Kérdés Kaiser Ferenc mennyire kompetens a témában. Azért ne feledjük, ő nem kormányzati és nem HM szereplő. Végül is szabadon azt mond, amit akar. Szakértő, meg lehetnek infói, ami nekünk nincs, ez logikus. Azonban azért akkor vegyük biztosra a Pumát, amikor hivatalosan bejelentik, vagy előbb megjelenik a KMW honlapján. Az utóbbi a valószínűbb.
Nekem elég elméleti-katonának tűnik. Debrecenben szerzett doktorit történelemtudományból (bölcsész). Ő is inkább biztonságpolitikai témákkal foglalkozik. Belenéztem néhány biztonságpolitikai előadásába, jóknak tűntek. Persze ettől még tudhat dolgokat a fegyverbeszerzésekről, ha megfelelő körökben forog...
Biztos lehetsz benne a királyi rádióban,
(ahol pontosan ki van adva kit lehet meghívni mit lehet kérdezni és mi hangozhat el egy ilyen beszélgetős musorban)
nem egy himihumi ember egyértelműen kijelenti,hogy Pumákat veszünk ez felér egy hivatalos bejelentéssel mindenesetre én megnyugodtam maradunk a német vonalon és nem veszünk kardigántól Fatmagul IFV.
2019 szeptemberében a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen volt egy előadása Kutatók Éjszakáján:
Prof. Dr. Resperger István ezredes: Leopárd, Puma, “Wunderwaffe” a Magyar Honvédségben...
"Az előadásomban bemutatásra kerülnek a Magyar Honvédségben újonnan rendszeresített harckocsik, páncélozott szállító harcjárművek és harci helikopterek harcászati-technikai jellemzői. Ismertetésre kerül az alkalmazási lehetőségeik. Hogyan tovább Magyar Honvédség? Milyen változásokat generálhatnak az új eszközök?"
Linkeltem a programajánló topikban, volt aki el is tudott rá menni. Aki ott volt, azt mondta, hogy ott akkor elhangzott hogy 98 Puma... már azt nemhivatalos bejelentésnek vettük. De azóta sem tudtunk meg semmi többet. Csak hogy a Leo-Pzh üzlet olyan nagyon drága volt, hogy még a 98 Puma is simán beleférne az árba, de ennek semmi nyoma a német fegyverexport jelentésben, 2020 májusában pedig a Rheinmetall még mindig bizakodik a Lynx eladásával kapcsolatban. A Haditechnika folyóiratban meg fut a Pumát bemutató sorozat (Ocskay István:A PUMA lánctalpas harcjármű rendszeresítésének útja a Bundeswehrben) és a "Napjainkban alkalmazott kerekes harcjárművek és fejlesztésük az elmúlt évtizedekben (Dr. Gávay György) sorozat...
Még mindig nem tudunk semmi biztosat. Bármi lehet és az ellenkezője is.