviláglik, hogy 1 nehéz + 1 közepes dd ~ 10.000 fő. Ezt a jelenlegi létszámkeretből (~28.000) még egy dandárral megnövelni lehetetlenség. Akkor van rá esély, ha az egyszer már a köztudatba bedobott ~37.500 létszámot elérjük.
  Az általam korábban álmodott 4 (2+2) dandáros (+ 1 könnyű) felállás így nem igazán reális:(
   
  SilvioD, HAndrás and Pogány like this.
 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  Fölösleges számolgatnod a német mintát, mert megmaradunk a sajátunknál. A magyar minta így néz ki hozzávetőleg:

  Nehézdandár:
  1xharckocsi zászlóalj: 44xMBT
  - zászlóalj: 44xMBT (42+1xpk és 1xpkh)
  -- század: 14xMBT (12+1xpk és 1xpkh)
  --- szakasz: 4xMBT (3+1xpk)
  ---- raj: 1xMBT

  3xgépesített lövész zászlóalj: 50-55xIFV/APC bázisjármű (moduláris ugye, ezt mindig ugyanaz lesz)
  - zászlóalj: 40xIFV (39+1xpk)
  -- század: 13xIFV (12+1xpk)
  --- szakasz: 4xIFV (3+1xpk)
  ---- raj: 1xIFV
  +8xSPM (+2xtüzérségi bemérő), +xBüffel, 3-5xMEDEVAC

  1-2xtüzérosztály felépítése: 24xSPH/ATGM hordozó
  - osztály: 24xSPH
  -- üteg: 8xSPH
  --- tűzszakasz: 4xSPH
  ---- lövegraj: 1xSPH
  +tüzérségi bemérő, tüzérségi radar

  Kell még a nehézdandárba: 14xpáncélosfelderítő, parancsnoki jármű, csapatlégvédelmi járművek (rakéta, gépágyú, radarhordozó).
   
  SilvioD likes this.
 11. dkes

  dkes Well-Known Member

  A matek ott rossz, hogy az emlegetett létszámkeretből jelenleg 7.000 fő az operatív állomány. Ugye nem a minisztériumi dolgozók meg a Honvédkórházból a dokik/ápolók/adminisztrátorok fognak a műveleti főerőkben harcászkodni.

  Úgyhogy még amennyiben a feltöltöttséget alapul is vesszük, akkor is jelentősen növelni lenne szükséges az operatív állomány létszámát - ui. különösen a kezdeti szakaszban érdemesebb lenne magasabb feltöltöttséggel üzemelni, hogy pl. a modern technikát üzemeltetni képes tartalékos állomány is értelmezhető időn belül meglegyen ...

  És nagyjából ezzel pontot is tettünk pl. az olyan kérdésekre is, hogy mire cseréljük a jelenlegi 500-550 db BTR -t (ezt korábban vesézgettük már részleteiben). Nagyjából Lynx (visszajön az IFV kategória) és itt-ott kebabos kocsikkal egyebekkel és kb. ennyi ...
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem jó!Már írtuk párazor,hogy miért nem.
   
  fedett_mókus likes this.
 13. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Egyrészt én még számoltam a tüzérosztályokban + 8 MLRS-t, másrészt szerintem a felépítés is nagyon hasonló. Így nekem, laikusnak jó kiindulási pont a becsléshez. Az a nagyságrendet ugyanis nem befolyásolja, hogy +/- 10 %-kal eltérnek a valós számok. A te általad közölt (vélt) felépítés is csak hozzávetőleges és elnagyolt, de ha elkezdenéd kiszámolni, a tűréshatáron belül szerintem ugyanilyen számokat kapnál.
   
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  Hagyd a dezinformációt, ez a legutolsó feltöltött vagy jelenlegi létező felállás a harckocsi és gépesített lövészzászlóaljaknál. Szóval nemhogy jó, hanem ez a valóság. Kezdem azt gondolni, hogy parancsba kaptátok, hogy direkt hülyeségeket írogassatok, ha valaki véletlenül leírná mi a helyzet szervezeti fronton, vagy egyáltalán csak kíváncsi lenne rá! Nehéz komolyanvenni a beszólásaidat, ha pár hét különbséggel teljesen ellentétes dolgokat írsz ugyanarról, amiről adott esetben pár hete pont te írtad meg a frankót!
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Biztos,hogy nem ez az.De leírtuk párszor.De hallgatom az ellentetes dolgokat!
   
  fedett_mókus likes this.
 16. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Álljon meg a menet, töke van a menyasszonynak! Én nem ismerem az MH állománytábláját és feltöltöttségét. Ezért feltételezem, hogy cakkumpakk 28.000 beosztás van (ez a keret), és mindegyiket feltöltötték. Ez az elméleti megközelítés. A valóság biztos más, de egy 0. terv mindenképpen kell, ahonnan el lehet indulni, és lehet pofozgatni.
   
  Pogány likes this.
 17. blogen

  blogen Well-Known Member

  Soha nem írtál le te semmit, úgyhogy most karácsony lesz az összes hozzászólónak, mert légyszíves írd le a tőmondatos beszólás helyett!

  Tehát akkor harckocsi és gépesített lövészzászlóalj felépítése a magyar Honvédségben! Olyan egyszerűen és tömören mint én tettem, segítek is, megadom a kitöltendő szöveget!

  Nehézdandár:
  ...xharckocsi zászlóalj: ...xMBT
  - zászlóalj: ...xMBT (összesen ...xMBT +zászlóaljtörzs ...xMBT)
  -- század: ...xMBT (összesen ...xMBT +századtörzs ...xMBT)
  --- szakasz: ...xMBT (összesen ...xMBT +szakaszparancsnoki ...xMBT)
  ---- raj: 1xMBT
  +...x műszaki jármű

  ...xgépesített lövész zászlóalj: ...xIFV/APC bázisjármű (moduláris ugye, ezt mindig ugyanaz lesz)
  - zászlóalj: ...xIFV (összesen ...xMBT +zászlóaljtörzs ...xMBT)
  -- század: ...xIFV (összesen ...xMBT +századtörzs ...xMBT)
  --- szakasz: ...xIFV (összesen ...xMBT +szakaszparancsnoki ...xMBT)
  ---- raj: 1xIFV
  +...xSPM (+...xtüzérségi bemérő)
  +...x műszaki jármű (Tatán Büffel ugye)
  +...xMEDEVAC

  ...xtüzérosztály felépítése: ...xSPH vagy ATGM hordozó
  - osztály: ...xSPH
  -- üteg: ...xSPH
  --- tűzszakasz: ...xSPH
  ---- lövegraj: .,.xSPH
  +...x tüzérségi bemérő
  +...x tüzérségi radar

  Kell még a nehézdandárba:
  ...x parancsnoki jármű (dandártörzs)
  ...x páncélosfelderítő
  ...x csapatlégvédelmi járművek (rakéta, gépágyú, radarhordozó)

  Ha valahol eltérne a struktúra, akkor írd át nyugodtan. Na hajrá, szerintem mindenki kivétel nélkül kíváncsi, hogy milyen az, amikor kijelentesz valamit és nem csak annyit írsz, hogy: "már leírtuk párszor, hogy nem", mert ideje, hogy ne csak azt írd le, hogy "nem", hanem azt is, hogy micsoda! Semmi titok nincs benne, részleteiben és egészében is számos helyen közzé van téve a szervezeti felépítés szóval tegyél itteni részvételed kapcsán először egy határozott kijelentést! Hiszen "nem"-et csak akkor lehet mondani, ha tudod mihez képest nem!

  Szóval, akkor TÁDÁÁÁMMM, tied a pálya! :hadonaszos:
   
  SilvioD likes this.
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Most tényleg keressem vissza,hogy hányszor le lett írva,hogy van a szazadnak tamogató szakasza csak azért mert keptelen vagy megjegyezni vagy nem is akarod?

  Téged erdekel ez,miért én vegezzem el a házifeladatot?De azt is leírtuk,hogy ne tényként közöld az elképzeléseid mert csak félrevezetsz vele egy halom embert.
   
  fedett_mókus likes this.
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Mintha létrehoztatok volna már ennek a témának egyszer egy külön topikot is...
  Vagy rosszul emlékszem és minden topikban van már egy ilyen rész? :rolleyes:
   
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ne, írd le keresgélés helyett, hogy néz ki az a támogató szakasz! Hadd segítsek:

  +támogató szakasz (...xSPM, ...xATGM)

  Menni fog ez neked! ;)
   

Ezen oldal megosztása