Lehet, hogy nem úgy kéne kezelni a beszerzéseket fejben, hogy ez "gazdasági és politikai ellentételezés". Én azt látom, hogy a döntéshozók papíron korszerűnek, hosszútávon használható járműveket szereztek be a piacról. Nem csak azért, hogy lekenyerezzenek bárkit. Ahogy meg már mondtam is. Komolyan azt hiszi, hogy 1-2 mrd EUR az a német gazdaságnak tétel?
Tehát ilyen eszmefuttatás helyett vagy előtt első körben azt lehetne megnézni, hogy milyen IFV jöhetett volna egyáltalán szóba, aminek nem hidegháborús gyökerei vannak. Érdemeik elismerése mellett azért 2018-ban nem olyan IFV beszerzése a cél, amit az '60-as vagy '70-es években terveztek és azóta "pimpelnek". Gondolok itt az M2 Bradley vagy a német Marder 1 családra. Tehát ezt nézve vegyünk elő egy listát és nézzük meg, hogy reálisan mi jön szóba, ha az sokak által mantrázott szuverenitás és az európai védelmi ipar és kapcsolatok erősödése is játszik. Nekem úgy tűnik, hogy egy kézen megszámolhatónak tűnnek a lehetséges opciók.
- Puma
- Boxer (csak ez kerekes, a nehéz dandár meg lánctalpas...)
- Pandur (nekem finoman szólva túl pehelysúlyú a nehéz dandárhoz)
- K21 (dél-koreai, messze van, nem európai, nem ismerem, Pumához képes könnyű súlycsoport)
- CV90 (időben hh/poszt hh határa, ezt sem ismerem annyira, de ennek is van felhizlalt változata)
Félkövér dőlt betűvel jeleztem nálam a két igazán lehetséges alternatívát. A több vagy túl könnyű, vagy nem túl széles körben használt vagy még "egzotikusabb" országból van. A jenki M2 és Strykert nem tekintem opciónak sem.
A könnyű dandár könnyebb IFV vagy akár APC-re ellenben sokkal több jelölt lehetséges. Legalábbis szerintem.