Nemzudom hogyan állunk bemérés ügyében,sem azt,hogy milyen a rendszer REH képessége.De harchelyzetben biztosan védik közel körzeti légvédelemmel.Pansir és a saját PASARS rendszerük is meglesz hozzá.1-2 SDB arra nem elég.GLSDB-ből 3 kazetta alapbol kéne.Gripenek már rajkötelégben eleget tudnak inditani,és messziről inditva ki is tudnak kerülni utána az inditási zónábol.De ez nagy magasságú oldást jelent,és hosszú repülési időt.Kérdés,hogy milyen messziről tudnák bemérni magukat a siklóbombákat?Korszerű hadszintéri radarok tüzérségi gránátokat bemérnek 100km-röl.....Ha oldástol,vagy csak élnek a gyanúpörrel a gépek manőverei láttán,akkor akár gyorsan össze is pakolhatnak és kilóghatnak a bombák célkörzetéből.Helyükben én még álcázott beállókat is előkészitenék a bevetési körzetben elszortan.Meg csali célokat.Persze ez igaz, ismerni kell a célpont helyét...
Én kapásból csak a földi inditású GLSDB 150+km hatótávjából indultam ki, vetitve a szerb/kinai rendszer 100km-es hatótávjára. Légi inditású SDBII salvo-t meg nem kell mondanom, az elfogórakétának oda is kell érnie az SDB-t inditó repülőhőz, amely oldás után már vigan kifelé tart a 100km-es sugárból (igazából be sem kell lépnie)...
Azt mondanám, hogy a felderitésnek kell toppon lennie, nem csak papiron. A teljes műveleti helyzetkép ismerete megfizethetetlen. Remélem mi sem maradunk ki a nagyobb drónokat és fejlett SIGINT rendszereket üzemeltető országok klubjából...
Itt (is) lehet jelentősége az extra nagy hatótávolságú tüzérségi gránátoknak,meg a sorozatvető rendszereknek.
A másik megoldás az F35.Az elég közel tud menni rejtetten,hogy az általuk inditott SDB slavó elől már ne legyen idő meglógni.