Ideat az onallo harctevekenysegre kepes US Army brigade tipikusan legalabb 4000 fos, tehat eleg jo a tippje. Amugy azt hiszem, a NATO is legalabb 3000 fot preferal... dandaronkent 5-6 zl/osztaly + a tamogato alegysegek?
Nekem logikusnak hangzik egy ilyen kis hadseregnek, mint a magyar.
Felfele skalazva tutira no a vizfej, de akkor is megszoritanam 30:70 szazalek korul a osszesitett kiszolgalo:harcolo letszamaranyt, azaz abbol a mintegy 37 ezer tervezett fobol bizony legyen 22-25 ezer combat-ready - mondjuk ez mar minden fegyvernem... ezenk logika szerint infantry front dandarbol 3-4-et legalabb illene kiallitani, nem?
alapjáraton értelmetlen ez a dolog mert kb ahány féle dandár annyi féle számok de szerintem félreértesz , az volt az állítása hogy egy feltöltött dandár 3000 fős, bocs de nem, nem tudom hol igen de én most nem arról beszélek hogy NATO szerint mennyinek kéne lennie MINIMUM, hanem arról hogy egy normális NATO dandár ( ilyen amúgy nincs max papíron de kb senki sem használja a strukturális rendszert max a besorolásokat)
ahogy írtad 5/6 zlj + támogatók/kiszolgálók nekem alsó hangon ideális esetben 4-6000 fő között mozog, fura lásd az ami számokat , nekik a minimum a 4000 , régen is ennyi volt , vagy németek, egy elviekben feltöltött panzer brigade 5700 fő , a lövészek sem kevesebb. Áttérve a másik dologra, régen 10/1-hez volt az arány, mára a modern hadseregekben 10/4 de inkább 10/5 höz az arány harcoló/kiszolgálohoz , ha mi eltudnánk érni a az általad említett 30/70 dolgot hatalmas változást hozna az tény és szerintem ideális is lenne de a a ló másik felére sem szabad átesni, van vízfej ez tény, nem vitatom de azért azt is látni kell hogy kiszolgálók kellenek
milyen országokéból mondjuk pl?
De csakhogy tudd....A tervezett,de kiépitésre sose került magyar megerősitett összfegyvernemi önálló dd teljes kiépitésben 5000fős lett volna.
tisztában vagyok vele, terveztem és láttam már párat köszi, azért lepett meg ez a "teljesen feltöltött dandár 3000 fő" dolog
Egy amcsi gépesitett ho 10manőver zl-at tartalmaz.És 22000fős.
meg még azért van pár komponense, nem véletlen 22.000 fő bár azért amikhoz én már nem mennék így példáért, picivel másabb rendszer van ott