Nem teljesen értem, hogy ha már mindenáron M4, akkor miért nem merül fel a HK416 / Sig SG516. Az legalább egy nagyságrenddel megbízhatóbb...
Az új kalibert én sem értem. Ha saját (komoly) fegyver- és lőszergyártás lenne, akkor még valahol megérteném. De amúgy? Nem célszerű...
Sig 516? miért nem az 550-es sorozat? Annál van 7,62x39mm-es változat is (bár nem tudom az külön fegyver-e vagy az 5,56os is átalakítható..
Vagy akkor már inkább ACR, ami elvileg harctéri körülmények közt csőcserével átalakítható 5,56-ról 7,62x39-re és vissza.
Az AEK-t nem is említem, azért még az az amcsi kommandós fazon is odáig volt.
Hát 3500 dollár egy sig, optika vagy akármi nélkül. És még kb ennyit kell rááldozni optikában is de inkább még többet. HK 1500 dollár/db csupaszon.
2 oldallal előbb lett elmagyarázva, hogy ha katonai piacra készült terméket veszel az AK-ra és nem az amerikai civil piacra kidobott készleteket az tényleg annyiba kerül. Főleg az optika, amiben tényleg meglátszik ez.
Gondolom a 3500 USD-ben bőven benne van, hogy eddig minimális számban adtak el belőle.
Van késztermék a piacon tíz petákért, de te veszel hozzá gyárat is, akkor könnyen lehet, hogy a megrendelhető alacsony darabszámok miatt húsz-harminc peták és a magyarországi korrupció révén negyven-ötven peták is lesz a darabár.
Nem reális egy ilyen kis hadseregnek a lőszeren és egyenruhán, meg néhány járműfajtán kívül mást gyártani. De például egyenruhát se tudunk minőségben és modern formában produkálni, szal egyelőre maradjunk annál, hogy ha majd sikerül jó minőségű modern bakancsot előállítani, akkor lehet gondolkodni műanyag lövésszemüvegek fröccsöntésén is.
Kiábrándító a realizmusod.
Ugye ideális esetben kellene fegyver egy kb. 50 ezres mh-nak és még legalább 200 ezer szükség esetére (pl. a tartalékosoknak).
Valahol olvastam, hogy 90-ben bőven félmillió fölött volt a raktárkészlet csak AK származékokból, és elvileg volt pár SzKSz is.
<blockquote rel="silurusglanis">Vajon mennyibe kerülne a 0-ról (mondjuk van egy közműves jó állapotú gyárcsarnok és ennyi), elindítani egy fegyveroptika gyárat, és mi kellene a gyártáshoz?
Attól függ mit tekintesz "magyar" gyárnak. Ha csak összeszerelés kell, kell pár mérnök az optika megtervezéséhez, megtervezik az optika házát és milyen lencse kell, amit mondjuk a Zeiss-től (van magyarországi képviselete) megrendelsz, a házat meg egy kínai cég megcsinálja megrendelésre (Alibaba).
Nettó kell mondjuk 3 mérnök, 1 pénzügyes, (1 munkaügyes), 1 logisztikus és a megrendelt mennyiségtől függő mennyiségű betanított szakmunkás, aki összeszereli és végül majd kell minőségellenőr is. A munkapadok kialakítása dettó a mennyiségtől függ.
Alsó hangon az első évben mondjuk 30 millió forint (a tervezéshez szükséges számítástechnikai háttér, 5 ember munkabére, a hely bérleti díja (300e Ft-vel számolva, és a többi), plusz a változó (tízezer darab 6 hónapon belüli gyártása esetén ez legyen 10 szakmunkás, és akkor 6 hónap marad a tervezésre és az alkatrészek megrendelésre). Ez mondjuk még 20 millió forint (egy nagyobb helység további 300e Ft bérleti díjjal, 10 ember bére 6 hónapra és az összeszerlő padok költsége, valamint a munkafeltételek megteremtése.
Szóval én ebbe legalább 50 millió forinttal mernék belefogni, 10 ezer darab biztos megrendelése esetén, ahol ez az 50 millió forint megtérül a végén (5000 Ft haszon per darab csak erre, ezen felül a 10 ezer darab optika részelemeinek önköltsége, szállítása és raktározása). Utána kellene marketing költségvetés és dedikált marketinges, különben a cég működése nem tartható fent.
Ez pedig úgy, hogy itt csak összeszerelsz, és nagyon alsó hangon számolsz. Simán meg is lehet duplázni a számokat, ha jobb fizetést akarsz adni és jobb munkakörülményeket biztosítani.
Ha az optika elemeit is magad akarod gyártani, akkor én már látatlanban, utánaszámolás nélkül is minimum 10x ekkora pénzösszeget vizionálnék...</blockquote>
Hát, akkor már úgy kéne, hogy mindent itthon, még ha licensz is.
Viszont ezek szerint egy kisebb stadion árából kijönne
Amúgy nem kell feltétlenül éveken át fenntartani egy cég működését. Simán le lehet építeni, ha az eredetileg kitűzött cél már teljesült.
A legszerencsésebb az lenne ha egy működő vállalat keretein belül jönne létre és működne, és akkor a cél teljesítése után a munkaerő esetleg más részlegnél találhatna munkát.