Egy érdekes cikk a honvédség leendő páncéltörő eszközéről:
https://jogalappal.hu/javelin-vagy-carl-gustav/
Említést tesznek benne a Metisz-M indítóállványok mennyiségéről is, én kettővel kevesebbről tudtam
"Vitán felül mindkét termék alkalmas a kormányrendeletben megjelölt “páncéltörő feladatok” ellátására, bár a két eszköz működése már a koncepció szintjén is teljesen eltérő. Talán a többcélúság tekintetében a Carl Gustaf recoilless rifle jobban teljesít, míg a páncélozott járművek leküzdését jelentő “alapfeladatban” a Javelin jeleskedik. A két fegyverrendszert épp ezért általában egymás mellett, és nem egymás helyett rendszeresítik, többek között például az Egyesült Államok egyes
katonai egységei is."
Egymás helyett elég nehezen is lehetne, mivel nem igazán alternatívái egymásnak. A két eszköz úgy aránylik egymáshoz, mint az SzKSz karabély az M82-eshez ár, célleküzdési távolság, találati valószínűség, tömeg, páncélátütési képesség tekintetében. Ja, Javelinnel lehet zárt térből, pl. szobából is lőni, CG-vel meg nem túl szerencsés ilyesmivel próbálkozni tudtommal.
Akkor gyártsunk licencben Patriat.
Ennek örülnék a legjobban. Ha a horvátoknak, szlovéneknek megy, akkor nekünk is menne. Ééééés a Patria úszóképes is!
Kellene árajánlatot kérni a Namerre. Szereintem olcsóbb lenne mint a Puma és a legmodernebb védettséget adja. Ráadásul Izrael olyan ország lehet beszerzés szempontjából, mint aminek Svédországot szántuk: nem kötődik annyira a nagyhatalmakhoz, hogy kiszolgáltatottak legyünk, viszont kell neki az üzleti partner annyira, hogy bármikor szállítson. Ez Svédországra már nem igaz, de Izraelre akkor is igaz marad, ha nálunk már roston sütik a migránsokat! +bizonyos szempontból olyan lesz, mintha az USA-tól vásárolnánk az ottani izraeli befolyás miatt. Tehát nem lesz hiszti mint a Gripen idején volt.
Namer is jó ötlet. Igazából szerintem kéne mind gumikerekes, mind lánctalpas APC/IFV, mivel mindkét koncepciónak megvannak a maga jelentős előnyei (gumikerekesnek a közúton nagyobb sebesség, kisebb karbantartásigény, jobb aknaállóság, lánctalpasnak meg a jobb terhelhetőség-nagyobb lehetséges tömeg, vagyis komolyabb páncélzat-fegyverzet és a jelentősen jobb terepjáróképesség). És legalább az egyik (esélyesebben a gumikerekes) úszóképes legyen. Csak az arány a kérdéses. Úgy vélem, hogy gumikerekesből kéne több, mert jellemzően azért ezek is az utakon fognak közlekedni. Talán kétharmad-egyharmad?