A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
20 469
70 413
113
Csaxólok a Hiúzt is már 1 éve megtiooelte...

Öveket becsatolni: jöhet még pár ütős meglepetés a Honvédség fejlesztéséről
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...-meglepetes-a-honvedseg-fejleszteserol-450272
Irányított páncéltörő rakétafegyverek

CsakaSpike

Önjáró légvédelem
A
ZSzU-23-asok és ZSzU-57-esek kivonása óta Magyarország nem rendelkezik például önjáró légvédelmi gépágyúkkal.

 • Rheinmetall Oerlikon 35 milliméteres "Millennium" fegyverrendszer. Számos olyan harcjárművel is kompatibilis, melyek beszerzése szóba jöhet, mint a BTR-80-asok utódja, ilyen például a Mowag Piranha vagy a Rheinmetall és a KMW közös fejlesztése, a Boxer
 • irányított és nem irányított rakéták ellen szinten RM nagy energiájú lézerfegyvere.

Tipp kivárás, de ígéretesnek tartják a döntéshozók a Leonardo DRS által fejlesztett Initial Maneuver Short-Range Air Defense (IM-SHORAD), Stryker ICV-re szerelhető légvédelmi rendszert, amely többféle, eltérő kaliberű irányított rakétával (Hellfire, Stinger), géppuskával / gépágyúval (M240, XM914) és észlelőrendszerrel (MX-GCS EO/IR, MHR) van ellátva.
https://www.leonardodrs.com/media/11191/im-shorad-info-sheet-oct-ausa.pdf

EGY EHHEZ HASONLÓ, MULTIFUNKCIONÁLIS FEGYVERRENDSZER IDEÁLIS MEGOLDÁS LENNE A HONVÉDSÉG SZÁMÁRA, A HADERŐFEJLESZTÉSÉRT FELELŐS SZERVEK VALÓSZÍNŰLEG EGY HASONLÓ, KOMBINÁLT MEGOLDÁSBAN GONDOLKODNAK.
 
 • Tetszik
Reactions: geseft

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
997
2 521
93
Nah, akkor lássuk.

Géppuskák, mesterlövész-fegyverek
Tárgyalások folynak az SzVD mesterlövész-fegyverek és a PKM-géppuskák cseréjéről is.

Tipoek:
 • az eddigi cseh partnerünk új fejlesztésű mesterlövész-fegyvere, a CZ TSR.
53


 • Sanszosabb az FN Minimi alapján elkészült M249-es géppuska vagy a Remington Model 700-ason alapuló M24-es mesterlövészpuska, a magyar különleges erők már régóta használják. Vagy a bakonyi fotó alapján az amerikai M240B és M249-es géppuskák.
amcsi-geppuskak-400600.jpg

Balra, távol egy szétbontott Browning M2-es látható, közelebb M240-es és M249-es géppuskák.
 • Német cucc?? Rheinmetall például évek óta dolgozik egy 12,7 milliméteres géppuska fejlesztésén, illetve ott van a H&K 7,62 milliméteres HK121/MG5 géppuskája
 • Hazai??? Magyarország a Gepárd-fegyvercsalád. Arról is pletykálnak, hogy saját fejlesztésű mesterlövészfegyverek kerülnek majd rendszeresítésre a Honvédség kötelékében.
Nem kizárható persze az sem, hogy végül a törököktől vagy Dél-Koreától veszünk ilyen eszközöket, de ez nem túl valószínű. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy eltérő beszállítóktól kerül majd sor a géppuskák és a mesterlövész-fegyverek beszerzésére, például hazai fejlesztésű puskákkal párosulnak majd amerikai automata fegyverek.
A honvédség a loveszrajoknak biztos hogy nem fog forgó/tolozaras mesterloveszpuskat rendszeresíteni... Nagy esélyes lehet a Bren BR, 308. kaliberben mint DMR fegyver a rajtàmogatasra... Ez a TSR max a TEKnek lehet jó..... Vagy a kulonlegesenken a sniper párosba....
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
20 469
70 413
113
Csaxólok a Hiúzt is már 1 éve megtiooelte...

Öveket becsatolni: jöhet még pár ütős meglepetés a Honvédség fejlesztéséről
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...-meglepetes-a-honvedseg-fejleszteserol-450272
Rámpás szállítórepülők

a szokásos tipp KC-390
kc390-400598.jpg


De behoz a képbe surranó pályán egy másik jelöltet is, a japán Kawasaki által fejlesztett C-2-est. Vannak döntéshozók, akik kifejezetten attraktívnak tartják a sugárhajtású, közepes méretű rámpás szállítógépek koncepcióját.
300px-JASDF_C-2_fly_over_at_Miho_Air_Base.jpg


Szóba jöhet erős esélyesként az Airbus A400M és az amerikai C-130J Super Hercules is.

Ami nekem még erdekes volt a cikkből a a Hirtenberger. A srácok el vannak havazva..

"valószínűleg az innen származó eszközök a Honvédség jelenleg használatos aknavetőit is leváltják majd, de mivel évekre be van táblázva külföldi megrendelésekkel az üzem, ez egyelőre még nem esedékes.
 
 • Tetszik
Reactions: geseft and sisimoto

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
21 703
80 205
113
A honvédség a loveszrajoknak biztos hogy nem fog forgó/tolozaras mesterloveszpuskat rendszeresíteni... Nagy esélyes lehet a Bren BR, 308. kaliberben mint DMR fegyver a rajtàmogatasra... Ez a TSR max a TEKnek lehet jó..... Vagy a kulonlegesenken a sniper párosba....
Támogató szakaszban jelenleg is van szép puska.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 384
8 919
113
Csaxólok a Hiúzt is már 1 éve megtiooelte...

Öveket becsatolni: jöhet még pár ütős meglepetés a Honvédség fejlesztéséről
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...-meglepetes-a-honvedseg-fejleszteserol-450272

Ez elég "kemény" cikk. "Vadabb" találgatások vannak benne, mint itt a HTKA -n - bár kétségtelen, hogy valamilyen szinten merített innen is.

Szóval, a CZ TSR érdekes módon itt a fórumon nem nagyon került elő. Ez egy tavalyelőtt bemutatott fegyver, mely amennyire jól tudom sehol (Csehországban sem) sincs rendszeresítve. Amennyiben ez bármilyen szinten is szóba került volna - akkor nem hozták volna el a Brave Warrior -ra mutogatni, mint pl. a Lynx -et vagy akár a M240B és M249-es géppuskákat? Egyébként még a neve sem biztos - ui. még jogdíj problémákba is belefuthatnak, ha valahol szóba kerülne komolyabban az eladása. E tekintetben a Beretta megorrolhatna a cseheknek - Tikka TSR-1 (kép alább):

tikka-kestrel-steiner.jpg


Egyébként, ha CZ TSR -t akarnánk azt nagyon ki kellene tesztelni. Ugye ezzel kapcsolatban "nulla szivárgás" volt eleddig. Nem biztos, hogy rossz lenne, de ez alapján nem valószínű ...

Érdekes, hogy az Unique Alpine TPG-3 A4 -ról pl. említést sem tesz, mint lehetséges opció - pedig van rendszeresítve UA mesterlövész fegyó nálunk (Rendőrség). Az is igaz, hogy ezek tipikusan nem katonai fegyverek - hanem inkább a rendvédelmi oldalon "vitézkednek". Az ára is brutális - amennyiben a "normális" csővel kérnénk és "épkézláb" optikát passzintanánk mellé, akkor már nagyon a 20.000 EUR/db ár fölött járnánk (a "normális" cső is jópár ezer EUR, de az optika nagyon durván megdobja az árát). Ez egy igazi precizíós "műszer" ...

Géppuskák. Erről pont volt is szó pár lappal ezelőtt. A cikkből ki is lehetne valami olyaasmit pl. hogy:

- Lynx coax. gpu: RMG7.62 (esetleg máshova is?),
- raj gpu: M240B és M249. Meg járművekre is mehetne FN gpu - pl. Leo 2 meg Airbus helik,
- de lehetne még HK MG5 meg még "Rheinmetall például évek óta dolgozik egy 12,7 milliméteres géppuska".

Na ez lenne az igazi bevállalós típuskavalkád ... :D:D

Visszatérve a mesterlövész dolgokra. Először a rombolópuskák - Gepárd? A válaszom: :eek: . Abból is max a legújabb Lynx variáns, hogy stílusosak legyünk ... :)

Mindenekelőtt az SzVD nem mesterlövész fegyver - itt téved a cikk ... DMR fegyónak, mint ötlet nekem személyes kedvencem a CZ Bren BR (ahogy @Ratamahata is írta), mint esetleges lövész raj fegyver egy jobbfajta optikával (főleg, ha a raj gpu. is 7.62x51 NATO lenne). Mesterlövész/DMR "határvidéken" még lehetne az M110 (ez nem volt említve), ami jelenleg rendszeresítve is van a Honvédségnél (Szolnokiaknál ez a DMR).

Kerekes jármű. Ugye a szerző igyekezett olyan YouTube video-t amelyben minél több helyre rá van applikálva a RM Oerlikon 36 mm -es gpá. (földi telepítésű, haditengerészeti, APC -re integrált verzió, de még a HEL effektor -os installáció is - ez utóbbi annyira megtetszett Neki, hogy a külön csak erről szóló YT videót is berakta a "biztonság kedvéért). Namost ezen videó alapján deduktív módszerekkel kikövetkeztetve sikerült úgy összehozni a Mowag Piranha -t (ugye a YT videó kezdőképe is az), hogy sikerült a cikk főképének is ennek lennie. Az ilyen dolgokra mondta Hofi annak idején, hogy "medve anyám" borogass ... Jézusom, bármit - csak ezt ne (!!) ... Honnan vennénk - majd a románoktól? Biztos, hogy a mi feladatunk a román hadsereg felfegyverzése (sok kétségünk ne legyen mire fordítanák a magyar megrendelésből származó bevételeket)?? Bár említés szintjén volt a Boxer, de tényleg nem talált címlap fotónak akár egy Boxer -es képet? Nálam ezzel a Mowag Piranha -s képpel meg videóval meg szöveges találgatással "betette a kaput" rendesen ...

Az a fajta érvelés sem tetszik, hogy pl. a Boxer (Piranha), mint "BTR utód" -ként kellene. Ilyen alapon jön a Lynx és egyes szerepkörökben a kebabos is (ugye a BMP-1, mint IFV már lassan másfél évtizede ki van vonva) ... Azaz igazából szervezeti egység oldalról kellett volna közelítenie, hogy lesznek a láncos technikát alkalmazó egységek - és amennyiben sorra kerülne a kerekesek, akkor lehetne pl. Boxer. A Patria/Rosomak -ot is sokkal előrébb venném, mint opció a Piranha -nál ...

ATGM: Spike ER2? Ezzel azért nem nagyon lehet mellélőni ... :) (mindenfajta értelemben)

Rámpás szállítógépek: a "szokásos" KC-390 és A400M tipp mellé C-130J is. Ez utóbbit nem teljesen értem hogy került képbe nála. Mindegy ...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
17 912
30 964
113
Csaxólok a Hiúzt is már 1 éve megtiooelte...

Öveket becsatolni: jöhet még pár ütős meglepetés a Honvédség fejlesztéséről
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...-meglepetes-a-honvedseg-fejleszteserol-450272
Egyrészt, nagyon fontos, hogy a pali biztosan olvassa a HTKA-t.
Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy van egy elég jó informátora. Inkább azt mondanám, hogy félhivatalos szivárogtatás folyik a palin keresztül.
Az, hogy a Lynx-et bedobta egy olyan környezetbe, amikor mindenki a PUMA-t mondott volna, akinek nem voltak belsős infói, az szerintem eléggé egyértelművé teszi a helyzetet.
Ami a listáját illeti: Ha most valaki fogadást ajánlana erre, akkor visszautasítanám, hogy "Úriember biztosra nem fogad"! :rolleyes:
De hogy a biztos infókat elfedje (inkább csak próbálja), minden várható típus, gyártó mellé betesz egy olyat, ami ugyan fasza, de ha kicsit is komolyan vesszük magunkat, akkor teljesen esélytelen. (C-2, RM lézerfegyver, Piranha, török/koreai lövész fegyverek, lengyel atgm /Pirat?/, )
Szóval Béla bá'-val ellentétben, akinek szerintem nem nagyon van belsős infója, és főleg morzsákból építkezik (mint itt jópáran a fórumon), Huszák úrnak súgnak belülről.
Mondjuk gondolom ezt az is okozza, hogy a Portfolion az indexes kötődés ellenére nem nagyon jelent meg a haderőfejlesztést bíráló cikk. Inkább tényszerűen írtak a fejleményekről.

Szolgálati közlemény: Innen üzenem, hogy kedves @Huszák Dániel, nem szégyen itteni accountot csinálni - nem csak olvasni! @jogalappal Béla bátyánk is nagy tiszteletnek örvend körünkben és gyakran leszáll közénk a fertőbe megosztani velünk az exkluzívabb infóit. Várunk sok szeretettel!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
39 712
54 074
113
Ez elég "kemény" cikk. "Vadabb" találgatások vannak benne, mint itt a HTKA -n - bár kétségtelen, hogy valamilyen szinten merített innen is.

Szóval, a CZ TSR érdekes módon itt a fórumon nem nagyon került elő. Ez egy tavalyelőtt bemutatott fegyver, mely amennyire jól tudom sehol (Csehországban sem) sincs rendszeresítve. Amennyiben ez bármilyen szinten is szóba került volna - akkor nem hozták volna el a Brave Warrior -ra mutogatni, mint pl. a Lynx -et vagy akár a M240B és M249-es géppuskákat? Egyébként még a neve sem biztos - ui. még jogdíj problémákba is belefuthatnak, ha valahol szóba kerülne komolyabban az eladása. E tekintetben a Beretta megorrolhatna a cseheknek - Tikka TSR-1 (kép alább):

tikka-kestrel-steiner.jpg


Egyébként, ha CZ TSR -t akarnánk azt nagyon ki kellene tesztelni. Ugye ezzel kapcsolatban "nulla szivárgás" volt eleddig. Nem biztos, hogy rossz lenne, de ez alapján nem valószínű ...

Érdekes, hogy az Unique Alpine TPG-3 A4 -ról pl. említést sem tesz, mint lehetséges opció - pedig van rendszeresítve UA mesterlövész fegyó nálunk (Rendőrség). Az is igaz, hogy ezek tipikusan nem katonai fegyverek - hanem inkább a rendvédelmi oldalon "vitézkednek". Az ára is brutális - amennyiben a "normális" csővel kérnénk és "épkézláb" optikát passzintanánk mellé, akkor már nagyon a 20.000 EUR/db ár fölött járnánk (a "normális" cső is jópár ezer EUR, de az optika nagyon durván megdobja az árát). Ez egy igazi precizíós "műszer" ...

Géppuskák. Erről pont volt is szó pár lappal ezelőtt. A cikkből ki is lehetne valami olyaasmit pl. hogy:

- Lynx coax. gpu: RMG7.62 (esetleg máshova is?),
- raj gpu: M240B és M249. Meg járművekre is mehetne FN gpu - pl. Leo 2 meg Airbus helik,
- de lehetne még HK MG5 meg még "Rheinmetall például évek óta dolgozik egy 12,7 milliméteres géppuska".

Na ez lenne az igazi bevállalós típuskavalkád ... :D:D

Visszatérve a mesterlövész dolgokra. Először a rombolópuskák - Gepárd? A válaszom: :eek: . Abból is max a legújabb Lynx variáns, hogy stílusosak legyünk ... :)

Mindenekelőtt az SzVD nem mesterlövész fegyver - itt téved a cikk ... DMR fegyónak, mint ötlet nekem személyes kedvencem a CZ Bren BR (ahogy @Ratamahata is írta), mint esetleges lövész raj fegyver egy jobbfajta optikával (főleg, ha a raj gpu. is 7.62x51 NATO lenne). Mesterlövész/DMR "határvidéken" még lehetne az M110 (ez nem volt említve), ami jelenleg rendszeresítve is van a Honvédségnél (Szolnokiaknál ez a DMR).

Kerekes jármű. Ugye a szerző igyekezett olyan YouTube video-t amelyben minél több helyre rá van applikálva a RM Oerlikon 36 mm -es gpá. (földi telepítésű, haditengerészeti, APC -re integrált verzió, de még a HEL effektor -os installáció is - ez utóbbi annyira megtetszett Neki, hogy a külön csak erről szóló YT videót is berakta a "biztonság kedvéért). Namost ezen videó alapján deduktív módszerekkel kikövetkeztetve sikerült úgy összehozni a Mowag Piranha -t (ugye a YT videó kezdőképe is az), hogy sikerült a cikk főképének is ennek lennie. Az ilyen dolgokra mondta Hofi annak idején, hogy "medve anyám" borogass ... Jézusom, bármit - csak ezt ne (!!) ... Honnan vennénk - majd a románoktól? Biztos, hogy a mi feladatunk a román hadsereg felfegyverzése (sok kétségünk ne legyen mire fordítanák a magyar megrendelésből származó bevételeket)?? Bár említés szintjén volt a Boxer, de tényleg nem talált címlap fotónak akár egy Boxer -es képet? Nálam ezzel a Mowag Piranha -s képpel meg videóval meg szöveges találgatással "betette a kaput" rendesen ...

Az a fajta érvelés sem tetszik, hogy pl. a Boxer (Piranha), mint "BTR utód" -ként kellene. Ilyen alapon jön a Lynx és egyes szerepkörökben a kebabos is (ugye a BMP-1, mint IFV már lassan másfél évtizede ki van vonva) ... Azaz igazából szervezeti egység oldalról kellett volna közelítenie, hogy lesznek a láncos technikát alkalmazó egységek - és amennyiben sorra kerülne a kerekesek, akkor lehetne pl. Boxer. A Patria/Rosomak -ot is sokkal előrébb venném, mint opció a Piranha -nál ...

ATGM: Spike ER2? Ezzel azért nem nagyon lehet mellélőni ... :) (mindenfajta értelemben)

Rámpás szállítógépek: a "szokásos" KC-390 és A400M tipp mellé C-130J is. Ez utóbbit nem teljesen értem hogy került képbe nála. Mindegy ...

Nincs rendszeresitve az M110.Használják,de rendszeresítve nincs.
 
 • Tetszik
Reactions: vasszekely and dkes

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
17 912
30 964
113
Támogató szakaszban jelenleg is van szép puska.
Ez így rendben is van, csak nem DMR-nek, nem? :cool:
Tudtommal a DMR fogalmában nem is fér bele, hogy nem öntöltő.
Az az igazság, hogy én nagyon támogatnám, hogy akár már a manőver rajok is kapjanak 1-1 DMR-t, de a szakasztörzsbe vagy külön támogató rajba (ha olyan koncepció lesz) meg egyenesen kötelező a DMR. Akár több is.
Ha 8 fős deszant lesz, és esetleg dobjuk a 2 géppuskás raj struktúrát, akkor szerintem simán elfér 1-1 DMR a rajba. Talán még 2 LMG mellett is!
 
 • Tetszik
Reactions: dkes

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
20 469
70 413
113
Egyrészt, nagyon fontos, hogy a pali biztosan olvassa a HTKA-t.
Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy van egy elég jó informátora. Inkább azt mondanám, hogy félhivatalos szivárogtatás folyik a palin keresztül.
Az, hogy a Lynx-et bedobta egy olyan környezetbe, amikor mindenki a PUMA-t mondott volna, akinek nem voltak belsős infói, az szerintem eléggé egyértelművé teszi a helyzetet.
Ami a listáját illeti: Ha most valaki fogadást ajánlana erre, akkor visszautasítanám, hogy "Úriember biztosra nem fogad"! :rolleyes:
De hogy a biztos infókat elfedje (inkább csak próbálja), minden várható típus, gyártó mellé betesz egy olyat, ami ugyan fasza, de ha kicsit is komolyan vesszük magunkat, akkor teljesen esélytelen. (C-2, RM lézerfegyver, Piranha, török/koreai lövész fegyverek, lengyel atgm /Pirat?/, )
Szóval Béla bá'-val ellentétben, akinek szerintem nem nagyon van belsős infója, és főleg morzsákból építkezik (mint itt jópáran a fórumon), Huszák úrnak súgnak belülről.
Mondjuk gondolom ezt az is okozza, hogy a Portfolion az indexes kötődés ellenére nem nagyon jelent meg a haderőfejlesztést bíráló cikk. Inkább tényszerűen írtak a fejleményekről.

Szolgálati közlemény: Innen üzenem, hogy kedves @Huszák Dániel, nem szégyen itteni accountot csinálni - nem csak olvasni! @jogalappal Béla bátyánk is nagy tiszteletnek örvend körünkben és gyakran leszáll közénk a fertőbe megosztani velünk az exkluzívabb infóit. Várunk sok szeretettel!
Igen, nekem is ez az érzésem volt. Sejti a tutit, kicsit ködösít, de aki akarja a végén kiolvassa mire gondolt. Nekem tetszik ez a stílus. :cool:
 
 • Tetszik
Reactions: vasszekely

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
17 912
30 964
113
az eddigi cseh partnerünk új fejlesztésű mesterlövész-fegyvere, a CZ TSR.
A TSR-rel az lehet a gond, hogy nem vonzhat újabb beruházást. Ha meg is rendelnénk a CZ-től, akkor sem itthon készülnének. Ebből meg aztán túl sokat nem is kell előállítani. Főleg, nem a Honvédségnek.
A CZ üzlet már egy komplett csomag. Lehet még a jelenleg érvényes darabszámokon növelni, esetleg másik típust bevonni, de csak abban az esetben, ha abból a típusból nagyobb mennyiségre lesz szükség. Ilyen lehet a CZ 40mm-es gránátvetője is.
53

Én mindenképpen így ahogy van rendelném meg. Aki akarja cső alól használja, aki meg nem, az így egyben.
Ebből, ha jól sejtem minimum rajonként 1-re szükség lenne, de a tartalékosoknál is. Így már azt mondanám, hogy ennek a gyártása is simán jöhetne ide.
Kétségtelen, hogy a HK M320-asa sokkal kompaktabb az oldalon hordáshoz, de biztos vagyok benne, hogy a CZ 805 G1 behajtható válltámasszal is belefér majd valamilyen holsterbe.
De emiatt nem fognak több embert foglalkoztatni az Arsenal üzemében.

Ha viszont tényleg megvalósul abból az egy forrásból felreppent FN/UA gyár terve, akkor az új gyárként nem csak itthonra fog gyártani és talán nem csak precíziós fegyvereket. :cool:
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
3 816
7 379
113
Ez elég "kemény" cikk. "Vadabb" találgatások vannak benne, mint itt a HTKA -n - bár kétségtelen, hogy valamilyen szinten merített innen is.Érdekes, hogy az Unique Alpine TPG-3 A4 -ról pl. említést sem tesz, mint lehetséges opció - pedig van rendszeresítve UA mesterlövész fegyó nálunk (Rendőrség). Az is igaz, hogy ezek tipikusan nem katonai fegyverek - hanem inkább a rendvédelmi oldalon "vitézkednek". Az ára is brutális - amennyiben a "normális" csővel kérnénk és "épkézláb" optikát passzintanánk mellé, akkor már nagyon a 20.000 EUR/db ár fölött járnánk (a "normális" cső is jópár ezer EUR, de az optika nagyon durván megdobja az árát). Ez egy igazi precizíós "műszer" ...
QUOTE]

Régen olvastam. Talán amikor rendszerbeállították a zsaruknál.
A kaliber írt róla egy cikket.
Azon kívűl, hogy nagyon jó fegyver, de kibbbbebbbaszottul drága.
Itt lehet szemezgetni pár éve milyen árak voltak.

https://www.google.com/url?sa=t&sou...FjASegQIAhAB&usg=AOvVaw1Zk7nEK8uxKzLI70uB0hwU

Gondolom a versenytársak is hasonlóak.
Az, hogy van magyar nyelv az oldalán az meg mit jelent?


Amúgy kezdem elveszteni a fonalat.
Géppuskák kiallítva egy sajtónyilvános napon.
Az éppen rendszerben lévőt nem!
2 ami nincs rendszerben az meg igen, de akik közel vannak a tűzhöz, azt mondják ennek semmi jelentősége!

M110 használják évek óta de nincs rendszeresítve? Azt már nem is értem. Hacsak nem évek óta csapatpróbázzák? De gondolom ennél bonyolultabb:rolleyes:
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 384
8 919
113
Régen olvastam. Talán amikor rendszerbeállították a zsaruknál.
A kaliber írt róla egy cikket.
Azon kívűl, hogy nagyon jó fegyver, de kibbbbebbbaszottul drága.
Itt lehet szemezgetni pár éve milyen árak voltak.

https://www.google.com/url?sa=t&sou...FjASegQIAhAB&usg=AOvVaw1Zk7nEK8uxKzLI70uB0hwU

Gondolom a versenytársak is hasonlóak.
Az, hogy van magyar nyelv az oldalán az meg mit jelent?


Amúgy kezdem elveszteni a fonalat.
Géppuskák kiallítva egy sajtónyilvános napon.
Az éppen rendszerben lévőt nem!
2 ami nincs rendszerben az meg igen, de akik közel vannak a tűzhöz, azt mondják ennek semmi jelentősége!

M110 használják évek óta de nincs rendszeresítve? Azt már nem is értem. Hacsak nem évek óta csapatpróbázzák? De gondolom ennél bonyolultabb:rolleyes:

Én amikor utoljára néztem árakat akkor elvetemültebbekre emlékszem. Csőből - amit érdemes meg is venni (nem katonai célra feltétlenül) - akár 3000 EUR környékén is. Meg persze nemcsak 7.62x51 -ből áll csak a világ ... :) (legalábbis sniper fronton) Az optika ezekre meg nagyon durva - kvázi fegyver árban ... :)

A "magyar nyelv az oldalán" - ez hol? Ezt nem értem ...

Igen, a gpu. témát érdemes lehet "pihentetni" kicsit - mielőtt sokaknak az agyára menne.

Az M110 témához. Ez a "különlegeseknél" van (DMR -ként használják). Igen, ezt nem részleteztem kellőképpen (csak utaltam rá). @dudi úgy értette, hogy az egész Honvédségnél nincs rendszeresítve. Tulajdonképpen én is így értettem - csak pongyolán fogalmaztam meg, ezért is köszöntem a kiigazítást. Ugye Nekik sokmindenük van, ami általánosságban nincs rendszeresítve. Ugyanakkor használják (nem csapatpróbázzák vagy ilyesmi). Igen, ez érdekes "határterület" rendszeresítés szempontjából ...
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
3 816
7 379
113
Én amikor utoljára néztem árakat akkor elvetemültebbekre emlékszem. Csőből - amit érdemes meg is venni (nem katonai célra feltétlenül) - akár 3000 EUR környékén is. Meg persze nemcsak 7.62x51 -ből áll csak a világ ... :) (legalábbis sniper fronton) Az optika ezekre meg nagyon durva - kvázi fegyver árban ... :)

A "magyar nyelv az oldalán" - ez hol? Ezt nem értem ...

Igen, a gpu. témát érdemes lehet "pihentetni" kicsit - mielőtt sokaknak az agyára menne.

Az M110 témához. Ez a "különlegeseknél" van (DMR -ként használják). Igen, ezt nem részleteztem. @dudi úgy értette, hogy az egész Honvédségnél nincs rendszeresítve. Tulajdonképpen én is így értettem - csak pongyolán fogalmaztam meg, ezért is köszöntem a kiigazítást. Ugye Nekik sokmindenük van, ami általánosságban nincs rendszeresítve. Ugyanakkor használják (nem csapatpróbázzák vagy ilyesmi). Igen, ez érdekes "határterület" rendszeresítés szempontjából ...


Ez 2017es árlista. Csak ezt találtam.

Itt 4 nyelven van az oldal.
Nem szokványos, a magyar egy com oldalon.
https://www.unique-alpine.com/


Minden ország különleges erőinek sok olyan felszerelési tárgyú van ami sehol máshol a seregben.
Úgyhogy ha erre gondolt az elég fura.
De ezt csak ő tudja.
Annyira nem lényeg. Én inkább látnék BR-t a katonák kezében mint m110et.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
39 712
54 074
113
Én amikor utoljára néztem árakat akkor elvetemültebbekre emlékszem. Csőből - amit érdemes meg is venni (nem katonai célra feltétlenül) - akár 3000 EUR környékén is. Meg persze nemcsak 7.62x51 -ből áll csak a világ ... :) (legalábbis sniper fronton) Az optika ezekre meg nagyon durva - kvázi fegyver árban ... :)

A "magyar nyelv az oldalán" - ez hol? Ezt nem értem ...

Igen, a gpu. témát érdemes lehet "pihentetni" kicsit - mielőtt sokaknak az agyára menne.

Az M110 témához. Ez a "különlegeseknél" van (DMR -ként használják). Igen, ezt nem részleteztem kellőképpen (csak utaltam rá). @dudi úgy értette, hogy az egész Honvédségnél nincs rendszeresítve. Tulajdonképpen én is így értettem - csak pongyolán fogalmaztam meg, ezért is köszöntem a kiigazítást. Ugye Nekik sokmindenük van, ami általánosságban nincs rendszeresítve. Ugyanakkor használják (nem csapatpróbázzák vagy ilyesmi). Igen, ez érdekes "határterület" rendszeresítés szempontjából ...

Nem úgy értettem,de hagyjuk is ezt a dolgot mert nincs gyakorlati jelentősége.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
2 828
7 315
113
Csak remélni merem, hogy ez csak az ellenség megtévesztését szolgálja, mert ha tényleg igaz, akkor ez nagy gáz.
 • Sanszosabb az FN Minimi alapján elkészült M249-es géppuska vagy a Remington Model 700-ason alapuló M24-es mesterlövészpuska, a magyar különleges erők már régóta használják. Vagy a bakonyi fotó alapján az amerikai M240B és M249-es géppuskák.
amcsi-geppuskak-400600.jpg

Balra, távol egy szétbontott Browning M2-es látható, közelebb M240-es és M249-es géppuskák.
Nein! Nein! Nein!
Ócska nyugati szarok, amelyek már kidobás alatt vannak a nagy testvér USÁban.
 • Német cucc?? Rheinmetall például évek óta dolgozik egy 12,7 milliméteres géppuska fejlesztésén, illetve ott van a H&K 7,62 milliméteres HK121/MG5 géppuskája
 • Hazai??? Magyarország a Gepárd-fegyvercsalád. Arról is pletykálnak, hogy saját fejlesztésű mesterlövészfegyverek kerülnek majd rendszeresítésre a Honvédség kötelékében.
Nem kizárható persze az sem, hogy végül a törököktől vagy Dél-Koreától veszünk ilyen eszközöket, de ez nem túl valószínű. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy eltérő beszállítóktól kerül majd sor a géppuskák és a mesterlövész-fegyverek beszerzésére, például hazai fejlesztésű puskákkal párosulnak majd amerikai automata fegyverek.

Irányított páncéltörő rakétafegyverek

CsakaSpike
Legyen, rendben van
Önjáró légvédelem
ZSzU-23-asok és ZSzU-57-esek kivonása óta Magyarország nem rendelkezik például önjáró légvédelmi gépágyúkkal.

 • Rheinmetall Oerlikon 35 milliméteres "Millennium" fegyverrendszer. Számos olyan harcjárművel is kompatibilis, melyek beszerzése szóba jöhet, mint a BTR-80-asok utódja, ilyen például a Mowag Piranha vagy a Rheinmetall és a KMW közös fejlesztése, a Boxer
Nein! Nein! Nein!
Miért is kell két különböző űrméretet rendszeresíteni a közepes (30-40 mm) gépágyú kategóriában???
Pont ettől tartottam...
 • irányított és nem irányított rakéták ellen szinten RM nagy energiájú lézerfegyvere.
Jöhet.
Tipp kivárás, de ígéretesnek tartják a döntéshozók a Leonardo DRS által fejlesztett Initial Maneuver Short-Range Air Defense (IM-SHORAD), Stryker ICV-re szerelhető légvédelmi rendszert, amely többféle, eltérő kaliberű irányított rakétával (Hellfire, Stinger), géppuskával / gépágyúval (M240, XM914) és észlelőrendszerrel (MX-GCS EO/IR, MHR) van ellátva.
https://www.leonardodrs.com/media/11191/im-shorad-info-sheet-oct-ausa.pdf

EGY EHHEZ HASONLÓ, MULTIFUNKCIONÁLIS FEGYVERRENDSZER IDEÁLIS MEGOLDÁS LENNE A HONVÉDSÉG SZÁMÁRA, A HADERŐFEJLESZTÉSÉRT FELELŐS SZERVEK VALÓSZÍNŰLEG EGY HASONLÓ, KOMBINÁLT MEGOLDÁSBAN GONDOLKODNAK.
Az OTO Melara 76 mindenre is jó (DRACO, OTOMATIC).
Hagyjuk már ezeket a vegyes sz@rokat.
Ahol csak lehet, írányított lövedékkel rendelkező csöves tűzfegyvert kellene alkalmazni.
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
15 729
49 501
113
Csak remélni merem, hogy ez csak az ellenség megtévesztését szolgálja, mert ha tényleg igaz, akkor ez nagy gáz.

Nein! Nein! Nein!
Ócska nyugati szarok, amelyek már kidobás alatt vannak a nagy testvér USÁban.


Legyen, rendben van

Nein! Nein! Nein!
Miért is kell két különböző űrméretet rendszeresíteni a közepes (30-40 mm) gépágyú kategóriában???
Pont ettől tartottam...
Jöhet.

Az OTO Melara 76 mindenre is jó (DRACO, OTOMATIC).
Hagyjuk már ezeket a vegyes sz@rokat.
Ahol csak lehet, írányított lövedékkel rendelkező csöves tűzfegyvert kellene alkalmazni.

Annyi kiegészítéssel, hogy a 35 és a 76 mm közül mindkettőt hadrendbe állítanám. Más a tűzgyorsaság, hatótáv, lőszerkészlet, elláthatóság, logisztika, mozgékonyság, mindkettő hasznos lenne, plusz rakettya és ha minden jó, akkor lézer is. :)