Fip7!
isten ments, hogy kritizáljalak, nem annak szántam. Viszont bizonyos fogalmak nagy általánosságban egy közmegegyezés alapján valamit jelentenek. Szerintem nem szabad elfelejtenünk, hogy mi egy szövetségi rendszer részei vagyunk, akikkel együtt illene működnünk. Ebben a rendszerben van egy tervezés, ahol majd a dán törzstisztnek ne azon kelljen már gondolkodnia, hogy ja a magyaroknál mi mit is jelent, és akkor most abból mennyi is kell, egy adott feladat végrehajtásához. Ebbál anno már volt bajunk, amikor a dandárjainkat átneveztük könnyű-hadosztállyá. A 2. magyar hadsereg egyből állt kilenc hadosztályból, nosza rajta egyből kaptak a németektől egy 200 kilométeres frontszakaszt megvédeni.
A másik, szerintem a második világháborúban a németek a nagyon képzett altiszti állomány mellett, a nagyfokú rugalmasságuknak köszönhették a sikereiket, vagyis annak, hogy a lehetőségeikhez mérten az adott feladatnak lehető legmegfelelőbb harccsoportokat hoztak létre. Vagyis szerintem nem ilyen merev századokat kellene kialakítani, hanem azt hogy akár a század egyes elemi is gördülékenyen tudjanak együttműködni akár más századok elemeivel. Ugyan ez nagyobb szint, de ha megnézed az amerikai hadosztályt akkor az is zászlóaljakból és dandár-parancsnokságokból áll, és nem merev dandárokból, aminek a lényege, hogy adott feladathoz szerveznek dandár-harccsoportokat a hadosztály zászlóaljaiból. Ha jól emlékszem, pl a hidegháborús franciák ezredeket szerveztek zászlóalj lépcső nélkül, viszont kb 10 századdal. Ehhez persze olyan tisztek kellenek (lehet, hogy vannak, nem tudom), aki lövésszázad parancsnokként tud célt kijelölni és vezetni neki alárendelt harckocsiszakaszt, vagy olyan harckocsiszázad parancsnok aki tud mit kezdeni mondjuk két szakasz lövésszel. Az hogy egynemű századokat szerveznek annak logisztikai okai vannak, de ebből nem következik , hogy így is vetik be.
Persze lehet, és jó is játszani, mindenféle hadrendek megalkotásával, én is szerettem, de ezeket már nálam biztosan okosabb emberek kitalálták, sőt a gyakorlatban ki is próbálták.
TG
Ui. tényleg csak TIT alapon, de a dandár feletti lépcső a hadosztály és/vagy hadtest, hadsereg, hadseregcsoport. Ugyanakkor nem lehet ex-katedra semmit sem kijelenti a hadsereg szervezésben, mert szinte mindenre van példa és kivétel, térben és időben vándorolva. mi az egyiknél így van az korántsem jelent hogy a másiknál is így volt, vagy lesz.