hát erre úgy nagyjából 4-5 megoldást is tudnék mondani, de szerintem picit elbeszélünk egymás mellett, meg a fórumnak is vannak határai.
Attól, hogy egy aknavetőt beteszünk a szakasztámogató raj járművébe, az nem jelenti azt, hogy azt folyamatosan hurcolni is kell.
Szerintem az is rugalmas, hogy a szakaszaltiszt járművön marad, vagy a nagyobb méretű szakasz irányításában segítve deszantol.
Mert ugye bármilyen konstelláció is jön össze standard rajméretre (3+6, 3+7, 3+8) az azt jelenti, hogy a jelenlegi rajméret és egyben szakasz méret is növekedni fog.
De tegyük fel a nagyobb szakaszméret el fog bírni egy plus t.örmestert a szakaszban, aki pont azt fogja csinálni, amit most írtatok a szakaszaltisztre. Ül a seggén az egyik jármű parancsnoki székében, és jármű tüzet koordinál. Vagy fordítva. Ő száll ki a támogató rajt irányítani, és a szakaszaltiszt marad a gépben.
Ugyebár voltak külföldi példák, ahol a nagyobb méretű szakaszoknak 2 tisztje volt (2nd Lt., alhadnagy), ami mellett természetesen megvolt a szakasz altiszt szerepe is.
De beteszem e kedvenc
svájci rendszeremet is (
@dudi tudja miért!
). Bár most véletlenül láttam meg, hogy náluk sincs ez kőbe vésve, hogy a szakasz pk. helyettes mindenképpen bent marad, vagy kiszáll.
Szerintem alapvetően hiba, ha egy járműben utazik a szakasz pk. és a helyettese is.
De ha ez mégis így van (és itthon is ez a "módi"), akkor tényleg magától értetődik, hogy a helyettes marad a járműben.
De ha mondjuk egy négy járműves rajban (8 fős deszantra képes járművekkel) a 4. járműben csak a törzs van, mondjuk 5 fővel (pk., pkh., DMR, hiradó, szanitéc), akkor abból a szakaszból eltékozoltunk további 3 főnek a helyét. Ha viszont azokat a helyeket is feltöltjük a törzsrajban (miért ne tennénk) akkor az a törzsraj speciális összetétele miatt már nem lehet teljes értékű manőver raj. Viszont az a 3 fő pont felhasználható lenne kollektív támogató fegyver szakaszba illesztésére (akár ugyan azzal a 3 fővel de a feladatnak megfelelő fegyverrel) , annak tűzerejének növelésére.
A komolyabb fegyver viszont dedikált irányítást is igényelhet.
Szóval én csak ötletelek, mert az új jármű új lehetőségeket is rejt magában.