Elnézést a meglátásaimhoz de néhány dolgot felvetnék:
A Honvédség fejlesztésénél az kellene lenni az egyik szempontnak, hogy ne visszafejlesztés legyen! Mert inkább annak tűnik!
A szolnoki összevont alakulat ezek szerint már nem gyakrolja a volt 88-as Könnyű Vegyes feladatait? (Gyorsreagálás, stb.) Vagyis e képesség is megszűnt! Van viszont nyomrögzítés....
A felderítéshez meg az a gond Humveek-kel hogy , pont a laktanya széléig tudnak eljutni élesben mert a Tisza parton az megáll és meg kel várnia, míg valaki pontonhidat épít neki, vagy átviszi -ha a hidak esetleg leamortizálódnak. Aztán a fegyverzete hatalmas visszalépés. A BTR 80A-hoz. Ami ugyebár simán átussza a Tiszát és hasonló APC-k ellen alkalmas. Remélem nem fosztották meg az alakulatot a BTR-jeiktől! A VBL Panther kellene nekik Spike-vel! Úszik , páncélos, könnyű, elviszi a Spartan, An-26 is és erős pctörő + géppuska fegyverzete van. Felderítéshez ideális. A katonáink már használták külföldön -talán kölcsönben úgy tudom.
Az MRZR 4 Polaris beszerzéshez annyit, hogy ha már a Magyar ipart akarnák támogatni akkor miért nem a Szöcskét rendszeresítik? Ha már elavult a motorja bele lehetne rakni valamelyik itthoni nagy cég helyben gyártott motorját. És úgy tudom a 3 elkészült példány egyikére applikáltak pctörő rakétát is. Másikkal meg indultak a autocross versenyeken. -Azzal lehet ugratni de a Polárisban nem vagyok biztos. Meg a Mi-8 ba is belefér az is. A Polaris inkább bulinak tűnik az ott szolgálóknak! Nyílván többen jelentkeznek majd oda katonának!
A TEK-nek már rég Komondorokkal kéne járkálnia! Külföldön inkább olyanokkal parádéznak a különleges rendőrők, és még a lőfegyvernek is ellenáll. A páncéltörő képesség akkor modernizálódna, ha Javelin, vagy Spike mert ha csak CGustav akkor az nem páncéltörő fejlesztés! Az egy HSN -löveg, inkább támogató fegyver, lövészárkok , épületek ellen. A max. 500 mm-es pctörésével inkább az RPG váltója de semmiképp a Metiszé. Ha mégis az helyett akarják akkor az a Páncéltörő képesség burkolt felszámolását jelenti. A 20 milliárdból ki kell jönnie a CG mellett Javelinnak is! Különösen a BRDM-eket kellene min. annyi vagy jóval több hasonló járművel kiváltani pctörés szerepben. Az RPG-k megtartása mellett szól elterjedtségük és , hogy vehető hozzájuk modern rakétafej.
Érdekes a légierő helyzete is. Amíg Gripenek nem vasbetonfedezékekben állnak Kecskeméten nem tekinthető komolynak a szándék, hogy létezzen hazai légierő. Illetve bárki akár egy propelleres PC-9-re szerelt géppuskával 20 mp alatt meg tudja szüntetni a teljes magyar vadászlégierőt! Min. 12 db vasbeton fedezék építésével kellene kezdeni -az a Magyar építőiparnak is hasznot adna! Erre már rég rájöhettek volna az illetékesek!
Még egy fontos dolog minden hazáját szerető embernek, hogy a pápai reptéren lévő fedezékek további lebontását megakadályozza! Úgy tudom bővítés ürügyén néhányat már lebontottak korábban! Sehol nem hallani máshol hasonló dolgot! Miért nem inkább a volt szovjet repszázad a irányában építkeznek?( A 3. század volt a reptéren anno) .
Remélhetőleg a 2. vadászrepülő század nem könnyű-kiképző lesz csak Kecskeméten. Inkább a Gripenek számát kellene bővíteni mert rájöttek, ha 1-2 db kiesik borul az egész kiképzési rendszer és veszélybe kerülnek a vállalások. Minimum 6 db Gripent mindenképp hozni kell még és maradhat az egy század 20 db géppel. Így olcsóbb.
A Cobra sisakcélzó és az Piton-4 , Sidewinder-9 X most már kötelező, mert különben végleg leszakad a Magyar Légierő a szomszédokhoz képest, akik közül szinte mindegyik gőzerővel fog fejleszteni légierő terén is.
Légvédelmi rakéták körében én- már amennyire értek hozzá -egy, vagy egy fél üteg Patriotot vennék az ország közepére, az lefedné egész Magyarországot a 300 Km-es hatósugarával, azonnal negligálna mindenféle HIMARS, F-16, Gripen, beszerzést a környéken és megoldaná jelenleg az ország nagy részén nem létező légvédelmi rakétavédelmet. Meg a NATO is ujjongana!