A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
46428 said:
vettek unimog Piranha harckocsit

Nem harckocsi, hanem PSZH és konkrétan 30-33 darabbal rendelkeznek, ami egy hozzájuk hasonló országnak/seregnek a lósz*r kategória. Javaslom, hogy ezt nézd/olvasd át (Többrészes: Szlovákia, Csehország, Lengyelország):

http://katpol.blog.hu/2012/05/16/dakia_vedelmezoi_romania

Persze abban egyetértek veled, hogy azért jobban állnak pár fokkal mint mi, de nem egy Lengyelország szintűek, pedig kb olyannak kellene lenniük. Ja és semmi offenzív feléd, csak korrigáltalak ;)

 
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
atuti: Azt próbáljuk ecsetelni már a 2. oldalon keresztül,hogy a fejlesztéshez elengedhetetlen a rendrakás a fejekben. Ha jól értesültem itt , akkor Bulgária már elvitte előlük az F-16-osokat. Hiába csökkentik 80-ezerre, ott is kell a logisztika,meg azért kíváncsi lennék,hogy abból hányan vannak harcoló alakulatokban. :)   Azt viszont fenntartanám,hogy talán a jelenlegi helyzetben is megtudnánk védeni a hazát, azt se feledjük,hogy ott azért élnek még magyarok és ahogy a románok nem szeretik őket, ők még annyira sem szeretik a románokat. A Puma helikoptereket nem tudom annyira komolyan venni, a Mil Mi-khez képest, bár ez lehet,hogy hiba. Tehát a légierejük nem hiszem,hogy olyan nagy falat lenne, bár lehet én bízok túlságosan a légierőnkben és a légvédelmisekben,de igaz azt sem tudom,hogy milyen a román légvédelem.  A probléma viszont a szárazföldi erőknél jelentős, sok tüzér,sok harckocsi és sok páncélozott csapatszállító. Amihez kellene mondjuk vagy 100 Leo2 meg vagy 80-100 Pzh2000 és akkor csak a harckocsikat lőttük ki..  de akkora haderőt meg nem tarthatunk fent,mint például Románia ezzel tisztában vagyok.
 

atuti

New Member
2013. január 7.
11
0
1
Unio:nem harckocsi tudom,csak rosszul fogalmaztam,de a repulokkel kapcsolatban egy magyar ujsagcikk volt a bulgarokkal kapcsolatba,de nem ugy van a bulgarok a hollandoktol vesznek gepet,es a romanok a portugaloktol.nem lehet akkora mint a lengyel hadsereg mert lengyelo.38 millio,romania 19 millio lakos,3 millio kivandorolt olaszba,es spanyolba.
 

atuti

New Member
2013. január 7.
11
0
1
Pela:nem arrol van szo hogy romania megtamadja magyarorszagot,hanem hogy jo lenne eszak erdelyt visszaszerezni idovel,ha majd jon egy olyan politikai esely,10-20 ev mulva,amikor a romanok meg akarjak szerezni moldovat,a ruszkik nem hagynak,vagy a szekelyek fellazadnanak az autonomiaert,es kellene lepni.gyenge hadsereggel nem vesz komolyan senki,nem erdekli senkit a velemenyed,mindenki csak packazik veled.kepzeld el ha lenne egy izrael szintu hadsereg,akkor lenne benes dekretum,meg elteritve a duna,meg temerini veresek,stb.
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
sirilusglanis: Elsősorban alapképzésre és logisztikára gondoltam, mert ugye az a háború esetén nagyon kellene, mert ugye logisztika nélkül hiába lenne 1000 Leo2/M1/T90... De ez szinte minden területre igaz.

De véleményem szerint az emós gyerek megváltozna, mert látná,hogy nem csak az ereit tudja vagdosni, sőt lehet meg is tetszene neki a dolog..

 

A másik ez a körzetes dolog ez is igaz, de akkor már miért nem lehetne 2 legyet egy csapásra? Békeidőben képzenék őket illetve rendvédelmi feladatokat végeznének.

 

A T-72-ről pedig csak jót hallottam olyan emberektől akik dolgoztak vele/rajta.  Szeretik,mert hogy pici és mozgékony ráadásul ugyan úgy kilőheti a másik tankot..

 

atuti : Ezt már így értem, de egyenlőre inkább szerintem érjük el azt a szintet,hogy tényleg teljes bizonyossággal ki lehessen jelenteni, akármelyik szomszédunktól megtudjuk magunkat védeni! :) (Ukrajna azért elég necces lenne :D) Az erdélyi dologról, hát régen bizakodó voltam,most már nem tudom.. én úgy emlékszem,hogy trianon után egyből elkezdték Erdélyből kitelepíteni a magyarokat,Magyarországra első sorban, ezért nem hiszem,hogy olyan sok magyar lakna már ott,hogy az elég lenne egy függetlenséghez. :) De minden esetre én támogatnám és örülnék neki! :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 758
80 205
113
<a title="Pela profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/pela/">Pela</a>

A mi T-72 harckocsijaink elavult szarok!
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 073
18 816
113
Mára kezd teret nyerni az az elképzelés, hogy mégiscsak a sorozott haderő az olcsóbb. Ausztriában, a népszavazás folytán, egyik érv volt, hogy olcsóbb, mint a totál profi katonaság. Ideális, a kis országok esetében, a vegyes rendszer lenne. Néhány kizárólag profikból álló magasabb egység.  Mellettük, némi tömeghaderő szájízzel, de mégis csak kiképzett, valamilyen szinten harcra kész, sorozott haderő. Nálunk ez most elképzelhetetlen, sajnos. Ami lehetséges, visszaadni az összfegyvernemi harc képességét a seregnek. Ehhez bizony kellenek a lánctalpas harckocsik, páncélozott gyalogsági harcjárművek, önjáró tüzérségi eszközök. A jelenleginél erősebb légierő. A kis létszám, korszerűbb és ütőképesebb elv jegyében. Mellét a territoriális csapatok rendszere, amit tartalékosoknak is hívhatunk.

Gerillaharcra az ország területe és európai kultúrán, életviszonyok között élő lakossága alkalmatlan. Támadás esetén, a Honvédség feladata az ország megvédése.
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
Uraim! Ne menjünk már el a románok vs magyarok opcióba. Mellesleg, hogy megnyugtassak mindenkit, aki paréjozik tőlük vagy nem kedvelik őket:

1: Románia ugyanúgy besz*pta a gazdasági válságot

2: Nekik is tropán van a seregük

3: elvannak foglalva a Moldáv kérdéssel és az onnan érkező ukrán/orosz problémákkal, plusz még bejátszanak a Bolgárok is, szóval ne merüljön fel a vs ez vs az kérdés.

Persze figyelni kell ezekre azt nem tagadom, de őket most felejtsük el. Példának a Cseheket, Horvátokat és a Szlovéneket vegyük.

<a title="atuti profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/atuti/">atuti</a>

Elcsaklizták a Bolgárok a Románoktól, mégpedig a htka is megírta:

http://htka.hu/2013/01/05/dontott-bulgaria-elkeltek-a-portugal-f-16-osok/

Nem, nem csak a népesség sokasága számít egy hozzájuk hasonló országban, hanem a terület nagysága, és az elhelyezkedésük, de amúgy ez a fent belinkelt katpolos cikkbe is le van írva, úgy emlékszek.

A másik: A TR-85-ös lehet, hogy modernebb tank mint a minénk, de nem egy világverő, simán kilehet ütni egy páncéltörő rakétával. Az már más kérdés, hogy mi azok terén is szarul állunk:S. <b>
</b>
 

eSeM

Member
2012. június 12.
719
13
18
Nem feltétlen kell annyira rápörögni a fejekre, aki katona akar lenni az most is lehet, annak minden hátrányával. Aki ezután akar az lenni, az is lehet. Ha bármi is fejlődne idehaza akkor is megteheti majd, ehhez nem kell kialakítani valami haditechnika-fetisizmust mindenkibe. Lesznek akik fogékonyak ebben az irányba és olyanok is akik nem, megfelelő PR kérdése, hogy mennyire lehet a neutrális zónában lévőket megfogni. Viszont azt gondolom, hogyha holnap hirtelen mi lennénk európa leggazdagabbjai és megindulna a honvédség fejlesztése, akkor is lazán találni lehetne, ebben a ma sokak által lenézett ifjúságban olyanokat, akikből jó katona válhatna, nem gondolom, hogy szükséges a kiemelt hazafiasságra nevelés, mert szerintem mindenki túlzásba esik e téren. Kell ez tény, de ezt kiemelté vagy tananyaggá tenni lehetetlen, ezt máshol kell kezdeni. A sportolás dettó, ott van a "legkövérebb amerika, persze tudom arányok, de a hadseregében mindig vannak fizikálisan megfelelő patrióták, és ezt még jó pár országban el lehet sütni, idehaza is. A "népnevelést" ne kapcsoljuk össze a honvédelemmel. Én is aktívan sportoltam, versenyszerűen, ma már nem, elhíztam, persze szar ügy, de mindennek megvan az oka, hiába nőttem fel egy sportközegben még velem is megtörtént, pedig tudom mi a fontos. A sorkatonai szolgálatot sem tartom érdemesnek arra, hogy visszavezessék, pedig fater annó volt katona, nagyfater pedig hivatásos volt, alezredesként szerelt le, tehát meglehetne akár bennem is az izgalom vagy a vágy erre, de szerintem nem állná meg a helyét, és ugyan úgy nem érne semmit mint annó. Persze tudom megnevel megatöbbi, csakhogy ez nem a hadsereg dolga. Szvsz egy jól felszerelt, modern nem túl nagy létszámú hadseregre van szükség, egy jól működő tartalékos rendszerrel. Viszont annyi minden lett elherdálva manapság, hogy az építkezés nem lesz egyszerű, sok olyan ma már nem korszerű technika van, ami kis kipofozással még megfelelő lehetett volna elég sok ideig. A szomszédok nem vágták szét mindenüket, a csehek is csináltak egy jó kis upgrédet az amúgy nem túl acélos bmp-hez és még biztos lenne erre millió példa. Nem hiszem azt sem, hogy fontos lenne a szomszédokkal annyit foglalkozni, mert nem tartom reálisnak, hogy az én életemben vagy a leendő gyermekeim életében itt bármelyik szomszéddal is konfliktusba kerülnénk, hisz lehet, hogy az EU nem annyira stabil, de a NATO pl sztem mindenképpen, és a szomszédok jó része, egy szövetségen belül van velünk. Persze nem szívlelnek minket, mi sem mindegyiküket, de állandóan konfliktusról tartani az ő részükről és erre készülni szerintem tévút, főleg manapság. Nekem most így hirtelen ez jutott eszembe a fórum topic címéből. Ha már technika akkor nyugat, mert errefelé mostanság arra vált mindenki, viszont harckocsi terén, végiggondolva az eddig üzemeltetett típusokat inkább az oplot mint egy házimacska, ha kerekes akkor pandur II vagy lav, ha csörömpös akkor dardo vagy ulán, persze ez még mindig csak fantazmagória, nem több.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Lassan kezdek agybajt kapni az indoklás nélküli: "Mert Magyarország területe alkalmatlan gerillahadviselésre" szlogentől.  Miért lenne alkalmatlan? Egy esetleges külső támadás esetén a helyén megmaradt népesség (a magyar részekről beszélek) a gerillákat támogatná. Földrajzilag nem értem, mi rajta az alkalmatlan.  Amúgy az, hogy Rongyos Gárda, mond valamit?
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
<a title="silirusglanis profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/silirusglanis/">silirusglanis</a>

Alföldi részeken mindenféleképpen alkalmatlan szerintem, a Bükk és a többi hegység + a nagyobb városok már más dolog. Én ezt így látom.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 758
80 205
113
<a title="Unio profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/unio/">Unio</a>

Mert Irakban olyan sok hegység van...
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 073
18 816
113
Alkalmatlan. Ma Európában, nem fogna fegyvert, akinek kényelmes lakása, életvitele van. Várná a másiktól, hogy megtegye. Kivéve a Balkánt. Ami a területet illeti, 56-ban sem tartott sokáig az ország egyetlen modern kori gerilla hadviselése. 4 évszakos ország vagyunk, amiből 3 nem éppen nyári viszonyokat eredményez. A domborzatot illetően, lehet az alföldet totál kizárni, bár inkább az ország területi mérete a döntő. Nincs hova visszahúzódni, a kis méret folytán. Némi túlzással, egy helikopter fel tudná deríteni az egész területet, egy felszállással. :)
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
<a title="dudi profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/dudi01/">dudi</a>

Igaz, ezt kihagytam az egyenletből, megyek a sarokba :D.
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
dudi : Tudom,hogy hulladék fémeink vannak csak,hogy tudjuk mutogatni. (Sok BTR+T72) viszont ez nem a járművek hibája, mert a cseh modernizációs T-72 nem annyira rossz.. szerintem.. :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 758
80 205
113
Beépített terület van egy halom és az sokkal jobb mint a susnyás.Ami a hideget illeti az ma már nem akadály elmész egy outletbe és 50000 forintól úgy felöltözöl,hogy nem fogsz fázni Magyarországon sehol,ha meg gazadag vagy akkor irány az északi arc és ott hagysz 200000-et :D
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Szerintem szétlőnék az épületeket...  főleg amint bejátszanánk valami 1956 mintát, de ha jól tudom már a Molotov-koktél nem okoz olyan hatalmas nagy kárt, a tűzoltó rendszer miatt,vagyis valami ilyet magyarázott anno a bocskais "főnökúr".. :D (Bár eléggé bunkók voltak, kivéve a fiatal srácok, respect nekik! :) )
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Honved

Megnézném kinek lenne olyan nagyon kényelmes a lakása egy tüzérségi előkészítés után...