A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
17 021
22 276
113
Ez nem zarja ki azt hogy tata ne kaphatna gyakorlaskent kepzesre par db ot addig. Ami majd elkerul vagy esetleg marad a jovobeni kikepzo zl allomanyaba vagy felderito lessz belolluk faragva /pancelos./ vagy egyeb... Es mh5 pk jarminek megkapja azt amit tata ifv nek. De ezek teljesen mas kerdesek.

A lenyeg annyi hogy itt ezzel a 218 al egyaltalan nincs lezarva a megrendeles lynxbol es egyaltalan nincs kizarva a 35 mm es sem. /de az meg nincs kessz / nem arulok el titkot azzal ha azt irom hogy a lynx fogja a gerincet alkotni a jovobeni harcjarmu parkunknak. Monden mas loveszjarmu legyen az 2 kereku 4-6-8 barmi az a lynx kiegeszitesere fog jonni... Egy kozepes szamban rendszeresitett 8x8 as es kozepes szamba rendszeresitett lancos mellett /2x 218 / al szamolva +20 cirka 20 8x8 vegeredmenybe sokkal dragabban jon ki mintha a dragabb tulnyomo tobsegbe es a masik kissebb db szamban jonne...
 
 • Tetszik
Reactions: Tegin and SilvioD

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
20 526
70 686
113
Én nem értem miért kérdés még, hogy mi lesz a kerekes típusa? Egyértelmű, hogy Boxer, hiszen összebútoroztunk, értelmetlen is lenne más. Én azt sem értem, miért veti el valaki azonnal a(z) RM lézerfegyvert, miért ne lehetnénk a fejlesztés során a gyakorlati tesztek kivitelezői. Miért ne lehetne többszintű légvédelmi rendszerünk? Németország ráadásul jó partner. A csöves légvédelem is jó ötlet lehet, kérdésem: 10 év múlva is elég hatékony lesz? (Hiszen most ilyen távlatban gondolkodunk - sajnos)
A cikkben fel sem merül a légierő vadászgép flottájának fejlesztése (az oktató gépek kivételével), kérdésem, hogy van-e értelme ennyi pénzt úgy beleölni a hadsereg szárazföldi és más egységeinek fejlesztésébe, ha a légierő ilyen minimalista szintű marad?
Miközben a brazil rámpás gépeket mindenki annyira várja, de nem tudom mit lehetne szállítani velük, egyelőre nincs is mit, azt pedig az A400-asok is meg tudják oldani.
Ezek a kérdések merülnek fel bennem a cikk és a hozzászólások kapcsán. Igaz nem vagyok haditechnikai szakértő.
Sztem a cikk a következő beszerzésekre koncentrál. A vadászgép döntésére még éveket várhatunk, bár előmegbeszélések mind a LM-al, mind a Saabbal de akár mással is biztos voltak.
Sztem meglepődnék kikkel tárgyalt, tárgyal Maróth, ha belenéznénk a jegyzetfüzetébe.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
20 526
70 686
113
Kormanykritikus laptól ez elismerés.

"A hadiipari megrendelések korábban erősen kötődtek a honvédséghez, amely ma már csak végfelhasználó. A cégek tulajdonosa a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca, a vásárlásokról pedig a Védelmi Beszerzési Ügynökség élén Maróth Gáspár kormánybiztos dönt. Jó ez így?

Erre a mai főkatonák azt szokták mondani, hogy ők mondják meg, milyen paraméterekkel, mire van szükségük, és a beszerzési ügynökség azt vásárolja meg. Kétségtelen, hogy a kormánybiztos azt a szerepet tölti be, amit más uniós országokban a minisztériumok fegyverkezési igazgatója szokott ellátni helyettes államtitkári beosztásban. A mi rendszerünk a NATO-ban igazi hungarikum, olyasmi, mint az unortodox gazdaságpolitika. Nálunk a kormánybiztosnak létrehoztak egy olyan hivatalt, amely civil is, meg katonai is. De tény: nála kiváló katonák, nagyon jó szakemberek dolgoznak. Szó volt arról, hogy az adott paraméterek szerint beszerezhető eszközök nagyon hasonlítanak egymásra, és az árukban sincs lényeges eltérés. Akkor mi alapján döntenek? Nyilvánvalóan politikai döntést hoznak. A Hiúz esetében Németország mellett döntöttek, amivel én nagyon egyetértek. A német technika jó, a németek precízek, és mindent ellenőrizni fognak a gyártás, a rendszerbe állítás, a kiképzés és a kiszolgálás közben. Ráadásul az, hogy most a fegyvervásárlásokat összekötötték a védelmi ipar fejlesztésével, tényleg túlmutat a tárca hatáskörén. Szóval lehet, hogy ennek a döntési mechanizmusnak előnyei is vannak: az ügynökség közelebb van a kormányhoz, gyorsabban tud dönteni.

Csak nem nagyon tudhatjuk, mit miért csinál.

Jó, a nagy titkolózást néha én sem értem. Tényleg nem lenne rossz például, ha megmagyaráznák, hogy miért veszünk éppen 218 Hiúzt, erre igazán lehetne valamit mondani. De a gyors döntés egyik oldalról sem volt nagyon meglepő. A németek ismerik az országot, ismerik a magyar ipar képességeit, vannak tapasztalataik az egyes régiókról. A kormánynak sem kellett halogatnia a döntést, mert másoktól nem kapott volna ennyire előnyös iparfejlesztési lehetőségeket. A miniszterelnök és környezete úgy akarja fejleszteni a magyar hadiipart, mint az autóipart vagy más ágazatokat. Nagy, megbízható cégekkel akar üzletelni, amelyeknek biztos piacuk van.

Viszont ezt nem egészen értem. A kebabos kocsik ennyire kiváltják a BTR-ek feladatait?? Mert kb. ezt sugallja a cikk.

"A sajtóban lehetett olvasni arról, hogy százszámra veszünk majd Törökországból Ejder és Yörük típusú 4x4 kerékmeghajtású csapatszállító járműveket. Van Kurdisztánon túli referenciájuk is: Tunéziában, Üzbegisztánban, Katarban és Szenegálban szolgálnak. Erről mit gondol?

Indítsunk kicsit messzebbről. A német harckocsik, lövegek, páncélozott csapatszállítók és a franciaországi székhelyű Airbus helikopterek beszerzése a tatai nehézdandárt szolgálja. Ezen erők fegyverzete tulajdonképpen már megvan, leszámítva az új légvédelmi rakétarendszereket, bár a légvédelmi rakétákra is van már az amerikaiakkal aláírt szándéknyilatkozat. De nekünk fel kell szerelnünk egy másik, egy közepes dandárt is Debrecenben, ahol még a régi szovjet BTR csapatszállítók szolgálnak. Ezeket még a kilencvenes években 20-30 százalékos áron vettük a belaruszoktól, a T–72-es tankokkal együtt. Rég megérettek a cserére. Bevallom: én személyesen a török vásárlásnak nem vagyok híve. Úgy gondolom, hogy ha a nehézdandárt német fegyverekkel szereljük fel, akkor a debreceni dandárnak is tőlük kellene fegyvert venni. Vagy magyar cégtől a Komondor páncélozott harcjárművet. Ha ugyanis nekik török harcjárműveket hozunk be, akkor azoknak teljesen más logisztikai rendszer kell. Amikor az ember „vasat” vesz, akkor know-how-t, kiképzést, oktatást, utánpótlást, egész kapcsolatrendszert is bevásárol hozzá.
 

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
765
2 132
93
A cikkben fel sem merül a légierő vadászgép flottájának fejlesztése (az oktató gépek kivételével), kérdésem, hogy van-e értelme ennyi pénzt úgy beleölni a hadsereg szárazföldi és más egységeinek fejlesztésébe, ha a légierő ilyen minimalista szintű marad?
az a z2026-on túli program lesz, és szerintem amerikai...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
14 551
21 735
113
Szerintem ezt engedd el.
Ha a hadügyminiszter kijelent valamit és azt minisztérium oldalán közzéteszik, akkor az a legerősebb. Nincs mit elengedni, amíg nem jelenti be, hogy változott a terv, addig száz százalékig biztosak lehetünk benne, hogy ez van.
Azt se szabad amit kérdeznek te is tudod ;)
Valahol húzni kell egy határt. Úgy nem lehet csinálni, hogy a valóság szerintem nem létezik. Nem gondolom, hogy Benkő egy hazudozó lenne, aki dilinyósként beszél össze-vissza. Igazából az egyetlen kormánytag, aki ha mond valamit, akkor a szavainak hitelt adok.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
21 900
81 209
113
Ha a hadügyminiszter kijelent valamit és azt minisztérium oldalán közzéteszik, akkor az a legerősebb. Nincs mit elengedni, amíg nem jelenti be, hogy változott a terv, addig száz százalékig biztosak lehetünk benne, hogy ez van.

Valahol húzni kell egy határt. Úgy nem lehet csinálni, hogy a valóság szerintem nem létezik. Nem gondolom, hogy Benkő egy hazudozó lenne, aki dilinyósként beszél össze-vissza. Igazából az egyetlen kormánytag, aki ha mond valamit, akkor a szavainak hitelt adok.
Az a baj nincs sírva röhögős fej.
És én neki kiemelten nem adnék hitelt.
De ez szigorúan az én magánvéleményem.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
18 095
31 491
113
Ha a hadügyminiszter kijelent valamit és azt minisztérium oldalán közzéteszik, akkor az a legerősebb. Nincs mit elengedni, amíg nem jelenti be, hogy változott a terv, addig száz százalékig biztosak lehetünk benne, hogy ez van.
Per pillanat az a politikai érdek, hogy a nehézdandár - mint NATO követelmény - van fejlesztve. Ez egy nagyon fontos elem, mert minden forint, ami a haderő fejlesztésre megy, az valahonnan máshonnan, valakinek biztosan hiányzik. Tehát, ahhoz, hogy az ügy választói támogatása megmaradjon, ezért valamilyen legitim indokot kell mögérakni.
Erre kiváló ürügy a NATO vállalás.
Ha veszünk esetleg Meteor rakétákat, akkor nem nagy ügy, mert tulajdonképpen az is a nehézdandárnak lesz...:rolleyes::p:D
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 012
4 428
113
Ha a hadügyminiszter kijelent valamit és azt minisztérium oldalán közzéteszik, akkor az a legerősebb. Nincs mit elengedni, amíg nem jelenti be, hogy változott a terv, addig száz százalékig biztosak lehetünk benne, hogy ez van.
de, engedd el Benkőt, sosem őt kell nézni hanem kedvenc Maróth Gáspárt , Benkő csak a mikulás aki elhozza azt amit a manók legyártottak
mint NATO követelmény
a nato nem követel hanem ajánl , a nehézdandárt mi vállaltuk be de ettől még nem lesz "követelmény" , ez egy szimpla vállalás
(sry nem kötekedésből csak ne keverjük , a többivel 100%-ban egyetértek)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
18 095
31 491
113
a nato nem követel hanem ajánl , a nehézdandárt mi vállaltuk be de ettől még nem lesz "követelmény" , ez egy szimpla vállalás
(sry nem kötekedésből csak ne keverjük , a többivel 100%-ban egyetértek)
Ezt te is tudod, én is tudom, de a különböző oldali sajtókban nem így jelenik meg. :rolleyes:
Mindenesetre ez mindig csak segíti a HM-et.
 
 • Tetszik
Reactions: fedett_mókus
T

Törölt tag 008

Guest
Viszont ezt nem egészen értem. A kebabos kocsik ennyire kiváltják a BTR-ek feladatait?? Mert kb. ezt sugallja a cikk.
Teljesen logikus lenne.
Most a nehézdandáron a fókusz. Nekik meg kell adni a legjobbat.
Nincs mellette pénz egy Boxer szintű nyuszibuszra és bevallva hirtelen értelme sincs. A Lynx és a Boxer között árban nem akkora a különbség.
Valszeg a kebabosokat olcsón szerezzük, lehet tech transzferral, gyártással. Ezért a közepest most "gyorsan" fel lehet vele tölteni.
Később, ha a mostani beszerzések kipörögtek gondolkozhatunk rajta, hogy a közepes akkor kapjon-e Boxert, vagy a batch 2 Lynx lesz-e az övéké.
A kebabok meg mehetnek a könnyűeknek meg a tartalékosoknak.
Így kímélnénk a költségvetést és mégis meglenne a technika és a technológia.

De ez csak az én eszmefuttatásom közgazdaságilag.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 624
16 352
113
De nekünk fel kell szerelnünk egy másik, egy közepes dandárt is Debrecenben, ahol még a régi szovjet BTR csapatszállítók szolgálnak. Ezeket még a kilencvenes években 20-30 százalékos áron vettük a belaruszoktól, a T–72-es tankokkal együtt. .
A BTR-80/80A az orosz államadósság terhére jött, valami 624 db. A komcsi időből volt még 148 db Hódmezővásárhelyen. A fehéroroszoktól csak a 100 db T-72 jött
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
18 095
31 491
113
Kormanykritikus laptól ez elismerés.

"A hadiipari megrendelések korábban erősen kötődtek a honvédséghez, amely ma már csak végfelhasználó. A cégek tulajdonosa a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca, a vásárlásokról pedig a Védelmi Beszerzési Ügynökség élén Maróth Gáspár kormánybiztos dönt. Jó ez így?

Erre a mai főkatonák azt szokták mondani, hogy ők mondják meg, milyen paraméterekkel, mire van szükségük, és a beszerzési ügynökség azt vásárolja meg. Kétségtelen, hogy a kormánybiztos azt a szerepet tölti be, amit más uniós országokban a minisztériumok fegyverkezési igazgatója szokott ellátni helyettes államtitkári beosztásban. A mi rendszerünk a NATO-ban igazi hungarikum, olyasmi, mint az unortodox gazdaságpolitika. Nálunk a kormánybiztosnak létrehoztak egy olyan hivatalt, amely civil is, meg katonai is. De tény: nála kiváló katonák, nagyon jó szakemberek dolgoznak. Szó volt arról, hogy az adott paraméterek szerint beszerezhető eszközök nagyon hasonlítanak egymásra, és az árukban sincs lényeges eltérés. Akkor mi alapján döntenek? Nyilvánvalóan politikai döntést hoznak. A Hiúz esetében Németország mellett döntöttek, amivel én nagyon egyetértek. A német technika jó, a németek precízek, és mindent ellenőrizni fognak a gyártás, a rendszerbe állítás, a kiképzés és a kiszolgálás közben. Ráadásul az, hogy most a fegyvervásárlásokat összekötötték a védelmi ipar fejlesztésével, tényleg túlmutat a tárca hatáskörén. Szóval lehet, hogy ennek a döntési mechanizmusnak előnyei is vannak: az ügynökség közelebb van a kormányhoz, gyorsabban tud dönteni.

Csak nem nagyon tudhatjuk, mit miért csinál.

Jó, a nagy titkolózást néha én sem értem. Tényleg nem lenne rossz például, ha megmagyaráznák, hogy miért veszünk éppen 218 Hiúzt, erre igazán lehetne valamit mondani. De a gyors döntés egyik oldalról sem volt nagyon meglepő. A németek ismerik az országot, ismerik a magyar ipar képességeit, vannak tapasztalataik az egyes régiókról. A kormánynak sem kellett halogatnia a döntést, mert másoktól nem kapott volna ennyire előnyös iparfejlesztési lehetőségeket. A miniszterelnök és környezete úgy akarja fejleszteni a magyar hadiipart, mint az autóipart vagy más ágazatokat. Nagy, megbízható cégekkel akar üzletelni, amelyeknek biztos piacuk van.

Viszont ezt nem egészen értem. A kebabos kocsik ennyire kiváltják a BTR-ek feladatait?? Mert kb. ezt sugallja a cikk.

"A sajtóban lehetett olvasni arról, hogy százszámra veszünk majd Törökországból Ejder és Yörük típusú 4x4 kerékmeghajtású csapatszállító járműveket. Van Kurdisztánon túli referenciájuk is: Tunéziában, Üzbegisztánban, Katarban és Szenegálban szolgálnak. Erről mit gondol?

Indítsunk kicsit messzebbről. A német harckocsik, lövegek, páncélozott csapatszállítók és a franciaországi székhelyű Airbus helikopterek beszerzése a tatai nehézdandárt szolgálja. Ezen erők fegyverzete tulajdonképpen már megvan, leszámítva az új légvédelmi rakétarendszereket, bár a légvédelmi rakétákra is van már az amerikaiakkal aláírt szándéknyilatkozat. De nekünk fel kell szerelnünk egy másik, egy közepes dandárt is Debrecenben, ahol még a régi szovjet BTR csapatszállítók szolgálnak. Ezeket még a kilencvenes években 20-30 százalékos áron vettük a belaruszoktól, a T–72-es tankokkal együtt. Rég megérettek a cserére. Bevallom: én személyesen a török vásárlásnak nem vagyok híve. Úgy gondolom, hogy ha a nehézdandárt német fegyverekkel szereljük fel, akkor a debreceni dandárnak is tőlük kellene fegyvert venni. Vagy magyar cégtől a Komondor páncélozott harcjárművet. Ha ugyanis nekik török harcjárműveket hozunk be, akkor azoknak teljesen más logisztikai rendszer kell. Amikor az ember „vasat” vesz, akkor know-how-t, kiképzést, oktatást, utánpótlást, egész kapcsolatrendszert is bevásárol hozzá.
Nem maga a riport hízelgő. Inkább Szenest nem nagyon lehetett rávezetni a komoly bírálatra. A végén azért sikerült némi negatív élt kapni, de ez inkább annak szólt, hogy bármennyire is úgy adja elő, Szenes már nem igazán van tűzközelben - szerintem. Különben nem mondott volna olyat, hogy Komondorokkal lenne érdemes a BTR-eket leváltani.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
14 551
21 735
113
Nem maga a riport hízelgő. Inkább Szenest nem nagyon lehetett rávezetni a komoly bírálatra. A végén azért sikerült némi negatív élt kapni, de ez inkább annak szólt, hogy bármennyire is úgy adja elő, Szenes már nem igazán van tűzközelben - szerintem. Különben nem mondott volna olyat, hogy Komondorokkal lenne érdemes a BTR-eket leváltani.
Szenes azért feltételezi, hogy 4x4-es könnyű páncélozott járművekkel váltanák a BTR-eket, mert az ő idején anno ezt tervezték a könnyűgyalogság koncepciója részeként, csak akkor német Dingo volt a vágyott elképzelés. Nyilván mindenki a maga világából indul ki, de a néhány száz kebaboskocsi beszerzése egyszerűen túl kevés ahhoz, hogy egy dandárt felfegyverezzenek. Ez nem több, mint a teljes haderő különféle páncélozott járműígénye összesen, kivéve a debreceni és hódmezővásárhelyi gépesített lövészzászlóaljakat, mert csak az a három zászlóalj önmagában vagy négyszáz kebaboskocsit igényelne, ha arra fegyvereznék át!