A harckocsi páncéljának az elsődleges feladata az ellenséges harckocsi lövegéből kilőtt lőszerrel szembeni védelme a harckocsinak elsősorban szemből, míg másodlagosan a gyalogsági lőfegyverek tüzétől védeni a harckocsi személyzetét minden irányból.
A páncéltörő rakéták hatékonysága irreveláns a harckocsi mint harceszköz alkalmazhatósága szempontjából, mivel <b>a harckocsi létének értelme az ellenséges harckocsik leküzdése.</b>
Ezért kell elgondolkodni azon, hogy vajon az ellenség harckocsijainak leküzdésére a saját harckocsi-e a legjobb eszköz.
A válasz szerintem NEM.
Amennyiben X országé a légi fölény egy hadszíntéren, a légierő/helikopik bizony elég csúnyán le tudják gyalázni a legjobb MBT-ket is.
Aztán ott van a tüzérség, különösen az irányított löszerek.
Olcsó, megoldásként ott vannak a hordozható ATGM-ek, a felülről támadók a legmodernebb MBT-t is kinyitják.
Legvégső esetben - közelharc - meg az olcsóbb, nem irányított típusok.
Szóba került itt az aktív védelmi rendszer.
Nos, szerintem egy 12,7-es rombolópuska, vagy egy 12,7-es sorozat működésképtelenné tudja tenni ezeket.
Ahogy olvasom, nagy sebességű (4-500m/s+) töltetek/rakéták ellen sem igazán hatékonyak (még), valamint ha két rakétát (vagyesetleg az éles rakéta előtt egy zavaró töltetet) gyors egymás utánban indítanak rájuk, akkor a második nagy valószínűséggel átjut.
Az is kétlem, hogy ezeket a kis méretű/tömegű aktív védelmi rendszereket ne lehetne hatékonyan zavarni, akár egy ATGM rakétába épített cuccal is.
Összességében nekem is az a véleményem, hogy egy ideális haderőfejlesztésben a modern MBT-k csak valahol a sor végén állnak a prioritások listáján, már ha egyáltalán helyet kapnak.
A szárazföldi csapatoknak a hatékony tüzérség mellett szvsz inkább egy erős fegyverrel (min. 40mm-es gépágyú + néhány jobb ATGM) ellátott nehéz (35-50t) IFV-re és egy jobbfajta gumikerekes (talán úszóképes) lövésszállítóra lenne szüksége.
TÜZÉRSÉG:
Nyilván nagyon kéne egy jó 155-ös, és ha már veszünk, lehetőleg az elérhető legjobban automatizáltat rendszert kellene választani.
Ez meg az Archer, esetleg a német AGM/Donar. Az pl. szvsz rámehetett volna a most csehbe vitt T72 alvázra.
Amennyiben viszont reális az esély egy NATO-Orosz háborúra, jobb ha a Gripeneket is eladjuk