A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

K

kamm

Guest
Ez az S1 upgrade csomag része. A neve TSWA. A lényege, hogy egy külön vezérelhető 40mm-es gránátvető, ami rendes robbanó, vagy nem halálos gránátokat tud kilőni.
A járművön belül külön konzolt kapott saját monitorral, amivel a mellékelt kamera képét lehet nézni, és azzal célozni.
Pontosa így:

Alapvetően a PUMA-ra szerintem nem biztos, hogy kell +RC torony. A Lynx esetében maga a jármű akkora hodály, és ezzel együtt a torony is, hogy gyakorlatilag nem oszt, vagy szoroz az ügy. A PUMA viszont egy viszonylag alacsony toronnyal rendelkezik. Csak a nagy EO torony ágaskodik a tetején. Ha amellé felteszel egy RC tornyot, akkor a független 360-as situation awernesst húzod le a klotyón, ha meg a torony mellé teszel bármit, akkor ott meg a torony forgását akadályozhatod.
Alapvetően szerintem nem biztos, hogy szükséges a + független géppuskás torony, mivel a fő fegyverzet, alkalmas páncélozott célok és élőerő ellen is hatékonyan működni.
Ugye az Airburst elég komoly pusztítást tud véghez vinni az ellenséges alegységekben, akár fedezék mögött is. Ha meg felesleges a drága 30-as lőszert pazarolni, akkor még mindig ott a párhuzamosított 7,62-es MG5.

FYI szerintem ha Pumat rendelunk, akkor mar eleve hasonlot fogunk rendelni ill kapni - befejeztek a VJTF2023 konfig muszaki ertekeleset es functional evaluationt, most indul a BW-nel a Puma VJTF2023 config operational test, lasd a sarkokon kivulre felszerelt normal/hokep kamerakkal, amelyek 360 fokos kepet biztositanak:

Eb0CF02XgAAykWr

Elso korben egybol osszesen 41 Pumat upgradelnek a VJTF2023 konfigra, ezeket mar regen kivettek szolgalatbol (azert is lett mindossze 30% a rendelkezesre allas juniusi szamok szerint,) A KMW mar befejezte az o reszet, most a RM jon, ok valamikor 2020Q3 soran szallitjak le oket keszen a BW-nek.
Ezutan erdemes lesz figyelni a rendkelkezesre-allast. A masodik kort mar tervezik, meg nem ismert.

A Puma unmanned 30mm tornya van a BW Boxeren is, 2x ATGM meg a 7,62mm MG - sajna szerintem mi is ezzel rendeljuk majd, ha megis Boxer lesz a kerekes:

Eb7sRKCWAAYvSM6

Ja es Drummond (KMW UK tanacsado) azt irta, hogy a Puma 30-40% kerul tobbe, mint a Boxer - azaz a Puma $11M arat alapul veve a Boxer $8M korul tenyleg piszok draga a $3-4M Patriahoz kepest, azaz elvileg 1.5-2x annyi Patria kijon ugyanannyibol... :( :( :(

• Tetszik
Reactions: tong djagbu

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 531
86 803
113
Az az igazság, hogy az M3-as típusú önjáró ponton esetében szerintem nem nagyon van mit szigetelést ellenőrizni.
Ezek nem olyan jellegű járművek, mint egy BTR, aminél a crew compartmentje (elnézést a magyar megfelelője annyira hülyén hangzott) is a víz alá kerül.
Ez kb. beázási és elsüllyedési szempontból inkább a fémtestű hajóhoz hasonlít. Maga a test a víz alatt hegesztve van. Csak a tengelyek tömítésére kell odafigyelni, de biztos vagyok benne, hogy magában a testben minimum dupla szivattyú rendszer működik.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Blogennek abban igaza van, hogy a nehéztechnika velejárója lesz, hogy egy jópárat beszerezzünk mi is, lecserélve/kiegészítve a meglévő ponton készlet(ek)et.

A küzdőtér miért hangzik hülyén?

• Tetszik
Reactions: borisz and arcas

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 531
86 803
113
Az hagyjan, de az nem kuzdoter lenne, hanem inkabb szemelyzeti avagy inkabb legenysegi avagy raj kabin/reszleg/akarmi (a compartment lenyege, hogy szeparalva van.)

Legyen deszant tér.Sajnos tudom mi az a compartment(bár én a compartment szindróma okán).

• Tetszik
Reactions: kamm

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 723
15 309
113
Izgalmas felvetés!

De az is lehet, hogy 2030-ra már 2 nehézdandárral számolunk. A kerekesek meg legurulnak Hódmezôre. Akkor jól számol Ocses.

Szloszjár 2017ben azt írja a közepes dandárban/Debrecen ahol most pk/ legyen könnyű, közepes és akár nehéz zászlóalj is.

Ha esetleg ezt valamilyen alapnak veszik náluk 3 lz van.
A nehéz kaphatna pumát, a könnyű NMS/jalcin, a közepesnél amúgy ő azt írja maradhatna a BTR.
Megjegyzem én sem hiszem, hogy pár éven belül kukázzuk az összes btr-t. Még ha szar is és függünk a ruszkiktól. (Orbán szerint 3 irányba kell tekontgetnünk Berlin/Ankara/Moszkva)

Csak ezért elmélkedem mert az 1300m nál én nem nagyon hiszem, hogy most el van döntve mondjuk 2 +repszázad.
Lenne 40 vadászgépünk és 36 helink?

Ha pedig az egy tétel akkor egybe vették a láncos meg kerekes vásárlását?

Mondjuk ha puma meg boxer akkor lehet.
Viszont Debrecenbe akkor lehet csak 1 zászlóalj boxer kellene/1 zászlóalj/puma/1 zászlóalj török.

• Tetszik
Reactions: Irsai Olivér
K

kamm

Guest
Szloszjár 2017ben azt írja a közepes dandárban/Debrecen ahol most pk/ legyen könnyű, közepes és akár nehéz zászlóalj is.

A nehéz kaphatna pumát, a könnyű NMS/jalcin, a közepesnél amúgy ő azt írja maradhatna a BTR.
Megjegyzem én sem hiszem, hogy pár éven belül kukázzuk az összes btr-t. Még ha szar is és függünk a ruszkiktól. (Orbán szerint 3 irányba kell tekontgetnünk Berlin/Ankara/Moszkva)

Csak ezért elmélkedem mert az 1300m nál én nem nagyon hiszem, hogy most el van döntve mondjuk 2 +repszázad.

Viszont Debrecenbe akkor lehet csak 1 zászlóalj boxer kellene/1 zászlóalj/puma/1 zászlóalj török.

Szerintem teljesen egyertelmu hogy az osszes 30+ eves BTR kuka, egytol egyig - teljesen vilagosan megmondtak, nincs tovabb elavult komcsi kohoszokeveny technika es ez igy is van jol.
A kerdes csak az idozites - amint megjottek a lancos IFV-k, szerintem utana jonnek majd a kerekesek meg meg egy vagy ket adag 2A7HU, addigra a kebabos kocsikkal egyutt le is csereltunk minden hulladekot.
Esetleg a 80A maradnak majd esetleg a hataron vagy rendoroknel egy darabig, de utana max lezsirozva tudom oket elkepzelni, a 14.5-eseket meg siman el kell adni gyorsan, valahova Afrikaba.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 202
100 304
113
Szerintem teljesen egyertelmu hogy az osszes 30+ eves BTR kuka, egytol egyig - teljesen vilagosan megmondtak, nincs tovabb elavult komcsi kohoszokeveny technika es ez igy is van jol.

Esetleg a 80A maradnak majd esetleg a hataron vagy rendoroknel egy darabig, de utana max lezsirozva tudom oket elkepzelni, a 14.5-eseket meg siman el kell adni gyorsan, valahova Afrikaba.

Ahogy figyeltem a nyilatkozatokat és a hozzászólásolat, ez lesz az utolsók közt, amit lecserélnek. Sztem még sokáig marad.

• Tetszik
Reactions: Ocses
K

kamm

Guest
Ahogy figyeltem a nyilatkozatokat és a hozzászólásolat, ez lesz az utolsók közt, amit lecserélnek. Sztem még sokáig marad.

Ketlem. A gyengebb fegyverzetueket levaltjak valami kebabossal, a normalisaknak mondjuk adok max 5 evet, addigra mar regen leszallitottak a nehezeket, johetnek a kerekesek is.

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 555
4 801
113

3 leheöség merült fel.
Az egyik az a RM anyag, ami Lynx és Boxer.
Felmerült újra az F-35 és tegnap robbant be a Puma az Ütközöben.
Az biztos, hogy egy több mint 4Mrd USD projekt valami nagy dolog lesz.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 723
15 309
113
3 leheöség merült fel.
Az egyik az a RM anyag, ami Lynx és Boxer.
Felmerült újra az F-35 és tegnap robbant be a Puma az Ütközöben.
Az biztos, hogy egy több mint 4Mrd USD projekt valami nagy dolog lesz.

Csak a Puma egymagában ha csak tatán lessz 200 nem tesz ki ekkora összeget.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 330
30 302
113
Nem legyen, hanem lehet! Nagy különbség, mivel a közepes dandárt kvázi átmeneti formának tartja, ami:

"A dandár gyorstelepítési, visszatelepítési képességét és rugalmasságát kihasználva képes a nehéz erők támogatására mozgékonysággal, a könnyű erők támogatására pedig tűzerővel és páncélvédettséggel."

És ebből adódik, hogy:

"Véleményem szerint a könnyű és a nehéz erők integrációjával a dandár tartalmazhat könnyű, közepes és esetlegesen nehéz zászlóaljakat is."

Namost ez annak függvényében írta, hogy:

"Összességében ez egy olyan összfegyvernemi dandárt takar, amely gyalogsági harcjárműplatformra tervezett, a megfelelő harctámogató és harci kiszolgáló-támogató erővel. Figyelembe véve a könnyű és a nehéz erők integrációjának a koncepcióját, a dandár tartalmazhat nehéz és közepes zászlóaljakat is. Tekintettel arra, hogy a 2004–2005-ben végrehajtott átszervezések miatt a Magyar Honvédség nehéz képességének nagy részét leépítették, ha egy ilyen nehézdandár NATO-felajánlásnak kívánunk megfelelni, az még egy 10 éves fejlesztési időszak alatt is rendkívüli pénzügyi hátteret igényelne."

Csakhogy ez a pénzügyi háttér most megvan a komplett nehézdandár kiállítására, így nem aktuális többé a vegyes közepes dandár dolog. Már csak azért sem, mert könnyűdandár sem született meg, így a közepes dandár könnyű elemeket se fog tartalmazni nagy valószínűséggel, nem kell semmihez alkalmazkodnia, csak a saját koncepciójához. Ha a Szloszjár féle koncepció változott a Zrínyi2026 keretei között, akkor az abban nyilvánul meg, hogy a pénzhiányra alapozott kompromisszumos megoldások eltűntek belőle és az elvi szinten megfogalmazott nehéz és közepes struktúrák létrehozása vált elérhető céllá. Ezért szoktam idézni onnan a nehéz és közepes dandárstruktúra leírását, mert ez lehet most a legközelebb a Z26-ban megfogalmazott célhoz:

dd-neh-z.jpg

dd-k-zepes.jpg

Itt jegyzem meg, hogy az ínséges emberöltő következtében előállt tervezői óvatosság lehet az oka annak, hogy most csak két dandárt fejlesztünk, mert amikor a politikusok megkérdezték, hogy mi kell a térségben komoly haderő kiépítéséhez, nem mertek többet mondani, mint két feltöltött és teljesen felfegyverzett dandárt, pedig valószínűleg tehették volna! Ez a két dandár természetesen semmilyen komoly tekintélyt nem fog adni a magyar államnak, mert ezzel is csak a térség egyik leggyengébb, bár legkorszerűbb hadereje leszünk.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Nem legyen, hanem lehet! Nagy különbség, mivel a közepes dandárt kvázi átmeneti formának tartja, ami:

"A dandár gyorstelepítési, visszatelepítési képességét és rugalmasságát kihasználva képes a nehéz erők támogatására mozgékonysággal, a könnyű erők támogatására pedig tűzerővel és páncélvédettséggel."

És ebből adódik, hogy:

"Véleményem szerint a könnyű és a nehéz erők integrációjával a dandár tartalmazhat könnyű, közepes és esetlegesen nehéz zászlóaljakat is."

Namost ez annak függvényében írta, hogy:

"Összességében ez egy olyan összfegyvernemi dandárt takar, amely gyalogsági harcjárműplatformra tervezett, a megfelelő harctámogató és harci kiszolgáló-támogató erővel. Figyelembe véve a könnyű és a nehéz erők integrációjának a koncepcióját, a dandár tartalmazhat nehéz és közepes zászlóaljakat is. Tekintettel arra, hogy a 2004–2005-ben végrehajtott átszervezések miatt a Magyar Honvédség nehéz képességének nagy részét leépítették, ha egy ilyen nehézdandár NATO-felajánlásnak kívánunk megfelelni, az még egy 10 éves fejlesztési időszak alatt is rendkívüli pénzügyi hátteret igényelne."

Csakhogy ez a pénzügyi háttér most megvan a komplett nehézdandár kiállítására, így nem aktuális többé a vegyes közepes dandár dolog. Már csak azért sem, mert könnyűdandár sem született meg, így a közepes dandár könnyű elemeket se fog tartalmazni nagy valószínűséggel, nem kell semmihez alkalmazkodnia, csak a saját koncepciójához. Ha a Szloszjár féle koncepció változott a Zrínyi2026 keretei között, akkor az abban nyilvánul meg, hogy a pénzhiányra alapozott kompromisszumos megoldások eltűntek belőle és az elvi szinten megfogalmazott nehéz és közepes struktúrák létrehozása vált elérhető céllá. Ezért szoktam idézni onnan a nehéz és közepes dandárstruktúra leírását, mert ez lehet most a legközelebb a Z26-ban megfogalmazott célhoz:

dd-neh-z.jpg

dd-k-zepes.jpg

Itt jegyzem meg, hogy az ínséges emberöltő következtében előállt tervezői óvatosság lehet az oka annak, hogy most csak két dandárt fejlesztünk, mert amikor a politikusok megkérdezték, hogy mi kell a térségben komoly haderő kiépítéséhez, nem mertek többet mondani, mint két feltöltött és teljesen felfegyverzett dandárt, pedig valószínűleg tehették volna! Ez a két dandár természetesen semmilyen komoly tekintélyt nem fog adni a magyar államnak, mert ezzel is csak a térség egyik leggyengébb, bár legkorszerűbb hadereje leszünk.
Ennel egyszerubb az ok a zrinyi 2026 ba egyszeruen egy nehez es egy kouepes dd felszerelese fer bele. /ha a konnyut is a z2026 alatt akartuk vona megvalositani valahonnan forrast kellett volna elvonni vagy a felderitoktol vagy a muszakiaktol szarzfoldon vagy a legierotol./ a konnyu dd felallitasa majd a zrinyi kifutasa utan kerul teritekre./a program utan sem all meg az elet. Akkor jon az esetleges hianyok potlasa /ilyen hiany lehet +harcjarmu vagy barmi mas rechnika vagy epp a konnyu dandar./ egy konnyu dandar felallitasa jelenleg iszonyat penzeket emesztene fel arrol nem is beszelve hogy aegy konnyu dandar iszonyat emberigenyes ehhez toborzass hatekonysaganak novelese szukseges amihez elengedhetetlen az uj technika es a berek emelese. /de ezt mint tudjuk nem egyik naprol a masikra megvalosithato folyamat eredmenyei./

Sajat velemeny a puma sem nem tardtja bent az orszgban az aranak meg csak toredeket sem se nem nyuljt alapot hazaifejleszteseknek imtegracioknak kulkereskedelmi haszna zero /meg csak ossze sem szerelhetjuk azokat./ es ugye ezek prioritasok. /mivel egssegesen mimdig harcjarmuvek cserejerol beszelnek csupan sehol nem emlitik hogy tobb platformal kivannak kivaltani a jelenlegi egy platformot lehet agyalni./
Legvedelem varom mar a bejelentest szerintem lessz meglepodes pozitiv iranyba. /de biztos lessz akinek nem fog tetszeni a dolog./

• Tetszik
Reactions: kamm and SilvioD

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 330
30 302
113
Ennel egyszerubb az ok a zrinyi 2026 ba egyszeruen egy nehez es egy kouepes dd felszerelese fer bele. /ha a konnyut is a z2026 alatt akartuk vona megvalositani valahonnan forrast kellett volna elvonni vagy a felderitoktol vagy a muszakiaktol szarzfoldon vagy a legierotol./ a konnyu dd felallitasa majd a zrinyi kifutasa utan kerul teritekre./a program utan sem all meg az elet. Akkor jon az esetleges hianyok potlasa /ilyen hiany lehet +harcjarmu vagy barmi mas rechnika vagy epp a konnyu dandar./ egy konnyu dandar felallitasa jelenleg iszonyat penzeket emesztene fel arrol nem is beszelve hogy aegy konnyu dandar iszonyat emberigenyes ehhez toborzass hatekonysaganak novelese szukseges amihez elengedhetetlen az uj technika es a berek emelese. /de ezt mint tudjuk nem egyik naprol a masikra megvalosithato folyamat eredmenyei./

Sajat velemeny a puma sem nem tardtja bent az orszgban az aranak meg csak toredeket sem se nem nyuljt alapot hazaifejleszteseknek imtegracioknak kulkereskedelmi haszna zero /meg csak ossze sem szerelhetjuk azokat./ es ugye ezek prioritasok. /mivel egssegesen mimdig harcjarmuvek cserejerol beszelnek csupan sehol nem emlitik hogy tobb platformal kivannak kivaltani a jelenlegi egy platformot lehet agyalni./
Legvedelem varom mar a bejelentest szerintem lessz meglepodes pozitiv iranyba. /de biztos lessz akinek nem fog tetszeni a dolog./
Én is valószínűnek tartom, hogy az emberhiány miatt maradt le a könnyűdandár. Úgy gondolták, hogy a meglévő struktúrák feltöltése is nagy szó lenne és valahol igazuk volt, mert jelentős illetményemelés nélkül nem lenne lehetséges mennyiségi fejlesztés.

• Tetszik
Reactions: endre

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Én is valószínűnek tartom, hogy az emberhiány miatt maradt le a könnyűdandár. Úgy gondolták, hogy a meglévő struktúrák feltöltése is nagy szó lenne és valahol igazuk volt, mert jelentős illetményemelés nélkül nem lenne lehetséges mennyiségi fejlesztés.
Plane ebbe a tempoba ha osszejon nekik a dolog nem kizart hogy allomamy szempontjabol a z2026 alatt letudjak tenni a majdani konnyu dd alapjait amivel kozvetlenul a program lejarta utan megalapithato a konnyu dd de ez meg odebb van. /minden esetre e biztosnak latom hogy a konnyu dd minimum 2 helyorsegbe lessz diszlokalva de inkabb 3 ba./ ez kozepes vagy nehez eseten nagy fejtorest okozna de egy konnyu dd alkalmas az ilyen turpissagokra a lenyeg hogy repter legyen adott helyorsegek kozelebe./

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 330
30 302
113
Plane ebbe a tempoba ha osszejon nekik a dolog nem kizart hogy allomamy szempontjabol a z2026 alatt letudjak tenni a majdani konnyu dd alapjait amivel kozvetlenul a program lejarta utan megalapithato a konnyu dd de ez meg odebb van. /minden esetre e biztosnak latom hogy a konnyu dd minimum 2 helyorsegbe lessz diszlokalva de inkabb 3 ba./ ez kozepes vagy nehez eseten nagy fejtorest okozna de egy konnyu dd alkalmas az ilyen turpissagokra a lenyeg hogy repter legyen adott helyorsegek kozelebe./
A könnyűdandár ott kell legyen, ahol a helikopterek.

• Tetszik
Reactions: Király Fika

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
A könnyűdandár ott kell legyen, ahol a helikopterek.
Nagyreszben igazat is adok de ez egy teljes dd re nem feltetlen kell igaznak lennie. Konnyu dd szempontjabo van egy olyan hatalmas elony hogy alkalmazasa elegge dekoncentralt /ha koncetralt a konnyugyalogsag akkor az altalaba kenyszerbol van vagy a terepi adottsagok miatt./

De dudi ebbe a temaba egyertelmuen jaratosabb nallam igazabol a lehetseges mikentjebe alkalmazas diszlokacio kepesegek es felszerelesek teren az o velememye mervadobb lenne mint az enyem. Bar szolnokot eros kompromisszumokkal lehetne konnyunek titulalni de az melyen leegyszerusito lenne a kulonleges mivolt miatt...

En pl szivesen latnek egy kissebb "hegyivadasz" alegyseget eszakkelet magyarorszagon a radarallomas teruleten. Esetleg pecs kornyeken valami konnyu /vadaszt./ a rekitolto radarok varhato kitelepulese korzetebe. /akar azok biztositasa cimszoval./akik feladatat konfliktus eseten persze tartalekosok vehetnek at. Nagyobb letszamba./ persze ezek a hegyi alegysegek kozel se lennenek azonosak kepessegbe egy magashegyi alegyseggel de tipikusan magashegyekbe nem bovelkedunk :)

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 453
113
A kerdes csak az idozites - amint megjottek a lancos IFV-k, szerintem utana jonnek majd a kerekesek meg meg egy vagy ket adag 2A7HU, addigra a kebabos kocsikkal egyutt le is csereltunk minden hulladekot.
2030 előtt ez szerinted megvalósul?