A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
13 397
19 520
113
Ez hulyeseg, mar a legelso mondat is, mai 2A7 ara kabe 2x annyi, mig a korszerusites sokkal tobb lenne, mint lattuk a lengyelek maguk is csak $5M/hk aron hoztak ki ugy, hogy a test pancelja maradt.
Várjál! A lengyelek egy külön "állatfajta" (ezt most csak félig pejoratívan értem, és senki lengyel fel és lemenőit nem szeretném megsérteni).
A Lengyelek upgrade-jét szerintem fele annyiért is megcsinálták volna a németek, ha nem oktondiskodnak a saját elemek integrálásával, valamint a saját kivitelezéssel.
Miközben a Leo 2PL valahol az A6 szintjén lesz.
A rendes A7+ upgrade-re is lett volna lehetőség, de csak full német kivitelezésben. Tudtommal a németek a saját A7V upgradejük esetén hozzányúlnak a páncéltesthez is.
 
 • Tetszik
Reactions: endre

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
1 484
3 913
113
Nem tűnik fel, hogy senki nem tart fenn ilyen sokadvonalas haderőt, amiatt, amit leírtam...?

Akkor videól illusztrálva. Balra a sokadvonalas erős, jobboldalról meg jön az első vonal.

Persze, ha valaki a tálib vs. jenki haderő lebunkózásokat akarja újrajátszani, szíve joga, de oda nem fog találni katonát, azt garantálom. Vagy az első összecsapás és eredménye után mindenki elfut, mert a semmiért nincs értelme megdögleni teljesen esélytelenül. Ez a II. vh idején az őrület tetőfokára hágva ment, amikor totalitárius diktatúrák köcsögök által vezetve tették azt, amit. A másik véglet meg Falkland. A reménytelen helyzetben 10k+ sorkatona adta meg magát a szigeten. Nem 10 ezer britnek tudtommal...

Lásd kemény mag, hivatásos RM, ejés + RN vs sorkatonák...

(alábbiak 'Negan' -nak válaszod)

Semmit nem ér a milícia, ha nem találkozik hozzá méltó erővel. Senki nem tart fenn ilyen erőt a környéken. Vagy én nem látok valamit?
Egy kb. Volksturm szerű izé "harcértékét" láthattuk 1945-ben. Kösz. Nem.
És ma a technika miatt ez még szélsőségesebb...

Az odáig rendben van, hogy az én hozzászólásomra válaszoltál, de a hsz -ed tartalma miatt nem vagyok biztos benne, hogy nem nyomtál-e félre ... Úgy egyébként gondoltam, hogy "angolosan" távolmaradok, de aztán így mégse :)

Ugye a mai nap/a héten/elmúlt időszakban kb. raklap számra írtam, hogy amennyiben bármi komolyabb "galiba" lenne a reguláris erőkkel vagy azok felszerelésével (ilyen-olyan fogyás miatti jelentős képességcsökkenés) - akkor kb. k@rva gyorsan fehér zászlót lengetni, mert a "B terv" a mészárlás (mármint a rossz oldalán). Ennek melyik része nem érthető?

A tartalékosokkal kapcsolatban szintjén sokadszorra az elképzelésem - most csak nagyon zanzásítva:

- ÖMT (ha eljutunk oda, hogy túlnyomórészt aránylag frissen leszerelt hivatásosok/szerződésesek alkotják): fő manővererők békelétszámának feltöltése - amennyiben marad, akkor sorban a többi egységet is.
- ÖTT : Teherautósofőr, targoncás/pakoló a logisztikai központban vagy egyéb raktárakban, őrszolgálat kiegészítése laktanyákban/raktárakban egyéb, tűzoltó szolgálat, konyhás, "kiskutyafülefarka", de leginkább a hátországban. Azaz nemhogy az ellen "élcsapatai" közelébe nem engedném Őket, hanem még a szabadcsapatai közelébe sem ...

És egyelőre még a fentiek is a "fantázia birodalma" ...

Azt is írtam párszor, hogy az ellen szabadcsapataI/sokadvonalas brigádjai ellen egy jól felszerelt és modern regulárisokat könnyű dandár konstrukcióban (KMZ -t nem ide) képzelek el, ha majd egyszer lesz ilyen. Ezek nem AK -s bakák - lépcsőházról-lépcsőházra stílusban. Hanem az olyan "szó nélkül bontjuk a fél várost, ha kell" típusú arcok illetve felszerelésekkel ...

Az eddigiekkel nem értesz egyet? OK, mondj jobbat.

Namost az urasan kihajigálunk mindent (mármint irreverzibilis módon) dologgal továbbra sem értek egyet. Részletesen leírtam miért nem. Egyelőre a "letolt gatyán" (technika vonalon) kívül nincs semmi. Amennyiben majd lassan csorog egy-két dolog, akkor az volt a mondás a részemről, hogy toljuk be a laktanya sarkába a mostani dolgokat. Nulla költéssel, nulla semmivel (bakker még a kohó is egy rakás pénzbe kerül ezeknél).

Erre jönnek a válaszok (nem Tőled), hogy akkor a tartalékosnak/milicistának majd az USA/német és az orosz élcsapatokat kellene legyalulni (hogymi? :confused:) ... Még jó, hogy nem egyszerre ... :D

A 'Negan' -nak írt válaszodra - csak azért, mert ezt a témakört is pedzegettem részleteiben korábban.

"Semmit nem ér a milícia, ha nem találkozik hozzá méltó erővel. Senki nem tart fenn ilyen erőt a környéken. Vagy én nem látok valamit?"

Na ebben pont 100% -ban nincs igazad. Úgy egyébként a saját civil lakosságot tekinthetjük "méltó erőnek"? Ugye ezen országokban (sajnos) sok esetben nem mindig az ellen fegyveres erőivel (legyen az bármilyen) keresik a "harcérintkezést ...

Pont a szomszédos államok baromira erős "szabadcsapat képző" képességgel rendelkeznek. Ld. közelmúlt illetve jelen (délszlávok, ukránok) vagy akár az elmúlt bő egy évszázadban kb. minden "jószomszédnál". Több- akár soktízezres nagyságrendben. Semmilyen erkölcsi- vagy morális gáttal (!!). Úgy mellesleg itt-ott némi (sokadvonalas) nehéztechnikával is.

Csak példaként - ugye pont most volt nemrégen bedobva egy YT videó asszem a 300 kilőtt ukrán T-64 tankról. Namost azokat a kilőtt roncsokat nem a madarak hordták ám oda össze ...
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
12 075
16 363
113
Plussz még ezt a Patria összeszerelést sem értem (ugye a lengyeleknél van Rozsomák). Egyébként V4 szinten lehetne ilyen összeszerelősdi elméletben - javítandó a gazdaságosságot, de szerintem még ez sem menne. Most csak példák (mindenki beillesztheti a szívecsücskét ezek helyére):

- Lengyelország: Pátria (Rosomak),
- Csehország: Lynx,
- Magyarország: mondjuk teherautók MAN licensz alapján, SRAM (Hirtenberger) integrálható módon APC -re, MRAP -ra, dzsihádmobilra, rózsaszínű csillámpónira, bármire ...
- Szlovákia: másodvonalas önjáró löveg (könnyű- illetve közepes dandárba, tartalékosoknak - avagy csak utóbbiaknak).

Namost néhány ellenérv is:

- Nekünk még jó lehetne a Pátria - lehet a csehszlovákoknak nem kellene,
- Pl. mi lehet mást (pl. Puma -t) választunk. A csehek is régóta kínlódnak ebben a témakörben ...
- a csehszlovákok valószínűleg nem engednék el a Tatra kezét ...
- a szlovák önjáró löveg olyan-amilyen - nem biztos, hogy kellene bárkinek ...

És még ezek lettek volna a "legegyértelműbb" példák talán ...

Ez az egesz borazsztoan atpolitizalt mindenhol, plane a regionkban.

A litvan 30mm Boxereknel is erezheto a politikai "olcsositas, $5M koruli aruk joval ar alatt van, mondjuk elvileg nagyobb uzlet resze is... szerintem nalunk is ez az irany.

Eszakon a Patria a svedeknel, letteknel, eszteknel mar van, sot, az eszt hadicegbe be is vasaroltak magukat a finnek, helyben fejlesztik a varianst.
Szlovakoknal lett volna Patria (Vydra - uszokepes! :)), de dragan, vmi $5M korul, ami igy aztan belefulladt a lokalpolitika mocsaraba: https://euro-sd.com/2019/08/news/14351/slovakia-prolongs-procurement-of-armoured-vehicles/
Szlovenek Patriat vettek 2006-ban, $2.3M korul.
Horvatok Patriat vettek 2007-ben, $1,5M korul.
A cseheknel is a Patria gyozott a tenderen, majd hirtelen megis Pandurt vettek...

...ez egy mocskos csata a finn-europai Patria es az amerikai oriasceg General Dynamics kozott, evek ota.
Az amerikai GD (vmi 40x akkora, mint a finn ceg), miutan felvasarolt szinte mindenkit Europaban, penzt akar csinalni es kokemeny politikai sullyal siman kitolja a Patriat mindenhonnan (portugal, sved, szaudi, belga, spanyol, dan, roman stb tenderek), a finnek meg vissza akarnak vagni, mindegy hogyan - jo starter a temaban: https://en.wikipedia.org/wiki/Patria_case

Orbanek - okosan - komolyabban ra sem neznek semmilyen GD cuccra, lathatoan Boxert es Patriat versenyeztetnek/ttek.
A finneke uszokepes, mozgekonyabb, legalabb 30% olcsobb es bizonyitott mar a lengyeleknel is, nem veletlenul mondom, hogy nekunk bizony Patria kellene.
Ha a Boxert le is arazzak a nemetek a Patria szintjere, meg mindig idegesitene az uszokepesseg hianya es a limitalt fegyverzet opcio (kb van a Puma tornya meg esetleg a Lance 2.0 rahekkelik, oszt jonapot). A Boxernek biztosan dragabb az uzemeltetese is, bar ez utobbi belearazhatjak.

Ha meglenne a politikai akarat, akkor a V4 beleallhatna a Patriaba, plane a lengyelekkel, de a csehek-szlovakok teljesen elmerultek a politikaban, remenytelenek ezugyben.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
13 397
19 520
113
Azért érdekes, hogy ez a "jó lesz az még valamire" hozzáállás vezetett a Mi-24-esek reaktiválásához, amit most a T-72, RPG, 7,62, stb. mellett tovább kardoskodók meg amúgy nagy élvezettel szidnak.
Tiltakozom bíró úr!
A véleményem röviden a projektről:
 • A Mi-24 helyett egyelőre nincs más, és közvetlen utód sem látszik (Mi-24 felújítás: indokolható ).
 • A T-72-esek helyett már van más (T-72-es felújítás: no way, csak ha azért hozzák rendbe, mert akkor többet ér eladásnál).
 • Az RPG nem kér enni. Raktárban elvan, még mindig van rá sok kiképzett leszerelt, korlátaival használható, én tartalékosoknak letárolnám, új/fejlesztett rakétát csak konfliktus esetén szereznék be)
 • 7,62 nagyjából ugyan az, mint az RPG. Mind a karabélyra mind a PKM-re, mind a SVD-re értem. Ha van hozzá még lőszer, akkor tessék letárolni. Újat már nem kell hozzá venni.
  Ha kellemetlenné válik a szitu, akkor a tartalékosoknak/lakosságnak ki lehet osztani, ha már más nem maradt. Ez olyan, mint a konzerv löncshús a spájzban. Magadtól nem kívánod, de ha karanténba kerülsz, akkor nagyon jól jön, ha csak másnap hajlandó neked valaki bevásárolni. o_O:)
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
12 075
16 363
113
Ezzel szemben érdekes megnézzni az itt gyakran lenézzett romulánokat.MiG21 korszerűsitésnél nem csak a vasat vették,hanem fegyverzetet,felderitő és zavaró,valamint célmegjelölő konténereket is.Vagyisegy teljes harci rendszert,nem csak diszszemlére való mutogatnivalót.F16MLU esetében ugyanigy jártak el.Nekünk viszont máig hiányos a Gripenek fegyverzete,nincs se felderitő,se zavarókonténerünk.Utólagosan beszereztünk célzókonténert,amre ugyan ráfogják,hogy egyben felderitő is,de ez csak szimpla parasztvakitás.Ahogy a Mihuk restaurálását harcihelikopter képesség visszaszerzésének nevezni is az.Viszont jol mutat a Duna felett.
Az a honvédelmi szervezet,ami ilyesmiket csinál,szerintem igencsak rászorul egy rekonstrukcióra.Te mi a banatrol beszelsz? Meg repulni as alig tudjak a romanok a gepeiket, az egvilagon semmit nem vettek hozza.
 
 • Tetszik
Reactions: Fundin

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
12 075
16 363
113
Ezt az idézet végén ugye csak viccnek szántad? Mit vettek az F-16-hoz? Semmit! Mutass nekem romulán F-16-ot AMRAAM-al! Vagy zavaró konténerrel! Vagy mutass valakit aki valaha látott ilyet. Az, hogy a kongresszus az USA-ban engedélyezte 20db!!! AMRAAM és 5db!!! ilyen konténer beszerzését nem azt jelenti, hogy meg is történt a beszerzés. Ennyit a jól felszerelt romulán F-16-ról. Se BVR se zavaró elektronika.

Pontosan, Mar 10x leirtuk, a romanok Europa Indiaja, meg az iparag szerint is: osszevissza bejelentenek mindent, a megrendelest, annak elfogadasat, engedelyezest, aztan amerikai engedelyezest, annak elfogadasat stb - aztan nincs penz semmire, igy nem is vesznek semmit vagy max a toredeket.
Egy vicc az egesz roman modernizalas, total kaosz es irgalmatlan osszegeket elcsapnak olyasmire, amire az amerikaiak - okosan - behulyitik oket, csak kezeljek oket felnottkent es baratkent az amcsik, ennyi.
 
 • Tetszik
Reactions: marton

molnibalage

Well-Known Member
2010. április 18.
37 676
51 403
113
Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország, Fehéroroszország, UK, Ausztria, Spanyolország, Franciaország, Görögország, Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország, Írország, Olaszország így fejből.
A Dán Nemzeti Gárda hadnagya.


Az NG-nek milyen más fegyverzete van? Mert a jenki NG is szép nevű, csak elsővonalas harkocsijai is vannak. Az ANG meg F-22-vel is repül.
Szóval önmagában a névnél több kell. Ha van legalább valami APC mozgáshoz és legalább valami olyan ATGM, ami 30 éves hk-t kilő, akkor van értelme. Egyébként szerintem nem sok.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
12 075
16 363
113
Nem hulyeség.Amilyen korszerűsítésről te beszélsz az összegszeruen az orosz illetve a lengyel T-72 korszerűsítést jelenti a csehek ennél jóval szerényebb korszerűsítésre vállalkoztak (és még ezzel sem haladnak) pl a T-72 védelmét nem korszerűsítik,ott van a másik cikkben,hogy mit modernizálnak ráadásul az erre szánt összeg még erre sem elég ezért megy a huzavona:)

En ertem, hogy az iras mit akar mondani, de ezt kar manipulalt avagy teves szamokkal megtamasztani. Soha nem kapsz $8M 2A7-et, ez biztos. :)

Várjál! A lengyelek egy külön "állatfajta" (ezt most csak félig pejoratívan értem, és senki lengyel fel és lemenőit nem szeretném megsérteni).
A Lengyelek upgrade-jét szerintem fele annyiért is megcsinálták volna a németek, ha nem oktondiskodnak a saját elemek integrálásával, valamint a saját kivitelezéssel.
Miközben a Leo 2PL valahol az A6 szintjén lesz.
A rendes A7+ upgrade-re is lett volna lehetőség, de csak full német kivitelezésben. Tudtommal a németek a saját A7V upgradejük esetén hozzányúlnak a páncéltesthez is.

Hat, megneznem a nemetek arait is... egy biztos, uj 2A7 nem lesz $8M, az biztos.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
12 075
16 363
113
Az NG-nek milyen más fegyverzete van?

Minden, ami kell. Olvass utana, ne probalj szamon kerni.

Mert a jenki NG is szép nevű, csak elsővonalas harkocsijai is vannak. Az ANG meg F-22-vel is repül.

Egyreszt azert, mert nagy orszag, masreszt azert, mert az amerikai NG egy nagy hazugsag mar regen - nem teruletvedelmi ero, hanem siman olcso expedicios ero is, bevetik oket mindenhol, Irakban stb.

Szóval önmagában a névnél több kell. Ha van legalább valami APC mozgáshoz és legalább valami olyan ATGM, ami 30 éves hk-t kilő, akkor van értelme. Egyébként szerintem nem sok.

Szoval mindenhol van is, csak te nem tudsz rola, viszont nagyhangon velemenyt alkotsz. RPG-CG szintu eszkozuk mindenhol van, mortarok stb - Svajcban lathatsz parasztokat aknavetovel a vallukon setalni a hegyekben nemi gyakorlasra...
 
 • Tetszik
Reactions: Negan

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
470
728
93
Tiltakozom bíró úr!
A véleményem röviden a projektről:
 • A Mi-24 helyett egyelőre nincs más, és közvetlen utód sem látszik (Mi-24 felújítás: indokolható ).
 • A T-72-esek helyett már van más (T-72-es felújítás: no way, csak ha azért hozzák rendbe, mert akkor többet ér eladásnál).
 • Az RPG nem kér enni. Raktárban elvan, még mindig van rá sok kiképzett leszerelt, korlátaival használható, én tartalékosoknak letárolnám, új/fejlesztett rakétát csak konfliktus esetén szereznék be)
 • 7,62 nagyjából ugyan az, mint az RPG. Mind a karabélyra mind a PKM-re, mind a SVD-re értem. Ha van hozzá még lőszer, akkor tessék letárolni. Újat már nem kell hozzá venni.
  Ha kellemetlenné válik a szitu, akkor a tartalékosoknak/lakosságnak ki lehet osztani, ha már más nem maradt. Ez olyan, mint a konzerv löncshús a spájzban. Magadtól nem kívánod, de ha karanténba kerülsz, akkor nagyon jól jön, ha csak másnap hajlandó neked valaki bevásárolni. o_O:)

Letárolni?Amugy az nem lehet hogy lejárt a fejek szavideje és ezért gondolták hogy lecserélik az rpg-t?Mint a pct rakétáknál,csak itt senkinek sem jutott eszébe ellőni.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 456
3 952
113
Az NG-nek milyen más fegyverzete van? Mert a jenki NG is szép nevű, csak elsővonalas harkocsijai is vannak. Az ANG meg F-22-vel is repül.
Szóval önmagában a névnél több kell. Ha van legalább valami APC mozgáshoz és legalább valami olyan ATGM, ami 30 éves hk-t kilő, akkor van értelme. Egyébként szerintem nem sok.

Milyen feladatra szánod őket? Hátországban ellátmánylerakatok őrzésére, rendészeti feladatokra, kapcsolattartásra a lakossággal, vagy mennek a darálóba. Első esetben tökéletesen megfelel a terepjáró, teherautó levedlett előző generációs karabély is.
 
 • Tetszik
Reactions: borisz

Gaudi

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
1 174
4 046
113
Tiltakozom bíró úr!
A véleményem röviden a projektről:
 • A Mi-24 helyett egyelőre nincs más, és közvetlen utód sem látszik (Mi-24 felújítás: indokolható ).
 • A T-72-esek helyett már van más (T-72-es felújítás: no way, csak ha azért hozzák rendbe, mert akkor többet ér eladásnál).
 • Az RPG nem kér enni. Raktárban elvan, még mindig van rá sok kiképzett leszerelt, korlátaival használható, én tartalékosoknak letárolnám, új/fejlesztett rakétát csak konfliktus esetén szereznék be)
 • 7,62 nagyjából ugyan az, mint az RPG. Mind a karabélyra mind a PKM-re, mind a SVD-re értem. Ha van hozzá még lőszer, akkor tessék letárolni. Újat már nem kell hozzá venni.
  Ha kellemetlenné válik a szitu, akkor a tartalékosoknak/lakosságnak ki lehet osztani, ha már más nem maradt. Ez olyan, mint a konzerv löncshús a spájzban. Magadtól nem kívánod, de ha karanténba kerülsz, akkor nagyon jól jön, ha csak másnap hajlandó neked valaki bevásárolni. o_O:)
A 24-esek felújításának értelmét abban találtam meg, hogy volt pilótának, műszakinak értelmes dolga. Harcértékük a sokat emlegetett "milíciák" ellen releváns, más tekintetben nem értelmezhető.
A többiekre pedig csak azt látom, hogy OK, eltesszük valahová, mert nem dobjuk ki. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy ott áll halomszám egy nagy rakás ócskavas. Mint, ahogy mondjuk Tatáról vonatszám kellett elhordani a "jó lesz még valamire" technikákat. Ezzel is pont erre számítok, semmi egyébre.
Lesz új fegyver, azokhoz remélhetőleg lesz kellő mennyiségű új lőszer. Inkább abból vegyünk még annyit, ami a mi kis tartalékosainknak is jó, mint betároljuk a múzeumot.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
13 397
19 520
113
Miért indokolható? Pont az a képessége hiányzik, amiért értelme lett volna a felújításnak; nincs hozzá irányított tankelhárító fegyverzet...
Háát egyrészt erről fingunk sincs, hogy mi van hozzá. Azt hittük, hogy a Gripenekre sincs AIM-9, aztán csak megjelent, amikor ki kellett menni a BAP-ra.
Nagyjából szerintem a Mi-24-esek is egy olyan ügy, mint a T-72. KB. fél évente változik, hogy mit fognak vele csinálni. Erre meg felesleges bármilyen régi ATGM-et beszerezni. Meg lehet nézni az AN-26-osokat is. Tavaly év végén még felújítás volt napirenden.
Pozitív hozadéka még, hogy a hajózó állomány a rendszerben maradt.
Ezen felül meg szerintem a MH vezetése ezek meglétét egy szükséges minimumnak gondolja, mint a maradék 1 zl.nyi rendszerben tartott T-72-est.
 
 • Tetszik
Reactions: kamm and marton

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
876
1 910
93
Érdekes, hogy szerinted eltitkolják a harckocsik számát a németek. Leopard 2A5, A6, A6M és A7 van nekik. Szerinted melyiket bontották vissza nekünk?:rolleyes:
Nem kell mindent elhinni, amit az M1-en mondanak... o_O

Ezt a képet biztos láttad, a test színe sokat elárul.....
"Nem kell mindent elhinni amit az M1-en mondanak." Ezt sem gyakran lehet olvasni ezen az oldalon. Már ezért megérte.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
16 643
51 478
113
Háát egyrészt erről fingunk sincs, hogy mi van hozzá. Azt hittük, hogy a Gripenekre sincs AIM-9, aztán csak megjelent, amikor ki kellett menni a BAP-ra.
Nagyjából szerintem a Mi-24-esek is egy olyan ügy, mint a T-72. KB. fél évente változik, hogy mit fognak vele csinálni. Erre meg felesleges bármilyen régi ATGM-et beszerezni. Meg lehet nézni az AN-26-osokat is. Tavaly év végén még felújítás volt napirenden.
Pozitív hozadéka még, hogy a hajózó állomány a rendszerben maradt.
Ezen felül meg szerintem a MH vezetése ezek meglétét egy szükséges minimumnak gondolja, mint a maradék 1 zl.nyi rendszerben tartott T-72-est.
Kivéve, hogy a T-72 sose változott, mióta 2026 a 2026.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
8 747
11 435
113
Az NG-nek milyen más fegyverzete van? Mert a jenki NG is szép nevű, csak elsővonalas harkocsijai is vannak. Az ANG meg F-22-vel is repül.
Szóval önmagában a névnél több kell. Ha van legalább valami APC mozgáshoz és legalább valami olyan ATGM, ami 30 éves hk-t kilő, akkor van értelme. Egyébként szerintem nem sok.
Hát a jenk NG pont rossz analóg nekünk.Az nem területvédelmi erő ma már,hanem tartalékos manővererő.
És nem csak ATGM-ből áll a világ.Az ócska,elaggott,de filléres és könnyen kezelhető Type63 sorozatvető,ha kap egy kummulativ altöltetes kazettás fejet,egy tűzcsapással kiiktathat egy századnyi méregdrága szupermodern hk-t.Ha utána otthagyja a kezelőszemélyzet,akkor is megérte az árát-annyira olcsó.Ősöreg M40 hsn ágyúbol ki lehet lőni a LAHAT rakétát,miközben 6km távra támogató tüzet tud adni-és primitiv,könnyen kezelhető eszköz.Bozótnéger is elboldogul vele.Stb.
Egy csomó olyan eszköz van,aminek már a manővererőknél semmi keresnivalója,de területvédelmi miliciáknak meg nagyon jó.Mert olcsó és egyszerűen kezelhető.RPG7 is ilyen.Nyilt prérin már nem sokat ér,de városvédelemben még jol használható.