Nem feltétlen kell annyira rápörögni a fejekre, aki katona akar lenni az most is lehet, annak minden hátrányával. Aki ezután akar az lenni, az is lehet. Ha bármi is fejlődne idehaza akkor is megteheti majd, ehhez nem kell kialakítani valami haditechnika-fetisizmust mindenkibe. Lesznek akik fogékonyak ebben az irányba és olyanok is akik nem, megfelelő PR kérdése, hogy mennyire lehet a neutrális zónában lévőket megfogni. Viszont azt gondolom, hogyha holnap hirtelen mi lennénk európa leggazdagabbjai és megindulna a honvédség fejlesztése, akkor is lazán találni lehetne, ebben a ma sokak által lenézett ifjúságban olyanokat, akikből jó katona válhatna, nem gondolom, hogy szükséges a kiemelt hazafiasságra nevelés, mert szerintem mindenki túlzásba esik e téren. Kell ez tény, de ezt kiemelté vagy tananyaggá tenni lehetetlen, ezt máshol kell kezdeni. A sportolás dettó, ott van a "legkövérebb amerika, persze tudom arányok, de a hadseregében mindig vannak fizikálisan megfelelő patrióták, és ezt még jó pár országban el lehet sütni, idehaza is. A "népnevelést" ne kapcsoljuk össze a honvédelemmel. Én is aktívan sportoltam, versenyszerűen, ma már nem, elhíztam, persze szar ügy, de mindennek megvan az oka, hiába nőttem fel egy sportközegben még velem is megtörtént, pedig tudom mi a fontos. A sorkatonai szolgálatot sem tartom érdemesnek arra, hogy visszavezessék, pedig fater annó volt katona, nagyfater pedig hivatásos volt, alezredesként szerelt le, tehát meglehetne akár bennem is az izgalom vagy a vágy erre, de szerintem nem állná meg a helyét, és ugyan úgy nem érne semmit mint annó. Persze tudom megnevel megatöbbi, csakhogy ez nem a hadsereg dolga. Szvsz egy jól felszerelt, modern nem túl nagy létszámú hadseregre van szükség, egy jól működő tartalékos rendszerrel. Viszont annyi minden lett elherdálva manapság, hogy az építkezés nem lesz egyszerű, sok olyan ma már nem korszerű technika van, ami kis kipofozással még megfelelő lehetett volna elég sok ideig. A szomszédok nem vágták szét mindenüket, a csehek is csináltak egy jó kis upgrédet az amúgy nem túl acélos bmp-hez és még biztos lenne erre millió példa. Nem hiszem azt sem, hogy fontos lenne a szomszédokkal annyit foglalkozni, mert nem tartom reálisnak, hogy az én életemben vagy a leendő gyermekeim életében itt bármelyik szomszéddal is konfliktusba kerülnénk, hisz lehet, hogy az EU nem annyira stabil, de a NATO pl sztem mindenképpen, és a szomszédok jó része, egy szövetségen belül van velünk. Persze nem szívlelnek minket, mi sem mindegyiküket, de állandóan konfliktusról tartani az ő részükről és erre készülni szerintem tévút, főleg manapság. Nekem most így hirtelen ez jutott eszembe a fórum topic címéből. Ha már technika akkor nyugat, mert errefelé mostanság arra vált mindenki, viszont harckocsi terén, végiggondolva az eddig üzemeltetett típusokat inkább az oplot mint egy házimacska, ha kerekes akkor pandur II vagy lav, ha csörömpös akkor dardo vagy ulán, persze ez még mindig csak fantazmagória, nem több.