Szóval az említett blog ez lenne:
Eye on Scandinavia
A
Corporal Frisk--en volt partnerblognak feltéve. Ameddig eljutottam szűkös időmben, ez egy eléggé tüzérségre fókuszált blog.
Háát szóval vannak rajta érdekes dolgok.
Eddig ez a bejegyzés a kedvencem:
Brigade artillery
Ebben azt a pletykát viszi tovább, hogy a svédeknél felmerült, hogy a nyakukon maradt Archer-eket mind használni fogják. Ugye a finnekkel együtt fejlesztették, de a finnek kiszálltak menet közben. Végül is legyártottak 48db-ot belőle, de a felét csak letárolták, a maradék 24-et egy tüzérosztályban szervezték. Ezután felmerült, hogy a tüzérség modern reneszánsza miatt náluk (rólunk már nem is beszélve
) is igen intenzíven fejleszteni kellene a tüzérséget, mert bár egy igen komoly rendszerről van szó (mint ahogy a PZH is ilyen) a 24 db jelenlegi darab, az gyíkfing. Szóval az egyik lehetőség, hogy a 48db-ot egy magasabb egységbe, hadosztálytüzérségbe szervezik, viszont így a meglévő harcoló dandárjaiknak további tüzérséget kell szervezni. Persze vannak nekik igen friss és ropogós önjáró aknavetőik a Mjölnerek képében, de ez azért nem elégséges.
És itt lepődtem meg igazán:
Többféle tüzérségi és aknavető ütegmérettel kalkulálva a legnagyobb tűzerőt az a teljesen vegyes tüzérosztály adta, amelyiket nagyjából a múltkor felvázoltam. Azaz 1 aknavetős század 8db önjáró 120mm-essel, + 2 üteg (2x6db) 155mm-es howitzer, + 1 üteg rakétatüzérség 6 db indítóval.
Értelemszerűen ennek a legnagyobb is a logisztikai lábnyoma, de gondolom nem véletlenül rakják közös tüzérségi egységbe a PZH-kat a MLRS-sekkel a németek sem!
A másik meglepő pedig a számomra az oroszok felhozott példája. Bár tudtam hogy az oroszok a ukrajnai sikereiket főleg a "durva" tüzérségüknek köszönhették, de azért ez számomra elég új volt:
Szóval egy gépesített orosz lövészdandár a következő tüzérségi erőket foglalja magában:
2 zászlóalj (osztály) önjáró howitzer, 1 zászlóalj (osztály) BM-21, 3db önjáró aknavető üteg (század) mindegyik az 1-1 lövészzászlóaljhoz rendelve. Összesen 80db löveg, amit összesen 12 ütegbe szerveztek. Azaz 12 üteg (század) jut a 13 lövész századra.
Még egy érdekesség:
Egy másik posztban arról ír, hogy a finnek ugye mevettek 48db használt K-9-et a koreaiaktól, és elvileg a másik 48 is le lesz hívva.
Ez nekik elég kevésnek tűnik (gondolom az olvasók miatt írta le), de ír egy elég meglepő adatot.
Jelenleg ugye a finnek is eléggé tele vannak különböző űrméretű tüzérségekkel. Ugyanakkor leírja, hogy a nemrég beszerzett K-9-ek (A PZH kategóriája tulajdonképpen) nem nagyon hasonlíthatók össze a vontatott tüzérséggel, mert szerinte 4db (tűzszakasz?) ilyen K-9 akkora pusztítást tud intézni, mint egy teljes vontatott tüzér osztály (18db 3*6) 155 K98, ami különben elég modernnek is számít. És persze ezt jóval kevesebb emberből tudja. Én ezzel a kijelentéssel azért eléggé szkeptikus vagyok, de jobb forrásom nincs...
Remélem más is talál érdekes dolgokat ezen meg a Frisk blogján. Hajrá!