Terelek? Ember!Na na! Ne terelj! Fentébb még azt irtad hogy gyártás. A gyártás és az összeszerelés az két különböző folyamat. Egyébként egy összeszerelés lehetséges itthon is amit leírtam. Hozzátéve hogy ehhez idő és tőke kelene. Tehát amire reálisan képes lenne most a hazai ipar (nem hadipar) elvileg az egy előre lágyártott elemekből történnő összeszerelés. Pl az előbb emlitett Rábánál.
Gyártást meg csak akkor érne meg ha legalább itt a térségben egyseges apc/ifv nézet lenne. Máskép csak a szívás lenne vele. Na ez az amire nem látok itt esélyt. Maradjunk csak meg szerintem az ipari képességeinknek megfelelően egy összeszerelésre és egy kiszolgáló háttér logisztikai bázisnak. Aki meg többröl álmodik. Annak figyelmébbe ajanlom hogy nem kellett volna leépitenni mindent ezelőtt jó pár tízen évvel. Fogjanak csak bele. Utánna ne sirjanak jó pár év múlva ha belebuknak. Ahogy honvéd fogalmazta. Egy megfelelő háttérel rendelkező gyártas/fejlesztés/kiszolgálás kiépítése nem a vakvilágba történik. Hanem egymásra épülve évekbe.
Te mit értesz gyártás alatt? Mert ezzel az erővel maga a Patria sem gyártja a saját fejlesztését, csak összeszereli. Mert ugyebár a motor Scania, a torony meg teljesen random.
Szerintem, ha a gyár egyik végében bemegy a táblás acéllemez, a másikon meg kijön az összeállított önhordó héj, akkor azt lehet gyártásnak hívni, nem?
A motoron és a váltón kívül a Rába mindent le fog tudni gyártani (ha oda jutunk) a testhez.
Ugyan ezt megcsinálták a tűzoltóautókkal is. Persze, lehet mondani, hogy nem lettek jó, de itt nem saját fejlesztésről van szó, itt csak méretre, "kottából" kell gyártani a részelemeket, majd összelegózni. Ezt meg tudták csinálni a MAN teherautók esetében, akkor miért ne tehetnék meg egy Patria AMV esetében?
Ami meg a tőkét illeti. Az megvan, hogy a hadiipar nagy részének az állam a tulajdonosa? Rába, HM EI.
Ha az államnak azt mondják, hogy vagy feltőkésíti a Rábát meg a HM EI-t mondjuk 30-30Mrd forinttal a szükséges beruházásokra, meg megveszi a Patriától az AMV licence-et 300Mrd forintért (ex has), vagy kifizet egy külföldi gyártónak a 400 járműre kb. 1000 Mrd forintot, szerinted melyiket fogja választani?