Ez a haderő-reform talán az egyetlen dolog szerintem amit jól csinálnak és (talán) nincs szétlopva.
Más területen viszont annyira rohad szét az ország, hogy nagyon kell a változás...még ha nem is a legideálisabb az alternatíva, de el kell mozdulni a jelenlegi holt pontról mert ez zsákutca. 12 év alatt 2/3-ddal "csodákat" lehetett volna tenni, de lassan már csak bolgárok csóróbbak nálunk az EU-ban, a csehek, a szlovákok, de még románok is elhúztak mellettünk sok gazdasági, társadalmi mutató terén. Mindezért Sorost, "Brüsszelt" és egyéb kitalált ellenséget hibáztatni rendkívül gyerekes és méltatlan...
A haderőhöz visszatérve: mivel a legtöbb eszköz beszerzése le van szerződve és már gyártásban van/lesz, így nem hiszem hogy azokat leállítják - legfeljebb nem lesznek újabb beszerzések. Igazából, ha megállna folyamat ott ahol most van (beszerzésre kerülnek azok amik le vannak szerződve), azt hiszem nem lehetünk elégedetlenek, mert korszerű haderőnk lesz így is.
Oktatásba és egészségügybe kellene rengeteg pénzt tenni, mert akkor van itt jövő. Remélem jelenleg a NER-be elszivárgó ezermilliárdok átcsoportosítása ezekre a területekre elegendő lesz és nem nyirbálják meg a Zrínyi programot.
Legrosszabb esetben befagyasztják a honvédelmi büdzsét a mostani 1,5-1,7 GDP%-os szinten, amiből lassabban, de még mindig lehet fejlesztgetni. (Zrínyi program indulása előtt 1%-on sem volt a védelmi költségvetés)
Emlékeim szerint az előző érában minden pénzt az oktatásra és az eüre fordítottak.
De valahogy bármire költöttek a végeredmény mindig tömeges kirúgások és kórház illetve iskolabezarasok lettek.
Voltam oly szerencsés láttam a nagy haderőatalakítasukat 2006 ban amikor a honvédség 20% kirúgták és bezártak rengeteg laktanyát és minden fegyvernemet visszafejlesztettek.
Valahogy bármihez nyúltak mindig ugyanaz lett a vége ...