A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 872
7 154
113
Komolyabb mennyiség lesz, akármelyik jármű lesz kiválasztva. A legnagyobb szárazföldi fegyvernemet kell átfegyverezni. Lgisztikai, kiképzési szempontból, meg a hazai gazdasági szereplők bevonása miatt is a csehekéhez hasonló mennyiség indokolt az új harcjárműből. A legenda szerint ez lesz a legkomolyabb (legdrágább) része a fejlesztésnek. Egyáltalán nem mindegy milyen gazdasági konstrukcióban, milyen képesságű gyalogsági harcjármű lesz rendszeresítve a következő 40-50 évben.
fú de nem ebben a világban élsz kölyök
Annál is inkább, mert a cseh hadsereggel eléggé hasonló az MH felépítése.
ja , ugyanúgy 2 lábú emberek alkotják és itt vége is a hasonlóságnak

• Tetszik
Reactions: Anti

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 355
96 784
113
A 100 az akkor is kevéske. Akkor legalább APC-ből lehetne normális(200+) mennyiség.
Érdemes odafigyelni mit mond a vezérkar. Most mintha azt csinálnák, amit mondanak. A nehézdandárt akarnak kiállíttani. És én egy preziben ugy láttam, hogy kb. százas nagyságrendű Puma elég egy gépesített lövészdandárhoz.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 476
84 559
113
Dudi semennyire,ugyanis korábban abbol másoltam ki neki a BTR80 ismertetőjének első bekezdését

Harchelyzetben benne van az egész raj.
Persze,ha sérűlt vagy elöregedettek a tömitések,akkor gázos lesz az úszás.Korábban betettem,hogy a fenékszivattyú is csak a tömitések 50%ának hiányáig képes ellensúlyozni a nagykönyve szerint a vizbetörést.Felette átmegy tengeralatjáróba,hiába a fenékszivattyú.Ha orrán-száján ereszt,elsűllyed.De azoknak a tömitéseknek,éppen úgy mint egy kishajó kihajtásánál,van egy amortizácis idejük.Ennyi meg ennyi időt,üzemórát ki kellene birniuk.Ha addig nem éri őket harci,vagy akármilyen sérülés,meg kell(ene),hogy őrizék a vizzáró képességüket.Az elég nonszensz lett volna,hogy megindulnak a szovjet gárdahadosztályok,aztán rögtön az Elba partján átszolnak az amiknk-Várjámán Joe!Kéne egy kis tűzszünet,mert tömitést kőne cserélnünk az úszkálás elött!-30 kmrel odébb a következő folyónál meg újra.Hogy a járművek egy része elveszti az úszóképességét harci,vagy akármilyen sérülés miatt,az benne van a pakliban.De ha egy sem úszik,mert 10 éve szétmállott a tömités az amortizáció végett,vagy mert Szergej 3hete szétcseszte és nem lett kijavitva,az üzemeltetési probléma.

Az a baj,hogy elképzelésed sincs arról,hogy mi is az a menet és,hgy mikor alkalmazzák a katonák.Segítek nem az a ment,hogy gurul a gép vagy gyalogol a katona mint ahogyan te azt gondolod.
De tessék itt egy meghtározás arra,hogy mi is az a menet:"Egységek,alegységek szervezetszerű és megerősítésül alárendelt szállítóeszközökön,harcigépeken és gyalogosan menetoszlopban, az ellenséggel közvetlen harcérintkezésen kívü végrehajtott mozgást menetnek nevezzük."

Csak amíg olyan szinten mozogsz,hogy menet az amikor gurul a gép addig nincs miről beszélni.

• Tetszik
Reactions: borisz

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 932
73 149
113
Észtország fontos, baráti szövetségese Magyarországnak
A két ország parlamenti kapcsolatait mindkét házelnök kielégítőnek nevezte, ugyanakkor egyetértettek abban, hogy „a jelenkor kihívásaira adott válaszok összehangolására”, és „hagyományos európai értékeink és érdekeink védelmében” szorosabbra kívánják fűzni a két parlament honvédelmi, kül- és európai ügyi bizottságainak munkáját – írták.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/kov...-barati-szovetsegese-magyarorszagnak-7365164/
Ők a rokonok,vagy a lettek? Az észtek nem? Hát nem tudnák a finnek kicsit gardedámozni őket ha már ott vannak a szomszédban? Kb fele akkora ország mint mi, 1,5 millió lakossal amiből vagy 1 millió csak észt. De ok, ki kell használnunk minden kapcsolatot. Ilyenkor eszembe jut a finneknek mennyi segítséget adtunk a háború idején csak azért mert akkor testvérnép voltak.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 513
2 547
113
Celebra bocs, én már elveszítettem a fonalat. Konkrétan, szerinted, pontról pontra mit fed a menetből való partváltás?
[/QUOTE]
Mint fentebb leirtam,mást jelent egy jármű képességmeghatározásakor,és mást jelent egy haderő hadműveleti tevékenységének a jellemzésekor.
Jármű esetén ez ma már akár szó szerint is vehető,de a 60as,70es évekbeli technikáknál még azért nem mindig.Akkoriban még sok járgánynak kézzel meg kellet toldani pl a légbeszivó csövet,vagy kihúzni a házáből,és ehez pár percre megáltak a viz elött.Ma már ezek gombnyomásra mennek.
Hadműveleti szempontból viszont az még simán menetből való partváltásnak számit,hogy mondjuk egy hk zl odaér a partra,és ott 3-4órát várakozik a szallaghid elkészűltére,és utána folytatja a menetet.Ebben az esetben ez a hadmveleti tevékenység formájához,vagy/és időrendjére vonatkozó meghatározás.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 355
96 784
113
Ez mennyire lehet az alapja elvi felépítésben a nehézdandárnak, amit fejlesztünk. Nem a fegyvertípusokra gondolok, mert az nyilvánvalóan modernebb nyugati fegyverzet lesz, de a darabra nagyon hasonlóak a beszerzéseink.

24 Gvodzika vs. 24 Pzh2000
3 hidvető vs. 3Leguan hidvető
33 T72 vs. 44 Leo

111 BTR vs 98 Puma???

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 513
2 547
113
Az a baj,hogy elképzelésed sincs arról,hogy mi is az a menet és,hgy mikor alkalmazzák a katonák.Segítek nem az a ment,hogy gurul a gép vagy gyalogol a katona mint ahogyan te azt gondolod.
De tessék itt egy meghtározás arra,hogy mi is az a menet:"Egységek,alegységek szervezetszerű és megerősítésül alárendelt szállítóeszközökön,harcigépeken és gyalogosan menetoszlopban, az ellenséggel közvetlen harcérintkezésen kívü végrehajtott mozgást menetnek nevezzük."

Csak amíg olyan szinten mozogsz,hogy menet az amikor gurul a gép addig nincs miről beszélni.
Ez a hadműveleti tevékenységi meghatározás.De egy harcjármű technikai képességmeghatározása esetén nem ezt jelenti.
Hogy a fenti hk zl példánál maradjunk,a hk zl képes menetből partot váltani,de maga a hk,mint harcjármű nem képes a menetből való partváltásra.(kicsit nagyon sántitt a példa,mert úszva nem képes,vizalatt elvileg igen,és egy úszó hk meg menetből is,szóval legyen nem úszó az a hk,és nincs náluk a vizalatti átkelőkészlet-bár szerintem nincs az a pk,ki vizalatti átkelést menetből elrendelne)

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 277
13 888
113
Érdemes odafigyelni mit mond a vezérkar. Most mintha azt csinálnák, amit mondanak. A nehézdandárt akarnak kiállíttani. És én egy preziben ugy láttam, hogy kb. százas nagyságrendű Puma elég egy gépesített lövészdandárhoz.

Értem én hogy lesz full német nehézdandár, azt is értem ha nem lenne minden olyan qrva drága akko vennénk mindenből többet is. Azért írtam ha normális mennyiségre IFV-ből nem telne akkor legalább APC legyen elég.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 932
73 149
113
Mit nem húztak fel?
A ruszkiknál az a két légbeszívót úgy mondták itt hogy felhúzták 2014-ben mikor beúsztak a Krímhez a Btr-80-asok, a Fekete tengeren. Nem ám a Sajón! Itt is volt róla duma egy ideig, és vagy fél métert fel voltak tolva azok a légbeölők az átlaghoz képest. Itt az elején azt hittük hogy ez valami új jármű altípus.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 476
84 559
113
Mint fentebb leirtam,mást jelent egy jármű képességmeghatározásakor,és mást jelent egy haderő hadműveleti tevékenységének a jellemzésekor.
Jármű esetén ez ma már akár szó szerint is vehető,de a 60as,70es évekbeli technikáknál még azért nem mindig.Akkoriban még sok járgánynak kézzel meg kellet toldani pl a légbeszivó csövet,vagy kihúzni a házáből,és ehez pár percre megáltak a viz elött.Ma már ezek gombnyomásra mennek.
Hadműveleti szempontból viszont az még simán menetből való partváltásnak számit,hogy mondjuk egy hk zl odaér a partra,és ott 3-4órát várakozik a szallaghid elkészűltére,és utána folytatja a menetet.Ebben az esetben ez a hadmveleti tevékenység formájához,vagy/és időrendjére vonatkozó meghatározás.[/QUOTE]

Össze vissza beszélsz!Te harcban menetből való folyóleküzdés képességéről kezdtél el okoskodni most meg már egy teljesen más dologról zagyvász!Ha gondolod idézhetlek is de inkább nem tenném.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 476
84 559
113
A ruszkiknál az a két légbeszívót úgy mondták itt hogy felhúzták 2014-ben mikor beúsztak a Krímhez a Btr-80-asok, a Fekete tengeren. Nem ám a Sajón! Itt is volt róla duma egy ideig, és vagy fél métert fel voltak tolva azok a légbeölők az átlaghoz képest. Itt az elején azt hittük hogy ez valami új jármű altípus.

Melyik része ez a BTR-nek ami nincs felhúzva?Hol van ez a légbeszívó rajta?