@blogen és mindenki más végülis
én pl sose értettem a mostani német struktúrákat , mármint , egy hk dandárnak nem 3 hk.zlj és egy glzl kéne a magja legyen ? Ehhez képest a németeknél 2-2. Nehogy félreértés legyen , nem mondom hogy ez rossz , isten ments , a németek tudják jobban hogy nekik mi és hogy kell csak nekem pl fura. Mint ahogy az is hogy nincsen dandárhoz rendelt tüzérségük. Amúgy az amik csinálják még azt ( legalább is a 1st Armored Division struktúrája szerint ) hogy 1 hk dandárban 2 hk zl és 1 glzl van + felderítő század és tüzér zl. Na ez meg megint egy másik struktúra. Én azt mondom hogy ilyen téren az amikra inkább hallgatnék , mert ők már azért nem egy struktúrát próbáltak ki a második vh óta , nem kell messzire visszagondolni de ez lényegtelen. Egyik amerikai katona ismerősöm pl nekem mindig azt mondja hogy milyen fura hogy nálunk az "Infantry Brigade" -ben van egyáltalán hk és megmutatta hogy a testvére aki a 7th Infantry Division-ban teljesített szolgálatot ott pl egy hk zl sincs. Ezek után rakjon valaki össze normális dandárt. "Klasszikus struktúrák" ugyan már ... amennyi hadsereg annyi féle "klasszikus struktúra" ....
Én azt mondom hogy , idehaza (és ezt már mondtam párszor) már örülnénk ha az Arrabonán kívül lenne 2 fullos dandárunk (felderítő század, 3 glzl , 1 hk zl , 1 SPH zl + a többi támogatók) utána lehetne tovább álmodozni HA ezek már megvannak de valami alapot már ideje lenne idehaza is felállítani.(kiegészítés : igen tudom hogy végre elkezdődött valami itthon is
)
A régi páncélosdandár struktúra, ami szerintem már a második világháborúban elavult, mégis bőven megélte a hidegháború javát, csak harckocsi zászlóaljakból állt. A mai korszerűnek számító struktúrában egyelő arányban vannak harckocsi és nehézgyalogos zászlóaljak, amiket egy könnyűgyalogos felderítő/páncéltörő zászlóalj is támogathat.
- A németeket láttad, 1:2-höz vagy 1:3-hoz a hk. és gl. erők aránya, hadosztályszinten gondolkodnak.
- Az oroszoknál még mindig klasszikus páncélosdandárok vannak (3x hk, 1x gl +1x rakéta és 1x hagyományos tü.o.), tehát 3:1-hez az arány, míg a gl.dd. 1:3-hoz klasszikus arányt hoz. Csakhát ők hadsereg szinten alkalmazzák, ezért vannak ennyire specifikus páncéloserőik.
- Az ukránoknál ugyanaz mint az oroszoknál, néha gépkocsizó zászlóaljakkal is megerősítik a hk.dd-et, tehát 3:2-höz lesz az arány. A gl.dd. 1:3-at hoz.
- A románok leépült dandárokkal operálnak 1:2 a gépesített nehéz, míg 3x gl.zlj a közepes dandárjuk. Igazából a román hadosztály két nehéz és két közepes ezredből áll. Nekem úgy tűnik, inkább zászlóaljakat vesztettek a dandárok, mint dandártábornokokat a haderőreformjaik során.
- A szerb gépesített lövészdandár egy hk.zlj-ből, kettő nehéz gl.zlj-ből és kettő könnyű gl.zlj-ből áll két tüzérosztály (egy rakétás és egy hagyományos önjáró) mellett.
Ebből látható, hogy átlagban a gépesített lövészdandár alapvetően változatlan a mai napig 1:3-hoz a hk és gl zászlóaljak aránya, közepes esetében pedig inkább négy gl zászlóaljal számolhatunk. Szimmetrikus harcban a korszerűnek nevezett nyugati, elsősorban amerikai struktúrák nem lettek kipróbálva, Szerintem amit a németek és az oroszok csinálnak, és amit a románok, ukránok és szerbek ebből leszűrnek az irányadó számunkra. Ideális esetben nincs páncélosdandárunk, a nehézdandárunk így néz ki:
2x hk.zlj.
2x gl.zlj nehéz
1x felderítő zlj könnyű/közepes
1x tü.o.
A közepes pedig így:
4x gl.zlj.
1x felderítő zlj. könnyű/közepes
1x páncéltörő zlj.
1x tü.o.
Ez a két dandár pedig egy három zászlóaljs könnyűgyalogos vadászezreddel és egy háromosztályos önjáró tüzérosztállyal (teherautóra szerelt) alkot egy hadosztályt, ahol közvetlen alárendeltségben van még egy tüzérség elleni, PGM lőszerrel, tüzérségi radarral, drónokkal bőven ellátott, rakétatüzér osztály is (valahogy ellensúlyozni kell a máshol dandárszinten megjelenő hasonló erőt, csak nálunk mennyiség helyett minőséggel!), meg egy műszaki ezred. Egy ilyen hadosztály tudna sikerrel szembeszállni a teljes szerb haderővel, a román haderő felével vagy az ukrán ötödével. Papíron legalábbis, gyakorlatban a vadonatúj eszközökkel felszerelt magyar erő komoly fölényben lenne. A szerbeknél akár rendet is tudnánk tenni egy ilyen hadosztállyal, a románokkal szemben meg sikerrel védekezni. Ukrán relációban egyszerűen nem becsülhető fel, hogy mire lehet képes az a szerencsétlen ország, a semmi és a meglepetés között szóródhat az ukrán haderő lehetősége egy ultramodern magyarral szemben azon a szűk fronton amit a Kárpátok jelent!
Én mindenképp az Attila hadosztályra szavazok!
1x nehézdandár
1x közepesdandár
1x vadászezred
1x önjáró tüzérezred
+hadosztály alárendeltségben műszaki ezred és rakétatüzér osztály.
És ezt kiegészíti egy tartalékos Árpád hadosztály:
1x gépesített lövészdandár
3x könnyűdandár
1x vontatott tüzérosztály
+ határvadász zászlóaljak
A német struktúrákat kellene követnünk és az ukránok&románok elleni sikeres operációra optimalizálnunk egy teljesen felszerelt korszerű hadosztálynyi erőt, míg velük szembeni védekező harcra képezni egy tartalékos hadosztálynyit azzal ami van most is.