Igen, végigolvastam. Az általam idézett részlet az általad idézett után következik a szövegben. De ne fessük az ördögöt a falra.
A német iparnak nagyon komoly problémái vannak a németországi termeléssel:
Energiaárak, energiabiztonság:
A sötétzöldek kitalálták hogy a megújuló energia jó, atomenergia rossz. Ezért sorra állítják le az atomerőműveket. Ennek eredményeként az elektromos energia díja az egekben van, amikor pedig nincs elegendő áram akkor a barnakőszén tüzelésű erőművekkel szabályozzák amelyek természetesen nagyon CO2 mentesek ha ez sem elég a franciáktól vesznek (persze francia barátaink atomerőműben termelik de ez nem számít.)
Munkaerő: a német munkaerő elképesztően drága és alig van. Nem véletlenül akar a munkaügyi miniszter évi 400.000 bevándorlót. A kis gond a tervük megvalósítasával hogy a 400.000 dolgozni akaró bevándorlót se szíriából se afgániából nem tudják összeszedni. Pedig megpróbálták. Egyes hírek szerint kb 20-30% dolgozik de tudok olyanról hogy a cégeket kötelezték hogy vegyenek fel X db migrit. Persze ebből túl sok haszon nem származott inkább emlékeztet a szocializmus alatt a gyárakban magukat túl nem dolgozó emberek problémájára.
Politikai bizonytalanság:
Senki nem tudja hogy milyen lesz az új kormány. Ha a zöldek fontos szerephez jutnak az ideológia fontosabb lesz mint a racionalitás. Az pedig nem jó. Nem véletlenül települ át a német ipar.
EU pénzek
Az EU felzárkózási pénzek nem mások mint a német ipar támogatása. Az német EU felelős miniszter megmondta hogy a Magyarországnak adott 100 euró felzárkóztatatási pénz az 130 euró bevételt termel a német gazdaságnak. Nem véletlenül nem tudja az Európai Parlament összekötni a jogállamiságot a pénzekkel.
Amit ez a nő mondott szerintem már a gazdasági vezetőknek szólt hogy nyugi nem vagyunk hülyék. Mert valljuk be ebben a beszédben nem sok racionalitás van elsőre. De ha így nézzük akkor érthető. Ha nem keverjük a gazdaságot és a politikát akkor megy a szájkarate de nagyon más nem lesz...
Persze ezt Orbán pontosan tudja. Hogy az ellenzék ezt érti-e abban nem vagyok biztos.