Valszeg koronás cuccok.Várunk vmit?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Valszeg koronás cuccok.Várunk vmit?
Valszeg koronás cuccok.
Még vannak emlékképei a Czinege-féle helikopteres vadászatrólNem, ez nekem szórakozás!
Egyébként elég visszafogott volt a hangulat.
Az egyértelmű, hogy a polgárháború kitörése miatti félelemből fegyverkezünk. Teljesen háttérbe szorult a hadsereg semmire sem jó, egy konfliktus első napján lettenénk a fegyvert narratíva.
Viszont egy teljesen kerek megfejtés érkezett, miért vettük a H145M helit.
"Ez egy hang-tompított méregdrága infra-kamerás helikopter. Amikor kirándulni voltam, engem vizslattak ezzel jó dolgukba. Ilyennel hordják a milliárdosokat Balaton és Buda között ,meg a vadlesre vadászni. Ez nem honvédelem,hanem a milliárdosok játékparkja és azok védelme."
Nem azért tettem be, hogy politikai őrjöngés törjön ki, csak hogy lássa mki, ez a vélemény is hangsúlyosan jelen van a közvéleményben.
Mi az, hogy semmi új???
Idézet a cikkből:
"...Többek között 56 Panzer típusú harckocsit és 24 PhZ-2000-es önjáró löveget, valamint 36 darab francia-német kooprodukciós Airbus helikopter beszerzését jelentették be..."
Én Leo-ról tudtam, deháááát...
Végül is igaz a Panzer nem új, asszem' talán vmi II. V.H.-s típus, vagyis "semmi új", régi
Újságíró a "gondosan" utánanézett, mire a "titkos PANZER beszerzést" kinyomozta
A Panzer (der Panzer) németül harckocsit jelent. Szerintem a cikk írója, valamit nagyon félrenézett, mert a Leo II is egy Panzer (vagyis tank).
A panzer nem páncélt jelent, illetve nem a panzerkampfwagen németül a harckocsi? Esetleg a panzer nem csak annyit jelent az adott szövegkörnyezetben hogy páncélos?A Panzer (der Panzer) németül harckocsit jelent. Szerintem a cikk írója, valamit nagyon félrenézett, mert a Leo II is egy Panzer (vagyis tank).
Ez utóbbin nagyon csodálkoznék. Ez ugye nem NATO szabvány. Nem látom azt a megrendelőt, aki ezt berendelné. Szerintem az MGCS program eredményénél hamarabb nem lesz NATO országban 120-asnál nagyobb ágyú.
A 130-as integrációja teljesen új tornyot igényel. Azt már nem fogják tudni kézzel tölteni. Automata töltő nélkül ez nem megy.
Sokkal hamarabb (és olcsóbban) kerül a tetejére egy ATGM.
Az angolok maradnak a Challanger 2 upgradenél is a 120mm-nél. A németek, hollandok, dánok most korszerűsítik a teljes állományt, de persze maradnak 120mm-nél. Mi most vettünk vadi új vasakat 120-assal.
A Rheinmetall promója a 130-as ágyúval inkább csak mint technológiai demó, és a jövő harckocsijaihoz mint opció értelmezhető. De komolyan vehető vadi új harckocsi fejlesztés per pillanat csak az MGCS van.
Hogy mi lesz az M1-es családdal nem tudjuk. De ott is már intenzíven kellene folyni a fejlesztésnek. Aztán még mindig csak reszelgetik, meg forgatják a depózott készleteket.
A K2 lehet még olyan ahol hamarabb felkerül a toronyra a 130-as ágyú, mert ugye ott már különben is töltőgép van. Az ott kisebb átalakítasnak tűnik. Aztán meg lehet hogy a 130 meg úgy ahogy van, kimarad. Ugye az MGCS-hez is a franciák már 140-est terveznek. Ha már bele kell nyúlni a torony koncepciójába akkor "nagyon" belenyúlnak. A Leclercet meg értelemszerűen nem fogják a saját programjuk ellen indítani 140-es toronnyal (pedig az már létezik kísérleti jelleggel), csak ha esetleg nem jön össze az MGCS program.
En biztosra mentem volna es egy japan meg egy kinai tipust se hagytam volna ki.
- Vadászgépjelöltek: Gripen, Eurofighter Tranche3, F-16 és F-35A
Háát tulajdonképpen szabvány, mivel az angolok évtizedekig ragaszkodtak hozzá. Amikor megjelent, akkor a 105-ösről való váltás tulajdonképpen megfelelt a mostani 120/140-es váltásnak. Akkoriban a 120-as méretnek nem volt alternatívája. A németek is abban gondolkodtak. Ott (a smooth/rifled viszonylatában) nem volt olyan gond, hogy míg az egyik ágyú belefér egy toronyba, a másik meg nem.a brit huzagolt 120mm sem votl NATO szabvány
Mi ellen? Mert ugye az MGCS már 140-es lesz. A kettő közé meg senki nem fogja megrendelni. A K2 lehet az egyetlen kivétel, de ugye a koreaiak nem NATO ország. Őket nem kötik minimálisan sem szabványok. Ott inkább az lehet a gond, hogy elférjen a nagyobb töltő a toronyban. De ez sem igazán a 130-as esélyeit növeli. Pláne úgy nem, hogy párhuzamosan fejlesztik a nyugati országok a 140-est. Ha nem fér bele a töltő mechanizmus gond nélkül (mert ugye az egy dolog, hogy a toronyba beépíted a nagyobb ágyút, de az új töltőmechanizmusnak is be kell férnie) a K2 tornyába, és jelentősen át kell tervezni, akkor vajon van-e értelme 130-ra alakítani, ha közben ott a 140-es is? Az Armata meg ugye 152-es lesz!Az van, hogy kell valami, ami jobb, mint a 120/L55. Erre ideiglenes válasz a megnövelt nyomású 120-as - ilyen lesz a mi A7-eseinkben is - de jövőben nagyobb kell.
Így van! Ez lesz az MGCS. De ugye a Nexter már egy Leclerc toronyban tesztelte a saját (MGCS-be szánt)140-es ágyúját.A 140mm nem vált be, mert túl nagy volt, ahhoz teljesen új HK, de minimum tejesen új torony kellene, ráadásul azokkal már böszme nagy lenne a tank.
Csakhát nem csak az integráció és átépítés költségeit kell ám kifizetni, hanem a kaliberváltásból adódó teljes lőszer cserét is.Az RM 130mm-ese tudtommal erre a helyzetre egy válasz, mert ez a löveg még beintergrálható a jelenlegi Leo2-esb (ill. a K2-be is).
A K2-nél is teljesen más töltőgép kell majd.
Mi ellen? Mert ugye az MGCS már 140-es lesz. A kettő közé meg senki nem fogja megrendelni. A K2 lehet az egyetlen kivétel, de ugye a koreaiak nem NATO ország. Őket nem kötik minimálisan sem szabványok. Ott inkább az lehet a gond, hogy elférjen a nagyobb töltő a toronyban. De ez sem igazán a 130-as esélyeit növeli. Pláne úgy nem, hogy párhuzamosan fejlesztik a nyugati országok a 140-est. Ha nem fér bele a töltő mechanizmus gond nélkül (mert ugye az egy dolog, hogy a toronyba beépíted a nagyobb ágyút, de az új töltőmechanizmusnak is be kell férnie) a K2 tornyába, és jelentősen át kell tervezni, akkor vajon van-e értelme 130-ra alakítani, ha közben ott a 140-es is? Az Armata meg ugye 152-es lesz!
Így van! Ez lesz az MGCS. De ugye a Nexter már egy Leclerc toronyban tesztelte a saját (MGCS-be szánt)140-es ágyúját.
Csakhát nem csak az integráció és átépítés költségeit kell ám kifizetni, hanem a kaliberváltásból adódó teljes lőszer cserét is.
Az pedig nem lenne ám piti összeg. Egyrészt a 130-as ágyú lőszere sokkal nagyobb. De nem kicsivel. És ugye a jóval nagyobb lőszer nem arányosan kerül többe, hanem sokszorosával. (Lásd még a közepes lőszereknél látható árkülönbözetet.)
És ettől, és a harckocsik lecsökkenő kapacitásától is eltekintve a tárolt darabszámoknak egyeznie kell a most tárolt 120-as mennyiségével.
A K2 megrendelésétől szerintem ezért is húzódoznak a lengyelek. Mert ha beleválasztanak, és nem jön be, akkor könnyen abban a helyzetben találhatják magukat, mint az angolok a huzagolt 120-assal.
És itt akkor visszatértünk az eredeti problémára. Ki fogja egyáltalán a 130-ast megrendelni?
Mert ugye a németek jóidőre egységesített tankja az A7V lesz. És annak a munkálatai is jópár évet igénybe fognak venni.
Mi ellen?
A legerősebb páncélzatú MBT-k ellen. Armata, M1.
Miért vagy olyan biztos benne, hogy az MGCS 140mm-es lesz, az MGCS még papíron is alig létezik. Ésamíg elkezdik gyártani, az 20 év. Addig is kell valami a kettő közé.
Tesztelték, és nem vált be.
Nem hiszem, hogy mi olyan sok lőszert vennénk.
Nem, nem kell egyeznie, a hogy a 1000/105mm-esből is kevesebb volt a javadalmazás, a 130-asból is kevesebb lesz. A mostani 40 körüli darabszámok le fognak menni 25-30-ra. És elég is lenen ez azokhoz a célpontokhoz amikhez 130mm-es lőszer kell.
Én a magam részéről gy gondolom, hogy a 130-as löveget úgy kellett volna megterveznie az RM-nek, hogy ahhoz integrálva legyen a 27mm-es gépágyúja.
Szerintem lehet, hogy senki nem fogja megrendelni a 130mm-est, de ha valaki mégis, akkor másoknak is kelleni fog. Pl. hogy adott esetben ki tudják lőni ezt:
https://www.thedrive.com/the-war-zo...t-with-previously-unseen-turret-armor-emerges
Az a baj,hogy egy 130mm-es ágyú nem veheti fel a versenyt egy 152-essel.Akkora a különbség mint a 105-ös meg a 120-as közt.
Pedig fel fogja venni.
Ugyanúgy, ahogy a Párduc 75mm-es L71-ese is jobb ágyú volt mint a Tigris 88mm L/56-osa. De pl. a jenkiknél is volt olyan 105-ös urános lőszer a HH végén, ami meccsben volt a korabeli L44-es 120-as lőszerekkel. De ugye a 105-ös huzagolt csövű volt, ami eleve hátrány + nem igen költenek már sokat 105-ös KE lőszerek fejlesztésére.
Egy 130mm-es lőszernél még megteheted, hogy a löveget és a lőszert is kb. arányosan növeled egy 120-asshoz képest, de egy 152-esnél már nem.
Egy 120mm-eshez az L55-ös löveg 6600mm hosszú.
152-eshez ugyanez 8360mm hosszú lenne- ráadásul a legtöbb 140-es végén már volt valamiféle csőszájfék is.
Majdnem 2 m az eltérés, ami már a harckocsi mozgékonyságára is kihathat.
Ráadásul a töltényűrnek is hosszabbnak kell lennie, amennyiben feltételezzük, hogy maga a nyíllövedék is hosszabb, márpedig a nyíllövedékek hatásossága 3 tényezőtől függ:
- a nyíllövedék mozgási energiája (kezdősebesség a négyzeten és tömeg)
- a nyíllövedék keménysége
- a nyíllövedék hossza
+
egy 152-es löveg tömege - főleg ha a csőhossza és a töltényűr is arányosan nagyobb - jóval - akár 1,5 tonnával nagyobb lehet.Nagyobb tömegű és méretű tornyot igényel, vagyis vagy lényegesen nagyobb lesz a harckocsi tömege - és akkor nagyobb motor, szélesebb lánctalp is kell, és ott leszünk, hogy 80 tonnás tankokról beszélünk - vagy vékonyabb lesz a páncélzat.
+
Egy lövegnek nem annyira egy másik löveggel, hanem egy másik harckocsi páncélzatával kell felvennie a versenyt.
Nem Boxer, vagy Puma. A nehéz dandárhoz láncos kell, nem Boxer. Egyébként a cikk rendkívül nagy hozzáértés nélkül készült fantazmagória.A fegyverbeszerzést nem érinti a krízis
https://nepszava.hu/3075642_a-fegyverbeszerzest-nem-erinti-a-krizis
Elég hosszú a cikk, igazából semmi új.
Szerintük jön még:
- 200 Boxer vagy Puma
- Vadászgépjelöltek: Gripen, Eurofighter Tranche3, F-16 és F-35A
- légvédelmi rakétarendszer: egy német vagy egy norvég-amerikai típus
Most meg elolvasom a cikk alatti őrjöngést a facen. Jó buli lesz tuti!
- + szállítógépek
A panczer a németeknél harckocsi, vagy páncélos, ki hogy szereti.A panzer nem páncélt jelent, illetve nem a panzerkampfwagen németül a harckocsi? Esetleg a panzer nem csak annyit jelent az adott szövegkörnyezetben hogy páncélos?
Nem, ez nekem szórakozás!
Egyébként elég visszafogott volt a hangulat.
Az egyértelmű, hogy a polgárháború kitörése miatti félelemből fegyverkezünk. Teljesen háttérbe szorult a hadsereg semmire sem jó, egy konfliktus első napján lettenénk a fegyvert narratíva.
Viszont egy teljesen kerek megfejtés érkezett, miért vettük a H145M helit.
"Ez egy hang-tompított méregdrága infra-kamerás helikopter. Amikor kirándulni voltam, engem vizslattak ezzel jó dolgukba. Ilyennel hordják a milliárdosokat Balaton és Buda között ,meg a vadlesre vadászni. Ez nem honvédelem,hanem a milliárdosok játékparkja és azok védelme."
Nem azért tettem be, hogy politikai őrjöngés törjön ki, csak hogy lássa mki, ez a vélemény is hangsúlyosan jelen van a közvéleményben.
Ez meg egy elvileg "szakmai" zárt facebook-csoport (most sem "árulkodni" linkelem be, szóval nevek kitakarva, csak érzékeltetve, hogy egyeseknek az sok, ami itt megy a "másik oldalról", ahhoz képest mi az alap náluk):
Miért, szerinted az éppen most átalakítás alatt lévő 2A7V mire lesz? Vagy úgy gondolod, hogy elkészülnek az utolsóval 3-4-5 év múlva, és azonnal elkezdik újra szétbarmolni őket megint? Miközben tolják a pénzt az MGCS-be is?Miért vagy olyan biztos benne, hogy az MGCS 140mm-es lesz, az MGCS még papíron is alig létezik. Ésamíg elkezdik gyártani, az 20 év. Addig is kell valami a kettő közé.
Én ilyenről nem tudok.Tesztelték, és nem vált be.
Hogy mennyi lőszert kell letárolni az új kaliberből, az nem attól függ, hogy a tankodnak mennyi a javadalmazása, hanem hogy hányszor akarsz lőni a háborúban, amire készülsz.Nem hiszem, hogy mi olyan sok lőszert vennénk.
Nem, nem kell egyeznie, a hogy a 1000/105mm-esből is kevesebb volt a javadalmazás, a 130-asból is kevesebb lesz. A mostani 40 körüli darabszámok le fognak menni 25-30-ra. És elég is lenen ez azokhoz a célpontokhoz amikhez 130mm-es lőszer kell.
Én a magam részéről gy gondolom, hogy a 130-as löveget úgy kellett volna megterveznie az RM-nek, hogy ahhoz integrálva legyen a 27mm-es gépágyúja.
Szerintem lehet, hogy senki nem fogja megrendelni a 130mm-est, de ha valaki mégis, akkor másoknak is kelleni fog. Pl. hogy adott esetben ki tudják lőni ezt:
Ezt szerintem nem értetted meg.Egy lövegnek nem annyira egy másik löveggel, hanem egy másik harckocsi páncélzatával kell felvennie a versenyt.